- ALPHA| Το ζήτημα δεν είναι αν θα βγούμε ή δεν θα βγούμε από το ευρώ. Μπορείς να είσαι πτωχευμένος παρίας, μαύρη τρύπα μέσα στο ευρώ. Να μην μπορείς να κάνεις τίποτα.
-
Αθήνα, 19 Απριλίου 2015
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην τηλεόραση του Alpha και στην εκπομπή «πρωινή ενημέρωση Alpha» με τον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο
Σπ. Χαριτάτος: Πρόεδρε καλημέρα. Χρόνια πολλά. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Χρόνια πολλά σε όλους. Χριστός Ανέστη.
Σπ. Χαριτάτος: Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων 48 ωρών, φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις επίσημα της ελληνικής κυβέρνησης με δισεκατομμύρια που προέρχονται μέσα από τη Ρωσία, κάτι που πριν από λίγες ώρες διαψεύστηκε, ωστόσο επιμένουν κάποια δημοσιεύματα, ή από τις σχέσεις που δημιουργούνται εκ νέου με τον αμερικανικό παράγοντα, παρά την τοποθέτηση του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και του Τζάκ Λου.
Προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε, να καταλάβουμε, σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις εμείς που αν θέλετε …….. και δημοσκοπικά και κρατάμε και μια απόσταση από την κεντρική ρητορική της κυβέρνησης που λέει ότι διαπραγματευόμαστε σκληρά, αλλά εκβιαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά.
Ευ. Βενιζέλος: Τώρα θέσατε πάρα πολλά ερωτήματα.
To βασικό μας θέμα είναι η σχέση μας με την Ευρώπη που πληρώνει, που βάζει λεφτά, δευτερευόντως η σχέση μας με το ΔΝΤ και είναι πολύ καλό να έχουμε σχέσεις παραγωγικές και φιλικές με τις ΗΠΑ φυσικά. Είμαστε χώρα μέλος της δυτικής συμμαχίας, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Ξέρουμε ότι ο ευρωατλαντικός χώρος είναι πάρα πολύ σημαντικός και αμυντικά, αλλά και οικονομικά.
Και βέβαια πρέπει να έχουμε θαυμάσιες σχέσεις με την Κίνα, με τη Ρωσία, με τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως είναι για παράδειγμα η Ινδία, ή η Βραζιλία. Όμως ο χώρος μας είναι η Ευρώπη. Τα λεφτά τα βάζουν οι Ευρωπαίοι και εμείς είμαστε κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ. Το ευρώ είναι το νόμισμά μας.
- Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκατασταθεί η λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και της συλλογικής αυτονομίας
-
Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014
Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε εκδήλωση του Συνδικαλιστικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ
Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, πραγματικά με συγκινεί ο Απόστολος κάθε φορά που μας δείχνει πόσο λεβέντης, πόσο τίμιος και αυθεντικός αγωνιστής είναι, μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και μέσα στους κόλπους της Δημοκρατικής Παράταξης.
Και χαίρομαι γιατί τον κόσμος της εργασίας, τους εργαζομένους του ιδιωτικού, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Δημόσιας Διοίκησης, τους εκπροσωπεί στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Παράταξης της Ελιάς, ο Απόστολος. Όλο το ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει 42 πρόσωπα άφθαρτα, πολλά νέα σε ηλικία, κάποια λίγο πιο μεγάλα, αλλά χωρίς συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας. Άνθρωποι με περγαμηνές, ακαδημαϊκές, επαγγελματικές, εργασιακές, συνδικαλιστικές. Άνθρωποι με αγώνες μέσα στην κοινωνία των πολιτών και κυρίως άνθρωποι που, χωρίς να έχουν καμία προσωπική ευθύνη, βάζουν πλάτη, μετέχουν σε μια μεγάλη παραταξιακή και εθνική προσπάθεια, ενώ θα μπορούσαν να καθίσουν στο σπίτι τους ως πολίτες-τηλεθεατές ή να μετάσχουν σε άλλες πρωτοβουλίες νέες, αντισυμβατικές, οι οποίες με ευκολία ασκούν κριτική αλλά δεν έχουν να μας πουν κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με την ευθύνη για την οριστική και αμετάκλητη έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση και το μνημόνιο.
- Real News | Ευ. Βενιζέλος: Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο ούτε νέο μνημόνιο.
-
Αθήνα, 23 Μαρτίου 2014
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στην Real News και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή
Real News: Είπατε ότι η συμφωνία με την τρόικα σηματοδοτεί την τελική φάση της πορείας εξόδου από την κρίση και το μνημόνιο. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό σημαίνει, πρώτον, ότι επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Δεύτερον, επιβεβαιώθηκε η ισχύς του ανακεφαλαιοποιημένου ελληνικού τραπεζικού τομέα, που τώρα πρέπει να στρέψει όλο του το ενδιαφέρον στην πραγματική οικονομία, στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και άρα των θέσεων εργασίας. Και, τρίτον, ότι επιβεβαιώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα που λειτουργεί ως αποστομωτικό επιχείρημα διεθνώς και οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Real News: Ο κόσμος, όμως, που έχει χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός του, δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει να χαίρεται για το πρωτογενές πλεόνασμα…
Ευ. Βενιζέλος: Και βέβαια το αντιλαμβάνεται. Γιατί το πρωτογενές πλεόνασμα επιτρέπει να αρχίσει η εφαρμογή μέτρων προστασίας των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και αποκατάστασης αδικιών, αλλά και να ληφθούν μέτρα που τονώνουν την οικονομία, όπως η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε επιχειρήσεις -οφειλών που πέφτουν στην αγορά είτε ως επενδύσεις είτε ως εισόδημα- και η χρηματοδότηση της μείωσης των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών που σημαίνει διευκόλυνση προσλήψεων και αύξηση εισοδήματος για τους εργαζόμενους.
- Ομιλία ΑτΚ και ΥπΕξ Ευ. Βενιζέλου σε Συνέδριο Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής «Από τη λιτότητα στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη: αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης στην Ελλάδα»
-
Αθήνα, 20 Μαρτίου 2014
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου σε Συνέδριο Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής «Από τη λιτότητα στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη: αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης στην Ελλάδα», (Ζάππειο Μέγαρο, 20.03.2014)
Σας υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να συγχαρώ στο πρόσωπό σας, κ. Πρόεδρε, την ομάδα ΙΙΙ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την εξαιρετική ιδέα να διοργανώσει, εδώ στην Αθήνα, αυτή την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας, μια συνάντηση για ένα τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο θέμα.
Βιώνουμε την εμπειρία της λιτότητας στην Ελλάδα με ακραίο τρόπο και αυτό που πράγματι αποζητάει η ελληνική κοινωνία, αλλά και κάθε ευρωπαϊκή κοινωνία, είναι η υπέρβαση των πολιτικών λιτότητας και η επάνοδος σε ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της κρίσης, όπως ακριβώς προσδιορίζεται.
Θα μου επιτρέψετε λοιπόν, αντί άλλων παρατηρήσεων, να σας πω μερικές σκέψεις και από τη δική μου προσωπική εμπειρία τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, γιατί η Ελλάδα λειτουργεί πραγματικά ως εργαστήριο, τόσο της κρίσης, όσο και της επιδιωκόμενης απ’ όλους μας ανάκαμψης και επανόδου σε θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης. Επανόδου στην κανονικότητα.
Όπως είναι πλέον προφανές σε όλους, η ευρωζώνη είχε σχεδιαστεί για ομαλές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως. Το βασικό χαρακτηριστικό της ζώνης του ευρώ ήταν η αδυναμία πρόβλεψης, αποτροπής και τελικά διαχείρισης της κρίσης, όπως αυτή εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2007 και μετά.
- Συνέντευξη Τύπου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου
-
Αθήνα, 19 Μαρτίου 2014
Συνέντευξη Τύπου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλημέρα. Επειδή δεν είχαμε τη δυνατότητα να συνοδευόμαστε από δημοσιογραφική αποστολή στο ταξίδι στο Ιράν, γιατί δεν είχαμε δυνατότητα τεχνική, θεώρησα αναγκαίο να κάνουμε μια συνάντηση, έστω εκ των υστέρων, για να σας ενημερώσω για την επίσκεψή μου στο Ιράν, στην Τεχεράνη και φυσικά φαντάζομαι ότι θα είχατε ενδιαφέρον να πληροφορηθείτε τα σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, σύμφωνα και με τα όσα διημείφθησαν στις δυο σχετικές συνεδριάσεις του Συμβουλίου. Πρώτον, υπό τη σύνθεση των Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα και, δεύτερον, υπό τη σύνθεση των Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, χθες δηλαδή, ενόψει και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Έχετε διαβάζει τις ανακοινώσεις του Υπουργείου και τις δηλώσεις μου, οπότε δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα σχετικά με το Ιράν και την κρίση στην Ουκρανία. Μπορούμε να μπούμε κατευθείαν στις ερωτήσεις αυτές. Και επειδή φαντάζομαι ότι έχετε ενδιαφέρον για τα θέματα που αφορούν τη συμφωνία με την τρόικα και τις εξελίξεις τις οικονομικές, αν θέλετε αυτά μπορείτε να τα ρωτήσετε, μετά, επί τη βάση των όσων δήλωσα, χθες, στις Βρυξέλλες και των πρώτων απαντήσεων που έδωσα στους εκεί συναδέλφους σας. Για να κερδίσουμε χρόνο, γιατί όλοι πιεζόμαστε και εγώ έχω τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μπορούμε να ξεκινήσουμε κατευθείαν.
- Τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη, να χτυπήσουμε την ανεργία
-
Βρυξέλλες, Τρίτη 18 Μαρτίου 2014
Δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ κ. Ευ. Βενιζέλου σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την τρόικα
Η Ελλάδα κάνει τα τελευταία βήματα, βαδίζοντας στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Οι θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Αναγνωρίζονται με καθυστέρηση και με δυσκολίες, οι οποίες είναι αδικαιολόγητες.
Αυτό δείχνει ότι η διαπραγμάτευση ήταν και είναι πάντα δύσκολη, γιατί πρέπει να πείσουμε πάρα πολλούς διεθνείς παράγοντες, πολλές κυβερνήσεις,πολλά κοινοβούλια.
Έχω ζήσει αυτές τις τελευταίες μέρες της διαπραγμάτευσης από εδώ, από τις Βρυξέλλες, και χαίρομαι γιατί έχουμε ένα αποτέλεσμα που μας επιτρέπει τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και είναι σε απόλυτη φτώχεια. Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, να χτυπήσουμε την ανεργία, που είναι το σαράκι της κοινωνίας μας και ιδίως της νέας γενιάς στην καρδιά της. Το μόνο αποφασιστικό χτύπημα είναι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για επενδύσεις, ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας.
Ο ελληνικός λαός είναι αυτός μας βοήθησε με το μεγάλο του επίτευγμα που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι το αποστομωτικό στοιχείο και με αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα τώρα μπορούμε να στηρίξουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014 και των επόμενων ετών χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.
- Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε νέες μορφές φτώχειας, μια προκλητική ανεργία. Πρέπει να μιλήσουμε ξανά για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.
-
Αθήνα, 7 Μαρτίου 2014
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Περιφερειών και Δήμων
Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Περιφερειών, κύριε Περιφερειάρχη, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, κύριε Πρόεδρε της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αγαπητοί προσκεκλημένοι μας από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλη της Επιτροπής Περιφερειών, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών πόλεων και των ευρωπαϊκών Περιφερειών, σας καλωσορίζω με πολύ μεγάλη χαρά εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και εκ μέρους της περιοδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασκεί το εξάμηνο αυτό η Ελλάδα, εδώ στην Αθήνα, σε αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής των Πόλεων και των Περιφερειών. Όπως γνωρίζετε, οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο εξάμηνο αυτό θέλουμε να κωδικοποιούν και να προωθούν τις πραγματικές αγωνίες και τις πραγματικές προτεραιότητες των ευρωπαϊκών κοινωνιών, των Ευρωπαίων πολιτών. Γι' αυτό και η πρώτη μας προτεραιότητα είναι, βεβαίως, η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η αντιμετώπιση του κραυγαλέου προβλήματος της ανεργίας και των βάρβαρων ποσοστών της ανεργίας των νέων, που φτάνουν στην Ελλάδα το 60%, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάκαμψη συνολικά της ευρωπαϊκής οικονομίας. Φυσικά, αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για χώρες σε κρίση, για χώρες που υφίστανται κατ' εξοχήν τις επιπτώσεις ενός ξεπερασμένου μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως είναι οι χώρες του Νότου, οι χώρες που είναι εντεταγμένες σε προγράμματα στήριξης. Με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα, που είναι το πραγματικό εργαστήριο, στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή των ευρωπαϊκών θεσμών, δοκιμάζεται στην πραγματικότητα η ικανότητα της Ευρώπης να υπερβεί οριστικά την κρίση και να διατυπώσει μια άλλη αφήγηση για το μέλλον και την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
- Θα εκπλαγούν όσοι βιάστηκαν να ξεγράψουν αυτή τη μεγάλη ιστορική παράταξη από το χάρτη των πολιτικών εξελίξεων. Εμείς θα τις καθορίσουμε.
-
Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2014
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην ημερίδα με θέμα:«Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υγεία και Κοινωνικό Κράτος»
Φίλες και φίλοι, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας. Σας ευχαριστώ όλες και όλους για την παρουσία σας, για την ανταπόκρισή σας. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τους οργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, τους βουλευτές μας που ασχολούνται με θέματα υγείας, το ΙΣΤΑΜΕ, προσωπικά τον Λεωνίδα Γρηγοράκο που ως αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Καθηγητής της Ιατρικής σχηματίζει τη γέφυρα ανάμεσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα ζητήματα υγείας, τις δομές του εθνικού συστήματος υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ το προεδρείο, τον Καθηγητή τον κ. Τζουμάκα, που μας βοηθάει ενεργά στον τομέα, τους δημάρχους μας, τον Απόστολο Κοιμίση που εκπροσωπεί και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και τον Πάνο Σκοτεινιώτη, Δήμαρχο ενός μεγάλου ιστορικού δήμου, όπως είναι ο Βόλος.Φίλες και φίλοι, συμπτωματικά και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, τα τέσσερα τελευταία χρόνια που είναι τα χρόνια της ανοιχτής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης διεθνώς, η Ευρώπη αγωνίζεται να διαφυλάξει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, υπό διάφορες εκδοχές και οι ΗΠΑ μέσα από τη μεγάλη, ιστορική, νομοθετική πρωτοβουλία του Προέδρου Ομπάμα, αγωνίζονται να αποκτήσουν ένα πρώτο σχήμα εθνικού συστήματος υγείας με έναν πολύ απλό τρόπο, μέσα από την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση του πληθυσμού για παροχή υπηρεσιών υγείας.Άρα η κρίση πραγματικά αναδεικνύει το ζήτημα του κοινωνικού κράτους, ειδικά για μας εδώ στην Ευρώπη, στον ευρωπαϊκό νότο, γιατί χωρίς το ιστορικό κεκτημένο του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, δεν γίνεται αντιληπτό αυτό που ονομάζεται ευρωπαϊκός νομικός και πολιτικός πολιτισμός, αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκές αξίες στη διαμόρφωση των οποίων έχουν παίξει σημαντικό ρόλο όλες οι ευρωπαϊκές ιδεολογικές και πολιτικές δυνάμεις, αλλά στην προκειμένη περίπτωση η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι αυτή που μέσα από μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και μέσα από την καλλιέργεια μεγάλων ιδεών και διεκδικήσεων, επέβαλε αυτό το πολύ σημαντικό ιστορικό κεκτημένο.
- Βουλή | Ψηφίζουμε σήμερα ως Βουλή των Ελλήνων μια ρύθμιση που κατοχυρώνει την πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού
-
Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2013
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης,στη Βουλή στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπ. Ανάπτυξης «Κυβερνητικό Συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού Χρέους» (ρύθμιση περί αναστολής των πλειστηριασμών)
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το ζήτημα των πλειστηριασμών και πιο συγκεκριμένα το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, ταλανίζει επί μήνες την ελληνική κοινωνία, την κοινή γνώμη.
Όταν η κυβέρνησή μας στις αρχές της κρίσης πήρε την πρωτοβουλία της αναστολής των πλειστηριασμών, αυτό ήταν ένα ανακουφιστικό μέτρο, ένα μέτρο στοιχειώδους προστασίας όχι μόνο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά -θα μου επιτρέψτε να πω γενικότερα- της στεγαστικής πίστης και της αγοράς ακινήτων. Ήταν ένα μέτρο προστασίας των κόπων που έχουν επενδύσει γενιές Ελλήνων στην ακίνητη περιουσία τους και ιδίως στο στόχο ζωής που είναι να υπάρχει μια πρώτη ιδιόκτητη κατοικία.
Η ρύθμιση αυτή συνδέεται με την πάντοτε ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Δηλαδή με ένα καθεστώς ουσιαστικά αστικής πτώχευσης που δεν υπήρχε στην ελληνική έννομη τάξη και που έπρεπε να εισαχθεί και που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία τα τελευταία 3,5 χρόνια και το οποίο διατηρείται αλώβητο, θα έλεγα και βελτιωμένο.
Στην πραγματικότητα, το ερώτημα που κυριαρχούσε επί μήνες τώρα είναι αν η κυβερνητική πλειοψηφία, εάν η παρούσα κυβέρνηση, έχει τη βούληση και την ικανότητα να μείνει σταθερή σε αυτό που λέει, να κάνει πράξη αυτό που λέει: πως η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν κινδυνεύει, δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο.