Συνέντευξη του Ευ. Βενιζέλου στο δημοσιογράφο Θανάση Λάλα και τον ρ/σ Flash 96

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009


Θ. Λάλας:  Ήσασταν από τους ανθρώπους που είχατε τα τελευταία χρόνια επικοινωνία με τον Χρήστο Λαμπράκη…

Ευ. Βενιζέλος: Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του σε παρά πολλά θέματα…

Θ. Λάλας:  Και σαν Υπουργός Πολιτισμού…

Ευ. Βενιζέλος: …και σαν Υπουργός Πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης,  αλλά και γενικότερα ως σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου τα δύσκολα χρόνια του 1989-1993. Ως Υπουργός Τύπου στη συνέχεια, στο πλαίσιο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ήταν καταλυτική η παρουσία του Χρήστου Λαμπράκη στο χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στην κυπριακή εφημερίδα " Ο Φιλελεύθερος"

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009


Πρώτη επίσκεψή σας στη Λευκωσία ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Επί προηγούμενων διακυβερνήσεων του  ΠΑΣΟΚ, είχε διαμορφωθεί το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος -Κύπρου. Σε ποιο βαθμό αυτό  λειτουργεί σήμερα; Υπάρχει, πάντως, η εντύπωση ότι  έχει υποτονίσει, κυρίως μετά την υπόθεση των S-300.

Ευ. Βενιζέλος: Θεμέλιο της πολιτικής μας στο Κυπριακό είναι η συνεχής και απόλυτη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα και πρωτίστως στο επίπεδο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Δύο κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ έχουν αναπτύξει τη διαρθρωμένη αμυντική τους συνεργασία που εκτείνεται σε έναν ενιαίο γεωγραφικό χώρο, αυτόν της Ανατολικής Μεσογείου.

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στην Κ. Ελευθεροτυπία

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει «σκληρά μέτρα ή βουλιάζετε». Η κυβέρνηση επιμένει πως θα κρατήσει τις υποσχέσεις της προς τους αδύνατους. Βρήκατε τον τρόπο να τετραγωνίσετε τον κύκλο;

Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα δεν έχει - δυστυχώς- φορολογικό σύστημα. Επικρατεί - το έχω πει πολλές φορές- μια «χύμα» φορολογική κατάσταση, άδικη και αναποτελεσματική. Υπάρχει επίσης όχι μόνο η κακόβουλη σπατάλη, αλλά και η διαρθρωτική σπατάλη, δηλαδή μειωμένη αποδοτικότητα των δημόσιων δαπανών κατά 30% σε σχέση με άλλες χώρες που ΟΟΣΑ. Ολα αυτά οδηγούν στην υποχρέωση να γίνονται παράλληλα δύο κινήσεις: μία για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, και κυρίως του φορολογικού και δημοσιονομικού συστήματος, και μία για την αποκατάσταση αδικιών και την ενίσχυση των χαμηλών και των μεσαίων στρωμάτων.

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στα ΝΕΑ

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009


Έχετε πει ότι ενδεχόμενη
αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να επιβάλει μία μονοκομματική νοοτροπία στο κράτος. Τι προτείνετε;


Ευ. Βενιζέλος: Κάποτε αυτοδυναμία σήμαινε αυτάρκεια, αυταρέσκεια και μονοκομματική αντίληψη για τη λειτουργία του κράτους. Τώρα η αυτοδυναμία είναι η εγγύηση της σταθερότητας και της προγραμματικής σαφήνειας, αλλά επιπλέον η βάση για την οικοδόμηση μεγάλων εθνικών συναινέσεων και μεγάλων κοινωνικών συμφωνιών, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ευρύτερη δυνατή στήριξη των πρωτοβουλιών που οφείλει να πάρει μια νέα κυβέρνηση.

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στη ΝΙΚΗ

30 Σεπτεμβρίου 2009


Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου;

Ευ. Βενιζέλος: Το κεντρικό ζήτημα των εκλογών είναι αναμφίβολα η κατάσταση στην οικονομία, αν και η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι απλώς και μόνο οικονομική. Είναι και θεσμική και ηθική. Είναι κρίση του κράτους συνολικά, αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Κρίση του μοντέλου ανάπτυξης. Είναι κρίση ενός ανύπαρκτου φορολογικού συστήματος, μιας «χύμα» φορολογικής κατάστασης που δεν επιτρέπει την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και τελικά καμιάς απολύτως πολιτικής.

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο Εθνος

28 Σεπτεμβρίου 2009

Είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει; Η κυβέρνηση σας κατηγορεί πως λέτε μονάχα τα ευχάριστα…

Ευ. Βενιζέλος: Στις 4 Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ θα λάβει εντολή να κυβερνήσει. Την εντολή αυτή τη σέβεσαι και την εκτελείς όσο μπορείς καλύτερα. Δεν τη διαπραγματεύεσαι. Και επίσης το ζήτημα δεν είναι να λες ευχάριστα ή δυσάρεστα πράγματα, αλλά να λες υπεύθυνα, ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα πράγματα. Να θέτεις στόχους κοινωνικούς, αναπτυξιακούς, αναδιανεμητικούς, στόχους που υπηρετούν το γενικό συμφέρον, το μέλλον του τόπου.

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στον Αγγελιοφόρο της Κυριακής

27 Σεπτεμβρίου 2009


Έχετε  επισημάνει ότι οι πολίτες δεν θα  δώσουν περίοδο χάριτος, όπως και ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς εκπτώσεις. Ανησυχείτε ότι θα υπάρξουν εμπόδια και καθυστερήσεις; Και από ποιους παράγοντες;

Ευ. Βενιζελου: Το ίδιο το μέγεθος των προβλημάτων είναι που θέτει εμπόδια και προκαλεί καθυστερήσεις. Γι΄ αυτό χρειάζεται αποφασιστικότητα, ταχύτητα, εμμονή στις αρχές μας και τήρηση των προγραμματικών δεσμεύσεων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι αυτά που λέμε προεκλογικά τα έχουμε μελετήσει, σταθμίσει και είμαστε όχι μόνο αποφασισμένοι αλλά και ικανοί να τα εφαρμόσουμε μετεκλογικά χωρίς υπαναχωρήσεις και εκπτώσεις. Οι πολίτες είναι στο σύνολο τους δύσπιστοι, επιφυλακτικοί, απαιτητικοί και αυτή η εγρήγορση τους μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για το ύφος και το ήθος της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της.

Περισσότερα...

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στην Ημερησία

26 Σεπτεμβρίου 2009

Πριν προκηρυχθούν οι εκλογές λέγατε και ξαναλέγατε πως το ΠAΣOK θα πρέπει να πει όλη την αλήθεια στον λαό. Tην είπε;

Ευ. Βενιζέλος: Eίναι σταθερή η θέση μου πως όλοι έχουμε εθνικό καθήκον αλήθειας. Άλλω
στε οι πολίτες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την αλήθεια γιατί τη βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή. Kαι το μεγάλο λάθος του κ. Kαραμανλή είναι ότι επί έξι χρόνια είτε συγκάλυπτε την πραγματικότητα είτε μετέφερε τις ευθύνες στο παρελθόν, αντιπολιτευόμενος την ανάμνηση των κυβερνήσεων του ΠAΣOK. Aλήθεια δεν σημαίνει απειλητικός και κινδυνολογικός λόγος στο όνομα ενός όψιμου βαλκανικού θατσερισμού όπως κάνει ο κ. Kαραμανλής. Aλήθεια σημαίνει ακριβής και ψύχραιμη περιγραφή της πραγματικότητας, έτσι ώστε να τεκμηριώνονται οι προτάσεις για την εφαρμογή μίας άλλης πολιτικής: προοδευτικής, αναπτυξιακής, αναδιανεμητικής αλλά και συμβατής με το ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η χώρα. Aυτό λέει το ΠAΣOK.

Περισσότερα...