Συζήτηση στο συνέδριο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ & του Delphi Economic Forum «Μεταπολίτευση 1974-2024. 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική» και στην ενότητα «Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό» με τη συμμετοχή των: Γιώργου Γεραπετρίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου, Νίκου Κοτζιά. Συντονιστής: Γιάννης Καρτάλης
Παρεμβάσεις Ευάγγελου Βενιζέλου
Εισαγωγική τοποθέτηση
Κύριε Καρτάλη με την ευγένεια και τη διακριτικότητα που σας διακρίνει, θέσατε πολλά και δύσκολα ερωτήματα εισαγωγικά.
Κυρία Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι, πρέπει να κάνω μία προσπάθεια να τα ταξινομήσω αυτά τα μεγάλα και πολύπλοκα ερωτήματα.
Ξεκινώ από ένα θεμελιώδες ερώτημα, εάν τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης ως περιόδου είναι τελικά μία πετυχημένη ιστορία ή όχι. Ναι, τα 50 χρόνια είναι ένα success story για τη χώρα συνολικά, άρα για πολλές παραμέτρους εθνικής ισχύος, ξεκινώντας από τη λειτουργία των θεσμών της δημοκρατίας, περνώντας στην επιβίωση της οικονομίας από την οικονομική κρίση και στην επαναφορά της στην κανονικότητα και φθάνοντας μέχρι τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, στην εξωτερική πολιτική. Είναι λοιπόν και η εξωτερική πολιτική μακροσκοπικά ένα success story, διότι το 1974 η Ελλάδα ταπεινώθηκε, ηττηθήκαμε στην Κύπρο, χάσαμε έναν πόλεμο και βρέθηκε το βόρειο τμήμα του νησιού υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή.
3 Δεκεμβρίου 2024
Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Νίκο Φιλιππίδη και την Ελένη Στεργίου στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, ΟΤ FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» με θέμα, «Μπορεί η Ελλάδα να πετύχει ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο;»
N. Φιλιππίδης: Πάντα από τον χώρο του μικρού Χρηματιστηρίου, στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το 4ο ΟΤ Forum. Έχουμε μπει στις πολιτικές συζητήσεις αλλά πάντα με οικονομική χροιά, υπό το οικονομικό πρίσμα του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Εδώ μαζί με την Ελένη Στεργίου, γεια σου Ελένη και πάλι, σας παρακολουθήσαμε νωρίτερα να μιλάτε με τον Δημήτρη Μανιάτη, με τον κ. Φάμελλο, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μαζί μας όμως έναν άνθρωπο πολύπειρο επί των πολιτικών, τον προσέχουμε και τον ακούμε πάντα με ιδιαίτερη προσοχή, τον πρώην Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής προπάντων του Συνταγματικού Δικαίου, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Γεια σας κ. Βενιζέλο, καλώς ήλθατε.
Ευ. Βενιζέλος: Ευχαριστώ για την πρόσκληση.
26 Νοεμβρίου 2024
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του δίτομου βιβλίου του Σάκη Μουμτζή «1944 – 1949: Πώς η Ελλάδα παρέμεινε στον ελεύθερο κόσμο. Ιστορίες από τον Εμφύλιο» (εκδ. Επίκεντρο) στην ΕΣΗΕΑ
Θα άξιζε να αρχίσουμε από τον συγγραφέα. Ο Σάκης Μουμτζής έχει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα όταν ασχολείται με τέτοια θέματα ιστορικού χαρακτήρα, με προνομιακό πεδίο τον εμφύλιο πόλεμο. Δεν έχει κανένα σύμπλεγμα προσωπικό, πολιτικό και ιστορικό, διότι ως νέος, ως φοιτητής είχε ενεργό συμμετοχή σε αυτό που ονομάζουμε Κομμουνιστική Αριστερά, έστω την ανανεωτική, ήταν μέλος του Ρήγα Φεραίου και του ΚΚΕ Εσωτερικού και θα αναρωτιέται κανείς, τώρα, 50 χρόνια αργότερα και αφού έχει διανύσει μία μεγάλη διαδρομή στην αγορά, στον χώρο των επιχειρήσεων και μία εξίσου μεγάλη διαδρομή στον χώρο της ιστοριογραφίας, του πολιτικού σχολιασμού, θα έλεγα της διανόησης, τι επιλογή θα έκανε υπό συνθήκες ιστορικού αναχρονισμού εάν καλείτο να διαλέξει στρατόπεδο την περίοδο του εμφυλίου πολέμου; Με ποιους θα ήταν στον εμφύλιο πόλεμο ο συγγραφέας;
8 Νοεμβρίου 2024
Τοποθετήσεις Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι «Διάλογοι της Νισύρου - Bridging the East Med» με θέμα: "Οι ΗΠΑ αναδεικνύουν νέο πρόεδρο. Η επόμενη ημέρα για την ανατολική μεσόγειο". Συμμετέχουν: Ντόρα Μπακογιάννη, Charles Ries, Ευ. Βενιζέλος. Συντονίζει: Παύλος Τσίμας
Εισαγωγική τοποθέτηση
Να πω και εγώ ότι χαίρομαι πολύ για τη συνύπαρξή μας εδώ με τον αγαπητό Παναγιώτη Μίχαλο τον οποίο βρήκα στο Υπουργείο Εξωτερικών να είναι ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και είχαμε μία πολύ ωραία γόνιμη και δυναμική συνεργασία τον καιρό που ήμασταν εκεί, υπό δύσκολες πολιτικές συνθήκες. Επίσης δεν θα αναφερθώ στην κα. Μπακογιάννη, γιατί βρισκόμαστε πολύ συχνά και συζητάμε, αλλά θα αναφερθώ στον πρέσβη, τον κ. Ρις με τον οποίο είχαμε μ πολύ ωραία συνεργασία και πολύ ωραίο διάλογο κατά τη διάρκεια της θητείας του και έχουμε συνεχίσει έκτοτε, πολλά χρόνια, την επαφή γιατί παρακολουθεί όχι μόνον τα της Ελλάδος, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
2.11.2024
Ευάγγελος Βενιζέλος
«Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης», ένα συνέδριο του Κύκλου
- Η καμπύλη της Θεσσαλονίκης, μια στρατηγική πρόκληση για την πόλη*
Παναγιώτατε, σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας.
Καθώς πλησιάζει ένας χρόνος από την ενθρόνισή σας, στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, θέλω να πω ότι με εντυπωσιάζει ο τρόπος με τον οποίο έχει αναπτυχθεί η σχέση σας με την πόλη και την εκκλησιαστική σας επαρχία. Έχετε φέρει έναν άλλον αέρα. Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη έχει βεβαίως πλήρη συνείδηση της Iστορίας της, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να διαθέτει και την πλήρη ικανότητα να επικοινωνεί με το παρόν και το μέλλον. Χαίρομαι γιατί έχετε έρθει από τη Χαλκίδα, από την Εύβοια εδώ και αυτό μας ενώνει προσωπικά, καθώς ο πατέρας μου, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ήρθε φτωχός φοιτητής από την Εύβοια στη Θεσσαλονίκη, παρέμεινε εδώ επειδή ερωτεύτηκε και έκανε οικογένεια. Αυτό το τόξο που μας ενώνει νομίζω ότι είναι ένας οιωνός, τον οποίο μπορούμε να τον εκλάβουμε και ως οιωνό ευχάριστο για το θέμα της σημερινής μας συζήτησης.
3.10.2024
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Οδ. Ζώρα «Κραταιό Πανεπιστήμιο. ∆ιαχρονία και μεταρρυθμιστικές προτάσεις», εκδόσεις Gutenberg*
Ο καθηγητής Οδυσσέας Ζώρας, έχει μια αποστολική διάθεση σε σχέση με το πανεπιστήμιο. Έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ιατρική έρευνα και πράξη, στο χειρουργείο, αλλά και στη διοίκηση του Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει, όπως όλοι ξέρουμε, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και για ένα μεγάλο διάστημα μέχρι πρόσφατα, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας. Άρα έχει πλήρη και άμεση γνώση της κατάστασης και βεβαίως αυτό που θέλει να καταθέσει διά του βιβλίου του είναι η εμπειρία μίας ολόκληρης ακαδημαϊκής ζωής αφιερωμένης στο δημόσιο πανεπιστήμιο υπό όλες τις εκδοχές του, γιατί έχει διευθύνει ένα ισχυρό, περιφερειακό όμως πανεπιστήμιο, αλλά και ένα υβριδικό πανεπιστήμιο, όπως είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
24 Σεπτεμβρίου 2024
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση στη μνήμη του Βαγγέλη Βασιλακάκη που διοργάνωσε η Εταιρία Νομικών Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, θα απευθυνθώ πρωτίστως στην Ισμήνη, στον Νίκο, τον Δημοσθένη, τον Γιώργο, με την παράκληση να ενημερώσουν για όλα όσα συμβαίνουν εδώ και τους σεβαστούς γονείς του Βαγγέλη.
Συναντηθήκαμε με τον Βαγγέλη Βασιλακάκη τον Σεπτέμβριο του 1962, πριν από 62 χρόνια, στην αυλή του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται έως σήμερα το 41ο και το 42ο Δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, στην οδό Ικτίνου. Αρχίζαμε μαθήματα στην πρώτη τάξη του 41ου Δημοτικού. Θυμάμαι από την ημέρα εκείνη ένα παιδί πολύ σοβαρό, αυστηρό, διανοούμενο, θυμάμαι εξίσου και τα ωραία μποτάκια που φορούσε. Πορευτήκαμε έκτοτε μαζί στα έξι χρόνια του δημοτικού. Πηγαίναμε σχεδόν κάθε ημέρα στο σπίτι της οικογένειας Βασιλακάκη, που είχε το μεγάλο προνόμιο να γειτονεύει με το σχολείο καθώς βρισκόταν στην οδό Κούσκουρα. Οι γονείς του και ιδίως η τρυφερή κα Βασιλακάκη υπέθαλπε όλες τις παιδικές μας ατασθαλίες. Κορυφαία ήταν η έκδοση της εφημερίδας της τάξης που είχε αντιφεμινιστικό περιεχόμενο, γιατί είχαμε σκεφτεί ότι αυτή η επιθετική στρατηγική ήταν ίσως η πιο αποτελεσματική στην προσέγγιση των κοριτσιών της τάξης.
Κιλκίς, 23 Σεπτεμβρίου 2024
Ευάγγελος Βενιζέλος
Κλιματική κρίση, θεολογική και πολιτική θεώρηση*
Παναγιώτατε,
όσοι εκ του ιερού καταλόγου, κυρίες και κύριοι,
ευχαριστώ θερμά τον επιχώριο Μητροπολίτη για την πρόσκληση και εισέρχομαι χωρίς καθυστέρηση στο θέμα μου.
Η κλιματική κρίση δεν είναι μία νέα όψη του περιβαλλοντικού ή οικολογικού προβλήματος, είναι άλλης τάξης πρόκληση. Στην πραγματικότητα καλούμαστε να επανεξετάσουμε ριζικά τη σχέση μας με το χρόνο. Τα οικολογικά προβλήματα, η προστασία των δασών, των ακτών, των ωκεανών, όλα όσα προσπαθήσαμε συνταγματικά από το 1975 στη χώρα μας να ρυθμίσουμε με το διάσημο άρθρο 24 για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, αφορούν τον ιστορικό χρόνο, τον μακρύ ιστορικό χρόνο ή και τον βραχύ, τη συγκυρία.
Ζάππειο, 3.9.2024
Χαιρετισμός Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση για την 50η επέτειο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη 1974
Φίλες και φίλοι, η καμπύλη του ΠΑΣΟΚ είναι η καμπύλη της Μεταπολίτευσης. Γιορτάζοντας τα πενήντα χρόνια του ΠΑΣΟΚ γιορτάζουμε τα πενήντα χρόνια της Μεταπολίτευσης ως περιόδου. Τα γιορτάζουμε με δίκαιη αποτίμηση των θετικών και των αρνητικών, με αναστοχασμό, αλλά με το βλέμμα στο μέλλον.
Η διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ήταν η πρόταση του εθνικού, κοινωνικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού που διαμόρφωσε το κλίμα, τις προτεραιότητες και την αισθητική της περιόδου της Μεταπολίτευσης μέχρι την έκρηξη της οικονομικής κρίσης. Ήταν μια απάντηση στην πρόκληση της Ιστορίας την εναρκτήρια στιγμή της Μεταπολίτευσης. Ήταν η πρόταση μιας φιλόδοξης πολιτικής και κοινωνικής αναδιανομής. Μια πρόταση για το κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης.
Χανιά, 30.8.2024
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ταραγμένα Βαλκάνια. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο σήμερα*
Σας ευχαριστώ κύριε Παπαδάκη που θυμηθήκατε την παλιά μας συνεργασία για την εγκαθίδρυση του ιδρύματος και την έναρξη της λειτουργίας του και χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι σε αυτό το ειδυλλιακό και ιστορικά φορτισμένο περιβάλλον, στις Μουρνιές, μιλώντας με τόσο εκλεκτούς συνομιλητές, με την αγαπητή μου φίλη και συνάδελφο, τη Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κώστα Υφαντή, εκλεκτό συνάδελφο στο Πανεπιστήμιο που τον γνωρίζω από τα φοιτητικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη και φυσικά ο οικοδεσπότης, είναι και επιστημονικά έγκυρος συνομιλητής και μας διευκόλυνε πολύ με την εισαγωγική του ομιλία και την υπενθύμιση των γεγονότων και των καταστάσεων που συνδέονται με την εξωτερική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου και ειδικότερα με τα Βαλκάνια. Μετά από τρεις εισηγήσεις ο δικός μου ρόλος είναι πολύ εύκολος, μπορώ να είμαι πιο επιλεκτικός και αφαιρετικός.