Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργικό Συμβούλιο
Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, θέλω κι εγώ, σ' αυτό το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο πριν τη διάλυση της Βουλής, να πω μερικές σκέψεις.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εκβιασμό των θεσμών, όπως είπα και στη δημόσια δήλωσή μου. Πρόκειται για μια τεχνητή διακοπή της τετραετούς θητείας της Βουλής, παρά τη βούληση του ελληνικού λαού. Και πρόκειται για έναν εκβιασμό των θεσμών με τη συμπαράσταση της Χρυσής Αυγής. Αυτοί που έστησαν ένα χορό θεσμικών αμφιβολιών, μη τυχόν η Χρυσή Αυγή ψηφίσει υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να αθροίσουν τις ψήφους της Χρυσής Αυγής στη μειοψηφία που απέκλεισε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και οδήγησε στην πρόωρη διάλυση της Βουλής.
Είχα καταβάλει πολύ μεγάλες προσπάθειες το 2001, ως γενικός εισηγητής της αναθεώρησης του Συντάγματος, να αναθεωρηθεί το άρθρο 32 και να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την απειλή πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Δυστυχώς, δεν κατέστη εφικτό να συμφωνήσουμε τότε. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, υπάρχουν λάθη ιστορικά που αναφαίνονται με καθυστέρηση δεκαπέντε ή τριάντα ετών, υπάρχουν και λάθη τα οποία αναφαίνονται μέσα σε διάστημα λίγων ημερών. Αυτό το λάθος θα το αποφύγει ο ελληνικός λαός στις εκλογές.
Δεν θεωρώ ότι η μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά πολιτική νίκη της Αντιπολίτευσης. Συνιστά πρόβλημα για τη χώρα, πρόβλημα για την οικονομία, πρόβλημα για το λαό. Αλλά οι εκλογές δεν έχουν διεξαχθεί. Τώρα θα διεξαχθούν, άρα τώρα θα κριθούν. Όσοι έχουν την εντύπωση ότι ήδη έχουν διεξαχθεί και απλώς συμβολαιογραφικά πάμε να καταγράψουμε επισήμως το αποτέλεσμα, κάνουν λάθος.
Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης στην Καβάλα
Χαίρομαι γιατί βρισκόμαστε εδώ στη Καβάλα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σε μια τόσο σημαδιακή στιγμή για τον τόπο μας. Γιατί έφτασε η ώρα της αλήθειας, τώρα πια ο κάθε Έλληνας πολίτης βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ μεγάλα ερωτήματα, ερωτήματα που φαινομενικά απασχολούν μόνον τα 300 μέλη της Βουλής των Ελλήνων που μετέχουν στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Γιατί αυτό που συμβαίνει τις μέρες αυτές στη Βουλή, αυτή η κορυφαία πολιτειακή διαδικασία της εκλογής ή της μη εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι κάτι που αφορά τους θεσμούς, δεν είναι κάτι που αφορά το αντιπροσωπευτικό σύστημα, τα κόμματα, το πολιτικό κατεστημένο, αλλά είναι κάτι που αφορά την πραγματικότητα της ζωής της κάθε ελληνικής οικογένειας, της κάθε ελληνικής επιχείρησης, του κάθε εργαζόμενου, του κάθε άνεργου, του κάθε νέου, αλλά και του κάθε μεσήλικα και του κάθε ηλικιωμένου στον τόπο αυτό.
Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν λίγο πριν τη δεύτερη ψηφοφορία, βρισκόμαστε λίγο πριν την απάντηση στο ερώτημα αν θα ξεπεράσουμε την πολιτική αβεβαιότητα και την αστάθεια, αν θα κερδίσουμε τον αναγκαίο εθνικό χρόνο και θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μια πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση για να αλλάξουμε σελίδα.
Ή αν η χώρα θα βαδίσει σε εκλογές, θα δαπανήσει τον ένα από τους δυο μήνες που έχουμε στη διάθεσή μας για την εθνική διαπραγμάτευση, ώστε να ξέρουμε έστω τον δεύτερο μήνα το Φεβρουάριο ποια θα είναι η επιλογή του ελληνικού λαού για τα πρόσωπα που θα κάνουν τη διαπραγμάτευση, κυρίως όμως για το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η χώρα.
Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο 3ο αναπτυξιακό συνέδριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Νέα Προγραμματική Περίοδος για την Αγροτική Ανάπτυξη 2014-2020 – Ευκαιρίες και Προκλήσεις»
Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Περιφερειάρχες, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι της Δημόσιας Διοίκησης, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και του αγροτικού κόσμου, χαίρομαι πραγματικά γιατί βρίσκομαι εδώ εκ μέρους της Κυβέρνησης εκπροσωπώντας και τον Πρωθυπουργό που επιστρέφει αργότερα σήμερα το πρωί από τις Βρυξέλες όπου μετείχε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να κηρύξω την έναρξη αυτού του 3ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη νέα προγραμματική περίοδο της κοινής αγροτικής πολιτικής, την περίοδο 2014-2020.
Και χαίρομαι πραγματικά γιατί δε μου δίνεται πολύ συχνά η ευκαιρία να βρίσκομαι μαζί με τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής και θέλω να τιμήσω εκ μέρους της Κυβέρνησης την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τον Υπουργό το Γιώργο Καρασμάνη, τον Αναπληρωτή Υπουργό τον Πάρι Κουκουλόπουλο, όλα τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, για τη δουλειά που κάνουν.
Φίλες και φίλοι, το συνέδριό σας είχε προγραμματιστεί ίσως υπό διαφορετικές συνθήκες, αλλά τώρα βρίσκεται στο μέσον της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη όλου του ελληνικού λαού, άρα και στα χείλη του αγροτικού κόσμου, είναι εάν η χώρα θα έχει στις 29 Δεκεμβρίου Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλεγμένο συναινετικά με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων.
Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για τι συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης
Φίλες και φίλοι, χθες διεξήχθη ο πρώτος γύρος της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρώτος γύρος ήταν κυριολεκτικά άγονος. Ήταν άγονος για τους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Ήταν άγονος για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Και ήταν άγονος για τη διεθνή εικόνα της χώρας, σε σχέση με τους εταίρους μας, σε σχέση με την αγορά, σε σχέση με τον τουρισμό, σε σχέση με αυτό που ο κόσμος θέλει να αντιλαμβάνεται ως μια Ελλάδα ισχυρή, που επανέρχεται στη θέση που της αξίζει.
Δεν είναι όμως τυχαίο ότι το σύνταγμα από το 1975 προβλέπει τρεις γύρους για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στον τρίτο γύρο, όπως ξέρετε, η αυξημένη πλειοψηφία περιορίζεται στα 3/5 του αριθμού των βουλευτών. Υπάρχει συνεπώς περιθώριο για πιο ώριμες και υπεύθυνες σκέψεις όχι μόνο ατομικά από τους βουλευτές, αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι η προεδρική πλειοψηφία είναι μια πλειοψηφία συναίνεσης. Μια πλειοψηφία θεσμική. Δεν ταυτίζεται και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία είναι μια συνήθης πλειοψηφία, σύμφωνα με τους κοινοβουλευτικούς κανόνες.
Έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές την πρόσκλησή μας και το έχουμε εντείνει αυτό τις τελευταίες μέρες, πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σκεφτούν με πιο υπεύθυνο τρόπο, έτσι ώστε να μπορέσουμε όλες μαζί οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, να αντιμετωπίσουμε από κοινού δυο θέματα που διασταυρώνονται και απαιτούν εθνική συναίνεση και συνευθύνη.
Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ευ. Βενιζέλου στη 31η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κ-μ του ΟΣΕΠ
Αγαπητοί συνάδελφοι, Διακεκριμένοι συμμετέχοντες,Κυρίες και κύριοι,Θα ήθελα να σας απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα στην 31η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΟΣΕΠ και στην όμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης, μια πόλη σύμβολο, τόσο στην Ελλάδα όσο και την ευρύτερη περιοχή της, του ανοικτού πνεύματος, της ποικιλομορφίας και της δημιουργικότητας. Η περιοχή βρίσκεται σε μια κρίσιμη πύλη εισόδου που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, συνδέει σημαντικές εμπορικές οδούς και δίκτυα επικοινωνιών, αποτελώντας κόμβο για τα ενεργειακά δίκτυα και τα δίκτυα μεταφορών. Σε μια περίοδο όπου ο κόσμος μας διαμορφώνεται από νέες παγκόσμιες εξελίξεις, η περιοχή μας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να μετατρέψουμε σε κοινές ευκαιρίες με βάση τις κοινές μας ιστορικές εμπειρίες και πολιτιστικές αξίες.
Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εκδήλωση για τη διαμόρφωση των προγραμματικών και πολιτικών θέσεων του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης
Φίλες και φίλοι, κατ΄ αρχάς σας ευχαριστώ όλες και όλους για την παρουσία σας εδώ. Το γεγονός ότι ένα τέτοιο δυναμικό ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκληση της ομάδας εργασίας της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ που ασχολείται με τη σύνταξη του προγράμματος, με την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, σημαίνει πολλά. Είναι ένας εξαιρετικά θετικός οιωνός.
Ο χώρος είναι ζωντανός, ο χώρος έχει στελέχη, ο χώρος έχει ιδέες, έχει προτάσεις, έχει το πάθος να βοηθήσει τη χώρα λέγοντας την αλήθεια.
Οι τελευταίες εξελίξεις για τις οποίες είχα την ευκαιρία να μιλήσω το πρωί σε μια πολύ σημαντική συνάντηση στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναδεικνύουν δύο μεγάλα ζητήματα:Η σχέση πολιτικής και οικονομίας
Το πρώτο και προφανές ζήτημα είναι η σχέση μεταξύ πολιτικής και οικονομίας, πόσο πολύ επηρεάζει η πολιτική σταθερότητα ή η πολιτική αστάθεια τις οικονομικές εξελίξεις. Τα μεγέθη όχι απλά και μόνον τα χρηματοοικονομικά, αλλά τελικά και τα δημοσιονομικά και τα μακροοικονομικά. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό οικονομικό στοιχείο, από το πολιτικό ρίσκο σε μια χώρα. Η σταθερότητα ή η αστάθεια, η σοβαρότητα ή ο ερασιτεχνισμός και η επιπολαιότητα, είναι παράμετροι που επηρεάζουν σε καταλυτικό βαθμό την οικονομική πορεία ενός τόπου.
Η σχέση Δημοκρατίας και αλήθειας
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι η σχέση Δημοκρατίας και αλήθειας, γιατί πρέπει να ξαναθυμηθούμε τώρα τι είναι αυτό που αγωνιζόμαστε να κάνουμε, τι είναι αυτό που συνέβη τα τελευταία πέντε χρόνια και γιατί είναι κρίσιμες οι λίγες επόμενες εβδομάδες που ακολουθούν, όχι μόνον μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου που είναι η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ούτε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου που μπορεί να έχουμε εκλογές αν δε βρεθούν 180 υπεύθυνοι και διορατικοί Βουλευτές, αλλά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου καθώς μέχρι τότε πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση και να έχουμε διαμορφώσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πορεία της χώρας σε σχέση με τους εταίρους της, σε σχέση με τις αγορές και σε σχέση με τον εαυτό της.
Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην Αυτοδιοίκηση»
Φίλες και φίλοι, απευθύνομαι ιδιαίτερα στους αιρετούς άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, αλλά φυσικά σε όλα τα παριστάμενα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, σε όλους τους φίλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν έχουν οργανωτική σχέση με το χώρο μας, αλλά συστρατευόμαστε στην προσπάθεια για την αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μας τιμά η παρουσία όλων σας και προσβλέπουμε στη στενή ανοιχτή ειλικρινή και πρακτική συνεργασία μαζί σας.
Όταν σχεδιάζαμε την εκδήλωση αυτή, δεν είχαν προκύψει οι τελευταίες σημαντικές πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την διαπραγμάτευση και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως ξέρετε, αποφασίσαμε χθες με τον Πρωθυπουργό να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο πολιτικός ορίζοντας και η χώρα να είναι σε θέση να παρατάξει όλες τις δυνάμεις της και όλα τα επιχειρήματά της στην πολύπλοκη και δύσκολη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ τώρα που κλείνουμε ένα μεγάλο και δύσκολο κύκλο, ένα κύκλο θυσιών και υπέρμετρων προσπαθειών και μεταβαίνουμε σε ένα άλλο καθεστώς στο καθεστώς της λεγόμενης προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που δεν είναι δάνειο, δεν είναι πρόγραμμα, δεν είναι μνημόνιο, δεν είναι η ασφυκτική και συχνά προσβλητική επιτήρηση της χώρας από την τρόικα.
Αλλά είναι ένας θώρακας προστασίας της ελληνικής οικονομίας, είναι ένας μηχανισμός διαφύλαξης των επιτευγμάτων και των θυσιών του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να μπορέσουμε σε ένα χρόνο το αργότερο να είμαστε μια χώρα η οποία δεν χρειάζεται ούτε καν θώρακα προστασίας, γιατί οι αγορές θα την έχουν υποδεχθεί ως μια ισότιμη ευρωπαϊκή χώρα που ξανακατακτά τη θέση που της αξίζει μέσα στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά.
Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2014
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην 44η Ολομέλεια της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ
Εξοχότατοι κ.κ. Πρέσβεις των κρατών μελών του Οργανισμού για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο, διακεκριμένοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών σωμάτων των κρατών μελών του Οργανισμού για τη Συνεργασία στον Εύξεινο Πόντο, κ. Γενικέ Γραμματέα, κ. πρώην Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, κυρίες και κύριοι αγαπητοί συνάδελφοι, Σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην Ελλάδα και σας υποδέχομαι στη Βουλή των Ελλήνων, όχι μόνο υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργού των Εξωτερικών, αλλά κυρίως υπό την ιδιότητα του μέλους της Βουλής των Ελλήνων και του Προέδρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Χαίρομαι πραγματικά γιατί η ολομέλεια της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ συνέρχεται σήμερα, λίγες μόλις μέρες πριν τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΟΣΕΠ, που πραγματοποιείται την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Με τη Σύνοδο αυτή κορυφώνεται στην πραγματικότητα η Ελληνική Προεδρία του ΟΣΕΠ, η οποία είναι έτοιμη να παραδώσει τη σκυτάλη στη Μολδαβική Προεδρία, για να συνεχιστεί αυτή η αλληλουχία των κοινών μας προσπαθειών προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος αυτού του Οργανισμού.
Παρασκευή, 05 Δεκέμβριος 2014
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συνέδριο
«Κυρίες και κύριοι,Καλωσορίζω θερμά τα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας της Τουρκίας και της Ελλάδος, που συμμετέχουν στο σημερινό επιχειρηματικό forum. Ο επιχειρηματικός κόσμος, ο ιδιωτικός τομέας, με το ένστικτό του, με τους ανοικτούς ορίζοντες, έχει ήδη διαμορφώσει ένα δυναμικό πλαίσιο στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας. Δική μας υποχρέωση, υποχρέωση των κυβερνήσεων είναι να στηρίξουμε πολιτικά, να επιβεβαιώσουμε με τον πιο σαφή τρόπο τις κοινές αυτές προσπάθειες και να τονίσουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας, καθώς η οικονομία κατέχει κεντρική θέση στις διμερείς μας σχέσεις.Άλλωστε η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη αγορά, μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και η Ελλάδα στηρίζει πάντοτε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την αυτονόητη φυσικά προϋπόθεση της πλήρωσης των προϋποθέσεων που ισχύουν για κάθε υποψήφιο κράτος-μέλος, χωρίς να παραγνωρίζουμε το μέγεθος και τη σημασία της τουρκικής οικονομίας. Αλλά και τη σημασία που έχει η ευρωπαϊκή προοπτική μιας χώρας που είναι μαζί με την Ελλάδα, εδώ και 62 χρόνια, μέλος του ΝΑΤΟ, για τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ιστορικά πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Νοτιανατολικής Μεσογείου.
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2014
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας για το συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παραταξης
Φίλες και φίλοι, θα συζητήσουμε φυσικά για τα θέματά μας, τα θέματα που αφορούν την Παράταξη, το συνέδριό μας, την οργανωτική μας προετοιμασία, επειδή είχα όμως μια σειρά από επαφές στις Βρυξέλλες και στη Βασιλεία της Ελβετίας όπου ήμουν, επειδή τρέχουν οι εξελίξεις, θεωρώ αναγκαίο να ενημερώσω και τη Γραμματεία, αλλά με την ευκαιρία αυτή και τους Έλληνες πολίτες, για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε για την κατάσταση της χώρας.
Είναι αλήθεια -το τόνισα και στις δηλώσεις μου από το εξωτερικό- ότι η διαπραγμάτευση είναι πολύ δύσκολη και έχει ήδη παραταθεί υπέρμετρα. Αυτή η εικόνα αδικεί τη χώρα και τα επιτεύγματά της, γιατί θα έπρεπε και οι εταίροι μας και η Ευρώπη και το ΔΝΤ ,να έχουν αντιληφθεί ότι το τέλος του 2014, η αρχή του 2015, δεν είναι το τέλος του 2009 και η αρχή του 2010.
Μεσολάβησαν 5 σκληρά και δύσκολα χρόνια γεμάτα από θυσίες, προσπάθειες, λάθη, αδικίες, εντάσεις, αλλά καταφέραμε η Ελλάδα τώρα να εμφανίζει τρία πολύ σημαντικά επιτεύγματα τα οποία κανείς δεν μπορεί να τα αγνοήσει ή να τα υποβαθμίσει:
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον στασιμότητας, ή και ύφεσης. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι αυτά τα πράσινα βλαστάρια της ανάπτυξης που εμφανίζονται πια καθαρά στην ελληνική οικονομία, είναι ένα σημαντικό επίτευγμα του ελληνικού λαού που συνδέεται με το μεγάλο θέμα της ανεργίας, με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με τις επενδύσεις, με την αλλαγή της ατμόσφαιρας στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Με την ενίσχυση του επιπέδου της εθνικής ανταγωνιστικότητας και κανείς δεν μπορεί να εισηγηθεί ή πολύ περισσότερο να επιβάλει μέτρα που αντί να ευνοούν σκοτώνουν την ανάπτυξη.