Αθήνα, 21 Δεκεμβρίου 2013
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης,
στη Βουλή στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπ. Ανάπτυξης
«Κυβερνητικό Συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού Χρέους»
(ρύθμιση περί αναστολής των πλειστηριασμών)
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, το ζήτημα των πλειστηριασμών και πιο συγκεκριμένα το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, ταλανίζει επί μήνες την ελληνική κοινωνία, την κοινή γνώμη.
Όταν η κυβέρνησή μας στις αρχές της κρίσης πήρε την πρωτοβουλία της αναστολής των πλειστηριασμών, αυτό ήταν ένα ανακουφιστικό μέτρο, ένα μέτρο στοιχειώδους προστασίας όχι μόνο των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, αλλά -θα μου επιτρέψτε να πω γενικότερα- της στεγαστικής πίστης και της αγοράς ακινήτων. Ήταν ένα μέτρο προστασίας των κόπων που έχουν επενδύσει γενιές Ελλήνων στην ακίνητη περιουσία τους και ιδίως στο στόχο ζωής που είναι να υπάρχει μια πρώτη ιδιόκτητη κατοικία.
Η ρύθμιση αυτή συνδέεται με την πάντοτε ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Δηλαδή με ένα καθεστώς ουσιαστικά αστικής πτώχευσης που δεν υπήρχε στην ελληνική έννομη τάξη και που έπρεπε να εισαχθεί και που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία τα τελευταία 3,5 χρόνια και το οποίο διατηρείται αλώβητο, θα έλεγα και βελτιωμένο.
Στην πραγματικότητα, το ερώτημα που κυριαρχούσε επί μήνες τώρα είναι αν η κυβερνητική πλειοψηφία, εάν η παρούσα κυβέρνηση, έχει τη βούληση και την ικανότητα να μείνει σταθερή σε αυτό που λέει, να κάνει πράξη αυτό που λέει: πως η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού δεν κινδυνεύει, δεν πρόκειται να τεθεί σε κίνδυνο.
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2013
Τριτολογία Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ
στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Ήθελα να παρεμβληθώ για ένα λεπτό πριν από τον κ. Καμμένο, αλλά δεν μου το επέτρεψε. Καταθέτω την επίσημη απομαγνητοφώνηση που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο σταθμός «Αθήνα 9,84» με τη συνέντευξη του κ. Δρίτσα την Πέμπτη 28-11-2013 και ώρα 13.35’. Ακριβώς επειδή ήταν μία από τις καλύτερες συνεντεύξεις, είπα να καταστεί τμήμα της κοινοβουλευτικής ιστορίας με την κατάθεσή της στα Πρακτικά της Βουλής.
Θέλω να πω μία λέξη σε σχέση με αυτά που είπε ο κ. Καμμένος. Καταρχάς, όλα όσα ζητά να διερευνηθούν, πολλά από τα οποία ορθώς ζητά να διερευνηθούν, έχουν διερευνηθεί εις βάθος και από την Προκαταρκτική Επιτροπή και από την Επιτροπή Εξοπλισμών ως Εξεταστική, η οποία διερεύνησε όλα αυτά τα ζητήματα και όπου θα μπορούσε να είχε θέσει όλα τα θέματα που θέλει, όπως τα έθετε σε εμένα, ζητώντας από εμένα απαντήσεις, να διερευνήσω εγώ δηλαδή –και ορθώς το έθετε- και να του δώσω απαντήσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης. Και το έκανα αυτό.
Δεύτερον, πρέπει να διευκρινίσω για πολλοστή φορά ότι ακριβώς επειδή η Ferrostaal συνελήφθη με παράνομες πληρωμές, απεβλήθη από τη σύμβαση του 2010 και το νόμο. Δεν είναι μέρος της σύμβασης ακριβώς ως εταιρεία ελεγχόμενη σε παράνομες πληρωμές.
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2013
Δευτερολογία Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ
στη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πράγματι έκανα μία μακρά και ελπίζω ενδιαφέρουσα ομιλία και θα περίμενα μια απάντηση από τον κ. Τσίπρα. Αν η απάντηση στα όσα είπα σε όλες μου τις αναφορές και καταγγελίες είναι η δευτερολογία του κ. Τσίπρα, τότε πραγματικά έχουμε ανατρέψει πλήρως την κοινή λογική.
Λέει ο κ. Τσίπρας: «Κάνατε αήθη υπονοούμενα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ». Εσείς χυδαιολογείτε, συκοφαντείτε, υβρίζετε μέχρι και τώρα. Μέχρι και τώρα με απύθμενο κοινοβουλευτικό θράσος ήρθατε και είπατε: «Μήπως είστε μέσα στο κόλπο»;
Σας παρέθεσα πολλά στοιχεία και αναμένω εξηγήσεις και δεν τις είδα τις εξηγήσεις. Δεν άκουσα καμία απάντηση και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις, κύριε Τσίπρα, και για τους Βουλευτές σας και για τα στελέχη σας, γιατί αυτά τα χειρίζεστε εσείς με έναν πολύ μικρό κύκλο ανθρώπων.
Ξέρετε ποια είναι η πραγματική θέση των βουλευτών σας; Είναι αυτή που είπε ο κ. Δρίτσας σε μία πολύ πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του. Λέει ο κ. Δρίτσας: «Το 2010 ο κ. Βενιζέλος ως τότε Υπουργός Άμυνας επιχείρησε να ξεμπλέξει αυτό το κουβάρι που είχε φέρει το ελληνικό δημόσιο με την πλάτη στον τοίχο, έρμαιο των εκβιασμών των κατασκευαστικών εταιρειών». Και συνεχίζει: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, αποσύρουμε αύριο κιόλας την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, αν η Κυβέρνηση έρθει, όπως έχει υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς ότι θα έκανε μέχρι 31.12.2013, με μία λύση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για παραλαβή των υποβρυχίων και εξασφάλιση των θέσεων εργασίας».
Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2013
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ
στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ
για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Ομολογώ, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ότι είχα ανησυχήσει λίγο γιατί η ροή της συζήτησης ήταν εξαιρετικά ήπια και ήρεμη και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δρίτσας, είχε κινηθεί σε ένα θεωρητικό και αφηρημένο επίπεδο και με άκρα προσοχή στο ύφος του. Αλλά ευτυχώς ήρθε ο κ. Τσίπρας τώρα, κατέλαβε το βήμα και επανέλαβε τις χυδαιότητες, τις συκοφαντίες, τις ανακρίβειες, τις ανευθυνότητες πάνω στις οποίες στηρίζει την πολιτική του παρουσία τους τελευταίους τρεις μήνες. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να πούμε μερικά πράγματα.
Και ήρθε η ώρα κυρίως για εσάς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για να αντιληφθείτε τι συμβαίνει μέσα στο κόμμα σας και με τους χειρισμούς που κάνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο κλειστός κύκλος που τον περιβάλλει.
Η στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά η δική μου στο ζήτημα των υποβρυχίων, αλλά και γενικότερα, πρέπει να σας θυμίσω ότι είναι ένα σχετικά όψιμο φαινόμενο. Δεν είχε συμβεί αυτό πριν τις εκλογές του 2012, παρ’ ότι είχα ασκήσει πολύ κρίσιμα υπουργικά καθήκοντα με κορυφαίο παράδειγμα τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών στην καρδιά της κρίσης. Πολύ περισσότερο ήταν ευγενική, φιλική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πάρα πολύ καλή η συνεργασία με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων που η Βουλή συγκρότησε με δική μου πρόταση και επιμονή.
Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2013
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εάν εμείς που αγωνιζόμαστε επί τέσσερα χρόνια να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, ώστε να αποφύγει την ασύντακτη χρεοκοπία και την καταστροφή, εκφράζουμε την Ελλάδα του χθες, τότε ο κ. Τσίπρας, οι απόψεις του και οι συνεταίροι του δεν εκφράζουν την Ελλάδα του αύριο, αλλά την Ελλάδα του προχθές, γιατί αυτό προτείνει. Προτείνει την επιστροφή στα βαθειά αίτια της κρίσης, την επιστροφή στο παρελθόν.
Και επειδή απείλησε την τρόικα ότι θα την διώξει, πρέπει να του πω ότι για να τη διώξει πρέπει να τη βρει εδώ. Και για να σκίσει το μνημόνιο, πρέπει το μνημόνιο να εξακολουθεί να ισχύει. Αυτός είναι ο φόβος του, μη τυχόν και η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο, μη τυχόν και η Ελλάδα βγει από την εποπτεία της τρόικας, γιατί έτσι δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης για τον κ. Τσίπρα, τη στενή ηγετική του ομάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεταίρους του για τους οποίους θα μιλήσουμε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έχουμε πλήρη συνείδηση του τι συμβαίνει στη χώρα. Το γεγονός ότι κατατίθεται και ψηφίζεται ένας προϋπολογισμός για τον οποίο θα σας μιλήσω -ο όποιος προϋπολογισμός, ο συγκεκριμένος όμως έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία- δεν σημαίνει ότι αλλάζει η πραγματικότητα που είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Γιατί, είναι πολύ δύσκολο να έχεις σωρευτική ύφεση επί έξι χρόνια, συνολικά 25 μονάδων του ΑΕΠ. Είναι τραγικό να έχεις τόσο υψηλή ανεργία ιδίως στους νέους. Είναι ανυπόφορο να έχουν μειωθεί τα εισοδήματα. Είναι εξαιρετικό αντιπαραγωγικό να υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, υψηλό κόστος χρήματος, αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα. Είναι ενοχλητικό για την πραγματική μας οικονομία να υπάρχει δυσανάλογα μεγάλο κόστος ενέργειας.
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2013
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, η συνεδρίασή μας αυτή συμπίπτει φυσικά με τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, αλλά όπως όλοι θυμόμαστε προκύπτει εξ αναβολής επειδή πριν από μερικές μέρες είχα συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα στο πλαίσιο της συγκυρίας εκείνων των ημερών, αλλά μια ασθένεια οφειλόμενη στην υπερκόπωση και τα πολλά αεροπορικά ταξίδια, δεν μου επέτρεψε να έρθω να κάνω την εισήγησή μου και έτσι αναβλήθηκε η συνεδρίαση.
Ως εκ τούτου θα μιλήσουμε φυσικά σήμερα με αφορμή τον προϋπολογισμό και για τον προϋπολογισμό, για το συντονισμό της παρουσίας μας σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και για ορισμένα άλλα θέματα που κυριαρχούν πάντα στη δημόσια συζήτηση και απέναντι στα οποία το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετείται με απόλυτη σαφήνεια και καθαρότητα. Συλλογικά. Και όχι ως άθροισμα ατομικών ευαισθησιών.
Τιμώ και σέβομαι την ευαισθησία της καθεμιάς και του καθενός από εσάς, ξέρω τι έχετε τραβήξει και τι υφίστασθε, έχει πολύ μεγάλη σημασία η προσωπική αξιοπρέπεια, η προσωπική οριοθέτηση, έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατυπώνει κανείς επώνυμα και με θάρρος τις θέσεις του, αλλά ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει να διαμορφώνουμε συλλογικές θέσεις οι οποίες είναι ολοκληρωμένες, τεκμηριωμένες, αξιόπιστες και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί στο όνομα της Παράταξης, προκειμένου να καταστήσουμε εύληπτες τις θέσεις αυτές για την ελληνική κοινωνία και προκειμένου να τις καταστήσουμε θέσεις της Κυβέρνησης στην οποία μετέχουμε και θέσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Γιατί αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς εμάς φυσικά δεν υπάρχει.
Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2013
Ομιλία Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών ΕΞΑΜ και Ευρ. Υποθέσεων για τις Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., κατά το 1ο εξάμηνο του 2014
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναλάβει για πέμπτη φορά μετά την ένταξή της στην Ε.Ε., τις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, την Προεδρία του Συμβουλίου. Έχουμε, συνεπώς, μια μακρά εμπειρία στην διεξαγωγή Προεδριών.
Την πρώτη φορά ασκήσαμε την Προεδρία λίγο μετά την ένταξή μας. Ήταν η πρώτη Προεδρία του Ζαππείου. Στη συνέχεια, άφησε έντονες και θετικές εντυπώσεις η Προεδρία που κορυφώθηκε με τη Σύνοδο Κορυφής της Ρόδου. Στην συνέχεια η τρίτη Ελληνική Προεδρία ταυτίστηκε με ένα πολύ σημαντικό κύμα διεύρυνσης της Ε.Ε.. Το πιο κρίσιμο για εμάς είναι πως τότε στην πραγματικότητα άρχισε η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. με τη Σύνοδο Κορυφής της Κέρκυρας, στην οποία και διεξήχθη η πρώτη συνάντηση Κορυφής μεταξύ της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2013
Ομιλία Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών ΕΞΑΜ και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τις Προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να αναλάβει για πέμπτη φορά μετά την ένταξή της στην Ε.Ε., τις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, την Προεδρία του Συμβουλίου. Έχουμε, συνεπώς, μια μακρά εμπειρία στην διεξαγωγή Προεδριών.
Την πρώτη φορά ασκήσαμε την Προεδρία λίγο μετά την ένταξή μας. Ήταν η πρώτη Προεδρία του Ζαππείου. Στη συνέχεια, άφησε έντονες και θετικές εντυπώσεις η Προεδρία που κορυφώθηκε με τη Σύνοδο Κορυφής της Ρόδου. Στην συνέχεια η τρίτη Ελληνική Προεδρία ταυτίστηκε με ένα πολύ σημαντικό κύμα διεύρυνσης της Ε.Ε.. Το πιο κρίσιμο για εμάς είναι πως τότε στην πραγματικότητα άρχισε η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. με τη Σύνοδο Κορυφής της Κέρκυρας, στην οποία και διεξήχθη η πρώτη συνάντηση Κορυφής μεταξύ της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η τέταρτη Προεδρία ήταν η Προεδρία του 2003, που κορυφώθηκε με τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής και με την έγκριση του, τελικώς, θνησιγενούς, Ευρωπαϊκού Συντάγματος, που δεν κυρώθηκε και οδήγησε έτσι στη μεταβατική Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Συνεπώς, η Προεδρία μας δεν έχει, ίσως τη γοητεία, που ασκεί στις νέες χώρες της Ε.Ε., αλλά από την άλλη μεριά, μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε και πάλι το θεσμικό πρόσωπο της Ελλάδας μέσα στην Ε.Ε., να προβάλλουμε και πάλι, ως προεδρεύουσα χώρα, τη φυσιογνωμία μιας Ελλάδας, που είναι θεσμικά ισότιμο κράτος - μέλος της Ε.Ε., πέρα από την κρίση, πέρα από τη συζήτηση για το Μνημόνιο, πέρα από τη συζήτηση για τις δημοσιονομικές μας και χρηματοοικονομικές μας ανάγκες, που αδικεί τους Έλληνες και την Ελλάδα και που περιορίζει τον ορίζοντα, μέσα στον οποίο διεξάγεται και εδώ η δημόσια συζήτηση για την Ευρώπη.