- Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Π. Τατσοπουλου, «Είσαι και φαίνεσαι» εκδ. Μεταίχμιο, 2020
-
29 Ιανουαρίου 2020
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Π. Τατσοπουλου, «Είσαι και φαίνεσαι» εκδ. Μεταίχμιο, 2020
Καταρχάς, χαίρομαι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ με τον Πέτρο Τατσόπουλο και τον Θανάση Χειμωνά και βέβαια όλες και όλους εσάς. Ο Πέτρος μας λαχτάρισε πριν από λίγο καιρό, άρα το μεγάλο επίτευγμα είναι ότι είμαστε όλοι εδώ και αυτό από μόνο του επηρεάζει τα πάντα. Πιστεύω ότι επηρεάζει πρωτίστως τον Πέτρο, ο οποίος σίγουρα βλέπει τα πράγματα με έναν πιο στοχαστικό τρόπο, αν και ως διανοούμενος, είμαι βέβαιος ότι ήταν πάντα έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο και μπορούσε να διαχειριστεί κάθε είδους υπαρξιακή κρίση . Του εύχομαι, λοιπόν, από καρδιάς με πολλή αγάπη, σ΄ αυτόν, στη γυναίκα του, στους δικούς του να είναι πάντα γεροί και δυνατοί, άλλο κακό να μη συμβεί και να είναι τα πράγματα όσο γίνεται καλύτερα. Να είσαι τυχερός δηλαδή Πέτρο και να απολαύσεις αυτό το νέο ξεκίνημα το οποίο έχεις, εκ των πραγμάτων, κάνει.
- O Ευάγγελος Βενιζέλος για το βιβλίο του Γιάννη Σεργόπουλου «στο ΕΑΤ- ΕΣΑ», εκδ. ΠΟΛΙΣ
-
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019
Ανάρτηση Ευάγγελου Βενιζέλου για τον Γιάννη Σεργόπουλο και το βιβλίου του «Στο ΕΑΤ- ΕΣΑ», εκδ. ΠΟΛΙΣ
Με τον Γιάννη Σεργόπουλο μας συνδέει στενή φιλία σαρανταπέντε ετών. Είναι η προσωποποίηση της σεμνότητας και της ανιδιοτέλειας. Ένας βαθειά στοχαστικός άνθρωπος. Διανοούμενος με έντονη αίσθηση της Ιστορίας και άρα των μεγεθών. Λάτρης του βιβλίου και της κίνησης των ιδεών. Μάχιμος δικηγόρος κυρίως όμως ενεργός πολίτης. Ο Γιάννης Σεργόπουλος αντιδρά απέναντι σε όλες τις προκλήσεις ως γνήσιος δημοκράτης, ως πραγματικός και όχι ρητορικός πατριώτης και ως θαρραλέος άνθρωπος. Η αγάπη που του έχω δεν μου επιτρέπει να είμαι κριτικός αναγνώστης του βιβλίου του. Δηλώνω τη μεροληπτική μου διάθεση.
- Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «... Των δακρύων», επιμέλεια Θανάση Νιάρχου
-
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «... Των δακρύων», επιμέλεια Θανάση Νιάρχου, εκδ. Οδός Πανός, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
Νομίζω, ότι η παρουσία μας εδώ, όλων των φίλων και οπαδών του Θανάση Νιάρχου, δείχνει το μέγεθος της αναγνώρισης και της επιρροής του. Μεταξύ όλων των άλλων που έχει καταφέρει είναι ότι έχει καθιερώσει ως θεσμό αυτήν την προ- χριστουγεννιάτικη έκδοση ενός σημαντικού βιβλίου, συνήθως ενός ανθολογίου. Έχω πάρει μέρος σε πολλές παρόμοιες παρουσιάσεις γιατί θεωρώ υποχρέωση μου να του δίνω ένα μικρό αντίδωρο για τη φιλία του και την εκτίμησή του και γιατί κι εγώ όπως όλοι μας εδώ, θέλουμε να του πούμε πως αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία του στον χώρο της διανόησης, τη θέση του μέσα στην ελληνική γραμματεία.
- Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Σωτηρόπουλου, «Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα (1910-2001)»
-
Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, «Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους στον 20ό αιώνα (1910-2001)», εκδ. ΕΣΤΙΑ
Το βιβλίο του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, «Φάσεις και αντιφάσεις του ελληνικού κράτους τον 21ο αιώνα» που τον ορίζει από το 1910 έως το 2001, δηλαδή από την έλευση του Ελευθερίου Βενιζέλου και την έναρξη του βενιζελικού εκσυγχρονισμού, μέχρι την ένταξη στη Ζώνη του Ευρώ, εγγράφεται σε μία δέσμη πολύ σημαντικών έργων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας την τελευταία περίοδο ίσως ενόψει του μεγάλου επετειακού έτους 2021. Ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την Παλιγγενεσία, που είναι μία αφορμή- όχι απλά και μόνο τυπική ή πανηγυρική- για την οργάνωση ενός μεγάλου εθνικού αναστοχασμού, που έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τη δυνατότητά μας να διαμορφώσουμε μία στρατηγική για το μέλλον βγαίνοντας από τον στενό ορίζοντα της κρίσης, των μνημονίων, ακόμη και της μεταμνημονιακής φάσης που λίγο ή πολύ κουβαλά τα βάρη της προηγούμενης δεκαετίας. Γιατί όλες οι προβολές που γίνονται για την πορεία της χώρας μέχρι το 2060 επηρεάζονται σε καθοριστικό βαθμό από τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και βεβαίως από προγνώσεις σε σχέση με τον ετήσιο ρυθμό διόγκωσης της ελληνικής οικονομίας, αύξησης του ΑΕΠ που τείνει να πάρει χαρακτηριστικά μυθικά γιατί από μικρές διαφορές μεγέθους δεκάτου μονάδας διαμορφώνεται μία δυναμική η οποία μπορεί να είναι είτε αρνητική είτε θετική. Και από αυτό εξαρτώνται πολλά πράγματα, η πολιτική σταθερότητα, η κοινωνική συνοχή, το μέλλον της οικονομίας, η επιβίωση του έθνους.
- Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρ. Δετσαρίδη «Η προδικαστική προσφυγή στο στάδιο ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων»
-
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019
Ευάγγελος Βενιζέλος
Σκέψεις για τα πολλαπλά επίπεδα προσυμβατικού ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων *
Ο ρόλος μου είναι πολύ εύκολος γιατί προηγήθηκαν αυτές τρεις εμπεριστατωμένες και έγκυρες παρουσιάσεις.
Θέλω να εξηγήσω γιατί βρίσκομαι εδώ, γιατί αποδέχθηκα την πρόταση του συγγραφέα. Ο πρώτος λόγος είναι καθαρά προσωπικός και συναισθηματικός. Τον Χρήστο Δετσαρίδη τον γνωρίζω από πολύ νέο. Είχα τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με τον πατέρα του, μάχιμο δικηγόρο της Αλεξανδρούπολης σε σημαντικές υποθέσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Υποθέσεις που διαμόρφωσαν τη νομολογία ακόμη και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και στη συνέχεια είχα τη χαρά να εφοδιάσω το νεαρό πτυχιούχο της Νομικής Χρήστο Δετσαρίδη με μία από τις συστατικές επιστολές που του άνοιξαν το δρόμο των μεταπτυχιακών του σπουδών και της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας, η οποία μας ικανοποιεί, μας κάνει υπερήφανους, εμάς που τον γνωρίζουμε από νέο. Αυτός ο προσωπικός λόγος θα ήταν από μόνος του επαρκής.
- Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Ι. Παραρά, «Οικονομική Ελευθερία»
-
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019
Ευάγγελος Βενιζέλος
«Οικονομική ελευθερία, κοινωνικός φιλελευθερισμός και δημοσιονομική επίγνωση»
Χαίρομαι γιατί λαμβάνω τον λόγο τελευταίος και έτσι ο ρόλος μου είναι εύκολος καθώς προηγήθηκε μια στιβαρή παρουσίαση από τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Αθανάσιο Ράντος, που συνέδεσε τους προβληματισμούς του βιβλίου με τους προβληματισμούς της νομολογίας. Ακολούθησε η διεπιστημονική θεώρηση του Γιάννη Μεταξά, η στέρεη δογματική προσέγγιση της οικονομικής ελευθερίας και η αναζήτηση της ακριβούς συνταγματικής θεμελίωσης της που έκανε ο αγαπητός μου Αντώνης Μανιτάκης με τον οποίον μας συνδέουν όλα αυτά που ακούσατε και ακόμα περισσότερα και ο Μάκης Σαπουντζόγλου, μας υπενθύμισε το σύμπαν των οικονομικών θεωριών, μέσα στο οποίο τοποθετείται το βιβλίο του Πέτρου Παραρά. Μας υπενθύμισε επίσης με διακριτικότητα και έμμεσο τρόπο ότι στις κοινωνικές επιστήμες, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής και της νομικής επιστήμης, τα όρια μεταξύ επιστήμης και ιδεολογίας είναι δυσδιάκριτα.
- Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Καρυώτη, «ΑΟΖ», εκδ. Παπαδόπουλος
-
Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Θεόδωρου Καρυώτη, «ΑΟΖ», εκδ. Παπαδόπουλος
Χαίρομαι πάρα πολύ που βρισκόμαστε εδώ. Χαίρομαι πάρα πολύ που άκουσα τον Άγγελο Συρίγο, ο οποίος πέρα από καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων είναι και εν ενεργεία βουλευτής του πλειοψηφούντος κόμματος και κυρίως χαίρομαι που είμαι στην παρουσίαση ενός ακόμη βιβλίου του αγαπημένου φίλου μου, του Θόδωρου Καρυώτη, με τον οποίον με συνδέει πολύ στενή οικογενειακή φιλία πολλών ετών. Χαίρομαι πραγματικά γιατί το δικό του βιβλίο, στις εκδόσεις Παπαδόπουλος, αυτή τη σειρά την τόσο έγκυρη, που διευθύνει ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, είναι μια περαιτέρω αναγνώριση της συμβολής του Θόδωρου Καρυώτη στην ανάδειξη του ζητήματος της ΑΟΖ.
Του οφείλουμε, πράγματι, πολλά του Θόδωρου γιατί από το 1982 περίπου ΄81-΄82, τα είπε προηγουμένως ο κύριος Συρίγος, έχει αφοσιωθεί στην υπόθεση της ΑΟΖ, μας έχει βοηθήσει να κατανοήσουμε, όχι μόνον οι ασχολούμενοι με το ζήτημα αυτό, αλλά η γενική κοινή γνώμη, το πόσο κρίσιμο είναι το θέμα της ΑΟΖ. Βεβαίως υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις και πολύ μεγάλες «ευκολίες» στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται γύρω από τα ζητήματα αυτά.
- Το Σύνταγμα μετά την κρίση - Οι προκλήσεις της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης
-
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019
Ευάγγελος Βενιζέλος
Το Σύνταγμα μετά την κρίση - Οι προκλήσεις της νέας ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης *
Παρακολουθώ τον Απόστολο Βλαχογιάννη τα τελευταία χρόνια, το συγγραφικό του έργο, τους ερευνητικούς του προσανατολισμούς, και χαίρομαι πραγματικά γιατί πρόκειται για έναν νέο επιστήμονα, απολύτως ενήμερο για τη διεθνή συζήτηση και στην Ευρώπη, ιδίως στη Γαλλία, αλλά και στις ΗΠΑ.
Με το βιβλίο του, που αποτελεί την αφορμή της σημερινής συζήτησης, εισέρχεται στην καρδιά του επίκαιρου προβληματισμού για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, στην ευρωπαϊκή συνταγματική τάξη, στα συντάγματα των κρατών μελών, και στην έννοια και τη φύση του Συντάγματος. Γιατί όταν μιλάμε για τις επιπτώσεις της κρίσης στο Σύνταγμα εννοούμε για τρία διαφορετικά ζητήματα στην πραγματικότητα:
- Την επίπτωση που είχε η οικονομική κρίση σε αυτό που λέμε ευρωπαϊκή συνταγματική τάξη, έστω όχι κωδικοποιημένη.
- Την επίπτωση που είχε στα Συντάγματα των κρατών μελών, κυρίως αυτών που δοκιμάστηκαν από την κρίση, έγιναν εργαστήρια της κρίσης και έζησαν την εμπειρία των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας.
- Την επίπτωση στην αφηρημένη έννοια, στη φύση και τη λειτουργία του Συντάγματος στον χώρο στον οποίο άνθησε το συνταγματικό φαινόμενο που μαζί με τη βόρεια Αμερική είναι βεβαίως η Ευρώπη, ιδίως η Δυτική Ευρώπη.
- Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Διαμαντόπουλου, «Ο Δικαστής», εκδ. Μεταίχμιο
-
Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Διαμαντόπουλου, «Ο Δικαστής», εκδ. Μεταίχμιο, στο Public
Χαίρομαι πολύ είμαι εδώ μαζί σας και παρουσιάζουμε το βιβλίο του Θανάση Διαμαντόπουλου. Ήταν σωστό, τελικά που προηγήθηκε ο Βασίλης Μαρκής, πρώτον διότι είπε πολύ γενναιόδωρα λόγια για μένα και τον ευχαριστώ θερμά, δεύτερον διότι συνέβη ενώπιον μας το γνωστό φαινόμενο της «ετερογονίας των σκοπών». Τελικά, ενώ ήρθαμε εδώ προκειμένου να παρουσιάσουμε ένα μυθιστόρημα που όπως θα επιδιώξω να επιχειματολογήσω είναι ερωτικό και όχι ιστορικό, με τη μαρτυρία του Βασίλη Μαρκή ανεδείχθη ένα πολύ μεγάλο ιστορικό ζήτημα που είναι η αλήθεια για το βρώμικο ΄89.
Είμαι λοιπόν και εγώ υποχρεωμένος να αλλάξω την σειρά των όσων ήθελα να πω, γιατί έχω μια προσωπική σχέση με την υπόθεση αυτή. Το 1989 υποθήκευσα την υπόστασή μου την επιστημονική, την κοινωνική, την πανεπιστημιακή στην υπόθεση του Ανδρέα Παπανδρέου γιατί είχα πειστεί για την αθωότητά του και έζησα μαζί του την αγωνία όλης αυτής της διαδικασίας, έζησα μαζί του το τελευταίο βράδυ της δημοσίευσης της απόφασης και μπορώ να μαρτυρήσω ότι μέχρι την τελευταία στιγμή είχε γνήσια αγωνία και ήθελε να αποδοθεί αθώος. Για όσο συμβολικό βάρος έχει μια δικαστική απόφαση, που όπως έλεγε ο τότε κατήγορος εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο συνάδελφός μας Κώστας Κωνσταντινίδης, το δεδικασμένο αντί αληθείας κείται στην προκειμένη περίπτωση, άρα το αποδεχόμαστε όλοι αυτό που είπε το δικαστήριο, έστω και με διαφορά μιας ψήφου. Αλλά, εδώ βλέπουμε ότι ένα στοιχείο πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε η μειοψηφία, απεδείχθη κωμικά σαθρό και ένα άλλο στοιχείο στο οποίο είχε επιδιωχθεί επίσης να θεμελιωθεί μια καταδικαστική απόφαση ήταν ένα περιβόητο χειρόγραφο σημείωμα που η γραφολογική έρευνα ανέδειξε ως προδήλως πλαστό.
- Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Βούλγαρη στο Κορακοχώρι
-
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βούλγαρη «Ελλάδα: μία χώρα παραδόξως νεωτερική» (εκδ. ΠΟΛΙΣ) στο Κορακοχώρι, στο κτήμα Μερκούρη, με ομιλητές τον Κώστα Σημίτη και τον Νίκο Αλιβιζάτο. Την εκδήλωση συντόνισε ο Μιχάλης Μητσός
Ευ. Βενιζέλος: Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας εδώ, στο φιλόξενο κτήμα Μερκούρη. Ευχαριστώ τον κ. Κανελλακόπουλο που μας υποδέχεται εδώ, στο παραδοσιακό και διάσημο οινοποιείο και μας το διαθέτει για να αποστάξουμε το βιβλίο του Γιάννη Βούλγαρη. Χαίρομαι πραγματικά, γιατί ο Νίκος Αλιβιζάτος και οι φίλοι μας του Πύργου, είχαν την πρωτοβουλία αυτή και μας προσέφεραν ένα πολύ ωραίο Σαββατοκύριακο, κυρίως όμως την ευκαιρία να συναντηθούμε εδώ. Μας πρόλαβε και μας προκατέλαβε ο Μιχάλης Μητσός λέγοντας ότι «απλώς ένα βιβλίο θα παρουσιάσουμε». Ξέρετε τη γνωστή ιστορία, ότι πάει κάποιος για ένα πακέτο τσιγάρα και κάνει 50 χρόνια να γυρίσει. Άρα όλα είναι στη ζωή ενδεχόμενα.
Μ. Μητσός : Μας κάνετε να ελπίζουμε.
Ευ. Βενιζέλος: Ή να φοβάστε, ανάλογα.