
Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2015
Ευάγγελος Βενιζέλος
«Πολιτικές Διαστάσεις του Δικαίου της Θάλασσας στην Ανατολική Μεσόγειο - Η ελληνική θέση ως προς την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών» * [PDF]
Ευχαριστώ τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου με τον οποίον με συνδέουν παλαιοί επιστημονικοί δεσμοί και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου για την πρωτοβουλία να οργανώσουν τη συνάντηση αυτή και για την πρόσκλησή τους.
Α. Η σχέση δικαίου και πολιτικής στο πεδίο του Διεθνούς Δικαίου
Κλήθηκα να σας μιλήσω για την πολιτική διάσταση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πολιτική διάσταση όχι μόνον του Διεθνούς Δικαίου, αλλά του δικαίου συνολικά, είναι σχεδόν πάντοτε προφανής, αλλά ειδικά στο Διεθνές Δίκαιο έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε εν εξελίξει ένα εργαστήριο φιλοσοφίας και μεθοδολογίας του δικαίου, γιατί ο συσχετισμός των δυνάμεων που βρίσκεται στην μήτρα κάθε κανόνα δικαίου είναι εμφανής στο Διεθνές Δίκαιο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κλάδο.

Θεσσαλονίκη 11 Σεπτεμβρίου 2015
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην συνάντηση- συζήτηση με ανθρώπους της παραγωγής, της επιστήμης, του πολιτισμού, της κοινωνίας των πολιτών οργάνωσε την ο συνδυασμός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ της Α´ Θεσσαλονίκης με θέμα: Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ο ιδιαίτερος ρόλος της Θεσσαλονίκης. Τη συζήτηση συντόνισαν οι καθηγητές Βαγγέλης Λιβιεράτος (πρώην υπουργός Περιβάλλοντος) και Θανάσης Τσαυτάρης ( πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης)
Ευχαριστώ πολύ, φίλες και φίλοι, για την παρουσία σας εδώ, ευχαριστώ θερμά τον Θανάση Τσαυτάρη -που μας προλόγισε- και τον Βαγγέλη Λιβιεράτο που κάθονται εδώ μαζί μου και ανέλαβαν να συντονίσουν αυτή τη συζήτηση.
Χαίρομαι προσωπικά, ξεχωριστά για την καθεμιά και τον καθένα από εσάς που είστε εδώ σήμερα. Μετά την χτεσινή κεντρική προεκλογική ομιλία που έκανε η Φώφη Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, παρουσία μάλιστα και του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, κάτι το οποίο είναι σημαντικό και έχει το δικό του συμβολισμό, έχουμε τώρα την άνεση να αρχίσουμε μια πιο ουσιαστική συζήτηση με αφορμή τις εκλογές καθ’ οδόν προς τις εκλογές, με στόχο να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές.
Όπως είπε ο Θανάσης, στόχος αυτής της πρώτης συνάντησης είναι να συζητήσουμε για την ουσία του θέματος, δηλαδή για το πώς η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει ένα κανονικό, ισότιμο, ανταγωνιστικό κράτος μέσα στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και το χαμένο έδαφος.
Εάν έχουμε ελπίδα, εάν μπορεί να υπάρξει μια λύση εθνικά επωφελής μετά τις εκλογές, εάν μπορούμε πράγματι να πιάσουμε το κομμένο νήμα από το Δεκέμβριο του 2014, από την ημέρα της διάλυσης της προηγούμενης Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν μπορούμε να ενώσουμε το νήμα και τώρα, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, να προτείνουμε μια ολοκληρωμένη λύση για τη χώρα.

5 Μαΐου 2015
Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην εκδήλωση «Είναι το Σύνταγμά μας ανορθολογικό; Απέτυχαν οι πολιτικοί θεσμοί;», που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη «Το Ανορθολογικό μας Σύνταγμα. Γιατί απέτυχαν οι πολιτικοί θεσμοί;» και διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και οι εκδόσεις Παπαζήση.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, χαίρομαι πραγματικά γιατί ο Ξενοφών Κοντιάδης, τον οποίον παρακολουθώ από την πολύ νεαρή του ηλικία, με αυτό το καινούριο βιβλίο του -έχει γράψει πάρα πολλά πράγματα, είναι πολυγραφότατος - μας δίνει την αφορμή να βρεθούμε και να συζητήσουμε και να συνυπάρξουμε με τον αγαπητό μου φίλο το Νίκο Αλιβιζάτο, με τον οποίον έχουμε έναν μακρύ διάλογο γύρω από θέματα ερμηνείας του Συντάγματος τα τελευταία πολλά χρόνια, τα τελευταία 35 ίσως και 40 χρόνια.
Και χαίρομαι πραγματικά γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω περισσότερο με την επιστημονική και λιγότερο με την πολιτική μου ιδιότητα. Η κόρη μου η οποία είναι συνάδελφος τώρα και βρίσκεται στο ακροατήριο, όταν ήταν στην πρώτη δημοτικού κι άρχισε να γράφει, έγραψε στην πρώτη μικρή έκθεσή της «ο πατέρας μου σπούδασε Δικηγόρος, αλλά δουλεύει Υπουργός».
Χαίρομαι λοιπόν γιατί μας δίνει την ευκαιρία αυτή ο Ξενοφών με ένα προκλητικό βιβλίο, με έναν προκλητικό τίτλο, με μια προκλητική θεματολογία. Εκατό μόλις μέρες μετά τις εκλογές δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη τίθενται σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας, σοβαρά ζητήματα όχι πολιτικής λειτουργίας των θεσμών, όπως υπογράμμισε ο Παύλος Τσίμας, αλλά ζητήματα νομικής λειτουργίας των θεσμών. Ή για να το πω με έναν πιο προκλητικό τρόπο, ζητήματα θεσμικής λειτουργίας των θεσμών, το οποίο δεν είναι ούτε ταυτολογία, ούτε περιττολογία.
Η ίδια η λειτουργία της Βουλής δημιουργεί προβλήματα τους τελευταίους μήνες, ο ρόλος του Προέδρου, της Προέδρου της Βουλής δημιουργεί προβλήματα. Ο τρόπος με τον οποίον συσχετίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη Βουλή δημιουργεί προβλήματα, με αφορμή την Επιτροπή για το επαχθές χρέος που δεν είναι μια κοινοβουλευτική Επιτροπή, δεν είναι μία Επιτροπή στην οποία μετέχουν οι Βουλευτές και τα κόμματα κατά την αναλογία της δυνάμεώς τους, αλλά είναι μια τεχνική Επιτροπή προσαρτημένη στην Επιστημονική Υπηρεσία, κάτι το υβριδικό, το πρωτοφανές.

Αθήνα, 9 Μαρτίου 2015
Χαιρετισμός Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου
«Ο κοινοβουλευτισμός της συγκυβέρνησης: θεσμικό υπόστρωμα, λειτουργικές ιδιαιτερότητες και είδη» στο Μέγαρο Μουσικής
Παίρνω το λόγο πρωτίστως για να συγχαρώ τον Θανάση Διαμαντόπουλο. Τον ευχαριστώ και τον συγχαίρω για το πόνημα του αυτό, όπως και για όλη την ερευνητική και επιστημονική του παρουσία και χαίρομαι γιατί με τιμά με τη φιλία του.
Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή έξι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και μία του συγγραφέα, επτά. Σχεδόν με όλα όσα ειπώθηκαν συμφωνώ. Όλα όμως κινούνται σε ένα επίπεδο τεχνικό, θεσμικό.
Τα ζητήματά μας είναι πολύ βαθύτερα. Να συζητήσουμε για το εάν ο κοινοβουλευτισμός είναι πλειοψηφικός ή συνεργατικός, αλλά πριν συζητήσουμε γι’ αυτό πρέπει να δούμε θέματα κυριαρχίας πια σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές και γενικότερα δυτικές δημοκρατίες.
Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι τα παλιά εθνικά κυρίαρχα κράτη. Τα δε κράτη - μέλη της Ευρωζώνης υφίστανται πολύ περισσότερους περιορισμούς στην εθνική τους κυριαρχία. Τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης μετά το 2008, όταν κατέστη κοινή συνείδηση η κρίση, υπέστησαν μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κυριαρχίας τους, γιατί έπρεπε να διαχειριστούν μείζονα θέματα, δηλαδή μια νομισματική /πολεμική κρίση. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας.

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2015
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο συνέδριο στη μνήμη των Δ. Τσάτσου και Γ. Παπαδημητρίου,
«Ελληνική πολιτεία και ευρωπαϊκή συμπολιτεία»
Κύριε Πρόεδρε του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αγαπητή Άννα, κυρίες και κύριοι δικαστές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ βεβαίως, κυρίως να ευχαριστήσω προσωπικά τη Λίνα Παπαδοπούλου, τη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης για την εξαιρετική πρωτοβουλία να οργανωθεί αυτή η διήμερη συνάντηση αφιερωμένη στη μνήμη του Δημήτρη Τσάτσου και του Γιώργου Παπαδημητρίου.
Με τον Δημήτρη Τσάτσο με συνδέουν, όπως ξέρετε, στενοί, ακατάλυτοι, προσωπικοί και πνευματικοί δεσμοί. Με τον Γιώργο Παπαδημητρίου πορευτήκαμε πολλά χρόνια μαζί, πάντοτε με φιλία, πάντοτε με συναδελφικότητα, πάντοτε με ευπρέπεια και αλληλοκατανόηση.
Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον Δημήτρη Τσάτσο. Θα μου επιτρέψετε πριν εισέλθω στο θέμα της εισήγησής μου, να μνημονεύσω δυο τρία σημεία από αυτά που κατ’ επανάληψη έχω τονίσει. Η μετριοπάθεια και η υποχωρητικότητα του Δημήτρη Τσάτσου, πολλές φορές παρεξηγούντο γιατί κρυβόντουσαν πίσω από μια ευγένεια, μια φινέτσα, από μια αστική καλλιέργεια, που σε έκαναν να πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιο στοιχείο αδυναμίας λόγω της διαρκούς αναζήτησης της συμπάθειας, της αποδοχής, της τρυφερότητας.
Επρόκειτο για μια απατηλή ευγενικά απατηλή εντύπωση, γιατί ο Δημήτρης Τσάτσος είχε τη δύναμη να διατυπώνει με απόλυτη καθαρότητα, συνέπεια και ακρίβεια τις έννοιες πάνω στις οποίες στήριξε και το επιστημονικό του έργο και την πολιτική του παρέμβαση.