- Delphi Forum. Συζήτηση Ευ. Βενιζέλου – Ι. Μάνδρου: Μεταρρυθμίσεις και Σύνταγμα
-
26 Απριλίου 2023
Συζήτηση Ευ. Βενιζέλου – Ι. Μάνδρου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με θέμα:«Μεταρρυθμίσεις και Σύνταγμα - Οι θεσμικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα»
Ι. Μάνδρου: Καλησπέρα και πάλι από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Έχω τη μεγάλη τιμή να συζητήσω με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, πολυσχιδή προσωπικότητα, με μεγάλη πολιτική, πανεπιστημιακή κ.λπ. εμπειρία. Εγώ πάντοτε το λέω ενώπιόν του, αισθάνομαι μαθήτρια, ούτε καν φοιτήτρια, μαθήτρια. Κύριε Πρόεδρε, με τους προλαλήσαντες ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, εθίγη το θέμα της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, εσείς είστε ένα πρόσωπο κατεξοχήν αρμόδιο να μιλήσετε για αυτό, έχει γίνει πολύ συζήτηση και για την επικείμενη αναθεώρηση και τι αυτή μπορεί να περιλαμβάνει. Μάλιστα ακούσαμε προηγουμένως και τον Έλληνα δικαστή στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο οποίος είπε ότι ευελπιστώ να μην είναι μόνο το άρθρο 16, δηλαδή μόνο το άρθρο που σχετίζεται με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θέλω τη γνώμη σας επάνω σε αυτό, δηλαδή αναθεώρηση μπορεί να γίνει; Τι μπορεί να περιλαμβάνει;
Ευ. Βενιζέλος: Όπως ξέρετε έχω μία ιστορική και βιωματική επαφή με το ζήτημα γιατί ήμουν ο γενικός εισηγητής της αναθεώρησης του Συντάγματος του 2001, σε μία διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1995 και κράτησε παραπάνω από έξι χρόνια και διήλθε από τρεις και όχι από δύο Βουλές, γιατί η συζήτηση στην πρώτη Βουλή που διαπιστώνει την ανάγκη της αναθεώρησης επαναλήφθηκε δύο φορές σε δύο Βουλές, πριν φτάσουμε…
- Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Νίκου Φιλιππίδη στην 7η Ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.)
-
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2021
Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Νίκου Φιλιππίδη στην 7η Ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.)
Ν. Φιλιππίδης: Καλησπέρα κυρίες και κύριοι, ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση, ευχαριστώ την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών. Είμαστε στην έβδομη ετήσια συνάντηση και θα έχουμε τη δυνατότητα στα επόμενα 15 λεπτά να συνομιλήσουμε με τον πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον πρώην Υπουργό, τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βρίσκεται εδώ μαζί μας. Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα. Ευχαριστώ και εγώ τους οργανωτές που με προσκαλούν κάθε χρονιά. Είναι ένα ραντεβού το οποίο έχει καθιερωθεί και το θεωρώ πολύ σοβαρό και πολύ αποδοτικό. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.
- Κύκλος Ιδεών | «Οι δύο όψεις των πραγμάτων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία: η θέση της Ελλάδας»| Ελλάδα Μετά V
-
Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021
Παρεμβάσεις Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, Η Ελλάδα Μετά V. Στην ενότητα συμμετείχαν επίσης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, MYTILINEOS και ο Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Αlpha Bank. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Κώστας Καλλίτσης
«Οι δύο όψεις των πραγμάτων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία: η θέση της Ελλάδας»
Α’ παρέμβαση
Κ. Καλλίτσης: Βεβαίως, το χρέος έχει παραταθεί για πολύ και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο avantage που έχουμε. Οφείλεται και στη δουλειά που έχετε κάνει στα χρόνια που ήσασταν Υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλο. Ήθελα, λοιπόν, περνώντας σε εσάς, επειδή έχετε μία μακρά εμπειρία στη διαχείριση των δημοσιονομικών θεμάτων και των Ευρωπαϊκών θεμάτων, από τα δύσκολα χρόνια της χώρας, να μας κάνατε ένα σχόλιο και να μας λέγατε τι σκέπτεστε, πώς βλέπετε, πώς προβλέπετε να εξελίσσεται το δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη. Είχαμε τώρα τις Γερμανικές εκλογές –τελείωσαν– θα γίνει η Κυβέρνηση, θα γίνουν και οι Γαλλικές εκλογές το Μάιο –φαντάζομαι, αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει έντονα μετά– και έχουμε και έναν ισχυρό παράγοντα καινούριο, τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης, που έχει τα ηνία σε μία ισχυρή οικονομικά χώρα, την Ιταλία. Πώς θα πάνε τα πράγματα, λέτε, για την Ελλάδα;
- Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης
-
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης
Ευχαριστώ θερμά το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης για την πρόσκλησή του, χαίρομαι που μετέχω στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη Θεσσαλονίκη. Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τους τρείς χαιρετισμούς των θεσμικών εκπροσώπων και βεβαίως, την κεντρική ομιλία του αγαπητού φίλου Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος εξήγησε την κατάσταση από την οπτική γωνία της ΕΕ και έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας και προοπτικής.
Θα μου επιτρέψετε να είμαι λίγο πιο απαισιόδοξος, λίγο πιο ρεαλιστής και λίγο πιο συγκεκριμένος τοπικά, να αναφερθώ περισσότερο στις πιθανότητες που έχει η Θεσσαλονίκη, μετά την πανδημία, να παίζει έναν ουσιαστικό ρόλο.
- Περιοδικό Βουλή, Ευ. Βενιζέλος: Η ελληνική οικονομία εν μέσω πανδημίας
-
6 Ιανουαρίου 2021 (δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2020 )
Ευάγγελος Βενιζέλος
Η ελληνική οικονομία εν μέσω πανδημίας αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην έξοδο από αυτήν
- Παρατηρήσεις για την έκθεση Πισσαρίδη και το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Έκθεση της λεγόμενης επιτροπής Πισσαρίδη και παράλληλα οι προτάσεις της κυβέρνησης για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι η πρόσφορη αφορμή για μια οργανωμένη και επείγουσα δημόσια συζήτηση γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις προοπτικές που θα έπρεπε να έχει η ελληνική οικονομία εν μέσω πανδημίας, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην έξοδο από αυτή. Συζήτηση βασισμένη προφανώς σε υποθέσεις εργασίας και παραδοχές που ενδέχεται να ανατραπούν. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά.
Η Έκθεση είναι ένα έγκυρο και συστηματικό κείμενο που αναδεικνύει το βασικό ζήτημα: Παρά τη δεκαετή προσπάθεια προσαρμογής (2010-2019) που δεν ήταν μόνο δημοσιονομική αλλά και διαρθρωτική, ξαναβρισκόμαστε σε ένα σημείο αφετηρίας, υπό την έννοια ότι δεν είναι ούτε σαφής στην ελληνική κοινωνία ούτε επαρκής για την ελληνική οικονομία η προσπάθεια που έχει γίνει. Αυτό οφείλεται προφανώς στο γεγονός ότι η περίοδος 2010-2019 δεν είναι πολιτικά ενιαία.
- Άρθρο Ευ. Βενιζέλου στο Βήμα της Κυριακής: Από το ταμείο ανάκαμψης στην ανάκαμψη της χώρας
-
Κυριακή 26 Ιουλίου 2020
Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βήμα της Κυριακής
Από το ταμείο ανάκαμψης στην ανάκαμψη της χώρας
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 είναι μια σημαντική στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν έγινε η μετάβαση στη «δημοσιονομική ομοσπονδία», έγινε όμως αποδεκτή μια νέα αρχή, η έκδοση τίτλων χρέους της ίδιας της ΕΕ με εγγύηση τον προϋπολογισμό της προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και τα παράπλευρα προγράμματά του που αθροίζουν 750 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια προς τα κράτη μέλη.
Δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση του δημοσίου χρέους των κρατών μελών, πρόκειται όμως για την προσχώρηση στην ιδέα του ευρωομολόγου έστω ειδικού σκοπού.
Αυτό που έκανε από το 2012 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας για τις δικές του χρηματοδοτικές ανάγκες με την εγγύηση των κρατών - μελών της ευρωζώνης που μετέχουν σε αυτόν, το κάνει πλέον η ίδια η ΕΕ ως θεσμική οντότητα. Η χρηματοοικονομική μηχανική του δανεισμού της Ένωσης είναι τέτοια που απαλλάσσει τα κράτη - μέλη από την υποχρέωση να εγγυηθούν τα ομόλογα που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Delphi Forum | Συζητούν: Ευ. Βενιζέλος & Ευ. Μυτιληναίος. Συντονίζει Αθ. 'Ελλις
-
Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών | «Η Επόμενη Μέρα»
«Προκλήσεις για την ελληνική οικονομία»*
Α. Έλλις: Καλησπέρα σας. Θέλω να σας καλωσορίσω σε άλλη μία συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο του οικονομικού Forum των Δελφών. Δυστυχώς, όχι στο φυσικό του χώρο, στους Δελφούς, λόγω του κορωνοϊού, αυτή τη χρονιά γίνεται στην Αθήνα, από το Ζάππειο, και σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, οι συνομιλητές, οι καλεσμένοι είναι στα γραφεία τους ή στα σπίτια τους.
Η συζήτηση αυτή έχει να κάνει με την ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία. Συνομιλητές, καλεσμένοι σε αυτή τη συζήτηση είναι δύο προσωπικότητες, η μία από τον επιχειρηματικό και η άλλη από τον πολιτικό χώρο. Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι επικεφαλής ενός εκ των μεγαλυτέρων ομίλων της χώρας και υπό αυτή την έννοια, έχει μεγάλη σημασία πώς βλέπει, από την πλευρά της αγοράς, την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο έτερος καλεσμένος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πολιτικός πολύ έμπειρος και, θεωρώ, έχει την τύχη σε αυτή τη φάση να μην είναι, δεν ξέρω αν είναι δόκιμος ο όρος, στη μάχιμη, στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη σοφία του και την εμπειρία του και να μας δώσει τις απόψεις του, τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από το περισσότερο πολιτικό πρίσμα, ενδεχομένως και γεωπολιτικό, λόγω και της εμπειρίας του, στο παρελθόν, ως Υπουργός Εξωτερικών, και σε μία φάση, σαν την σημερινή, όπου η οικονομία ακουμπά τη γεωπολιτική, ίσως θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και αυτή η πτυχή.
- EBEA | Το να αποδεχθούμε ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι κοινότοπο, είναι ο ιστορικός κίνδυνος για το έθνος
-
Αθήνα 2 Ιουνίου 2016
Εισαγωγική ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου των συγγραφέων Αντώνη Ζαΐρη και Γιώργου Σταμάτη, «Ποια Ανάπτυξη;» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ι.ΣΙΔΕΡΗ
«Το μοντέλο ανάπτυξης δεν είναι απλώς μία κρατική πολιτική, είναι ένα εθνικό υπόδειγμα, ένα μοντέλο εθνικό»
Ζήτησα να προηγηθεί ο κ. Προβόπουλος γιατί ήθελα να αναδείξω τον ρόλο που έπαιξε ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και με τον τρόπο αυτό να αναφερθώ στη στενή και πιστεύω αποτελεσματική συνεργασία που είχαμε στην πιο κρίσιμη,ίςως φάση, της διαχείρισης της κρίσης και θέλω και δημόσια να τον ευχαριστήσω.
Αφού κι εγώ συγχαρώ τον εκδοτικό οίκο Σιδέρη με τον οποίο γνωρίζομαι παλαιόθεν, θέλω να πω ότι βρίσκω το βιβλίο των Α. Ζαίρη και Γ. Σταμάτη εξαιρετικά οικείο, γιατί διαβάζοντάς το νιώθω το διάλογο των συγγραφέων, οι οποίοι σίγουρα πέρασαν καλά γράφοντάς το. Νομίζω ότι το απόλαυσαν και το διασκέδασαν. Δεν είναι το πρώτο βιβλίο που γράφουν από κοινού, άρα είναι εξοικειωμένοι σε αυτόν τον κατ’ ιδίαν διάλογο που τον δημοσιοποιούν και η προσέγγισή τους είναι σαφέστατα πρακτική. Θέλουν να μεταφέρουν και να θεωρητικοποιήσουν τις αγωνίες της αγοράς, της πιάτσας, θέλουν να δώσουν απαντήσεις οι οποίες είναι απαντήσεις πρακτικές και ει δυνατόν εφαρμόσιμες.
- Θεσσαλονίκη | Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ο ιδιαίτερος ρόλος της Θεσσαλονίκης
-
Θεσσαλονίκη 11 Σεπτεμβρίου 2015
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην συνάντηση- συζήτηση με ανθρώπους της παραγωγής, της επιστήμης, του πολιτισμού, της κοινωνίας των πολιτών οργάνωσε την ο συνδυασμός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ της Α´ Θεσσαλονίκης με θέμα: Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ο ιδιαίτερος ρόλος της Θεσσαλονίκης. Τη συζήτηση συντόνισαν οι καθηγητές Βαγγέλης Λιβιεράτος (πρώην υπουργός Περιβάλλοντος) και Θανάσης Τσαυτάρης ( πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης)
Ευχαριστώ πολύ, φίλες και φίλοι, για την παρουσία σας εδώ, ευχαριστώ θερμά τον Θανάση Τσαυτάρη -που μας προλόγισε- και τον Βαγγέλη Λιβιεράτο που κάθονται εδώ μαζί μου και ανέλαβαν να συντονίσουν αυτή τη συζήτηση.
Χαίρομαι προσωπικά, ξεχωριστά για την καθεμιά και τον καθένα από εσάς που είστε εδώ σήμερα. Μετά την χτεσινή κεντρική προεκλογική ομιλία που έκανε η Φώφη Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη, παρουσία μάλιστα και του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, κάτι το οποίο είναι σημαντικό και έχει το δικό του συμβολισμό, έχουμε τώρα την άνεση να αρχίσουμε μια πιο ουσιαστική συζήτηση με αφορμή τις εκλογές καθ’ οδόν προς τις εκλογές, με στόχο να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εκλογές.
Όπως είπε ο Θανάσης, στόχος αυτής της πρώτης συνάντησης είναι να συζητήσουμε για την ουσία του θέματος, δηλαδή για το πώς η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει ένα κανονικό, ισότιμο, ανταγωνιστικό κράτος μέσα στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και το χαμένο έδαφος.
Εάν έχουμε ελπίδα, εάν μπορεί να υπάρξει μια λύση εθνικά επωφελής μετά τις εκλογές, εάν μπορούμε πράγματι να πιάσουμε το κομμένο νήμα από το Δεκέμβριο του 2014, από την ημέρα της διάλυσης της προηγούμενης Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν μπορούμε να ενώσουμε το νήμα και τώρα, τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, να προτείνουμε μια ολοκληρωμένη λύση για τη χώρα.
- ALPHA| Το ζήτημα δεν είναι αν θα βγούμε ή δεν θα βγούμε από το ευρώ. Μπορείς να είσαι πτωχευμένος παρίας, μαύρη τρύπα μέσα στο ευρώ. Να μην μπορείς να κάνεις τίποτα.
-
Αθήνα, 19 Απριλίου 2015
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην τηλεόραση του Alpha και στην εκπομπή «πρωινή ενημέρωση Alpha» με τον δημοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο
Σπ. Χαριτάτος: Πρόεδρε καλημέρα. Χρόνια πολλά. Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Χρόνια πολλά σε όλους. Χριστός Ανέστη.
Σπ. Χαριτάτος: Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων 48 ωρών, φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις επίσημα της ελληνικής κυβέρνησης με δισεκατομμύρια που προέρχονται μέσα από τη Ρωσία, κάτι που πριν από λίγες ώρες διαψεύστηκε, ωστόσο επιμένουν κάποια δημοσιεύματα, ή από τις σχέσεις που δημιουργούνται εκ νέου με τον αμερικανικό παράγοντα, παρά την τοποθέτηση του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και του Τζάκ Λου.
Προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε, να καταλάβουμε, σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις εμείς που αν θέλετε …….. και δημοσκοπικά και κρατάμε και μια απόσταση από την κεντρική ρητορική της κυβέρνησης που λέει ότι διαπραγματευόμαστε σκληρά, αλλά εκβιαζόμαστε πάρα πολύ σκληρά.
Ευ. Βενιζέλος: Τώρα θέσατε πάρα πολλά ερωτήματα.
To βασικό μας θέμα είναι η σχέση μας με την Ευρώπη που πληρώνει, που βάζει λεφτά, δευτερευόντως η σχέση μας με το ΔΝΤ και είναι πολύ καλό να έχουμε σχέσεις παραγωγικές και φιλικές με τις ΗΠΑ φυσικά. Είμαστε χώρα μέλος της δυτικής συμμαχίας, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Ξέρουμε ότι ο ευρωατλαντικός χώρος είναι πάρα πολύ σημαντικός και αμυντικά, αλλά και οικονομικά.
Και βέβαια πρέπει να έχουμε θαυμάσιες σχέσεις με την Κίνα, με τη Ρωσία, με τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως είναι για παράδειγμα η Ινδία, ή η Βραζιλία. Όμως ο χώρος μας είναι η Ευρώπη. Τα λεφτά τα βάζουν οι Ευρωπαίοι και εμείς είμαστε κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ. Το ευρώ είναι το νόμισμά μας.