Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011
Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 και στους δημοσιογράφους Μαρία Χούκλη και Στρατή Λιαρέλλη
Μ. Χούκλη: Να καλησπερίσουμε τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Ήσασταν ταχύτατος, αμέσως μόλις κατεβήκατε από το βήμα στο ραντεβού μας.
Κύριε Υπουργέ, χρειαζόμαστε διευκρινίσεις μετά από αυτές τις δυο πολιτικές βόμβες που εκτόξευσε ο Πρωθυπουργός από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δημοψήφισμα: Το ερώτημα, ο χρόνος, πριν ή μετά τη συμφωνία και γιατί δημοψήφισμα και όχι πρόωρες εκλογές.
Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς, όπως είχε την ευχέρεια να πει και ο Πρωθυπουργός, αλλά και εγώ αμέσως μετά, πρέπει να υπάρξουν κινήσεις εκτόνωσης και λύτρωσης. Η χώρα ζει ένα δράμα, κοινωνικό, εθνικό, πολιτικό, θεσμικό. Ο πολίτης δεν καταλαβαίνει γιατί πρέπει να υφίσταται αυτή την ταλαιπωρία, να μειώνονται τα εισοδήματά του, ενώ επί χρόνια ζούμε καθεστώτα ανάπτυξης και ευημερίας και ενώ είμαστε μέσα στο ευρώ. Και μπερδεύει τις καταστάσεις, όπως είπα και στην ομιλία μου. Δεν αντιλαμβάνεται ποιος φταίει, γιατί φταίει, ποιος εγγυάται μια προοπτική, ποιος λέει αλήθεια, ποιος λέει ψέματα.
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011
Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκπομπή "Ανατροπή" του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega Channel
Γ. Πρετεντέρης: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Απόψε είναι μαζί μας ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Καλησπέρα σας κ. Υπουργέ.
Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα σας.
Γ. Πρετεντέρης: Αγωνιούσα αν θα τελειώσετε με την Τρόικα, γιατί φοβόμουν ότι θα μου φέρνατε τον κ. Thomsen, ότι θα ερχόσασταν μαζί με την Τρόικα εγώ. Θα ήταν μια ωραία παρέα οφείλω να πω.
Ευ. Βενιζέλος: Θα μπορούσαμε να το κάνουμε έτσι.
Γ. Πρετεντέρης: Να κάνουμε μια συζήτηση γιατί εσείς περνάτε νύχτες και μέρες μαζί τους.
Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011
Συνέντευξη Ευ Βενιζέλου στο Βήμα της Κυριακής
και στους δημοσιογράφους Δ. Κρουστάλλη και Ζ. Τσώλη
Ερώτηση:Τι είναι αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στην ευρωζώνη; Γιατί υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα και η ασάφεια; Γιατί τίθεται σε αμφισβήτηση η απόφαση της 21ης Ιουλίου που θεωρήθηκε από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες ως καθοριστική για το μέλλον της Ευρωζώνης;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι ένα ερώτημα που συνδέεται με όλα όσα αφορούν και τη χώρα μας αλλά όχι μόνον ή κυρίως τη χώρα μας. Στην πραγματικότητα παρακολουθούμε την ένταση που δημιουργείται ανάμεσα στην ανάγκη το ευρώ να υποστηριχθεί από ένα ανάλογο επίπεδο πολιτικής και θεσμικής ολοκλήρωσης και την αίσθηση του εθνικού συμφέροντος και των εθνικών προτεραιοτήτων που έχουν όλα τα κράτη-μέλη και πρωτίστως τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα. Η απόφαση της 21ης Ιουλίου έχει μία θεσμική αλλά και μία οικονομική διάσταση, εμπεριέχει μία κατανομή βαρών, βασίζεται σε μία «χρηματοοικονομική μηχανική», η οποία εξαρτάται από τη διακύμανση διαφόρων παραμέτρων., όπως είναι π.χ. τα επιτόκια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται συνεχώς νέοι υπολογισμοί, νέες αξιολογήσεις.
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011
Συνέντευξη Ευ Βενιζέλου στην Κυριακάτικη Καθημερινή
και στους δημοσιογραφους Κ. Π. Παπαδιοχο και Βασιλη Ζηρα
Ερώτηση: Υπάρχουν προειδοποιήσεις από έξω ότι πλέον η Γερμανία κ.ά. δεν αποκλείουν την έξοδό μας από το ευρώ; Τι λέτε;
Ευ. Βενιζέλος: Μπορεί να υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες φωνές, αυτές όμως δεν είναι φωνές των υπεύθυνων κυβερνήσεων και των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της Ευρωζώνης. Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ έχει τονίσει πολλές φορές ότι δεν νοείται έξοδος καμιάς χώρας από το ευρώ, γιατί όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο θα έθετε εκ ποδών την ίδια την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την ίδια την αξιοπιστία του κοινού νομίσματος. Αρα, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η φυγή προς τα εμπρός και για εμάς ως χώρα, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά.
Ερώτηση: Θα υπάρξει και πόσο εκτιμάτε ότι θα είναι το δημοσιονομικό όφελος από τη διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και του νέου μισθολογίου;
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στον Real FM
και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
Ν. Χατζηνικολάου: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και Υπουργό Οικονομικών τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύριε Πρόεδρε καλή σας ημέρα.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου, καλημέρα στις ακροάτριες και τους ακροατές σας.
Ν. Χατζηνικολάου: Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας από το πλέον επίκαιρο πολιτικά θέμα, που είναι το θέμα των συνεργασιών, το θέμα της συναίνεσης. Εσείς χτες βγαίνοντας από τη συνάντησή σας με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας δηλώσατε ότι η συνεργασία είναι κλειδί στις πολιτικές εξελίξεις.
Ευ. Βενιζέλος: Είπα για την ακρίβεια ότι χρειάζεται συστράτευση, συναίνεση, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μη συμβατικές καταστάσεις, σε μια κρίση τεραστίων διεθνών διαστάσεων και ότι όλα ξεκινούν και εξαρτώνται από την καθαρή, ειλικρινή και έντιμη συνεργασία κυβέρνησης αντιπολίτευσης. Αυτό δεν σημαίνει συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα.
Ν. Χατζηνικολάου: Όχι, όχι κατ’ ανάγκην.
Αθήνα, 19 Αυγούστου 2011
Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στην εκπομπή «Πρωινή Γραμμή» του Ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Βασίλη Λυριτζή
Β. Λυριτζής: Είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός των Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Καλημέρα κ. Υπουργέ.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σ’ εσάς και στους ακροατές σας.
Αθήνα, 10 Αυγούστου 2011
Συνέντευξη Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στον ραδιοσταθμό Real FM
και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Λώρα Ιωάνου
Β. Σκουρής: Θέλουμε μια πρώτη κρίση. Πόσο αυτή η διεθνής κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία και Γαλλία επηρεάζει την ελληνική οικονομία, την προσπάθεια που κάνετε.
Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς ορθώς ξεκινάτε από το ερώτημα αυτό γιατί το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμεθα, έχει δυσκολέψει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες. Από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά γεγονότα που έχουν επιδεινώσει το παγκόσμιο περιβάλλον.
Βλέπετε ότι η ίδια η αμερικανική οικονομία υποβαθμίζεται από τους οίκους αξιολόγησης, βλέπετε επιθέσεις που στρέφονται κατά μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης όπως είναι η Ιταλία που έχουν σχετικώς καλά μακροοικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη και είναι το 25% του δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, μόνη της η Ιταλία.
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
Έλληνας Υπουργός Οικονομικών: 'Θα κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια'
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έφερε μέτρα λιτότητας για να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση χρέους – τώρα υπόσχεται καταστολή της φοροδιαφυγής
της Helena Smith
Όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, συνάντησε για πρώτη φορά τους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο η ατμόσφαιρα ήταν κάθε άλλο παρά ευχάριστη. Έχοντας αναλάβει καθήκοντα μόλις μια ημέρα πριν, ο εύσωμος καθηγητής της νομικής άκουγε υπομονετικά τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να τον επιπλήττουν για την έλλειψη προόδου που είχε παρουσιάσει η Αθήνα σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του ατίθασου χρέους της.
Η Ελλάδα ήταν όλο λόγια και μηδέν έργα. Ήταν αποτελεσματική στο να εισάγει μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της ανάπηρης οικονομίας της, αλλά στη συνέχεια δεν έκανε τίποτα για την εφαρμογή τους.
Σάββατο 31 Ιουλίου 2011
Συνέντευξη Ευ Βενιζέλου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
και τους δημοσιογράφους Δ. Τσιόδρα και Δ. Καδδά
Ερώτηση: Παρά τις αποφάσεις στη σύνοδο κορυφής και τις υπεραισιόδοξες δηλώσεις, από πολλές πλευρές διατυπώνονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και το ερώτημα παραμένει: Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος σε τόσο υψηλό επίπεδο, όταν από μελέτες προκύπτει ότι δημόσιο χρέος μεγέθους άνω του 90% του ΑΕΠ είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο;
Ευ. Βενιζέλος: Εάν αυτό που λέτε αλήθευε, τότε θα είχε πρόβλημα βιωσιμότητας συνολικά η ευρωζώνη, καθώς το δημόσιο χρέος στο σύνολο της ευρωζώνης κινείται κοντά στο επίπεδο του 90% του ΑΕΠ. Η βιωσιμότητα ενός δημοσίου χρέους σχετίζεται με τη μέση διάρκειά του, με το μέσο επιτόκιο και άρα το κόστος εξυπηρέτησης, με τις ετήσιες δανειακές ανάγκες, οι οποίες αποτυπώνονται σε απόλυτους αριθμούς και συνδέονται με τις δυνατότητες που έχει η αγορά να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες αυτές. Και βέβαια σχετίζεται με τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή με το ρυθμό ανάπτυξης, καθώς δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνον ο αριθμητής που κλάσματος που αποτυπώνει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αλλά και ο παρονομαστής, δηλαδή αυτό καθεαυτό το μέγεθος του ΑΕΠ, που εξαρτάται από το ρυθμό ανάπτυξης, την ανταγωνιστικότητα και τις επιδόσεις μιας οικονομίας.
Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011
“Εφικτή” μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το χρέος, λέει ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών
των Derek Gatopoulos, Associated Press, Nicholas Paphitis, Associated Press
Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας είπε πως μια συμφωνία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη είναι “εφικτή”, επισημαίνοντας την πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των ιδιωτών κατόχων ομολόγων για την κατάρτιση μιας νέας συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας.
Σε συνέντευξή του στο Associated Press αργά τη Δευτέρα, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε επίσης πως η Ελλάδα παραμένει εντός στόχων στην πορεία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος την επόμενη χρονιά, παρά το γεγονός πως έχει χάσει ορισμένους βασικούς οικονομικούς στόχους μέχρι τώρα το 2011.