3 Δεκεμβρίου 2022

Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο   

 

Οι κίνδυνοι της «ανεμβολίαστης» δημοκρατίας

 

Την ίδια ώρα που η Πολιτεία προωθεί, υποτίθεται, το πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και προσπαθεί να πείσει ιδίως τις πιο ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες να προβούν στις αναγκαίες αναμνηστικές δόσεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται, σύμφωνα με ομοιόμορφα σχετικά δημοσιεύματα, έτοιμη να αποφασίσει την επιστροφή των «ανεμβολίαστων υγειονομικών» στις θέσεις τους. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ «πρόκειται για περίπου 2.200 υγειονομικούς, εκ των οποίων περί τους 170 είναι ιατρικό προσωπικό, από τους σχεδόν 6.500 που είχαν τεθεί σε αναστολή τον Σεπτέμβριο του 2021, εκ των οποίων η πλειονότητα εμβολιάστηκε.» Η επιστροφή τους εμφανίζεται ως υποχρέωση συμμόρφωσης σε σχετική απόφαση του ΣτΕ. Η κυβέρνηση φέρεται να αναγκάζεται να αποδεχτεί την επιστροφή τους εφόσον αυτό αποφάσισε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, τη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του οποίου επιτάσσει το Σύνταγμα.

Αυτό όμως δεν ισχύει. Η απόφαση του ΣτΕ παρερμηνεύεται σκοπίμως και χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου να συντελεστεί μια κραυγαλέα απαξίωση του επιστημονικού ορθολογισμού και να υπονομευθεί το (δυστυχώς πάντα διστακτικό και αμήχανο) εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται η έναρξη  νέας  φάση όξυνσης διεθνώς.

Tags: ΠανδημίαΆρθρα 2022

23 Νοεμβρίου 2022

 

Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου για το Euro2day στο αφιέρωμα της έκδοσης World Review 2022:  «Κοκτέιλ Μολότοφ - Οι Δημοκρατίες μπροστά σε ξεχασμένους εφιάλτες»

 

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η πρόσοψη

των δύσκολων σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση

 

Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ χωρίς αμφιταλαντεύσεις και εξαιρετισμούς. Η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα και ιδίως στην Αλεξανδρούπολη προσλαμβάνεται από την Τουρκία ως σχέδιο μείωσης της στρατηγικής της σημασίας, ενώ συνιστά ενίσχυση της στρατιωτικής υπόστασης της Δύσης στην οποία θέλουμε να ανήκει η Τουρκία. Η οξεία τουρκική ρητορεία των τελευταίων μηνών απευθύνεται περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες και λιγότερο στην Ελλάδα. Αφορά κατά βάθος τις δύσκολες σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας. Το ζήτημα άλλωστε της λεγόμενης αποστρατιωτικοποίησης των νησιών είναι το λιγότερο παράδοξο να τίθεται μεταξύ συμμάχων, κρατών μελών του ΝΑΤΟ και μάλιστα υπό συνθήκες πολέμου στην Ουκρανία και κινητοποίησης της Συμμαχίας. Και αυτό πέραν από τη γνωστή και σαφή ελληνική απάντηση για το καθεστώς, πρώτον, της Λήμνου και της Σαμοθράκης, δεύτερον, της Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας και, τρίτον, της Δωδεκανήσου.

Tags: Άρθρα 2022

22 Νοεμβρίου 2022

 

Αποχαιρετούμε τον καθηγητή του Ποινικού Δικαίου Λάμπρο Μαργαρίτη

 

Εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση ο χαμός του Λάμπρου Μαργαρίτη. Για εμάς της γενιάς του σοκαριστική.

Με τον Λαμπρό Μαργαρίτη είχαμε σχεδόν παράλληλη πανεπιστημιακή πορεία. Δεν τον έβλεπα συχνά, αλλά παρακολουθούσα πάντα με ενδιαφέρον και θαυμασμό την επιστημονική του δράση. Είχε τη σφραγίδα της δωρεάς, είχε πει για αυτόν ο Γιάννης Μανωλεδάκης.

Αυτό  το παιδί από την ορεινή Αργιθέα συνδιαμόρφωσε τα τελευταία σαράντα χρόνια το δόγμα και την πράξη του Ποινικού  Δικαίου, εξίσου του  Ουσιαστικού και του Δικονομικού και επηρέασε την αντίληψη χιλιάδων νέων νομικών, δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων με τη διδασκαλία αλλά και τη δικαστηριακή πρακτική του. Ήταν μαχόμενος δικηγόρος και μαχόμενος δάσκαλος. Έφυγε νωρίς. Αλλά αφήνει ανεξίτηλο στίγμα. Ως ευφυής και σκεπτόμενος άνθρωπος προφανώς είχε αναρωτηθεί «Ποία τοῦ βίου τρυφὴ διαμένει λύπης ἀμέτοχος; Ποία δόξα ἔστηκεν ἐπὶ γῆς ἀμετάθετος;» Και ήξερε ότι, «Πάντα σκιᾶς ἀσθενέστερα, πάντα ὀνείρων ἀπατηλότερα· μία ῥοπή, καὶ ταῦτα πάντα θάνατος διαδέχεται». 

Tags: Δηλώσεις 2022

20 Νοεμβρίου 2022

 

Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου στην Καθημερινή της Κυριακής 

 

Ας εφαρμόσουμε το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ στην άρση του απορρήτου των επικοινωνιών

 

Το σχέδιο νόμου για την  άρση του απορρήτου των επικοινωνιών έστω και καθυστερημένα, έστω υπό την πίεση μιας τοξικής δημόσιας ατμόσφαιρας, προσπαθεί να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο και περιλαμβάνει κάποια θετικά στοιχεία ιδίως σε σχέση με τη διοίκηση της ΕΥΠ και την οργάνωση της κυβερνοασφάλειας. Πάσχει όμως από μια γενετική αδυναμία: Δεν αποδέχεται ως οδηγό τη συμμόρφωση με τα πορίσματα της σχετικής νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και επιχειρεί να θέσει υπό τη συσταλτική πίεση του νομοθέτη τις συνταγματικές εγγυήσεις του απορρήτου των επικοινωνιών. Σε σχέση μάλιστα με την επείγουσα ανάγκη διερεύνησης εκκρεμών υποθέσεων, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις μπορεί να θεωρηθούν ειρωνικές. Εστιάζω την προσοχή μου στα βασικά.

Tags: ΔικαιοσύνηΆρθρα 2022

18 Νοεμβρίου 2022 

Για «Το λευκό κουστούμι» του Ξ. Μπρουντζάκη, εκδόσεις Καστανιώτη, 2022

  

Ο Ξενοφών Μπρουντζάκης είναι ένας στιβαρός αλλά και ευαίσθητος άνθρωπος των βιβλίων και των αφηγήσεων που έχει το χάρισμα να χειραφετείται διαρκώς από τους εσωτερικούς καταναγκασμούς που έχουμε όλοι μας. Ξέρει πολύ καλά ότι κάθε αφήγηση είναι κατά βάθος αυτοβιογραφική και δεν διστάζει αυτό να το δηλώσει ευθέως. Είναι επίσης προσηλωμένος σε μια προσωπική γεωγραφία που καθιστά τη δική του Τήνο ήπειρο και τα δικά του Εξάρχεια  νησί. Μας προσφέρει τώρα ένα γοητευτικό και κυρίως ειλικρινές μυθιστόρημα τελικής  ενηλικίωσης, επιστροφής στη μήτρα και ταυτόχρονα οριστικής εξόδου από αυτήν. Παρότι αποστασιοποιημένος από την έντονη θρησκευτική όψη του νησιού του είχε  προφανώς ακούσει πολλές φορές ως παιδί τον στίχο «Λάμπρυνόν μου την στολή της ψυχής, Φωτοδότα, και σώσον με.»

16.11.2022

 

Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Παύλο Τσίμα, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022. Μια συζήτηση με τον Γιώργο Κουβαρά για το παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης και όσα ακολούθησαν», εκδόσεις Πατάκη 2022, στο Βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ στην Κηφισιά (14.11.2022)

 

Π. Τσίμας: Καλώς ήρθατε. Ο χώρος γέμισε. Είναι πολύ ωραίο που φέραμε τον συγγραφέα και Πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο στη γειτονιά μας για να υποδεχθούμε μαζί το βιβλίο του. Θέλω να πω ότι χαίρομαι πολύ και ευχαριστώ πολύ και την Άννα Πατάκη και βεβαίως τον ίδιο, για την ευκαιρία να είμαι απόψε δίπλα του. Επιτρέψτε μου μία μικρή εξομολόγηση. Ανήκουμε στην ίδια γενιά πάνω-κάτω με μία πολύ μικρή ηλικιακή διαφορά, συνεπώς έχουμε διατρέξει τον ίδιο ιστορικό κύκλο στη ζωή μας, μόνο που ο καθένας τον διέτρεξε με τελείως διαφορετικό τρόπο, από διαφορετικό δρόμο, καμία φορά εντελώς ασύμβατο δρόμο. Τα τελευταία χρόνια όμως νιώθω να διαμορφώνεται μία πνευματική συγγένεια και αυτό που λέω, δεν δεσμεύει καθόλου εκείνον, μερικές φορές δεσμεύει εμένα, αλλά σας το εξομολογούμαι ώστε να μη δεσμεύομαι από εδώ και πέρα.

Tags: Συνεντεύξεις 2022

13 Νοεμβρίου 2022

Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βήμα της Κυριακής 

 

Μεταρρυθμιστική στρατηγική για τη Δικαιοσύνη

 

Στις 7 και 8 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Κύκλου Ιδεών, τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το ερώτημα αν η Δικαιοσύνη μπορεί να μεταρρυθμιστεί ως εξουσία και να αφυπνιστεί ως ιδέα, δηλαδή ως διεκδίκηση του σεβασμού και της εφαρμογής των εγγυήσεων του κράτους δικαίου. Το συνέδριο επιδίωξε να ανοίξει έναν διάλογο στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών, για την ακρίβεια, της μεταπολιτικής, με την ενεργό όμως συμμετοχή όλων των θεσμικών παραγόντων, προκειμένου ο αναγκαίος εθνικός διάλογος γύρω από το μείζον θεσμικό αλλά και αναπτυξιακό ζήτημα της Δικαιοσύνης, με την έννοια του δικαστικού συστήματος, να οργανωθεί και να διεξαχθεί έστω άτυπα. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία αυτή έχοντας πλήρη συνείδηση της πολυπλοκότητας του προβλήματος.

Tags: ΔικαιοσύνηΆρθρα 2022

29.10.2022

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλά στον Παντελή Καψή στο Thema Podcasts

 

Π. Καψής: Γεια σας. Σήμερα στο podcast έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε έναν πολιτικό και ακαδημαϊκό με τεράστια πείρα, έχει περάσει από τις περισσότερες θέσεις που μπορεί να περάσει ένας πολιτικός, ο οποίος όμως σήμερα, όπως ο ίδιος λέει, ασχολείται με τη μεταπολιτική, δεν έχει το άγχος της επανεκλογής, που του επιτρέπει να δει τα ζητήματα χωρίς τις συνήθεις κομματικές δεσμεύσεις. Είναι φυσικά ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος. Καλώς ήρθατε κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα.

Π. Καψής: Αφορμή για τη συζήτηση, αλλά μόνο αφορμή, ήταν το βιβλίο που έχετε εκδώσει σχετικά πρόσφατα «Εκδοχές πολέμου 2009-2022». Γιατί πόλεμος; Τι πόλεμο περάσαμε;

Ευ. Βενιζέλος: Ξεκίνησε ως συμβολικός πόλεμος, γιατί στη μάχη για την υπέρβαση της κρίσης από το 2009 και μετά προσδίδουμε το χαρακτήρα του πολέμου για να δείξουμε ότι είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και ότι χρειάζεται συσπείρωση, αγώνας, προσπάθεια, υπάρχουν νίκες και ήττες, άρα χρησιμοποιούμε μία στρατιωτική και πολεμική λίγο-πολύ ορολογία. Τα έφερε όμως έτσι η μοίρα ώστε αμέσως μετά να περάσουμε από τον οικονομικό πόλεμο στον υγειονομικό πόλεμο λόγω πανδημίας και αμέσως μετά στον κατά κυριολεξία πόλεμο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του πολέμου που εξελίσσεται εκεί. Έχουμε βεβαίως ξανά οικονομικό «πόλεμο», ως αποτέλεσμα κυρίως της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, άρα πρόκειται για εκδοχές συμβολικού αλλά και πραγματικού πολέμου πλέον.

Tags: Συνεντεύξεις 2022

Τετάρτη 26.10.2022

 

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στη Voria.gr και στον δημοσιογράφο Γιώργος Χατζηλίδη

 

Γ.Χ.: Είστε γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός και, παρότι για πολλά χρόνια τα πολιτικά καθήκοντά σας σας κρατούσαν στην Αθήνα, δεν χάσατε την επαφή σας με την πόλη. Πώς κρίνετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη; 

Ευ. Β.: Έχω την αίσθηση μιας διάχυτης αμηχανίας. Η πόλη ως σύνθετη οντότητα, κοινωνική, οικονομική και πολιτική δίνει την εντύπωση ότι κάτι περιμένει, μετεωρίζεται μεταξύ φόβου και προσδοκίας. Η συζήτηση  για τη Θεσσαλονίκη διεξάγεται με  γενικό και αφηρημένο τρόπο και με πολλά στερεότυπα ενώ η  κοινωνική διαστρωμάτωση του πολεοδομικού συγκροτήματος βρίσκεται υπό διαρκή μεταβολή. Υπάρχουν συνεπώς διαφορετικές και συγκρουόμενες προτεραιότητες.

Tags: ΘεσσαλονίκηΣυνεντεύξεις 2022

Θεματικό συνέδριο του Κύκλου Ιδεών  

Δείτε το πρόγραμμα εδώ 

 

Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας

 

7-8.11.2022,

Μεγάλη Βρεταννία (GB)

 

Στο φετινό συνέδριο του Κύκλου Ιδεών που διεξήχθη στις 3 και 4 Οκτωβρίου με γενικό θέμα «Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση», η κατάσταση της Δικαιοσύνης αναδείχθηκε ως το πρώτο θεσμικό πρόβλημα της χώρας που συνδέεται όχι μόνο με την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου αλλά και με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. 

Παρότι η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δικαστικού συστήματος είναι διαρκής και έντονη, παρότι έχουν συνταχθεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια, από την έκρηξη της οικονομικής κρίσης το 2009 μέχρι σήμερα, πολλές και ενδιαφέρουσες μελέτες, παρότι  γίνονται  συνεχώς  νομοθετικές παρεμβάσεις στο ουσιαστικό και το δικονομικό δίκαιο  που αφορούν όλους τους δικαιοδοτικούς κλάδους με κύριο στόχο την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, στη λειτουργία της Δικαιοσύνης εντοπίζεται ένα από τα μεγαλύτερα μεταρρυθμιστικά ελλείμματα. Αυτός  είναι ο  κοινός τόπος των συζητήσεων μεταξύ των λειτουργών της Δικαιοσύνης, μεταξύ των ανθρώπων της αγοράς, μεταξύ των πολιτών που συγκροτούν τη γενική κοινή γνώμη.

Tags: ΔικαιοσύνηΔελτία τύπου