Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στον Ρ/Σ Real FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010


Ν. Χατζηνικολάου: Να καλημερίσουμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους όσους μας ακούν.

Ν. Χατζηνικολάου: Θέλω να σταθώ στις επισημάνσεις που κάνατε στην παρουσίαση του βιβλίου της συναδέλφου μου, της κας Όλγας Τρέμη. Κάνατε μερικές επισημάνσεις που συζητήθηκαν πάρα πολύ έντονα, όπως για παράδειγμα, ότι επισημάνατε ότι απαιτείται ν’ απαντήσει η χώρα και  φαντάζομαι ότι αυτό πηγαίνει κυρίως στην κυβέρνηση  στην οποία μετέχετε, αν όλα αυτά που κάνουμε θα έχουν ένα τέλος, αν υπάρχει ένα φως στο τούνελ. Αν αυτός ο οικονομικός κύκλος κλείνει και αν διασταυρώνεται όπως είπατε, με έναν πολιτικό κύκλο. Και θέλω να ρωτήσω αν αυτό αποτελεί κατ’ ουσίαν μια παραίνεση, μια έκκληση προς το ίδιο το κόμμα στο οποίο μετέχετε μέσα από διαδικασίες εσωτερικής συζήτησης, να υπάρξει ένα πιο σαφές και  καλύτερα οριοθετημένο, πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Ευ. Βενιζέλος: Τα ερωτήματα αυτά είναι τα ερωτήματα που βρίσκονται στα  χείλη και στο μυαλό όλων των Ελλήνων .

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ.Βενιζέλου στο Mega

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega με την Όλγα Τρέμη, τον Γιάννη Πρετεντέρη και τον Παύλο Τσίμα

 

2010-11-15. Συνέντευξη στο Mega from Evangelos Venizelos on Vimeo.

Συνομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Σταμάτη Φασουλή και τον Θανάση Νιάρχο για την εφημερίδα Τα Νέα

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Οι Αταίριαστοι: Βενιζέλος - Φασουλής

Ο πολιτικός συναντά τον σκηνοθέτη


Αν και κατ' εξοχήν «αταίριαστοι», ο Ευάγγελos Βενιζέλος με τον Σταμάτη Φασουλή ταιριάζουν κατά τούτο: πρόκειται πανθομολογουμένως για δυο πανέξυπνα άτομα. «Διαβόλου κάλτσες». Σε τέτοιο βαθμό ώστε το κάθε θέμα, μόλις τεθεί, να αισθάνεσαι πωs έχουν ολοκληρώσει εσωτερικά και οι δυο τous την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσει, αλλά και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν.
Κι αν στους ίδιους αναγνωρίζει κανείς την κούραση του deja vu, για τous άλλους δεν παύει να παραμένει ο λόγος τous αποκαλυπτικός κι ερεθιστικός. Λόγος πάντα σαν γάργαρο νερό και ποτέ αινιγματικός. Πού έγκειται λοιπόν το «αταίριαστο» τous; Ο Φασουλής μπορεί να διαχειριστεί καλλιτεχνικά την πιο φθηνή καθημερινότητα και να τη μεταμορφώσει σε καθαρή ποίηση, ενώ ο Βενιζέλος να προσγειώσει την ιδεωδέστερη έννοια της πολιτικής σ' έναν στίβο συγκρούσεων χωρίς να την τραυματίσει. Πάντως ένα είναι βέβαιο: ξέρουν και οι δυο πολύ καλά τον χώρο που τous έχει αναγνωριστεί να εκφράζουν, γι' αυτό μπορεί να μιλάνε για θέματα τόσο ξένα npos την ιδιότητα τous, χωρίς να κινδυνεύουν να θεωρηθούν πολυπράγμονες.

Θανάσης Θ. Νιάρχος

 

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο Έθνος και στο σημοσιογραφο Γ. Αντύπα

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ολα δείχνουν ότι στις 22 Οκτωβρίου η Eurostat θα αυξήσει το έλλειμμα του 2009 αλλά και το δημόσιο χρέος. «Βγαίνει» το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 ή θα χρειαστούν νέα μέτρα και αν ναι, ποιος τα αντέχει;

Ευ. Βενιζέλος: To κρίσιμο ζήτημα δεν είναι η αναδρομική εκτίμηση για το έλλειμμα του 2009 αλλά η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2010 κατά το τρέχον τέταρτο τρίμηνο έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε αναλάβει έναντι των εταίρων και πιστωτών μας. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από τη συσχέτιση εσόδων και δαπανών. Ο προϋπολογισμός του 2011 με τη σειρά του βασίζεται σε δύο μεγέθη: Πρώτον, στη στόχευση για ένα δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 9,2 δισ. με αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών και δεύτερον, στην πρόγνωση ότι ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ξεπεράσει το -2,7%. Αυτοί οι δύο αριθμοί συμβολίζουν την τεράστια προσπάθεια που πρέπει να γίνει τόσο από το κράτος όσο και από τον κάθε πολίτη, την κάθε επιχείρηση, την κάθε οικογένεια.

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στην Ισοτιμία και στη δημοσιογράφο Αλίκη Χατζή

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι το πρώτο κόμμα και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει χωρίς υποχωρήσεις το πρόγραμμα των αλλαγών που συμφωνήθηκε με την τρόικα. Την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι υφίσταται φθορά. Όλο και πιο πολλοί δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι το μνημόνιο δεν ήταν απαραίτητο για να σωθεί η οικονομία. Τι θα σημάνει για την κυβέρνηση πιθανή αποτύπωση μεγάλης κοινωνικής δυσαρέσκειας στις κάλπες του Νοεμβρίου; Πώς θα προχωρήσει το 2011;

Ευ. Βενιζέλος: Ας μην ξεχνάμε τα θεσμικά χαρακτηριστικά των εκλογών του Νοεμβρίου. Την επομένη των εκλογών το μεγάλο πρόβλημα της χώρας θα εξακολουθεί να είναι το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2010, ο προϋπολογισμός του 2011, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι εφαρμόζει μια πολιτική ανάγκης, μια πολιτική επώδυνη για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010


Θεωρείτε αναγκαίο ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Φαντάζομαι δεν αμφισβητείτε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου;


Ευ.Βενιζέλος: Το μνημόνιο αποτυπώνει την πολιτική συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές της προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την οξεία φάση της δημοσιονομικής κρίσης. Είναι λογικό το μνημόνιο να εμπεριέχει την κλασική οπτική γωνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βεβαίως πολλά από αυτά που εμπεριέχονται στο μνημόνιο θα ήταν ούτως ή άλλως εντεταγμένα στις πολιτικές  μας προτεραιότητες. Άλλωστε ουδέν κακό αμιγές καλού. Αποφάσεις που θα λαμβανόντουσαν με δυσκολία και καθυστέρηση τώρα λαμβάνονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και εφαρμόζονται με πιο συστηματικό τρόπο. Εάν διαβάσει όμως κανείς το μνημόνιο προσεκτικά θα δει πόσα σημαντικά πράγματα, για την χώρα και το μέλλον της, δεν περιέχονται σε αυτό. Για παράδειγμα, η δημόσια διοίκηση για το μνημόνιο είναι, πρωτίστως, ενιαίο μισθολόγιο και ενιαία αρχή πληρωμών και η τοπική αυτοδιοίκηση συγκράτηση των δαπανών μέσω του «Καλλικράτη».

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ο. Τρέμη: Καλησπέρα και πάλι κ. Βενιζέλε. Πριν πάμε στο ασφαλιστικό, για το  οποίο θα σας ρωτήσουμε στη διάρκεια αυτής της συζήτησης, εγώ θα ήθελα να ξεκινήσω με μια γενικότερη ερώτηση. Υπάρχει στη χώρα μια πολύ βαριά, καταθλιπτική θα λέγαμε ατμόσφαιρα. Μπορεί κάποιος με αυτές τις συνθήκες, που καταγράφονται και στις δημοσκοπήσεις με πολύ έντονο τρόπο, να διαβεβαιώσει τον κόσμο και να γίνει πιστευτός,  ότι θα  υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ; Και αυτό το φως σε ποια βάση ακριβώς θα αναζητηθεί; Στη βάση του μνημονίου; Είναι ανεπαρκές, το είπατε κι εσείς ο ίδιος πρόσφατα.

Ευ. Βενιζέλος:
Η αλήθεια είναι ότι το μνημόνιο είναι ένα πολιτικό κείμενο που αποτυπώνει μια στιγμή ανάγκης της χώρας μας. Είναι ένα κείμενο αναγκαίο, αναγκαστικό και ετεροβαρές, αλλά χωρίς αυτό δεν μπορούσαμε να διασφαλίσουμε την αποφυγή της χρεοκοπίας. Δεν μπορούσαμε να διασφαλίσουμε το δανεισμό, την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους. Το μνημόνιο όμως, να το πούμε καθαρά, δε συνιστά το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Δε συνιστά το εθνικό σχέδιο που μπορεί να μας βγάλει από αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας, ηττοπάθειας και ανασφάλειας που κυριαρχεί στην κοινωνία μας. Γι’ αυτό πρέπει....

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στα ΝΕΑ και στον δημοσιογράφο Λ. Δημάκα

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού  Συμβουλίου είπατε ότι  πέραν του μνημονίου η  χώρα πρέπει να αποκτήσει εθνικό πολιτικό  σχέδιο για την έξοδο και την επόμενη μέρα.  Είναι εφικτό αυτό στην παρούσα φάση;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι και αναγκαίο και εφικτό. Το μνημόνιο αποτυπώνει το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δηλαδή με τους πιστωτές μας και απηχεί, πρωτίστως, τη δική τους γενική αντίληψη για τη δημοσιονομική πολιτική και την ανταγωνιστικότητα. Η πατρίδα μας χρειάζεται όμως ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που να αφορά το μοντέλο ανάπτυξης, τη συγκρότηση και λειτουργία του κράτους, τη σχέση κράτους και οικονομίας, το νέο πολιτικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και τις δικές της ευθύνες. Η πρότασή μου έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό και στόχος μας είναι, το αργότερο τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, να παρουσιάσουμε αυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Περισσότερα...