Κύκλος Ιδεών | Χαιρετισμός Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση τιμής στον Παρασκευά Αυγερινό

8 Ιουνίου 2022

 

Χαιρετισμός Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση τιμής στον Παρασκευά Αυγερινό (7.6.2022)

 

Υποδεχόμαστε σήμερα με πολύ μεγάλη χαρά και τιμή τον Παρασκευά Αυγερινό. Τον ευχαριστώ από καρδιάς γιατί αποδέχτηκε την πρότασή μας και είναι σήμερα εδώ, όχι για να τιμηθεί, αλλά για να μας τιμήσει με την παρουσία του και νομίζω ότι αυτό το λέω εκφράζοντας όλες και όλους σας. Χαίρομαι γιατί η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του Κύκλου μετά από δυόμιση χρόνια γίνεται εδώ, σε αυτό τον ειδυλλιακό κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών με την ανακαίνιση του οποίου έχω συνδέσει ένα μέρος της κυβερνητικής μου θητείας και χαίρομαι γιατί σήμερα εδώ, σε αυτό το χώρο, μπορούμε να νιώσουμε και την  ιστορική, ας το πούμε έτσι, αύρα που εκπέμπει το Μουσείο. Ευχαριστώ και τους υπευθύνους του Μουσείου για τη βοήθειά τους στην οργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου "Μικρασιατική Καταστροφή", εκδ. Πατάκη

24 Μαΐου 2022

 

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Το 1922 ως εργαστήριο αυτογνωσίας για τη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων με ιστορικές επιπτώσεις *

 

Χαίρομαι γιατί δυο αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι, ο ένας - το λέω πάντα γιατί είμαι υπερήφανος γι’ αυτό-  μαθητής μου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  μας έχουν εφοδιάσει με το βιβλίο αυτό που είναι μια σύνοψη ψύχραιμη, αντικειμενική, απροκατάληπτη, έντιμη και επιστημονικά έγκυρη του ιστορικού κεφαλαίου  που έχει επικρατήσει να λέγεται Μικρασιατική Καταστροφή, για την ακρίβεια Μικρασιατική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή.

Οι συγγραφείς δεν είναι εύκολο να κρύψουν την πολιτική τους ταυτότητα, γιατί είναι δημόσια, γνωστά, πρόσωπα, αλλά προφανώς υπερισχύει η επιστημονική τους ιδιότητα. Είναι δε εντυπωσιακό το γεγονός ότι το βιβλίο τους έχει κατά βάθος τη δομή δικαστικής απόφασης. Έχει σύντομη αλλά εμπεριστατωμένη αιτιολογία και διατακτικό, καταλήγει σε συμπεράσματα. Τέμνει μια μακρά συζήτηση, γιατί συστηματοποιεί και κωδικοποιεί το υλικό  με έναν απλό τρόπο, με όλα τα ερωτήματα τα οποία τίθενται κατά καιρούς, προκειμένου να παρουσιαστούν τα πορίσματα μιας πολύ μεγάλης ερευνητικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

 Σάββατο, 21 Μαΐου 2022

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στις εργασίες του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στην καθεμία και τον καθένα από εσάς προσωπικά και στην Παράταξη συλλογικά. Στην παρούσα γενιά αλλά και στις παρελθούσες και τις επόμενες γενιές της.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Νίκο Ανδρουλάκη και στην ηγετική ομάδα που θα εκλεγεί από το Συνέδριο. 

Χαίρομαι γιατί τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής είναι πολλά. Χαίρομαι για τις τόσο ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη δυναμική και τις δυνατότητες της Παράταξης.

Της Παράταξης που πλήρωσε δυσανάλογα μεγάλο τίμημα την περίοδο της οικονομικής κρίσης κυρίως επειδή έδειξε μεγάλη εθνική και κοινωνική υπευθυνότητα και έλαβε δύσκολες και επώδυνες, αλλά αναπόφευκτες, όπως απέδειξε η συνέχεια, αποφάσεις με συνείδηση ιστορικής ευθύνης και με βαθύ αίσθημα πατριωτισμού. Γιατί εντέλει οι παρατάξεις δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους, αλλά για το έθνος, για την πατρίδα.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλ. Μασσαβέτα ''Η Τρίτη Ρώμη. Η Μόσχα και ο θρόνος της Ορθοδοξίας'' εκδόσεις Πατάκη

19 Μαΐου 2022

 

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Πόλεμος και αυτοκεφαλία στην Ουκρανία - Η Γεωπολιτική διορατικότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου *

 

Χαίρομαι για την επανέκδοση του βιβλίου του Αλέξανδρου Μασσαβέτα από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο Αλέξανδρος είναι ένας κοσμοπολίτης διανοούμενος, μορφωμένος, ακάματος ερευνητής, που διεισδύει στα θέματά του, τα προσεγγίζει πολύπλευρα, τα γνωρίζει πριν γράψει γι’ αυτά και έχει προσφέρει αυτό το βιβλίο, το οποίο είναι από τα πληρέστερα που μπορεί να βρει κανείς για τα ζητήματα, κυρίως,  της σύγκρουσης των εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών αλλά και για όλο το ιδεολογικό, επικοινωνιακό, πολιτικό και γεωπολιτικό υπόβαθρο που υπάρχει πίσω από την εκκλησιαστική σύγκρουση.

Στο τόξο του Ελληνισμού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο βεβαίως είναι Οικουμενικό αλλά είναι ελληνόφωνο, είναι εγκατεστημένο στην Κωνσταντινούπολη άρα πρέπει να λαμβάνει εξ αντικειμένου υπόψη του και την τουρκική εξωτερική πολιτική, είναι ο γεωπολιτικά διορατικότερος οικουμενικός αλλά κατά βάση ελληνόφωνος οργανισμός. Στο άλλο άκρο του ελληνικού τόξου, θα τοποθετούσα την Κύπρο, για να έχουμε μια πλήρη αίσθηση της πραγματικότητας. Ακόμη όμως και το Πατριαρχείο, το οποίο απεδείχθη γεωπολιτικά διορατικό και θαρραλέο και ενήργησε βεβαίως με κριτήρια ποιμαντικά και εκκλησιαστικά, εφαρμόζοντας το κανονικό δίκαιο της ανατολικής του Χριστού Εκκλησίας, καθυστέρησε,  επειδή ήταν όπως και όλη η Δύση πάρα πολύ ανεκτικό, σχεδόν ενδοτικό απέναντι στη Ρωσία και τη ρωσική ισχύ.

Περισσότερα...

Ευ. Βενιζέλος, Μνήμη Δημήτρη Θ. Τσάτσου: συνειδητοποιώντας το μέγεθος του δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο του

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

 

Ευάγγελος  Βενιζέλος

 

Μνήμη Δημήτρη Θ. Τσάτσου: συνειδητοποιώντας το μέγεθος του δώδεκα χρόνια μετά τον θάνατο του

 

Θέλω να χαιρετήσω την παρουσία της Άννας και της Αλεξίας. Να εκφράσω τη βαθιά μου συγκίνηση που βρισκόμαστε εδώ. Βγήκαμε μια φωτογραφία προηγουμένως οι τρεις μας, θα την κρατήσω ως πολύτιμο τεκμήριο αυτής της ουσιαστικά οικογενειακής σχέσης μας.  Ευχαριστώ επίσης τον Ξενοφώντα Κοντιάδη για τον τρόπο που διευθύνει το Κέντρο, το Ίδρυμα, και για τις πρωτοβουλίες του. Ιδίως για την τελευταία πρωτοβουλία να επανεκδώσει ψηφιακά τα έργα του Δημήτρη Τσάτσου. Τώρα, πρόκειται να επανεκδοθούν τα εγχειρίδιά του, το Συνταγματικό του Δίκαιο, το τρίτομο. Μου έκανε την τιμή το Κέντρο να με παρακαλέσει να συντάξω τον πρόλογο. Στο κείμενο αυτό προσπάθησα να περιγράψω το μέγεθος που ονομάζεται Δημήτρης Τσάτσος. Το επιστημονικό, ερευνητικό και παιδαγωγικό μέγεθος, αλλά δεν είναι μόνον αυτό ο Τσάτσος.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Απ. Κ. Αποστολίδη «Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός, Ο Δημήτρης... της Ιατρικής... της Κοινωνίας... της Πολιτικής»

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Απόστολου Κ. Αποστολίδη «Δημήτρης Θ. Κρεμαστινός, Ο Δημήτρης... της Ιατρικής... της Κοινωνίας... της Πολιτικής» στο Αμφιθέατρο (Cotsen Hall) της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (4.5.2022)

 

Ευχαριστούμε, αγαπητή Τζένη, πάρα πολύ, γιατί μας έδωσες την ευκαιρία να συγκεντρωθούμε σήμερα, για να τιμήσουμε τον Δημήτρη, να μοιραστούμε αναμνήσεις, να μοιραστούμε αισθήματα, να μοιραστούμε τη μοναξιά σου - την τόσο αξιοπρεπή, γιατί ξέρω ότι για τον Δημήτρη ήσουν τα πάντα, ήσουν το πρόσωπο αναφοράς, το στήριγμα, η έμπνευση. Το  γεγονός ότι ο κορονοϊός μας στέρησε όχι μόνον τον ίδιο, αλλά και τη δυνατότητα να τον αποχαιρετήσουμε με τον πρέποντα τρόπο, κατά ένα μικρό μέρος αναπληρώνεται σήμερα με τη συγκέντρωση αυτή, αφορμή της οποίας είναι το ωραίο βιβλίο του κυρίου Αποστολίδη. Ένας τόμος τιμητικός,  ένας τόμος συναγωγής αναμνήσεων, όμως η μνήμη, το έργο και θα έλεγα, το κεκτημένο που έχει διαμορφώσει ο Δημήτρης, δεν συγκεντρώνονται σε ένα βιβλίο και η οφειλή μας δεν μπορεί να εξαντληθεί και να εξοφληθεί σήμερα.

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος

Μ. Τρίτη, 19.4.2022

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος με την κα. Σμαραγδή Καράγιωργα με θέμα της εκπομπής «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι (από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κβ', 21), η διάκριση  θρησκευτικής  και κοσμικής εξουσίας από τον Ιησού»

 

Σμ. Καράγιωργα: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεου τω Θεό» και κοντά μας από τους ποιο επαΐοντες να μας μιλήσουν, μια και πολιτικές θέσεις είχε και σε υψηλότατες θέσεις, διεθνώς αναγνωρισμένος, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών - Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κύριε Πρόεδρε, χαίρετε, καλωσορίσατε

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Εύχομαι καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας

Σμ. Καράγιωργα: Κι εμείς που την αποδεχθήκατε, γιατί ξέρω ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα που έχετε κάθε μέρα με τις εκδηλώσεις και το πρόγραμμά σας είναι στενό και ευχαριστούμε πολύ που μας τιμάτε με την παρουσία σας σήμερα εδώ.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, «Η πόλη που αγαπούσαμε», εκδ. Επίκεντρο

Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου 2022

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη, «Η πόλη που αγαπούσαμε», εκδ. Επίκεντρο*

 

Τον Μιχάλη τον γνώρισα τον Σεπτέμβριο του 1974, όταν μπήκα στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ήταν έναν χρόνο παλαιότερος. Από την αρχή ένοιωσα πολύ μεγάλη ημερολογιακή και σωματική αλληλεγγύη.

Ημερολογιακή γιατί έχουμε ένα χρόνο διαφορά ακριβώς. Είναι γεννημένος τον Ιανουάριο του 1956. Πήγε σχολείο με τους γεννημένους του 1955, γιατί δηλώθηκε γεννημένος πρωτοχρονιά.  Εγώ είμαι γεννημένος, κανονικά όχι ληξιαρχικά, την 1η Ιανουαρίου του 1957.  Έχω  πάει σχολείο με το 1956. Άρα διατηρήσαμε ένα ακαδημαϊκό έτος διαφορά. Είχα αντιληφθεί όμως εξαρχής, παρά την οικειότητα, ότι ο Μιχάλης είναι μια εμβληματική και υπερχειλής προσωπικότητα. Είναι αιχμάλωτος του μεγέθους του, το οποίο είναι σωματικό, αλλά και ψυχικό και διανοητικό. Και έτσι πορευόμαστε με προσεγγίσεις ή και αποκλίσεις 48 χρόνια, σχεδόν όλη τη Μεταπολίτευση. Βέβαια αυτός ο ένας χρόνος ήταν καταλυτικός γιατί ο αυτός  μπήκε στο πανεπιστήμιο επί δικτατορίας, εγώ μπήκα στο πανεπιστήμιο με τη Μεταπολίτευση να έχει συντελεστεί, σε τελείως διαφορετικό κλίμα.

Περισσότερα...