Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012
Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου,
στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Λακωνίας στη Σπάρτη
Φίλες και φίλοι, η παρουσία σας εδώ στη Σπάρτη είναι συγκινητική, γιατί είναι δυναμική. Η Λακωνία περιγράφεται ως μια συντηρητική περιοχή, μια περιοχή στην οποία η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ -άλλες εποχές η παράταξη εμφανιζόταν με άλλα ονόματα πριν τη δικτατορία- ήταν μειοψηφία, γιατί κυριαρχούσαν οι δεξιές, οι συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις.
Αποδείχτηκε στις δύσκολες αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου ότι η συντηρητική Λακωνία ξέρει να κρατά, ξέρει να αγωνίζεται, ξέρει τι θα πει πολιτική, ξέρει να αναζητά την πρόοδο, γιατί εδώ οι προοδευτικοί Λάκωνες έχουν δώσει μάχες για να πείσουν συντηρητικούς συμπολίτες τους για τη σημασία του να πιστεύει κανείς στις μεγάλες αξίες της δημοκρατίας, του σοσιαλισμού, του κράτος δικαίου, της μεταρρύθμισης, της προόδου.
Και ένιωθα πως είναι υποχρέωση μου μια από τις πρώτες επισκέψεις μου τώρα που ανοίγει ο προσυνεδριακός διάλογος στο ΠΑΣΟΚ, να είμαι εδώ, στη Σπάρτη, για να συζητήσουμε μαζί γύρω από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, από τα εθνικά προτάγματα. Γιατί η χώρα τώρα κάνει τη στροφή. Έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει μια νέα αφετηρία, όπως λέει το σύνθημα μας. Μια νέα αφετηρία για την πατρίδα, άρα και μια νέα αφετηρία για την παράταξη.
Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012
Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου
στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΝΟΕΣ) Δυτικής Αθήνας (Β3) στο Περιστέρι
Φίλες και φίλοι χαίρομαι πραγματικά γιατί είμαι σήμερα στο Περιστέρι, στη Δυτική Αθήνα, για λόγους συμβολικούς σίγουρα, γιατί ήθελα ο προσυνεδριακός διάλογος στο λεκανοπέδιο να αρχίσει από εδώ, μετά τη συνάντηση που κάναμε στα γραφεία μας με τις 9 Νομαρχιακές Επιτροπές που θα οργανώσουν το Συνέδριο στο λεκανοπέδιο, αλλά και για λόγους ουσιαστικούς, γιατί χωρίς αμφιβολία εδώ χτυπά η πραγματική καρδιά της βάσης του ΠΑΣΟΚ, του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ.
Και συμφωνώ απολύτως με το Γραμματέα ότι πρέπει έχουμε να εξηγήσουμε πάρα πολλά πράγματα, υπάρχουν πολλά ερωτήματα ακόμη που είναι ανοιχτά αλλά τώρα έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση. Πέρασε η περίοδος απλά και μόνο της αυτοκριτικής. Τώρα πρέπει να μιλήσουμε για την προοπτική της χώρας για το μέλλον για την επόμενη φάση για τη νέα αφετηρία.
Θα ξεκινήσω από αυτά και θα μας δοθεί η ευκαιρία σήμερα να μιλήσουμε και για πολλά άλλα πράγματα. Περιμένω να ακούσω και τις δικές σας τοποθετήσεις και ερωτήσεις και θα μου δοθεί η ευκαιρία να συμπληρώσω τα όσα θέλω να πω και στη δευτερολογία μου, γιατί θέλω να σας ακούσω. Δεν ήρθα απλώς να εκφωνήσω μια πολιτική ομιλία.
Φίλες και φίλοι, μερικοί έχουν κατασκευάσει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας το επιχείρημα πως υπήρχε κάποια άλλη καλύτερη λύση κάποια ευκολότερη μαγική λύση που θα μπορούσε να ακολουθήσει η χώρα την άνοιξη του 2010, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις θυσίες να αποφύγουμε την ύφεση και την ανεργία, τη μείωση των εισοδημάτων, να αποφύγουμε αυτή τη βαθιά περιπέτεια στην οποία έχουμε μπει.
Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012
Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου,
στη συνεδρίαση των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου (ΝΟΕΣ) όλης της Αττικής
Φίλες και φίλοι, η παρουσία σας σήμερα εδώ μετά την εντυπωσιακή συνάντηση που είχαμε χθες, Κυριακή πρωί στις Σέρρες, μετά την πρώτη συνεδρίαση των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών του Συνεδρίου της Α’ και της Β’ Θεσσαλονίκης το Σάββατο, δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, πως το ΠΑΣΟΚ υπάρχει, ξέρει να πεισμώνει, ξέρει ν’ ανασυγκροτείται και ξέρει ότι κουβαλάει στους ώμους του την τύχη του τόπου.
Μπορεί αυτό να φαίνεται παράδοξο για ένα κόμμα που έχει ηττηθεί στις εκλογές, για ένα κόμμα που έχει δει τη δύναμή του να μειώνεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά είναι αλήθεια.
Γιατί εμείς δεν ηττηθήκαμε στις εκλογές για ν’ απολαύσουμε μετά την άνεση της αντιπολίτευσης. Έπρεπε να εξακολουθήσουμε να σηκώνουμε το βάρος της ευθύνης για τη διαχείριση της κρίσης, να πληρώνουμε πολιτικό κόστος.
Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012
Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου,
στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Συνέλευσης Σερρών
Φίλες και φίλοι, χαίρομαι γιατί βρίσκομαι στις Σέρρες. Με τις Σέρρες με συνδέουν πολύ στενοί δεσμοί. Έχω αρκετές φορές την ευκαιρία να έρχομαι και να μιλάω εδώ, να βλέπω τους πολίτες των Σερρών. Τώρα έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την τελευταία συνάντησή μας. Έχουν μεσολαβήσει πολλά γεγονότα, εξελίξεις καταλυτικές για τη χώρα και την παράταξη. Είχαμε καιρό να τα πούμε. Σήμερα ξεκινούμε ξανά αυτό το διάλογο.
Χαίρομαι γιατί σήμερα συγκροτείται εδώ στις Σέρρες η Νομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου μας, που θα διεξαχθεί το Φεβρουάριο και θα έχει, όπως είπαμε, συντακτικό χαρακτήρα. Θα θέσει τις βάσεις της νέας εποχής για το ΠΑΣΟΚ, για τη δημοκρατική παράταξη, για την ευρύτερη κεντροαριστερά, για όλους τους πολίτες που πιστεύουν στις αρχές του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Χαίρομαι γιατί το ίδιο έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη, στην Α’ και τη Β’ εκλογική περιφέρεια, στη Χαλκιδική, σε όλους τους Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και έτσι συγκροτείται και η Περιφερειακή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου της Κεντρικής Μακεδονίας.
Μέχρι την άλλη Δευτέρα το ίδιο θα γίνει σε όλη τη χώρα. Θα αφιερώσουμε τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας αυτής στο λεκανοπέδιο Αττικής και το επόμενο Σαββατοκύριακο σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ώστε μέσα σε λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει μια πλήρη, προσωρινή οργανωτική διάταξη που θα το οδηγήσει στο Συνέδριο.
Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012
Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου,
στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, Α’ & Β’ Θεσσαλονίκης
Φίλες και φίλοι χαίρομαι πραγματικά γιατί μετά από καιρό βρισκόμαστε ξανά στην Θεσσαλονίκη, στην πόλη μας, ακριβώς για να ξεκινήσουμε σήμερα από εδώ την συγκρότηση των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών του Συνεδρίου, καθώς το Σάββατο στην Αθήνα η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή συνεδρίασε για πρώτη φορά και ξεκίνησε επίσημα τις διαδικασίες για το συνέδριό μας, το οποίο γίνεται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα και την Παράταξη.
Αλλά θεωρούμε πως η πραγματοποίησή του, το Φεβρουάριο, θα δώσει σε όλους εμάς την ευκαιρία να εκφραστούμε σε όλα τα μέλη και τους φίλους της Παράταξης, θα εδραιώσει την παρουσία μας, θα μας επιτρέψει να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο, στη διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου της προοδευτικής δημοκρατικής Παράταξης, της Κεντροαριστεράς, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και κυρίως θα επιβεβαιώσει το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως εγγυητή της κυβερνητικής και πολιτικής σταθερότητας και της εφαρμογής μιας εθνικής στρατηγικής που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει η χώρα για να βγει οριστικά από την κρίση.
Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση της γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΟΕΣ)
Ευ. Βενιζέλος: Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες του Αγίου Νικολάου.
Φίλες και φίλοι, χαίρομαι γιατί αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου μας το Σάββατο, σήμερα συγκροτείται η Γραμματεία της ΚΟΕΣ, που θα έχει και την ευθύνη του συντονισμού των εργασιών της.
Σήμερα, που τυχαίνει να συνεδριάζουμε για πρώτη φορά με αυτή τη σύνθεση, η συνεδρίασή μας συμπίπτει με μια θλιβερή επέτειο, την επέτειο της άνανδρης δολοφονίας ενός παιδιού, ενός εφήβου, πριν από λίγα χρόνια το 2008. Με την επέτειο του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Η επέτειος αυτή μας επιβάλλει μια μεγάλη άσκηση εθνικής και κοινωνικής αυτογνωσίας, αυτοσυγκράτησης και σοβαρότητας. Το έθνος μας ξέρει, έχει ζήσει στο πετσί του τι σημαίνει διχασμός, τι σημαίνει τεχνητή πόλωση. Η Παράταξή μας έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εθνική συμφιλίωση και τώρα θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής, εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης, που οδηγεί ανθρώπους στην απελπισία, που προκαλεί πολύ μεγάλη κοινωνική ένταση.
Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2012
Ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας»
Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε κ. Γραμματίδη, σας συγχαίρω για τις πρωτοβουλίες του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου που του έχουν προσδώσει πολύ μεγάλο κύρος και σας ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας που επαναλαμβάνεται επίμονα σε κάθε Συνέδριο.
Κυρίες και κύριοι πρέσβεις, κυρίες και κύριοι μου έχει δοθεί πολλές φορές η ευκαιρία τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφαση του Eurogroup να αναφερθώ στη νέα αφετηρία που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα και την οποία τώρα μπορούμε πράγματι να διαμορφώσουμε μετά από 5 μήνες μετεκλογικής αβεβαιότητας και σκληρής διαπραγμάτευσης, μετά από 9 συνολικά μήνες απροσδιοριστίας που ζήσαμε από τα τέλη Μαρτίου πριν από την πρώτη προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Μαΐου μέχρι σήμερα.
Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012
Δευτερολογία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συντακτικού Συνεδρίου
Φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ πραγματικά για την παρουσία σας και για τον πολιτικό σας λόγο. Θεωρώ ότι αυτή η 1η Συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι ενθαρρυντική και ευοίωνη, είναι η καλύτερη δυνατή επίσημη έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας που θα μας οδηγήσει το Φεβρουάριο στο Συντακτικό μας Συνέδριο.
Πιο κρίσιμη και από τις επιμέρους τοποθετήσεις ήταν αυτή καθεαυτή η πράξη της συμμετοχής σας. Η φυσική σας παρουσία, η δύναμη που εκπέμπετε με το πρόσωπό σας και ο λόγος όσων μίλησαν εκ μέρους και όσων δεν μίλησαν, δείχνουν ότι είναι ανθεκτικό το στελεχικό μας δυναμικό. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί όταν έχεις ένα ανθεκτικό στελεχικό δυναμικό, μπορείς να βρεις και την ανθεκτική κοινωνική σου βάση.