Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο Action 24 και στο Evening Report με τον Γιώργο Κουβαρά και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη, Δημήτρη Σεβαστάκη, Αντώνη Παπαγιαννίδη, Χριστίνα Κοραή, Παναγιώτη Δουδωνή, Γιώργο Πιέρρο
[ Εισαγωγικό ρεπορτάζ]
Γ. Κουβαράς: κύριε πρόεδρε, μπορεί να βρεθούμε με διοικητή ΔΕΚΟ αντί για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, έτσι όπως τα λέει ο κ. Τσίπρας;
Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία μικρή εισαγωγή για την αναθεώρηση, γιατί όσο και αν έχει χάσει τη σημασία του το Εθνικό Σύνταγμα επειδή διεθνοποιείται η συνταγματική τάξη -βρισκόμαστε υπό την επιρροή του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την επιρροή του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου , υπάρχει ένα φαινόμενο που επιστημονικά ονομάζεται πολυεπίπεδος συνταγματισμός, σχετικοποιείται η αξία του Εθνικού Συντάγματος -παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ιδίως στα θέματα που συνδέονται με αυτό που ονομάζουμε εθνική συνταγματική ταυτότητα, την οποία προστατεύουν τα κράτη, ακόμη και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί συνδέεται με την κυριαρχία τους, με όση κυριαρχία τους έχει απομείνει.
Άρα, η αναθεώρηση είναι μία διαδικασία όχι συχνή ,αλλά πάρα πολύ σημαντική, παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει χάσει και αυτή τη σημασία της, επειδή υπάρχουν πάρα πολλές άτυπες, όπως λέγονται, συνταγματικές μεταβολές. Μέσα από το δικαστικό έλεγχο της συνταγματικότητας και την ερμηνεία των δικαστηρίων, μέσα από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, μέσα από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, άλλες διεθνείς συμβάσεις, αλλάζει το περιεχόμενο συνταγματικών διατάξεων και το έχουμε δει με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διάταξη του βασικού μετόχου, η οποία τώρα ερμηνεύεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όμως πάντα είναι πολύ σημαντική η διαδικασία.
Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην ΕΡΤ 3 και στη δημοσιογράφο Σύνθια Σάπικα
Σ. Σάπικα: Κύριε Βενιζέλο, καλώς ήρθατε.
Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα.
Σ. Σάπικα: Λέγαμε με τους συνεργάτες της εκπομπής ότι πόσο επίκαιρη είναι μία συνέντευξη μαζί σας, με τα θέματα της Novartis, με τα θέματα της ΑΣΟΕΕ και τα πανεπιστημιακά, αλλά και με τα θέματα τα διεθνή, καθώς με την επίσκεψη αυτή του Κινέζου Προέδρου επανατοποθετείται, αν θέλετε, η χώρα μας στο διεθνές πεδίο. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από αυτό.
Ευ. Βενιζέλος: Είναι σημαντικό γεγονός ότι επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Κίνας, ο κ. Xi. Άλλωστε η συνάντηση αυτή είναι η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες που έχει με τον κ. Μητσοτάκη, μετά τη συνάντηση της Σαγκάης. Οι συμφωνίες αυτές είναι σημαντικές, δεν είναι καταλυτικές, αλλά είναι νομίζω ένα πολύ σημαντικό δείγμα.
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019
Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ με τη Σία Κοσιώνη
Σία Κοσιώνη: Να καλωσορίσουμε τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Αφορμή για να σας απευθύνουμε αυτή την πρόσκληση ήταν η δήλωση που κάνατε σε συνέχεια των αποκαλύψεων της Ιωάννας Μάνδρου και της Καθημερινής στην Κυριακάτικη έκδοση, ότι αυτά που αποκαλύπτονται σε αυτό το έγγραφο επιβεβαιώνουν, είπατε ότι μιλάμε για την μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη πολιτική σκευωρία των τελευταίων 45 ετών.
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό το είχα πει στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2018, όταν έγινε η αρχική συζήτηση στην Ολομέλεια.
Σ. Κοσιώνη: Γιατί είναι όμως αυτό το έγγραφο που το αποδεικνύει αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Το έγγραφο αυτό αποδεικνύει ότι οι μάρτυρες, οι «κουκουλοφόροι», κακώς χαρακτηρίστηκαν «δημοσίου συμφέροντος», διότι προσέκρουαν στις προϋποθέσεις της Πονικής Δικονομίας, του τότε άρθρου 45Β, που δεν θέλει ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος να έχει ο ίδιος όφελος ή προσδοκία οφέλους από την υπόθεση αυτή.
Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΒΗΜΑ της Κυριακής και στη δημοσιογράφο Δήμητρα Κρουστάλλη
- Την προηγούμενη Δευτέρα, ύστερα από 26 χρόνια στα έδρανα της Βουλής, επιστρέψατε στα πανεπιστημιακά έδρανα, ως καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Πώς σας φάνηκε το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο μετά την τόσο μακρά απουσία σας;
«Ευτυχώς υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια θύλακες αντοχής ακόμη και αριστείας. Βρήκα μια Σχολή που λειτουργεί σε πολύ αξιοπρεπές επίπεδο, με τις επιδόσεις της να αναγνωρίζονται διεθνώς. Βρήκα νέες πρυτανικές αρχές με διάθεση να αναλάβουν θαρραλέες πρωτοβουλίες για τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά, άρα πρωτίστως με την αγορά εργασίας. Κυρίως όμως βρήκα τα γεμάτα προσδοκίες πρόσωπα των φοιτητών μας τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Όπως βρήκα και ένα αισθητά καλύτερο επίπεδο ασφάλειας, ώστε να διεξάγεται απρόσκοπτα το διδακτικό και ερευνητικό έργο και να προστατεύεται πραγματικά η ακαδημαϊκή ελευθερία. Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι όμως μαζικό, με εκατοντάδες φοιτητών σε κάθε έτος, και διαθέτει πολύ λίγους πόρους για την υποστήριξη της διδασκαλίας παρότι υπάρχουν ερευνητικά κονδύλια. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι η απελευθέρωση του δημοσίου πανεπιστημίου από τη γραφειοκρατία και τις βαριές διοικητικές διαδικασίες. Η διοικητική ευελιξία των πανεπιστημίων μπορεί να τα απογειώσει. Εξίσου σημαντική είναι η “αποκομματικοποίηση” του πανεπιστημίου. Η οικειοθελής απόσυρση των κομμάτων από το πανεπιστημιακό γίγνεσθαι προς όφελος μιας ουσιαστικής ακαδημαϊκής, δηλαδή βαθιά δημοκρατικής και προοδευτικής, λειτουργίας».
Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο Ράδιο Θεσσαλονίκη με τον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο
Σ. Διαμαντόπουλος: Καλημέρα σας. Χωρίς υποχρεώσεις, τώρα, δεν ξέρω με τι ιδιότητα να σας παρουσιάσω.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σε όλους. Ό,τι θέλετε πείτε, δεν έχει καμία σημασία, προτιμώ να μιλήσουμε για το θέμα παρά για εμένα.
Σ. Διαμαντόπουλος: Προφανώς. Μα, το να μιλάτε εσείς έχει και αυτό τη σημασία του.
Ευ. Βενιζέλος: Να είστε καλά.
Σ. Διαμαντόπουλος: Είστε τόσο έμπειρος, έχετε τόσα χρόνια και διεισδυτικό, ελπίζω, στρατηγικό και πολιτικό πνεύμα για να μιλήσουμε για τη θέση, το ρόλο και τη στρατηγική της ελληνικής πολιτικής τη συγκεκριμένη στιγμή. Η ευρύτερη Συρία, η εμπλοκή, ο Erdogan, υποχρεώνουν την ελληνική διπλωματία και στρατηγική να κάνει σχέδια, έτσι ελπίζουμε όλοι οι Έλληνες. Τι λέτε τώρα, πώς πρέπει να κινηθεί η ελληνική πολιτική;
Ευ. Βενιζέλος: Η Τουρκία δεν έχει σύνορα μόνο με την Ελλάδα και δεν έχει το βλέμμα της στραμμένο μόνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η άλλη πλευρά των συνόρων της είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και ταραχώδης. Για αυτό, όταν ο Erdogan αναφέρεται στη Συνθήκη της Λωζάνης, εμείς αντιδρούμε βεβαίως, γιατί θεωρούμε ότι αμφισβητεί τα υφιστάμενα σύνορα με την Ελλάδα και το υφιστάμενο status στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ είναι πολύ πιθανό αυτός να έχει στο μυαλό του τη συνοριακή γραμμή με τη Συρία, με το Ιράκ, την κατάσταση στη Λιβύη, άλλα θέματα τα οποία, άμεσα ή έμμεσα, έθιξε η δέσμη των Συνθηκών της Λωζάνης.
Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην ΕΡΤ
και στην εκπομπή «Επτά» με τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη
Β. Πετούρη: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν χρειάζεται συστάσεις, μας έκανε την τιμή να είναι σήμερα εδώ και σας ευχαριστούμε πολύ που ανοίγουμε μαζί το νέο κύκλο των εκπομπών.
Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι καλή χρονιά στην εκπομπή σας.
Β. Πετούρη: Σας ευχαριστώ. Καλή τηλεοπτική χρονιά, ναι, εμείς έχουμε τις δικές μας πρωτοχρονιές. Κύριε Πρόεδρε, η κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία είναι ανησυχητική, οι εξελίξεις αυτές υπερβαίνουν τα σύνορα της περιοχής, προφανώς μας αφορούν άμεσα και σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και σε ό,τι αφορά τους φόβους για νέο μεταναστευτικό κύμα.
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ
με τη Σία Κοσιώνη
Σ. Κοσιώνη: Θέλω να ξεκινήσουμε από το τελευταίο, πριν σας ρωτήσω βεβαίως τι καταθέσατε σήμερα στη δικαιοσύνη, καλούνται μετά από δύο χρόνια που τρέχει η υπόθεση Novartis, σήμερα, για πρώτη φορά στελέχη της Novartis.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, περίεργο, έτσι δεν είναι; Διότι κάποιοι είχαν επενδύσει τα δύο προηγούμενα χρόνια στο δήθεν πολιτικό σκάνδαλο της Novartis ενώ διεθνώς υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη Novartis σε σχέση με γιατρούς, σε σχέση με πρακτικές προώθησης φαρμακευτικών προϊόντων.
Σ. Κοσιώνη: Δεν το αρνείστε δηλαδή εσείς αυτό;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, προφανώς είναι ένα διεθνές ζήτημα, ένα διεθνές σκάνδαλο, το οποίο έχει ξεκινήσει να ερευνάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μόνο στην Ελλάδα όμως κάποιοι, για λόγους πολιτικούς, και ασελγώντας επί της δικαιοσύνης, πήγαν να το μετατρέψουν σε πολιτικό σκάνδαλο.
Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019
Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου στον ANT1 και στην εκπομπή «Εκλογές 2019» με τον Νίκο Χατζηνικολάου
Ν. Χατζηνικολάου: Νομίζω ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να έχουμε τη γνώμη σας για τρία-τέσσερα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας και ιδίως θα ήθελα τη γνώμη σας για τα εθνικά ζητήματα όπως διαμορφώνονται με αφορμή τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στον κυπριακό θαλάσσιο χώρο, στην κυπριακή ΑΟΖ. Θέλω να ρωτήσω πώς βλέπετε αυτή την εξέλιξη, πόσο ανήσυχος είστε, εάν είστε, για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και εάν σας ικανοποιεί ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα;
Ευ. Βενιζέλος: Καταρχάς, η τουρκική συμπεριφορά, κ. Χατζηνικολάου, είναι πάντα αναμενόμενη. Η Τουρκία δεν εκπλήσσει, προετοιμάζει αυτό που θα κάνει και πολλές φορές περιμένει επί δεκαετίες προκειμένου να ωριμάσουν οι συνθήκες. Δεύτερον, η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία 45 χρόνια, από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, τα θερμά επεισόδια που είχαμε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία δεν βοήθησαν τη θέση μας, είχαμε διολισθήσεις σε σχέση με το βαθμό υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Δυστυχώς, και τη δεκαετία του 1970, το 1976, και τη δεκαετία του 1980, το 1987, και τη δεκαετία του 1990, το 1996. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τη δεκαετία του 2000 και του 2010, δεν είχαμε παρόμοια επεισόδια. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, από τα τελευταία 45 χρόνια, τα τελευταία 15-16, η περίοδος Erdogan δηλαδή, είναι αυτή που είχε τις μικρότερες εντάσεις. Όχι ρητορικά, αλλά στην πράξη. Επίσης, το δίδαγμα είναι ότι η καλύτερη διαχείριση κρίσης είναι να αποφύγεις την κρίση γιατί όταν ένα επεισόδιο εξελίσσεται σε αναγκάζει να προβείς σε διπλωματικές ενέργειες, οι οποίες, εάν δεν εγγράφονται σε μία στρατηγική, δεν είσαι προετοιμασμένος για κάποια ολοκληρωμένη και τελική λύση, νομίζω ότι αποβαίνουν μη παραγωγικές, για να το πω ευγενικά.
Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και στη Σία Κοσιώνη
Σ. Κοσιώνη: Έχουμε μαζί μας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Φαντάζομαι όλοι περιμένετε να δείτε πώς θα τοποθετηθεί μετά τα όσα συνέβησαν. Καλησπέρα σας κ. Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε εδώ στο δελτίο μας.
Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα, εγώ ευχαριστώ.
Σ. Κοσιώνη: Πρώτα από όλα, θα ήθελα παρακαλώ να ακούσουμε κι από εσάς, τι ακριβώς συνέβη σε αυτό το ραντεβού με την κ. Γεννηματά.
Ευ. Βενιζέλος: Ήθελα, πριν από αυτό, αν μου επιτρέπετε, να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, γιατί με ενέργειες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, έχει πληγεί βαθύτατα η δημοκρατική παράταξη. Ελπίζω αυτή η βλάβη να μην είναι ανεπανόρθωτη και πάντως ενισχύουμε, δυστυχώς, με αυτά που συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, τη Νέα Δημοκρατία και συμβάλλουμε στο να μειωθεί δραστικά ο χώρος της δημοκρατικής παράταξης. Αλλά έρχομαι στην ερώτησή σας.
Τετάρτη 29 Μαΐου 2019
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και στη Σία Κοσιώνη
Σ. Κοσιώνη: Να καλωσορίσουμε τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στο studio του ΣΚΑΙ. Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε.
Ευ. Βενιζέλος: Καλώς σας βρήκα.
Σ. Κοσιώνη: Πριν ζητήσω τα φώτα σας, θέλω να ζητήσω την πολιτική σας εκτίμηση. Γιατί το κάνει αυτό η κυβέρνηση τώρα; Πρώτον, γιατί θέλει να μεταθέσει χρονικά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και, δεύτερον, γιατί σπεύδει να ορίσει νέες ηγεσίες στη Δικαιοσύνη;
Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικού σοκ από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της πολιτικής ήττας και την αλλαγή που έχει συντελεστεί. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεταίρων που έχει, καθαιρέθηκε από τον ελληνικό λαό το βράδυ της Κυριακής και παρά τη βούλησή της, που ήταν να κάνει εκλογές τον Οκτώβριο, αναγκάζεται να επισπεύσει τις εκλογές. Νιώθει ότι βρίσκεται σε απόλυτη κρίση νομιμοποίησης αλλά θέλει να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο, λίγες ημέρες, λίγες ώρες τους μοχλούς της εξουσίας. Νομίζει ότι έτσι θα προστατευθεί σε σχέση με πράγματα που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση χωρίς το θώρακα της εξουσίας.