- HAU | Χωρίς τις πολιτικές και θεσμικές προϋποθέσεις δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε τις χρηματοπιστωτικές και χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις για επενδύσεις
-
Αθήνα 1 Μαρτίου 2016
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εσπερίδα που συνδιοργάνωσαν το Hellenic American College / Hellenic American University και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, με θέμα «Ποιες επιχειρήσεις για ποια ανάπτυξη;» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.
«Χωρίς τις πολιτικές και θεσμικές προϋποθέσεις δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε τις χρηματοπιστωτικές και χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις για επενδύσεις»
Να ευχαριστήσω τον κ. Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για την παρουσία του, τους συναδέλφους μου στη Βουλή των Ελλήνων και όλες και όλους σας, και βεβαίως την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τον ευγενέστατο Πρόεδρό της, τον κ. Κόσκο για την πρόσκληση και βέβαια τον κύριο Παπανδρόπουλο και συντονιστή της συζήτησής μας, γιατί είχε την καλοσύνη να θυμηθεί τη μεγάλη διάρκεια της συνεργασίας μας, της σχέσης μας με την Ένωση των Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και χαίρομαι γιατί αυτή αναζωπυρώνεται σήμερα με τη συζήτησή μας.
Το ερώτημα στο οποίο με κάλεσε η Ένωση να απαντήσω, είναι το ερώτημα το οποίο μου τίθεται πάρα πολύ συχνά, σε επαφές που γίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με αυτό το φαινόμενο που λέγεται «ξένος επενδυτής», ο οποίος ενδιαφέρεται είτε για τον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα είτε για την πραγματική οικονομία και για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλά το ίδιο ερώτημα τίθεται και σε κάθε συζήτηση με Έλληνες, που είτε δραστηριοποιούνται στο χώρο των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας, είτε έχουν γενικό κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον για το πού πηγαίνει ο τόπος.
Επειδή η πιο εύκολη λέξη, σχεδόν μυθική, είναι η λέξη «ανάπτυξη», κι επειδή όλοι επενδύουμε τις ελπίδες μας σε μία αλλαγή του κλίματος, αναζητώντας ελπίδα και προοπτική, φυσικά το ερώτημα είναι εάν έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, αν μπορεί η χώρα μας να ανακτήσει την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο, εάν μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και τον χαμένο χρόνο. Αν μετά από οκτώ χρόνια σωρευτικής ύφεσης μπορούμε να αποκαταστήσουμε ένα μέρος της βλάβης που έχει υποστεί η Ελλάδα, σε σχέση με αυτό που είχε συνηθίσει να βιώνει την περίοδο της μεταπολίτευσης. Γιατί από ένα σημείο και μετά, διεκόπη η γραμμική και ευχάριστη εξέλιξη από το καλό στο καλύτερο κι αναγκαστήκαμε να υπαναχωρήσουμε για να διασώσουμε ένα μεγάλο μέρος του κεκτημένου, διαθέτοντας όμως ένα πολύ υψηλό ποσοστό του, περίπου το 25%. Αλλά διασώθηκε μέχρι στιγμής το 75% περίπου του κεκτημένου αυτού, από πλευράς ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
- Έφτασε η ώρα της αλήθειας
-
Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο 3ο αναπτυξιακό συνέδριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Νέα Προγραμματική Περίοδος για την Αγροτική Ανάπτυξη 2014-2020 – Ευκαιρίες και Προκλήσεις»
Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Περιφερειάρχες, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της Δημόσιας Διοίκησης, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και του αγροτικού κόσμου, χαίρομαι πραγματικά γιατί βρίσκομαι εδώ εκ μέρους της Κυβέρνησης εκπροσωπώντας και τον Πρωθυπουργό που επιστρέφει αργότερα σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλες όπου μετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να κηρύξω την έναρξη αυτού του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη νέα προγραμματική περίοδο της κοινής αγροτικής πολιτικής, την περίοδο 2014-2020.
Και χαίρομαι πραγματικά γιατί δε μου δίνεται πολύ συχνά η ευκαιρία να βρίσκομαι μαζί με τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής και θέλω να τιμήσω εκ μέρους της Κυβέρνησης την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Υπουργό το Γιώργο Καρασμάνη, τον Αναπληρωτή Υπουργό τον Πάρι Κουκουλόπουλο, όλα τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, για τη δουλειά που κάνουν.
Φίλες και φίλοι, το συνέδριό σας είχε προγραμματιστεί ίσως υπό διαφορετικές συνθήκες, αλλά τώρα βρίσκεται στο μέσον της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλου του ελληνικού λαού, άρα και στα χείλη του αγροτικού κόσμου, είναι εάν η χώρα θα έχει στις 29 Δεκεμβρίου Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλεγμένο συναινετικά με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων.
- Ομιλία ΑτΚ και ΥπΕξ Ευ. Βενιζέλου κατά την τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
-
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την τελετή για την υπογραφή των συμβάσεων παραχωρήσεων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των αναδόχων εταιρειών για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και στις θαλάσσιες περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου
Κύριε Υπουργέ του Ηνωμένου Βασιλείου, κύριοι Πρέσβεις, αγαπητέ Γιάννη, Μάκη, Κωστή, κυρίες και κύριοι, χαίρομαι πραγματικά γιατί υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργού των Εξωτερικών, βρίσκομαι σήμερα εδώ για να γιορτάσω μαζί με όλους εσάς και ιδίως μαζί με το Γιάννη Μανιάτη και όλη την ομάδα του Υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μια πολύ μεγάλη στιγμή: Την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης γι’ αυτά τα τρία συγκεκριμένα πεδία.
Θέλω όμως να συγχαρώ και τις εταιρείες, τους παραχωρησιούχους και αντισυμβαλλόμενους του ελληνικού δημοσίου γιατί κάνουν μια πάρα πολύ καλή και διορατική επιλογή. Γιατί η έρευνα και η αξιοποίηση των πηγών των υδρογονανθράκων τόσο στο χερσαίο όσο και στον υποθαλάσσιο χώρο, είναι μια μορφή δυναμικής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα είναι εξαιρετικά σημαντικός, υπολογίζουμε σ’ αυτόν, ως παράγοντα ανάπτυξης της χώρας, δημιουργίας κοιτασμάτων απασχόλησης μέσα από τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων, χαιρόμαστε γιατί ήδη έχουμε διαμορφώσει το νομοθετικό σχήμα που συνδέει τους πόρους του ελληνικού δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με το ασφαλιστικό μας σύστημα και τη βιωσιμότητά του, δηλαδή στην πραγματικότητα με μια μορφή αλληλεγγύης και δικαιοσύνης των γενεών.
- Ο καθένας πρέπει να ψηφίσει εν γνώσει των συνεπειών. Αντί να ψαχνόμαστε μετεκλογικά ας εκφραστούμε υπεύθυνα προεκλογικά και εκλογικά
-
Σάββατο, 10 Μαΐου 2013
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης Θεσσαλίας και Βόρειας Ελλάδας στη Λάρισα
Ευ. Βενιζέλος: Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί είμαι στη Λάρισα, στη Θεσσαλία, στην ελληνική περιφέρεια, γιατί έχω αυτή τη δυνατότητα επαφής με τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, το ρόλο των οποίων τον θεωρώ εξαιρετικά σοβαρό. Τον παρακολουθώ εδώ και χρόνια, από τότε που ήμουν Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης στην τελευταία Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και χαίρομαι γιατί θα μου δοθεί η ευκαιρία να συζητήσω θέματα κεντρικά με τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Δε χρειάζεται να κάνουμε κάποια εισαγωγή, προσφάτως έχω αναπτύξει τις απόψεις μου, χθες έκανα μία αναλυτική ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, οπότε μπορούμε να περάσουμε κατευθείαν στις ερωτήσεις.
Μ. Αγραφιώτης (WestTV Δυτ. Μακεδονίας): Κύριε Πρόεδρε έχει δημιουργηθεί ένας προβληματισμός στον κόσμο από δηλώσεις και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που λένε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών ίσως υπάρξουν κραδασμοί στο κυβερνητικό σχήμα. Και όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση, κακά τα ψέματα. Αν φύγει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση πέφτει αυτή η κυβέρνηση και δεν ξέρουμε μετά τι θα ακολουθήσει. Εθνικές εκλογές, κάποια κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Θέλω λίγο να ξεκαθαρίσετε ποια είναι η θέση σας για την επόμενη μέρα των εκλογών, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, διακυβεύεται η κυβερνητική συνοχή αυτή τη στιγμή;
Ευ. Βενιζέλος: Η συνοχή όχι. Διακυβεύεται όμως η κυβερνητική σταθερότητα και γενικότερα η εθνική σταθερότητα, διότι το ΠΑΣΟΚ είναι στοιχείο συστατικό της Κυβέρνησης και πυλώνας σταθερότητας. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν αναλύουμε ένα κακό αποτέλεσμα, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα κακό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή προεκλογικά διαμορφώνουμε το αποτέλεσμα και θέλουμε να είναι το καλύτερο δυνατό, θέλουμε η χώρα να βγει αλώβητη, να βγει ακέραιη και όρθια και από τη διαδικασία αυτή.
- Άρτα | Είναι άλλο να συνεργάζεσαι με τη συντηρητική παράταξη, με τη δεξιά και είναι άλλο να συνεργάζεσαι με την εθνικιστική συνωμοσιολογική Ακροδεξιά
-
Άρτα, 27 Απριλίου 2014
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων της Άρτας
Όταν ήμουνα το 1999 Υπουργός Ανάπτυξης και ήμουνα αρμόδιος τότε για τη βιομηχανία, το εμπόριο και την ενέργεια και τον τουρισμό και τον καταναλωτή, ήμουνα αρμόδιος και για την έρευνα και για την ανάπτυξη. Αυτά έχουν διασπαστεί τώρα σε διάφορα υπουργεία.
Τότε λοιπόν ο Θανάσης Τσαυτάρης, ο οποίος ήταν συνάδελφός μου στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με εντυπωσίασε όταν μου ανέπτυξε τις ιδέες του για την έρευνα, γιατί είναι διάσημος ερευνητής γενετιστής, και έτσι τον παρακάλεσα να γίνει Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Kάναμε διάφορα πράγματα μαζί στο Υπουργείο Ανάπτυξης τότε, όταν σχηματίσαμε την κυβέρνηση συνεργασίας τον Ιούνιο του 2012 και μας προτάθηκε -μεταξύ άλλων- να καλύψουμε θέσεις του Υπουργού Γεωργίας. Ήξερα ποιος άνθρωπος είναι ώριμος, παρ’ ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά είναι άνθρωπος της επιστήμης, της έρευνας και της παραγωγής, να αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης. Και χαίρομαι γιατί έχει αποδείξει ως τώρα και αποδεικνύει διαρκώς την αφοσίωσή του στον τομέα αυτό, αλλά και την ικανότητά του να προσεγγίζει τα προβλήματα και να δίνει λύσεις.
Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι στην Άρτα. Η Άρτα είναι μια περιοχή με την οποία συνδέομαι στενά γιατί έχω πολλούς φίλους, όπως και η Πρέβεζα βέβαια, και άλλες περιοχές.
- Ιωάννινα | Το μεγάλο στοίχημα είναι η κυβερνητική σταθερότητα και η ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής, που δικαιούμαστε να πούμε ότι είναι μια στρατηγική που το ΠΑΣΟΚ χάραξε με πολύ κόπο
-
Ιωάννινα, 27 Απριλίου 2014
Συνέντευξη Τύπου Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στα Περιφερειακά Μέσα Ηπείρου
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι για μια ακόμη φορά στην Ήπειρο, στα Γιάννενα. Ήμουνα νωρίτερα στην Άρτα όπου είχαμε μια πάρα πολύ ωραία συνάντηση με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής και επισκέφτηκα και τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό και αποκόμισα πολύ θετικές εντυπώσεις για την περιφερειακή Ελλάδα και τις δυνατότητές της.
Τώρα χαίρομαι που έχω μαζί μου τους βουλευτές μας της Ηπείρου τον Μιχάλη Κασσή και τον Χρήστο Γκόγκα, δύο ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην Κ.Ο. χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για το παρελθόν, αλλά εν τούτοις σηκώνουν το βάρος της εθνικής ανασυγκρότησης και αυτό τους τιμά ιδιαιτέρως, γιατί είναι μια απόδειξη του ήθους και του ύφους της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, παρά τις δυσκολίες τις οποίες βρισκόμαστε.
Χαίρομαι γιατί έχω μαζί μου τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον καθηγητή Θανάση Τσαυτάρη, με τον οποίο χειριστήκαμε τα θέματα της Άρτας και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τα στελέχη μας των Ιωαννίνων μετά τη συνέντευξη. Κι επίσης έχουμε και τον Γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ τον Δημήτρη Καρύδη τον οποίο και παρακαλώ να συντονίσει την συνέντευξή μας, τη συζήτησή μας.
Θα κάνω μόνο μια εισαγωγική παρατήρηση: Οι εκλογές στις 18 και στις 25 Μαΐου δεν είναι βουλευτικές. Τυπικά δεν κρίνουν το συσχετισμό των δυνάμεων στη Βουλή των Ελλήνων, άρα δεν κρίνουν τυπικά την κυβερνητική σταθερότητα. Οι τοπικές κοινωνίες θα εκφραστούν, θα αναδείξουν δημάρχους και περιφερειάρχες. Θέλουμε να αναδείξουν τους καλύτερους. Εμείς ούτως ή άλλως θα συνεργαστούμε με αυτούς που θα επιλέξει κάθε τοπική κοινωνία.
- Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες μορφές φτώχειας, μια προκλητική ανεργία. Πρέπει να μιλήσουμε ξανά για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
-
Αθήνα, 7 Μαρτίου 2014
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Περιφερειών και Δήμων
Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Περιφερειών, κύριε Περιφερειάρχη, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αγαπητοί προσκεκλημένοι μας από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλη της Επιτροπής Περιφερειών, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών πόλεων και των ευρωπαϊκών Περιφερειών, σας καλωσορίζω με πολύ μεγάλη χαρά εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και εκ μέρους της περιοδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασκεί το εξάμηνο αυτό η Ελλάδα, εδώ στην Αθήνα, σε αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των Πόλεων και των Περιφερειών. Όπως γνωρίζετε, οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο εξάμηνο αυτό θέλουμε να κωδικοποιούν και να προωθούν τις πραγματικές αγωνίες και τις πραγματικές προτεραιότητες των ευρωπαϊκών κοινωνιών, των Ευρωπαίων πολιτών. Γι' αυτό και η πρώτη μας προτεραιότητα είναι, βεβαίως, η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η αντιμετώπιση του κραυγαλέου προβλήματος της ανεργίας και των βάρβαρων ποσοστών της ανεργίας των νέων, που φτάνουν στην Ελλάδα το 60%, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάκαμψη συνολικά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Φυσικά, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για χώρες σε κρίση, για χώρες που υφίστανται κατ' εξοχήν τις επιπτώσεις ενός ξεπερασμένου μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως είναι οι χώρες του Νότου, οι χώρες που είναι εντεταγμένες σε προγράμματα στήριξης. Με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα, που είναι το πραγματικό εργαστήριο, στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή των ευρωπαϊκών θεσμών, δοκιμάζεται στην πραγματικότητα η ικανότητα της Ευρώπης να υπερβεί οριστικά την κρίση και να διατυπώσει μια άλλη αφήγηση για το μέλλον και την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
- Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο συνέδριο του Economist: «Η θάλασσα της Ευρώπης»
-
Θεσσαλονίκη , 17 Φεβρουαρίου 2014
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο συνέδριο του Economist με τίτλο: «Η θάλασσα της Ευρώπης: Διαμορφώνοντας το χάρτη για την οικονομική ανάπτυξη»
Κυρία Επίτροπε, αγαπητή Μαρία, κύριοι Υπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι, Ευχαριστώ τον κ. Andrews για τη φιλική και σύντομη εισαγωγή του. Κρατώ απ’ όσα είπε τη βασική αλήθεια, ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου, η πόλη που με γέννησε, ο τόπος της αναφοράς μου και χαίρομαι πραγματικά γιατί βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Είμαι ευγνώμων πραγματικά προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής, προς τον Economist και ιδίως προς το φορέα που οργανώνει τις συνεδριακές εκδηλώσεις του με τόση επιτυχία. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον απόντα Αντιπρόεδρο, τον κ. Siim Kallas που μίλησε το πρωί και την παρούσα Επίτροπο, τη δική μας Μαρία Δαμανάκη στην οποία ήδη αναφέρθηκα και στην οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται η ιδέα της διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου. Θέλω επίσης, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να καλωσορίσω στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και να υποδεχθώ θερμά τους συμμετέχοντες από άλλες χώρες, ευρωπαϊκές ή τρίτες, καθώς και τους συμμετέχοντες από υπηρεσίες και φορείς ή Οργανισμούς του ευρύτερου οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Παρέμβαση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση για τη Στρατηγική της Ε.Ε. για Αδριατική και Ιόνιο (EUSAIR)
-
Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2014
Παρέμβαση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση για τη Στρατηγική της Ε.Ε. για Αδριατική και Ιόνιο (EUSAIR)*
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρία και κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, ο Πρωθυπουργός σας υποδέχθηκε εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, προσθέτω κι εγώ τους δικούς μου θερμούς λόγους υποδοχής, ιδίως των ξένων επισκεπτών μας, των Επιτρόπων, του Επιτρόπου -γιατί η Μαρία είναι δική μας- των συναδέλφων μου Υπουργών και Υφυπουργών Εξωτερικών, που βρεθήκανε στην πρωινή διαδικασία. Σας υποδέχομαι όμως, όχι μόνο εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελληνική Προεδρία, σε στενή συνεργασία με την Αλβανική Προεδρία της Πρωτοβουλίας με την Αδριατική και το Ιόνιο, οργανώσαμε σήμερα το πρωί την 16η Υπουργική Σύνοδο της Πρωτοβουλίας αυτής και καταλήξαμε με την ενθουσιαστική συμβολή των δύο Επιτρόπων που είναι μαζί μας στη διατύπωση μιας Διακήρυξης, της «Διακήρυξης των Αθηνών», που δίνει το στίγμα της πρωτοβουλίας αυτής για την περίοδο που αρχίζει τώρα, η οποία έχει μία πολύ σημαντική ποιοτική διαφορά με όσα έχουν συμβεί ως τώρα. Γιατί, πλέον, στόχος μας και προτεραιότητά μας είναι η ανάδειξη της περιοχής αυτής σε μία μεγάλη περιφέρεια, σε ένα mega region της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εναρκτήρια αυτή συνεδρίαση της Διάσκεψής μας γύρω από την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο είναι μια ευκαιρία να στείλουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους πολίτες της Κεφαλονιάς που δοκιμάζεται την περίοδο αυτή από τους σεισμούς.
- Συνάντηση- Συζήτηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ)
-
Χανιά, 12 Ιουλίου 2013
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ)
Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, ευχαριστώ πάρα πολύ και τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο, όλους τους Δημάρχους, τους Αντιδημάρχους, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη και όλους τους εκπρόσωπους φυσικά των παραγωγικών φορέων του νομού Χανίων που είχατε την καλοσύνη να έρθετε και να μας αναπτύξετε τις αγωνίες σας και τα προβλήματά σας. Δεν θέλω να δώσω πρόχειρες απαντήσεις, γιατί εδώ ανοίγουν πολύ μεγάλα θέματα τα οποία χρονίζουν, θέματα που αφορούν κεντρικές πολιτικές επιλογές οι οποίες πρέπει να βελτιωθούν, αλλά βεβαίως θέσατε και θέματα τα οποία είναι αποσπασματικά, σημειακά, αφορούν τα Χανιά, αφορούν τη δυτική Κρήτη, τα οποία πρέπει να τα προσέξουμε και πολύ πιο εύκολα να τα αντιμετωπίσουμε γιατί δεν απαιτούνται διαδικασίες οι οποίες να είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες. Επειδή θα κάνω σε λίγο μια ομιλία και θα έχω την ευκαιρία εκεί να αναφερθώ στα θέματα της γενικής πολιτικής, θα είμαι λίγο πιο πρακτικός τώρα στην απάντησή μου. Συμφωνώ πλήρως πως το κράτος έχει υποχρέωση να εμπιστευτεί τη Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και πράγματι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση της Κρήτης λειτούργησε και λειτουργεί υποδειγματικά, αναπτυξιακά, έχει υψηλή απορροφητικότητα και είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης της Κυβέρνησης σε ένα πλαίσιο, το οποίο είναι θεσμικό και το οποίο ελπίζω ότι θα το βελτιώσουμε καθ' οδόν προς τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.