31 Μαρτίου 2006
«Συνταγματική αναθεώρηση και κατοχύρωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας»
Φίλες και φίλοι, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, συγχαίρω την ΠΑΣΠ για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, της εύχομαι καλή επιτυχία στις επόμενες φοιτητικές εκλογές και χαίρομαι γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ και πάλι σ’ αυτές τις γνώριμες αίθουσες, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Νομικής, σε χώρους όπου πέρασα πολλά χρόνια της ζωής μου ως φοιτητής, αλλά και ως δάσκαλος.
Εισήγηση Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας μορφής του περιοδικού «Το Σύνταγμα»
30 Μαρτίου 2006
«Η αναθεωρητική πρόκληση και η ολοκλήρωση της μεταπολίτευσης σε συνταγματικό επίπεδο»
Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτή τη σύναξη. Χαίρομαι γιατί ο Αντώνης Σάκκουλας, με τη βοήθεια του Αδαμάντιου Αμμανίτη και με την στήριξη, φυσικά, της εκδοτικής επιτροπής και των συνεργατών του περιοδικού πήρε την πρωτοβουλία να επανεκδώσει το βασικό επιστημονικό forum του κλάδου μας κατά τη μακρά περίοδο της μεταπολίτευσης.
Και χαίρομαι γιατί το περιοδικό ξεκινά και πάλι σε μία κρίσιμη και ζωντανή περίοδο για τα θέματα του κλάδου μας, επειδή ολοκληρώνεται η πενταετής προθεσμία μετά την πάροδο της οποίας μπορεί να κινηθεί και πάλι η διαδικασία αναθεώρησης, αλλά και γιατί συντελείται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μία κοσμογονία γύρω από την έννοια του συντάγματος.
13 Μαρτίου 2006
Προσλαλιά Ευ. Βενιζέλου σε συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου*
«Ο οφειλόμενος έπαινος στον Δ.Θ. Τσάτσο»
Λόγω της στενής προσωπικής, επιστημονικής και πολιτικής σχέσης που μας συνδέει εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τον Δ. Τσάτσο δικαιούμαι, αλλά και οφείλω να ξεκινήσω με μία μικρή αναφορά σε αυτόν. Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, Ίδρυμα Θ. και Δ. Τσάτσου, δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχει κάνει ο Δημήτρης Τσάτσος, είναι όμως αυτό καθεαυτό ένα σημαντικό και καταξιωμένο κέντρο επιστημονικής αναφοράς, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για πάρα πολλές άλλες χώρες, σε πολλές ηπείρους, που βρίσκουν στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου έναν πρόθυμο και έμπειρο αρωγό στην προσπάθεια του θεσμικού τους εκσυγχρονισμού.
29 Μαρτίου 2006
Χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι, για δεύτερη χρονιά, με την ιδιότητα μου, του υπεύθυνου του τομέα απασχόλησης, κοινωνικής πολιτικής και υγείας του ΠΑΣΟΚ, στο συνέδριο σας που έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο έγκυρα βήματα προβληματισμού για την πραγματικότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας. Θέλω να συγχαρώ τον Γ. Κουτρουμάνη και όλη τη διοίκηση της Ομοσπονδίας για την ποιότητα του συνδικαλιστικού, αλλά και κοινωνικού, πολιτικού και επιστημονικού λόγου που εκφέρει.
5 Μαΐου 2006
«Τα πραγματικά διακυβεύματα της αναθεώρησης»
Θέλω να ευχαριστήσω την Εταιρία Νομικών Βορείου Ελλάδος γιατί διαμορφώνει αυτό το τόσο πρόσφορο forum, προκειμένου να συζητήσουμε γύρω από ένα πάντοτε επίκαιρο και πάντα μεγάλο και κρίσιμο θέμα όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος.
15 Μαΐου 2006
«Κοινωνία Αλληλεγγύης και συνοχής. Η επίθεση της Κυβέρνησης και η απάντηση των πολιτών. Συμμετοχή – Εθελοντισμός»
Σεβασμιότατε, με το θάρρος της παλιάς μας φιλίας, της κοινής μας καταγωγής και της κοινής μας επιστήμης, θέλω να σας ευχηθώ από καρδιάς να έχετε μία μακρά, καρποφόρα και ευλογημένη διακονία στον ωραίο λαό του Πειραιά που είναι το ποίμνιό σας.
26 Μαΐου 2006, Ηράκλειο Κρήτης
«Ηθική της πολιτικής, ηθική των θεσμών, ηθική της ιστορίας: από τις νεωτερικές βεβαιότητες στις μετανεωτερικές ανατροπές»
1. Ας αρχίσουμε με κάποιες προφανείς αλλά αναγκαίες διευκρινίσεις: Η σχέση ηθικής και πολιτικής είναι κάτι διαφορετικό ή μάλλον κάτι πολύ περισσότερο από την ατομική ηθική των μελών του πολιτικού προσωπικού, την εντιμότητα ως προς τις προθέσεις και ως προς την συμπεριφορά τους.
29 Ιουνίου 2006
«Προς ένα αναπτυξιακό κοινωνικό κράτος»
Αναζητώντας πόρους για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και μέσω αυτής για ανάπτυξη
Ι. Οι καταναγκασμοί
Το πιο κρίσιμο πολιτικό ερώτημα είναι πάντοτε το «πού θα βρείτε τα λεφτά;».
4 Ιουλίου 2006
«Η Αριστερά έχει μια στρατηγική για την Ευρώπη;»
Το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή κυβερνητική Αριστερά, δηλαδή ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα εξουσίας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κερδίζουν τις εκλογές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως πρόσφατα στην Ιταλία ή μετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας όπως στην Γερμανία, δεν σημαίνει από μόνο του ότι έτσι η ευρωπαϊκή Αριστερά αποκτά μια στρατηγική για την Ευρώπη.
26 Σεπτεμβρίου 2006
«Πώς θα αλλάξει η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση;»
Ι. Το πρόβλημα του Πανεπιστημίου δεν είναι συνταγματικό
Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσω με ένα μικρό σχόλιο στα όσα είπε ο φίλος μου, ο Νίκος Αλιβιζάτος, που μίλησε μόλις προηγουμένως καταδεικνύοντας ως το βασικό πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου τις ρυθμίσεις του άρθρου 16 του Συντάγματος και πιο συγκεκριμένα τη μορφή του πανεπιστημίου ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.