Εισήγηση Ευ. Βενιζέλου σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ

23 Μαΐου 2004, Βόλος

 

«Συμμετοχική δημοκρατία Κοινωνία των Πολιτών και Πολιτική Κοινωνιών-
Η δοκιμασία της σύγχρονης δημοκρατίας»


Xαίρομαι ιδιαίτερα για την ευκαιρία που μου δίνετε να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Βόλο μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε ένα κάπως γενικό στη διατύπωσή του, αλλά πολύ αιχμηρό στην ουσία του θέμα, αυτό της συμμετοχικής δημοκρατίας και τη σχέσης της με την κοινωνία των πολιτών.

Θέλω να ευχαριστήσω την νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, το ΙΣΤΑΜΕ, τους συναδέλφους και τους φίλους που είναι εδώ παρούσες και παρόντες, θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Γιάννη Κουκιάδη που συντονίζει τη συζήτησή μας, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα πέντε χρόνια, κορυφαίο καθηγητή του εργατικού δικαίου και άνθρωπο που αγωνίστηκε για τη δική μας Ευρώπη στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Kαι δική μας Ευρώπη είναι η κοινωνική Ευρώπη. Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί μπόρεσα νωρίτερα να επισκεφτώ τα έργα που σηματοδοτούν το Βόλο ως ολυμπιακή πόλη. Το πανθεσσαλικό στάδιο, την περιφερειακή οδό, το μουσείο, το κλειστό κολυμβητήριο και πολλά άλλα που είναι η μεγάλη προίκα της Θεσσαλίας, της Μαγνησίας, του Βόλου, της Νέας Ιωνίας, με αφορμή το 2004. Xαίρομαι πραγματικά γιατί η συνάντησή μας γίνεται την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές δίνοντας ουσιαστικά έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα για τις τελευταίες τρεις πυκνές προεκλογικές εβδομάδες που θα οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία, τον ελληνικό λαό στις κάλπες της 13ης Ιουνίου που πολλοί τις θεωρούν δευτερεύουσες, κουραστικές, ίσως και περιττές, σίγουρα ενοχλητικές, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις εθνικές βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση προς τιμήν του Δημήτρη Τσάτσου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

17 Ιουνίου 2004


Κυρία Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,   
μαθητές, φίλοι και συνάδελφοι τιμούμε σήμερα το Δημήτρη Τσάτσο επιδίδοντας του έναν εκτυπωτικά άψογο και επιστημονικά σημαντικό τιμητικό τόμο
που εκδόθηκε από τον οίκο του Αντώνη Σάκκουλα, με την αγάπη που ο εκδότης έχει και για την δουλειά του αλλά και για τον ίδιο το Δημήτρη Τσάτσο.

Περισσότερα...

Εισήγηση Ευ. Βενιζέλου σε δημόσια συζήτηση που οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης

14 Οκτωβρίου 2004


Προτάσεις για μια «μεταβιομηχανική» διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης

 Η πολιτική για τη δημόσια διοίκηση έχει ανάγκη από μια θεωρία για τη δημόσια διοίκηση. Και θεωρία για τη δημόσια διοίκηση δεν μπορούμε να έχουμε, εάν δεν έχουμε αποσαφηνίσει τις απόψεις μας  σε σχέση με το κράτος.

Περισσότερα...