- Καβάλα | Η Ελλάδα έχει μέλλον εάν το θελήσει ο λαός της
-
Καβάλα, 19 Νοεμβρίου 2016
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών στην Καβάλα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; H παιδεία και ο πολιτισμός ως στοιχεία εθνικής ταυτότητας και ως μοχλοί ανάπτυξης» *
Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας την κάθε μια και τον καθέναν από σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ την κα Δήμαρχο, τους εκπροσώπους των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, ευχαριστώ τη συνάδελφό μου στη Βουλή, τη Χαρά Κεφαλίδου από τη γειτονική Δράμα στην οποία ήμασταν το πρωί και με πολύ μεγάλη συγκίνηση, αναφέρω ειδικά τους παλιούς συναδέλφους μου στη Βουλή και την κυβέρνηση που με τιμούν με την παρουσία τους εδώ.
Θα μου επιτρέψετε ν’ αναφέρω το Δημοσθένη Δημοσθενόπουλο, μια ιστορική μορφή της Δημοκρατικής Παράταξης και να παραλείψω τα ονόματα των νεοτέρων που όλοι τους γνωρίζετε, και όλοι τους έχετε παρακολουθήσει στην πολιτική τους διαδρομή.
Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω το Δημήτρη Παπουτσή που μας καλωσόρισε, τον Κώστα Σιμιτσή που ανέλαβε να συντονίσει την εκδήλωση αυτή, να ευχαριστήσω κι εγώ θερμά τους ομιλητές, τη Λίνα Μενδώνη με την οποία έχουμε μακρά κοινή πορεία στο χώρο τους Πολιτισμού που για μένα είναι πάντα ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της πολιτικής μου διαδρομής, τον Κοσμά Χαρπαντίδη, συνάδελφο στη δικηγορία που με την τέχνη του την αφηγηματική έθεσε τα ζητήματα στην ουσία τους και στον πυρήνα τους. Επίσης τον Μάνο Επιτροπάκη που δεν είναι απλά και μόνο μουσικός με οικονομικές σπουδές αλλά είναι και μια πολύ σημαντική προσωπικότητα του μαχητικού διαδικτύου και το συνάδελφό μου και παλιό φίλο, το Μιχάλη Χρυσομάλλη, που παρουσίασε νομίζω πολύ γλαφυρά και συνοπτικά την κατάσταση κυρίως στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά και γενικότερα του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας.
- Σπάρτη | Υπάρχει μέλλον εάν το θελήσει ο ελληνικός λαός.
-
Σπάρτη 14 Νοεμβρίου 2016
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών στην Σπάρτη με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο μνημόνιο;» με τον Λευτέρη Κουσούλη και τον Γιάννη Κουτσομύτη. Τη συζήτηση συντόνιζε ο Παναγιώτης Κομνηνός.
Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ πραγματικά, την καθεμιά και τον καθέναν σας, για την παρουσία σας, για την ανταπόκρισή σας. Δεν είναι δυνατόν να οργανώνουμε εκδηλώσεις σε πόλεις της ελληνικής Περιφέρειας και να μην είμαστε παρόντες εδώ στη Σπάρτη λόγω της ιστορικής σημασίας της πόλης αλλά και λόγω της θέρμης με την οποία η κοινωνία της Σπάρτης, η κοινωνία της Λακωνίας υποδέχεται τέτοιου είδους προσπάθειες.
Την κατηγορούν τη Λακωνία ως συντηρητική, αλλά εγώ ξέρω ότι είναι ένας τόπος υπερήφανος, ένας τόπος αξιοπρεπής, αγωνιστικός, μαχητικός, που βιώνει την καθημερινότητα της κρίσης με στωικότητα. Και θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω γιατί είστε σήμερα παρούσες και παρόντες. Θ’ αναρωτιέστε ίσως τί σχέση έχουν όλα αυτά που λέμε με το τοπικό, περιφερειακό επίπεδο, γιατί όλα αυτά που λέμε αφορούν την Πελοπόννησο, τη Λακωνία, τη Σπάρτη; Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω γιατί πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρακτικό και συγκεκριμένο ενδιαφέρον.
Ευχαριστώ τον Λεωνίδα Γρηγοράκο για την υποδοχή και τους καλούς λόγους, γιατί ξέρω πόσο στενούς δεσμούς έχει με όλη την κοινωνία της Λακωνίας, με όλες τις οικογένειες, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, ανεξαρτήτως εκλογικών επιλογών.
- Η αυτονομία της δημοκρατικής παράταξης διασφαλίζεται με καθαρό προγραμματικό λόγο και όχι με «ίσες αποστάσεις» και «συμψηφισμούς»
-
Αθήνα 13 Νοεμβρίου 2016
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην κοινή συνεδρίαση των ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεων Πολιτών
Φίλες και Φίλοι,
διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή το κείμενο του Συντονιστικού Οργάνου των τριών φορέων που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το κείμενο της 4ης Οκτωβρίου του 2016, με το πολιτικό μέρος του οποίου, όπως είναι γενικά διατυπωμένο, συμφωνώ και άκουσα με προσοχή τις τρεις ομιλίες σήμερα,
Έχω την εντύπωση ότι, παρ ΄ό,τι όλα όσα λέμε είναι σωστά, οι διατυπώσεις μας δεν ολοκληρώνονται και καμιά φορά το μήνυμά μας θολώνει.
Γι΄αυτό, χωρίς να αποκλίνω από το συμφωνημένο πλαίσιο μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των Κινήσεως Πολιτών, θα ήθελα μέσα σε δέκα, όσο γίνεται, πιο σύντομες παραγράφους να διατυπώσω το πολιτικό μας πρόταγμα, όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι μέσα από την εμπειρία μου και μέσα από την όποια κατανόηση έχω των ευρωπαϊκών και διεθνών συσχετισμών .
Πρώτη παρατήρηση: Η παρουσία της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνιστά κορυφαία αντένδειξη για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι κοινωνικό και πολιτικό. Είναι η αδυναμία της κοινωνίας να συμφιλιωθεί με την αλήθεια, η αδυναμία της κοινωνίας να υιοθετήσει ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόταγμα. Και βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας είναι η ύπαρξη μιας κυβέρνησης που δεν την αφήνει να αναπνεύσει. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, θετικό και αισιόδοξο σενάριο για την οικονομία, παρά τις προβλέψεις των εταίρων μας και των διεθνών οργανισμών για ανάπτυξη το 2017 και το 2018. Ένας θετικός ρυθμός ανάπτυξης χωρίς όλες τις άλλες προϋποθέσεις που αφορούν την πραγματική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα, τη δυνατότητά του να λειτουργήσει φυσιολογικά, δεχόμενο καταθέσεις και χορηγώντας δάνεια, δεν σημαίνει πολλά πράγματα.
- Καλαμάτα | Υπάρχει θεσμική εκτροπή, υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου
-
Καλαμάτα, 21 Οκτωβρίου 2016
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών στην Καλαμάτα, για την Εθνική Ανασυγκρότηση στην Καλαμάτα στις 21.10, με θέμα «Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Νέες ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις», με την Ρούλα Γεωργακοπούλου και τον Παναγιώτη Ιωακειμίδη. Την εκδήλωση συντόνισε ο Διονύσης Αλευράς.
Ευχαριστώ Διονύση για τη συναισθηματική εισαγωγή σου και γιατί θύμισες τη βασική μου ιδιότητα, αυτή του δασκάλου του Συνταγματικού Δικαίου. Πράγματι, περάσαμε πολύ καλά μαζί στη Θεσσαλονίκη σε μια ωραία εποχή, λίγο αθώα και λίγο ρομαντική σε σχέση με όσα επακολούθησαν και με όσα ζούμε σήμερα.
Κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ Λεωνίδα, κα Αντιπεριφερειάρχη, κ. Πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου, κύριε πρώην Δήμαρχε, αγαπητέ Στέλιο, θα ήθελα ν’ αναφερθώ στην καθεμιά και στον καθέναν από σας με τ’ όνομά σας. Σας νιώθω όλους οικείου και φίλους, θεωρώ ότι έχω πια αποκτήσει μια σχέση με την Καλαμάτα ειλικρινή με την κοινωνία της.
Έχω πολλούς φίλους εδώ, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί η Ρούλα Γεωργακοπούλου, μια πραγματική κυρία της ελληνικής Δημοσιογραφίας που κατάγεται από την Καλαμάτα κι έχει μεγαλώσει εδώ και είναι γνωστή αυτή και οι αδερφές της στην κοινωνία της Καλαμάτας, μας τιμά σήμερα με την παρουσία της και τη συμμετοχή της στη συζήτηση.
- Καστοριά | Αφετηρία του μέλλοντος, είναι η αλήθεια σε σχέση με την πραγματικότητα του παρόντος
-
Καστοριά, 15 Οκτωβρίου 2016
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών στην Καστοριά«Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι αντοχές και οι δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας» με τον Αθανάσιο Τσαυτάρη, Νίκο Παναγιώτου, Κοσμά Βαρσάμη και Παναγιώτη Κωστούλα
Φίλες και φίλοι σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας. Θέλω να ευχαριστήσω την καθεμιά και τον καθένα ξεχωριστά. Τα πιο επίσημα πρόσωπα της σύναξης μας τη συνάδελφο στη Βουλή, παλιούς συναδέλφους και συναγωνιστές, το Δήμαρχο της πόλης που μας τιμά, τον Πρόεδρο του συνεταιρισμού που μας φιλοξενεί. Δεν θέλω να επαναλάβω το μακρύ κατάλογο που ο κ. Βαρσάμης ανακοίνωσε στην αρχή. Αλλά θέλω να απευθυνθώ και σε όσους δεν μνημονεύθηκαν ως εκπρόσωποι κάποιου οργάνου ή κάποιου οργανισμού γιατί η παρουσία σας είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς. Είναι σημαντικό τόσοι άνθρωποι στην Καστοριά να συγκεντρώνονται για να μιλήσουν γύρω από ιδέες, γύρω από το εθνικό πρόβλημα χωρίς να υπάρχει ένα κομματικό προσκλητήριο, γιατί το προσκλητήριο το δικό μας είναι ένα προσκλητήριο ιδεών, ένα προσκλητήριο εθνικό, προοδευτικό, βεβαίως, δημοκρατικό, αλλά που δεν απευθύνεται στο στενό ακροατήριο ενός πολιτικού χώρου. Φαίνεται να διαπερνά οριζόντια όλο το δημοκρατικό, πολιτικό φάσμα γιατί υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής που είναι ο πατριωτισμός μας, η αγάπη μας για τον τόπο και η αγωνία μας για την πατρίδα.
Και χαίρομαι γιατί η επιμονή των εδώ φίλων μας, που ανήκουν στον Κύκλο και εδρεύουν στην Καστοριά, μας έδωσαν την μεγάλη ευκαιρία να αρχίσουμε τις περιοδείες μας στην ελληνική περιφέρεια από την Καστοριά. Μια πόλη, με τεράστια παράδοση, με τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, με έναν αρχιτεκτονικό ιστό αξιοζήλευτο, με τη λίμνη, με το τοπίο, με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα, που δεν είναι μόνο η γούνα, δεν είναι μόνο τα όσπρια, είναι όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Γιατί είναι, πραγματικά, προικισμένος ο τόπος αυτός και πρέπει να βρει την αυτοπεποίθησή του, προκειμένου να ανατρέψει τη μοίρα του και, καμιά φορά, και τη μιζέρια του.
- ΚΕΣΔ | «Η αναθεώρηση του Συντάγματος: ζητήματα δικαστικής εξουσίας»
-
Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2016
Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου στο συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, με θέμα «Η αναθεώρηση του Συντάγματος: ζητήματα δικαστικής εξουσίας» (10.10.2016)
Ζητώ καταρχάς συγνώμη γιατί δεν είχα αποδεχθεί την πρότασή του καθηγητή κ. Κοντιάδη και του ΚΕΣΔ να μετάσχω ως εισηγητής στη συζήτηση αυτή, καθώς ήταν προγραμματισμένη η μετάβασή μου σήμερα στο Στρασβούργο, αλλά λόγω της συζήτησης στη Βουλή για θέματα διαφάνειας, παρέμεινα στην Αθήνα κι έτσι χάρηκα που είχα την ευκαιρία να είμαι εδώ και σας προτιμώ βεβαίως από τη συζήτηση αυτού του επιπέδου που διεξάγεται στη Βουλή. Αλλά έχω τη δυνατότητα να βρεθώ εκεί πάρα πολύ εύκολα αν προκύψει λόγος.
Τελείως επιγραμματικά θα ήθελα να πω κάποια πράγματα και υπό την ιδιότητά μου του εισηγητή της αναθεώρησης του Συντάγματος του 2001, κυρίως όμως υπό την ιδιότητα του ομοτέχνου των εισηγητών της σημερινής βραδιάς.
Η πρώτη μου παρατήρηση είναι πως δεν βλέπω να διαμορφώνονται οι συνθήκες κίνησης της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Ο πολιτικός συσχετισμός και ο πολιτικός πολιτισμός νομίζω ότι λειτουργούν αποτρεπτικά, σχεδόν απαγορευτικά για την κίνηση μιας αναθεωρητικής διαδικασία που είναι από τη φύση της συναινετική και αποζητά ευρύτατες αναθεωρητικές πλειοψηφίες καθώς αυτό επιβάλλεται ως θεμελιώδης κανόνας από το άρθρο 110 του Συντάγματος.
- Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις μιας εθνικής στρατηγικής: Δέκα θέσεις.
-
Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2016
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, στη Θεσσαλονίκη, με τον Θανάση Διαμαντόπουλο και τον Νίκο Μαραντζίδη και συντονιστή τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη.
«Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις μιας εθνικής στρατηγικής»
Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι συμβατικό. Δεν αφορά την κάπως καλύτερη ή την κάπως χειρότερη διαχείριση μιας δεδομένης πολιτικής, αυτής του μνημονίου τρία, δεν αφορά κάποια φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση σε σύγκριση με κάποια ακόμη φορολογική επιβάρυνση ή κάποια περαιτέρω περικοπή συντάξεων.
Το ελληνικό ζήτημα είναι ο υπαρκτός δυστυχώς κίνδυνος της κατάρρευσης της χώρας. Μιας χώρας που είχε καταφέρει να πετύχει το 2014 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτογενή πλεονάσματα, δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ομολόγων, αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τελικά την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2014 για μετάβαση από το καθεστώς του μνημονίου στο καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με χρηματοδοτική στήριξη της τάξης των 10 - 20 δις ευρώ καθώς είχε συμφωνηθεί από το 2012 συμπληρωματική παρέμβαση στο χρέος μόλις η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα.
Είναι υποχρέωση μας να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κατάρρευσης της χώρας, να επεξεργαστούμε και να προτείνουμε την εθνική στρατηγική της ασφαλούς και οριστικής εξόδου από την κρίση. Υποχρέωση πατριωτική που μας βαρύνει ως πολίτες ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης ιδιότητας. Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης χωρίς ίχνος εξωραϊσμού ή αφέλειας.
Είκοσι μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, μετά το τραγικό πρώτο εξάμηνο, την επιστροφή των 11 δις του ΤΧΣ, την άπρακτη λήξη του δεύτερου προγράμματος που σήμαινε απώλεια τουλάχιστον 6 δις από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα χαρτοφυλάκια τους ελληνικών ομολόγων, μετά το εξ υφαρπαγής δημοψήφισμα, τα capital controls, την μεταστροφή της κυβέρνησης, την όπως όπως συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο και ένα νέο δάνειο 86 δις, τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, η Ελλάδα παλεύει ξανά με την ύφεση και αναζητά ξανά μικρά πρωτογενή πλεονάσματα.
- Θεσσαλονίκη| Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις μιας εθνικής στρατηγικής: Δέκα θέσεις.
-
Θεσσαλονίκη, 25 Σεπτεμβρίου 2016
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, στη Θεσσαλονίκη, με τον Θανάση Διαμαντόπουλο και τον Νίκο Μαραντζίδη και συντονιστή τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη.
«Ποιο μέλλον για την Ελλάδα; Οι προϋποθέσεις μιας εθνικής στρατηγικής»
Το ελληνικό ζήτημα δεν είναι συμβατικό. Δεν αφορά την κάπως καλύτερη ή την κάπως χειρότερη διαχείριση μιας δεδομένης πολιτικής, αυτής του μνημονίου τρία, δεν αφορά κάποια φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση σε σύγκριση με κάποια ακόμη φορολογική επιβάρυνση ή κάποια περαιτέρω περικοπή συντάξεων.
Το ελληνικό ζήτημα είναι ο υπαρκτός δυστυχώς κίνδυνος της κατάρρευσης της χώρας. Μιας χώρας που είχε καταφέρει να πετύχει το 2014 θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτογενή πλεονάσματα, δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ομολόγων, αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος και τελικά την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2014 για μετάβαση από το καθεστώς του μνημονίου στο καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με χρηματοδοτική στήριξη της τάξης των 10 - 20 δις ευρώ καθώς είχε συμφωνηθεί από το 2012 συμπληρωματική παρέμβαση στο χρέος μόλις η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα.
Είναι υποχρέωση μας να αποτρέψουμε τον κίνδυνο της οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κατάρρευσης της χώρας, να επεξεργαστούμε και να προτείνουμε την εθνική στρατηγική της ασφαλούς και οριστικής εξόδου από την κρίση. Υποχρέωση πατριωτική που μας βαρύνει ως πολίτες ανεξαρτήτως οποιασδήποτε άλλης ιδιότητας. Για να το πετύχουμε όμως αυτό πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση της κατάστασης χωρίς ίχνος εξωραϊσμού ή αφέλειας.
- Σταθερά κατά του πολιτικού τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης
-
Αθήνα, 4 Ιουλίου 2016
Ευάγγελος Βενιζέλος
«Σταθερά κατά του πολιτικού τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης» *
Η πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus που υπέβαλε με ομόφωνη απόφαση και τις υπογραφές όλων των μελών της η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στις 2 Ιουνίου 2015 - λίγες ημέρες πριν το συνέδριο και την ανάδειξη της νέας ηγεσίας - ήταν μια κατεπείγουσα πολιτική πρωτοβουλία ανακοπής του κατήφορου στον οποίο έτρεχε, μέσα στην τότε συγκυρία, η χώρα με κίνδυνο να προσκρούσει στο Grexit και την ασύντακτη χρεοκοπία.
Με βάση τη δική μας αντίληψη περί εθνικού συμφέροντος που προτάσσεται κάθε κομματικής σκοπιμότητας και μπροστά στο αδιέξοδο που είχε προκαλέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ, η μόνη θεμιτή θεσμική διέξοδος ήταν τότε οι πρόωρες εκλογές από τις οποίες έπρεπε, ενόψει των συνθηκών, να προκύψει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το ΠΑΣΟΚ όπως εξήγησε τότε δεν άνοιγε μια συστηματική συζήτηση περί εκλογικού νόμου ούτε έθετε θέμα εκλογών όμως έβλεπε ότι αυτές ήταν πολύ πιθανές ως διαφυγή της κυβέρνησης.
Οι ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ αγνόησαν τότε την πρωτοβουλία μας. Δεν προκάλεσαν εκλογές αλλά έκαναν εν ψυχρώ την θεσμικά και εθνικά ανεύθυνη επιλογή του δημοψηφίσματος, του κλεισίματος των τραπεζών και των capital controls, της εξευτελιστικής ακύρωσης του 60% που τους πίστεψε και ψήφισε «όχι», για να βρεθεί η χώρα με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου 2015 που είναι προδήλως χειρότερη από την πρόταση που υποτίθεται ότι τέθηκε στο δημοψήφισμα και απορρίφθηκε.
- Libertas | Διάλογος Δικαστών. Αλληλεπιδράσεις εθνικών και διεθνών δικαστηρίων
-
Αθήνα 15 Ιουνίου 2016
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στο 9ο Συνέδριο του Διεθνούς Κέντρου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Libertas, με θέμα «Διάλογος Δικαστών. Αλληλεπιδράσεις εθνικών και διεθνών δικαστηρίων» (14/6/2016)
Συγχαίρω το Διεθνές Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους Γάλλους συνδιοργανωτές, προσωπικά δε τον χαλκέντερο, αγαπητό φίλο και συνάδελφο, Πέτρο Παραρά, για τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού, για την πρόσκληση αλλά και για τη διαχρονική παρουσία του Διεθνούς Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσία που παρακολουθώ από την αρχή της στηρίζοντας με όλες μου τις δυνάμεις τα εκάστοτε συνέδρια. Ο κ. Παραράς είχε την καλοσύνη να με καλέσει να απευθύνω κάποιες σκέψεις συνδυάζοντας, προφανώς, με τη μέγιστη δυνατή συντομία, τις πολιτικές μου εμπειρίες και την επιστημονική θεώρηση του ζητήματος.
Θα μου επιτρέψετε λοιπόν, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, να παρατηρήσω ότι ο διάλογος μεταξύ των εθνικών, των ευρωπαϊκών και των διεθνών δικαστηρίων δεν είναι μόνο μία επιστημονική συζήτηση, ούτε μόνο ένας νομολογιακός συγκριτισμός, ούτε μόνο μία διεργασία εκατέρωθεν επιρροής, δεν είναι κάτι ήπιο. Είναι κάτι πολύ σκληρό. Είναι ζήτημα κυριαρχίας, αρμοδιότητας και δικαιοδοσίας, ζήτημα οριοθέτησης και περιορισμού της κυριαρχίας των εθνικών κρατών, ζήτημα θεμελίωσης και διεύρυνσης της αρμοδιότητας διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης με τις ιδιορρυθμίες της της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτημα οριοθέτησης της δικαιοδοσίας μεταξύ δικαστηρίων που εντάσσονται σε διαφορετικές αλλά διασυνδεδεμένες πλέον έννομες τάξεις, την εθνική, την ευρωπαϊκή, αυτή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη διεθνή.