Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2018
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών "Μάρκος Δραγούμης" (ΚΕΦΙΜ), με θέμα την παρουσίαση των πορισμάτων της έρευνας: «Πώς Ψηφίζουν τα Κόμματα; Κοινοβουλευτική ψήφος: Ιούνιος 2012 – Ιούλιος 2018»
Πρώτη τοποθέτηση
Ευχαριστώ πολύ το ΚΕΦίΜ που μου έδωσε την ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα εδώ και να πω κι εγώ τις σκέψεις μου, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Τύπου, τους οποίους υποδέχομαι κι εγώ με πολύ μεγάλη χαρά. Είδα την έρευνα με προσοχή και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με δύο-τρεις μεθοδολογικού χαρακτήρα παρατηρήσεις, που θα με βοηθήσουν να κάνω και δύο-τρεις πιο ουσιαστικές παρατηρήσεις.
Η πρώτη μου παρατήρηση, αμιγώς τεχνική, είναι ότι όταν υπολογίζουμε τη ψήφο επί της αρχής, δεν μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο, αποδοχή επί της αρχής και καταψήφιση όλων των κρίσιμων άρθρων ή απόρριψη επί της αρχής για να δηλωθεί η δεδηλωμένη κοινοβουλευτικά στάση κάθε κόμματος, ενώ το κρίσιμο άρθρο, που μπορεί να είναι μία παροχή ή μπορεί να είναι μία θεσμική αλλαγή, το ψηφίζει το κόμμα. Άρα, εάν μπορούσαμε να κάνουμε έρευνα που να φτάνει μέχρι το επίπεδο της κατά άρθρο συζήτησης και ψήφισης, μπορεί να έχουμε μία διαφοροποίηση στα αποτελέσματα, με βάση μία διαφορετική ταξινόμηση που θα σας προτείνω στο τέλος.
Αθήνα 24 Δεκεμβρίου 2015
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην Εφημερίδα των Συντακτών και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Κουκλουμπέρη και Χάρη Ιωάννου
«Τα σενάρια αυτά της δήθεν συνεργασίας Σαμαρά – Βενιζέλου, Βενιζέλου – Σαμαρά, έρχονται να απαλύνουν τα σενάρια της προσέγγισης Τσίπρα – Καραμανλή.
Δεν έχουν καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ ή με τον ευρύτερο χώρο του προοδευτικού κέντρου όπως τον έχω προτείνει. »
- Κύριε πρόεδρε, με αφορμή το επερχόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δηλώνετε αντίθετοι στη μείωση των συντάξεων αλλά η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι ψηφίσατε 11 μειώσεις και τώρα αντιδράτε στη 12η.
Ναι, βεβαίως, ακόμη και αν το δούμε έτσι απλουστευτικά και λίγο συνθηματικά, γιατί είναι κακό αυτό; Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν οι περικοπές.
- Βλέποντάς το τέσσερις μήνες μετά, μήπως τελικά ήταν λάθος που ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι ψηφίσατε τελικά χωρίς όρους το «Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου»;
Προφανώς. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έπρεπε να είχαμε θέσει σαφείς και καθαρούς προγραμματικούς και θεσμικούς όρους τον Αύγουστο. Επιδείχτηκε υπέρμετρη καλοπιστία στον κ. Τσίπρα.
- Δεν υπήρχε και υπάρχει ακόμα ο φόβος του Grexit;
Προσωπικά εκτιμώ ότι το 2015 η Ευρώπη δεν ήθελε πραγματικά Grexit. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η στασιμοχρεοκοπία. Το σύρσιμο χωρίς απογείωση. Όχι μόνο οικονομικά αλλά και γενικότερα.
Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015
Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου στο Έθνος
Η αρνητική επιρροή του μπόνους των 50 εδρών
Αν είχε τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος και είχε καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο ενιαίο κόμμα, ανεξαρτήτως του εκλογικού του ποσοστού και της απόστασης που το χωρίζει από το δεύτερο και τα υπόλοιπα κόμματα, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 θα είχαν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος τους, αν δεν είχαν αποφευχθεί. Θα είχε όμως αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα που ήταν και δυστυχώς εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Το μπόνους θεσπίστηκε με ευθύνη των δυο μεταπολιτευτικών κομμάτων εξουσίας μέσα στα συμφραζόμενα και την αμεριμνησία του διπολικού πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού προ του 2010 και διατηρήθηκε με απροκάλυπτη υστεροβουλία από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Η πρόταση νόμου που είχαμε υποβάλει ως ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για την κατάργησή του, δεν συζητήθηκε ποτέ.
Αν όμως η ρύθμιση αυτή είχε καταργηθεί, η κοινωνία θα είχε απαλλαγεί τώρα από τον αντιπερισπασμό της τεχνητής εκλογικής πόλωσης γύρω από το ερώτημα «ποιο κόμμα θα είναι πρώτο με πενήντα έδρες παραπάνω από ο,τι αναλογεί στην εκλογική του δύναμη, ώστε να επηρεάζει δυσανάλογα - ακόμη και εκβιαστικά - τις μετεκλογικές εξελίξεις».
Η απουσία του μπόνους θα επέτρεπε στο εκλογικό σώμα, να αντιληφθεί πολύ καλύτερα τι είναι αυτό που συνέβη στη χώρα τους τελευταίους οκτώ μήνες, από τις εκλογές του Ιανουαρίου έως σήμερα. Το μέγεθος της διακινδύνευσης, της διάψευσης, της υποχώρησης, της βλάβης.
Αθήνα, 9 Μαρτίου 2015
Χαιρετισμός Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου
«Ο κοινοβουλευτισμός της συγκυβέρνησης: θεσμικό υπόστρωμα, λειτουργικές ιδιαιτερότητες και είδη» στο Μέγαρο Μουσικής
Παίρνω το λόγο πρωτίστως για να συγχαρώ τον Θανάση Διαμαντόπουλο. Τον ευχαριστώ και τον συγχαίρω για το πόνημα του αυτό, όπως και για όλη την ερευνητική και επιστημονική του παρουσία και χαίρομαι γιατί με τιμά με τη φιλία του.
Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή έξι πολύ σημαντικές παρεμβάσεις και μία του συγγραφέα, επτά. Σχεδόν με όλα όσα ειπώθηκαν συμφωνώ. Όλα όμως κινούνται σε ένα επίπεδο τεχνικό, θεσμικό.
Τα ζητήματά μας είναι πολύ βαθύτερα. Να συζητήσουμε για το εάν ο κοινοβουλευτισμός είναι πλειοψηφικός ή συνεργατικός, αλλά πριν συζητήσουμε γι’ αυτό πρέπει να δούμε θέματα κυριαρχίας πια σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές και γενικότερα δυτικές δημοκρατίες.
Τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι τα παλιά εθνικά κυρίαρχα κράτη. Τα δε κράτη - μέλη της Ευρωζώνης υφίστανται πολύ περισσότερους περιορισμούς στην εθνική τους κυριαρχία. Τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης μετά το 2008, όταν κατέστη κοινή συνείδηση η κρίση, υπέστησαν μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση της κυριαρχίας τους, γιατί έπρεπε να διαχειριστούν μείζονα θέματα, δηλαδή μια νομισματική /πολεμική κρίση. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας.
Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2014
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα Real News και τη δημοσιογράφο Kάτια Μακρή
«Ετοιμάζουμε ολοκληρωμένη ριζοσπαστική πρόταση για τα κόκκινα δάνεια, αρχής γενομένης από τα κόκκινα δάνεια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και φυσικά από την αντιμετώπιση του προβλήματος που υπάρχει στα στεγαστικά δάνεια»
- Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο ή θα επισπευστούν όπως προτείνουν στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;
Ευ. Βενιζέλος: Θα κινηθούμε όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Όλα θα γίνουν μέσα στη Βουλή με απόλυτη διαφάνεια και τα κόμματα και οι βουλευτές θα αναλάβουν τις θεσμικές και ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στη χώρα. Όσοι δε αναπαράγουν συζητήσεις περί αδιαφάνειας, θα πρέπει να θυμηθούν ότι από το 1986 , μετά την τότε αναθεώρηση του Συντάγματος ,η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Ο κάθε βουλευτής εκφωνεί την ψήφο του και ο λαός αξιολογεί συμπεριφορές.
- Οι κοινοβουλευτικές ομάδες και των δυο συγκυβερνώντων κομμάτων δείχνουν να έχουν εξαντλήσει τα όρια αντοχής τους. Πόσο σας ανησυχεί αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της πλειοψηφίας έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που επί 5 χρόνια σηκώνουν αυτό το δυσβάστακτο ζυγό δύσκολων αποφάσεων εθνικής ευθύνης και βλέπουν, δυστυχώς, πάνω στις πλάτες τις δικές μας, της δικής μας υπευθυνότητας να στήνουν διαρκώς άλλοι το χορό της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και του ψέματος. Υπό την έννοια αυτή πράγματι υπάρχει μια νευρικότητα, γιατί είναι και υποχρέωση θεσμική των βουλευτών να μεταφέρουν στο Κοινοβούλιο και στα κόμματα τις αγωνίες και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.
Αθήνα, 25 Απριλίου 2012
Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ:
Προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη νέα μορφή του Κράτους
Παρουσιάζω σήμερα τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη νέα μορφή του κράτους, για το πολιτικό σύστημα που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και να την οδηγήσει στην υπέρβαση της κρίσης, για την αναμόρφωση των θεσμών, για μια άλλη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, για μια διαφορετική λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Η βασική διαπίστωσή μας είναι ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας δυστυχώς εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό σε πρόβλημα Δημοκρατίας. Είναι άλλο πράγμα η κρίση αξιοπιστίας, αποτελεσματικότητας, αντιπροσωπευτικότητας, νομιμοποίησης, άλλο πράγμα η κρίση πολιτικής σταθερότητας, η πολυδιάσπαση του πολιτικού φάσματος, άλλο πράγμα η ανυποληψία -αν θέλετε- των Κομμάτων και των πολιτικών προσώπων και τελείως διαφορετικό πράγμα ο κίνδυνος εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, ο κίνδυνος εισόδου στη Βουλή νοσταλγών ή οπαδών του νεοναζισμού.
Πράγματι, ζούμε μια βαθιά κρίση των κοινοβουλευτικών και γενικότερα των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Ζούμε μια κρίση του κράτους Δικαίου, της εγκυρότητας, της αποτελεσματικότητας και του ανεπηρέαστου της Δικαιοσύνης. Ζούμε μια κρίση ανασφάλειας λόγω νέων μορφών εγκληματικότητας και της διάχυτης έντασης και της υπόγειας βίας που υπάρχει στην κοινωνία.
Αθήνα, 25 Απριλίου 2012
Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ:
Προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη νέα μορφή του Κράτους
Παρουσιάζω σήμερα τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για τη νέα μορφή του κράτους, για το πολιτικό σύστημα που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και να την οδηγήσει στην υπέρβαση της κρίσης, για την αναμόρφωση των θεσμών, για μια άλλη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, για μια διαφορετική λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Η βασική διαπίστωσή μας είναι ότι το πολιτικό πρόβλημα της χώρας δυστυχώς εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό σε πρόβλημα Δημοκρατίας. Είναι άλλο πράγμα η κρίση αξιοπιστίας, αποτελεσματικότητας, αντιπροσωπευτικότητας, νομιμοποίησης, άλλο πράγμα η κρίση πολιτικής σταθερότητας, η πολυδιάσπαση του πολιτικού φάσματος, άλλο πράγμα η ανυποληψία -αν θέλετε- των Κομμάτων και των πολιτικών προσώπων και τελείως διαφορετικό πράγμα ο κίνδυνος εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας, ο κίνδυνος εισόδου στη Βουλή νοσταλγών ή οπαδών του νεοναζισμού.
Πράγματι, ζούμε μια βαθιά κρίση των κοινοβουλευτικών και γενικότερα των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Ζούμε μια κρίση του κράτους Δικαίου, της εγκυρότητας, της αποτελεσματικότητας και του ανεπηρέαστου της Δικαιοσύνης. Ζούμε μια κρίση ανασφάλειας λόγω νέων μορφών εγκληματικότητας και της διάχυτης έντασης και της υπόγειας βίας που υπάρχει στην κοινωνία.
Αθήνα, 4 Απριλίου 2012
Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στην εκδήλωση για τους ανθρώπους της Επιστήμης και του Πολιτισμού
στο αμφιθέατρο του νέου μουσείου Μπενάκη
"Από το νέο πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση στο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ελλάδας"
Ευχαριστώ θερμά την Ειρήνη Γερουλάνου και τον Άγγελο Δεληβοριά για τη θερμή υποδοχή εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη, με το οποίο με συνδέουν πολύ στενοί δεσμοί από τη θητεία μου στο Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι ένα υποδειγματικό Ίδρυμα, μια «Κιβωτός» της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας.
Ευχαριστώ πάρα πολύ τον Ναπολέοντα Μαραβέγια, τον αγαπητό συνάδελφο για την εισαγωγή του και την Άννα Καφέτση γιατί μας κάνει την τιμή να είναι μαζί μας στο πάνελ και ελπίζω ότι θα σχολιάσει αμέσως μετά, μαζί με σας, αυτά που θα πω.
Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, που σημαίνει πολλά για μένα και για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Θέλω πραγματικά να απευθυνθώ στην κάθε μια και στον καθένα από σας προσωπικά, να σας σφίξω το χέρι και να σας ευχαριστήσω γιατί είστε έτοιμοι να συμβάλλετε σε ένα μεγάλο κοινωνικό, επιστημονικό, πολιτικό διάλογο για το μέλλον της πατρίδας μας.