Ασφάλεια και Σταθερότητα στον 21ο αιώνα

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο 19ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία - Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2010, Αμφιθέατρο Υπ.Εξ.

Ασφάλεια και Σταθερότητα στον 21ο αιώνα


Κύριοι πρέσβεις, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κ. Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, κυρίες και κύριοι.

Ευχαριστώ θερμά την κα. Αφεντούλη και τον κ. Γεωργίου για τις προσφωνήσεις τους. Συγχαίρω επίσης τον κ. Γεωργίου για τις οργανωτικές του προσπάθειες, επίμονες και συστηματικές, χρόνια τώρα, και εύχομαι η Ένωση να γιορτάσει με τον τρόπο που αρμόζει τα είκοσι χρόνια της την επόμενη χρονιά, το 2001.

 

Περισσότερα...

Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση της έκδοσης «Ελλάς Άνωθεν»

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση της έκδοσης «Ελλάς Άνωθεν»

 

Θέλω να συγχαρώ τον φωτογράφο, τον κύριο Γιαννέλο και τον εκδότη για την ποιότητα του τόμου. Δεν ξέρω αν έγινε αντιληπτό το τέχνασμα της κυρίας Τρέμη, αλλά θέλησε, με αφορμή ένα φωτογραφικό λεύκωμα, να οδηγηθούμε στον πυρήνα του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού προβλήματος της χώρας. Στον πυρήνα του «ελληνικού ζητήματος».

Ποιος είναι αλήθεια ο πυρήνας του εθνικού μας προβλήματος τώρα, λίγες μέρες πριν την είσοδο του 2011; Θα μπορούσε να πει κανείς η κρίση δημοσίου χρέους.  Η δημοσιονομική περιδίνηση.  Ο κίνδυνος χρεοκοπίας.  Η ύφεση. Η μείωση του επιπέδου των εισοδημάτων. Η  μείωση του ίδιου του εθνικού προϊόντος. Το γεγονός ότι έχουμε απωλέσει πολλούς βαθμούς κυριαρχίας: νομισματικής, δημοσιονομικής, αναπτυξιακής κυριαρχίας. Θα έλεγα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε, ως χώρα, είναι ότι έχουμε στην πραγματικότητα αποδεχθεί μια διαδικασία γενικευμένης κοινωνικής και άρα εθνικής απογοήτευσης.

Περισσότερα...

Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην τελετή επίσημης εισδοχής του «Παπανικολή»

Δεύτερα 21 Δεκεμβρίου 2010

 

Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου

στην τελετή επίσημης εισδοχής του «Παπανικολή» στη δύναμη του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού

 

Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι στην Βουλή των Ελλήνων, κύριε Αρχηγέ του ΓΕΕΘΑ, κύριοι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς για το Πολεμικό Ναυτικό και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για την Βουλή των Ελλήνων, σε συνεργασία με  την οποία διαχειριστήκαμε και επιλύσαμε ένα τεράστιο χρονίζον πρόβλημα, ένα δίδυμο πρόβλημα που αφορούσε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας μας, τα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, και τις συμβάσεις για τα νέα υποβρύχια και τον εκσυγχρονισμό παλαιοτέρων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Πρ. Παυλόπουλου «Η Αναθεώρηση του Συντάγματος»

Πολεμικό Μουσείο, Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή Πρ. Παυλόπουλου με τίτλο «Η Αναθεώρηση του Συντάγματος»

 

Κυρίες και κύριοι,
Με τον Προκόπη Παυλόπουλο μας συνδέει μια πολύ στενή μακροχρόνια φιλία και μια διπλή συναδελφική σχέση. Πρώτον πανεπιστημιακή, επιστημονική και δικηγορική και δεύτερον πολιτική και κοινοβουλευτική. Έχω πολλές φορές διατυπώσει τα εγκώμιά μου για την προσωπικότητα, το ήθος και τη συνολική δημόσια στάση του Προκόπη. Έχουμε πολλές φορές συγκρουστεί στη Βουλή και στα μέσα ενημέρωσης, έχουμε διαφωνήσει και διαφωνούμε για πάρα πολλά θέματα, προσεγγίζουμε πολλά θέματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αλλά νομίζω ότι έχουμε και την ικανότητα να συμφωνούμε και να διατυπώνουμε με συναινετικό πνεύμα τις απόψεις μας για τα μεγάλα θέματα της Πολιτείας και του Έθνους και ένα από τα μεγαλύτερα θέματα είναι το Σύνταγμα και η συνταγματική πολιτική.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην ΑΔΙΣΠΟ

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στους σπουδαστές και τα στελέχη της Ανώτατης Διακλαδικής  Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ)

 

Το πλαίσιο της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας


Κύριε αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγέ, κύριε διοικητά, κύριοι, χαίρομαι γιατί βρίσκομαι ξανά στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.

Χαίρομαι γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να απευθύνομαι σήμερα στην παρούσα εκπαιδευτική σειρά. Τα οχτώ χρόνια λειτουργίας της ΑΔΙΣΠΟ την έχουν αναδείξει ως ένα χώρο απολύτως αναγκαίο για την ανάπτυξη της διακλαδικότητας και για την προετοιμασία των νέων επιτελικών στελεχών και χαίρομαι γιατί μεταξύ των σπουδαστών της Σχολής έχουμε αξιωματικούς από φίλες χώρες, αξιωματικούς που έχουν κάνει και τις πρωτοβάθμιες σπουδές τους στις παραγωγικές σχολές της χώρας μας, και φυσικά αξιωματικούς από την Κυπριακή Δημοκρατία, που ούτως ή άλλως προέρχονται όλοι από τις παραγωγικές μας σχολές και συνεργάζονται με Ελλαδίτες αξιωματικούς στην Εθνική Φρουρά.

Περισσότερα...

Οι προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση

Θεσσαλονίκη, Ξενοδοχείο HYATT, Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση της ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, στο πλαίσιο του  Money Show 2010

Οι προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση *


Συνέπεσε η συνάντησή μας αυτή με την όξυνση της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης. Στην πραγματικότητα, τις τελευταίες ημέρες γυρίσαμε δύο χρόνια πίσω διεθνώς. Γυρίσαμε στην περίοδο του 2008 όταν ακόμη η κρίση ήταν πρωτίστως κρίση του τραπεζικού συστήματος, κρίση χρηματοοικονομική και δεν είχαμε συνειδητοποιήσει σε όλη του την έκταση το γεγονός πως η κρίση θα καταλήξει να είναι μια κρίση δημοσιονομική, μια κρίση του δημοσίου χρέους.

Από την τραπεζική στη δημοσιονομική κρίση και το αντίστροφο

Εδώ και ένα χρόνο, η κρίση έχει πράγματι καταστεί κρίση δημοσιονομική διεθνώς. Ξαφνικά όμως ο ιρλανδικός τίγρης στράφηκε προς το εσωτερικό του και ανέδειξε ένα τεράστιο υπόλοιπο της κρίσης του παγκόσμιου και σίγουρα του ευρωπαϊκού -αν και τέτοια στεγανά δεν υπάρχουν- τραπεζικού συστήματος. Επειδή είμαστε εθισμένοι με τα ελληνικά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη, επειδή συζητούμε πάρα πολύ για το ύψος του δημοσιονομικού μας ελλείμματος, επειδή κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες να κερδίσουμε ένα δέκατο παρακάτω στο έλλειμμα του 2010, όπως τελικά θα καταγραφεί επισήμως από τους εταίρους μας, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Eurostat, θεωρούμε ότι ενδεχομένως είμαστε μόνοι εμείς που έχουμε τόσα υψηλά επίπεδα δημοσιονομικού ελλείμματος.

Περισσότερα...

Το Μάθημα της Παράδοσης: Προπλάσματα και Σχέδια από τη Μακεδονία-Φοιτητικές Εργασίες από το Αρχείο του Ν. Μουτσόπουλου

Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Το Μάθημα της Παράδοσης: Προπλάσματα και Σχέδια από τη Μακεδονία-Φοιτητικές Εργασίες από το Αρχείο του Ν. Μουτσόπουλου» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (ΛΕΜΜ).

Κύριε καθηγητά είναι πάντα μια απόλαυση να σας ακούει κανείς. Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά κίνητρα για την αποδοχή της ευγενικής πρόσκλησης της κ. Βιλδιρίδου και της διοίκησης του Μουσείου να εγκαινιάσω εγώ αυτή την έκθεση υπό την ιδιότητά μου του πρώην Υπουργού Πολιτισμού. Χαίρομαι γιατί και στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα έχουν εγκαθιδρυθεί και έχουν ανανεωθεί σημαντικοί πολιτιστικοί θεσμοί. Αυτό όλο το έργο, αυτή η Επικράτεια Πολιτισμού με τα επί μέρους δίκτυά της, όπως είναι το Λαογραφικό, το Μουσικό, το Εικαστικό, το Θεατρικό, πρέπει να διατηρηθεί, να διαφυλαχθεί ιδίως την περίοδο αυτή. Η κρίση πάντα είναι μία πηγή έμπνευσης. Εάν υπάρξουν σημαντικά πολιτιστικά επιτεύγματα, εάν αρθρωθούν προτάσεις στον χώρο της Τέχνης, τότε θα καταλάβουμε ότι πράγματι υπάρχει μια κρίση γιατί έτσι θα έχουμε συνειδητοποιήσει πώς διαμορφώνεται η Ιστορία εν τω γίγνεσθαι και πώς είμαστε τμήμα της.

Περισσότερα...

Ομιλία Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στα εγκαίνια της έκθεσης Defensys

Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010


Κύριοι υπουργοί και αγαπητοί φίλοι, κύριοι πρέσβεις, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και στη Βουλή των Ελλήνων, κύριε Πρόεδρε του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κύριε Νομάρχη, κύριε Δήμαρχε, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κύριοι Αρχηγοί των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου, πριν από οτιδήποτε άλλο, να σας μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο οποίος σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ήταν σήμερα εδώ προκειμένου να εγκαινιάσει αυτός την πρώτη διοργάνωση της Defensys. Δυστυχώς, μια μικρή αδιαθεσία δεν του επέτρεψε να παραστεί ούτε στη σημερινή μεγάλη παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ούτε στα εγκαίνια της έκθεσής μας και με παρεκάλεσε να μεταφέρω τον θερμό χαιρετισμό του στους κυρίους υπουργούς που ηγούνται των αντιπροσωπειών των χωρών τους, στους επικεφαλείς των άλλων κρατικών αντιπροσωπειών και στους κυρίους πρέσβεις, καθώς και τις θερμές του ευχές για την επιτυχία της Defensys.

Περισσότερα...