Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2017
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα
Π. Τσίμας: Χρόνια πολλά.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Χρόνια πολλά σε όλους.
Π. Τσίμας: Έλεγα προηγουμένως ότι αυτό που έγινε χθες, δηλαδή ο καυγάς της κυβέρνησης με τον κ. Στουρνάρα, είναι το έργο που θα δούμε τους επόμενους μήνες, η κυβέρνηση θα λέει, καθαρή έξοδος, αδιαπραγμάτευτα, και όποιος της λέει, για σκέψου μήπως τελικά χρειασθεί μία προληπτική γραμμή, γίνεται αυτομάτως εχθρός της. Καταρχήν, θα ήθελα το σχόλιό σας για αυτήν τη χθεσινή σύγκρουση, η οποία δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυβέρνηση τα βάζει με το Διοικητή της Τράπεζας, αλλά ήταν λιγάκι οξεία.
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, απορώ με την επίθεση αυτή, διότι η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν, θα έλεγα, μάλλον αισιόδοξη και θετική για ορισμένα μεγέθη της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας. Το σημείο που αποτέλεσε την αφορμή της σύγκρουσης ήταν το ερώτημα, τι θα γίνει με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Αυτό που έγινε με την κυβέρνηση και τον κ. Στουρνάρα - αλλά ο κ. Στουρνάρας είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος - είναι, θα έλεγα, συνέχεια και επανάληψη του έντονου διαλόγου που είχαμε ο κ. Τσακαλώτος κι εγώ την περασμένη Δευτέρα, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2017
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο Ρ/Σ Θέμα 104,6
και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη
«Στη Συνθήκη της Βιέννης, υπάρχει η ρητή πρόβλεψη για τις συνθήκες που καθορίζουν σύνορα, μεθοριακές γραμμές. Σε αυτές δεν ισχύει ούτε καν η δυνατότητα τροποποίησης»
Γ. Πρετεντέρης: Κύριε Πρόεδρε, είχαμε την επίσκεψη Erdogan, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ακούμε ότι φεύγει τώρα από το Μεγάλη Βρετανία, χωρίς περαιτέρω ζημιές και οδεύει προς το αεροδρόμιο για να πάει στη Θράκη, συνοδευόμενος από τον κ. Κατρούγκαλο, πράγμα το οποίο αποτελεί και μία εγγύηση, βεβαίως, για τη συμπεριφορά του στη Θράκη, ο κ. Κατρούγκαλος εννοώ. Θέλω να μου κάνετε μία πρώτη εκτίμηση και, κυρίως, αυτού του πρωτοφανούς χθεσινού φαινομένου. Διάβασα στα «Νέα» σήμερα, μιλάτε για τηλεοπτική διπλωματία, που το είδαμε σε ένα τηλεοπτικό debate, μεταξύ του ημέτερου και του Τούρκου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πώς σας φάνηκε;
Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Πρετεντέρη, δεν συνηθίζεται να διεξάγεται μία τηλεοπτική διπλωματική διαπραγμάτευση, μάλιστα επί λεπτομερειών, με ανταλλαγή επιχειρημάτων. Στις διπλωματικές επαφές κυριαρχεί το στοιχείο της εμπιστευτικότητας, του απορρήτου και στην αρχή ανταλλάσσονται κάποια τυπικά λόγια που δημιουργούν ένα κλίμα σχετικά φιλικό κάθε φορά, προκειμένου να μπορεί να διεξαχθεί μία ουσιαστική συζήτηση και στο τέλος γίνονται κάποιες ανακοινώσεις, οι οποίες απηχούν τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί με στόχο πάντοτε να διατηρούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας ανοικτοί, να διατηρείται η σταθερότητα, η ειρήνη, η δυνατότητα επικοινωνίας και επαφής και, έτσι, να υπάρχει ένα κεκτημένο από κάθε συνάντηση, ένα κεκτημένο βελτίωσης των διμερών ή πολυμερών σχέσεων, εν προκειμένω των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2017
Τοποθέτηση Ευάγγελου Βενιζέλου στα ΝΕΑ και στον δημοσιογράφο Δ. Νασόπουλο για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
Δ. Νασόπουλος: Δημιουργείται μια νέα κατάσταση στα ελληνοτουρκικά βάσει της ατζέντας που παρουσίασε ο Ερντογάν στην Αθήνα;
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν δημιουργείται μια νέα κατάσταση. Η τουρκική πλευρά θέτει κατά καιρούς διάφορα ζητήματα που συχνά συνιστούν μονομερείς διεκδικήσεις κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα δέχεται ως μόνη διαφορά κατά το Διεθνές Δίκαιο, που πρέπει να επιλυθεί μέσω διαβουλεύσεων και εν τέλει μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μόνον το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, που ταυτίζεται ως προς την έκτασή της με την ΑΟΖ. Άρα, το ζήτημα της οριοθέτησης αυτών των δύο θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Κανόνας αναφοράς για την οριοθέτηση είναι, φυσικά, η Διεθνής Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας.
Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2017
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντά στις ερωτήσεις του Γιώργου Σκαμπαρδώνη στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2017 που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε συνεργασία με την Συμεών Τσομώκος ΑΕ
Γ. Σκαμπαρδώνης: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε, ο άξονας του θέματος είναι γνωστός, οι εκδοχές πολλές και ο χρόνος πεπερασμένος, οπότε θα αποφύγω προλόγους και εισαγωγές και θα μπω κατευθείαν στην ουσία των ερωτήσεων.
Κύριε Πρόεδρε, στην πρόσφατη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης, είχαν μία δική τους εκδοχή για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το 2018, δηλαδή εάν θα βγούμε από τα μνημόνια, πώς θα βγούμε, αν θα υπάρχει επιτροπεία. Με βάση τη δική σας γνώση και πείρα και με βάση την πραγματική οικονομία και το όντως υπάρχον, τι προβλέπετε να συμβεί;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, όντως στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε αυτή την αίθουσα, παρουσιάστηκαν δύο διαφορετικές αφηγήσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, με το βλέμμα στραμμένο στη λήξη του τρέχοντος τρίτου μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, καθώς το θεμελιώδες ερώτημα είναι, τι θα συμβεί μετά. Αν η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει μια καθαρή έξοδο, όπως λέγεται, να αφεθεί στις αγορές για να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημά της, το πρόβλημα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους. Αν μπορεί να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και να πετύχει την πολύ μεγάλη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα δημοσιονομικό χώρο αναπνοής, με μικρότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, όχι 3,5% μέχρι το 2023, αλλά ει δυνατόν 2%, το οποίο είναι, ούτως ή άλλως, λίγο-πολύ συμφωνημένο για τη μακρά περίοδο από το 2023 έως το 2060, κατά την οποία ο μέσος όρος του επιδιωκόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου 2,3%.
Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2017
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο
Ευ. Βενιζέλος: Επιστρέψτε μου πριν από τη συζήτησή μας να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων, σε όλα τα σχολεία, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, στους γονείς, στους παππούδες και τις γιαγιάδες, να έχουν υγεία και κέφι τη χρονιά αυτή.
Στ. Διαμαντόπουλος: Άκουσα τον Πρωθυπουργό να επιμένει στο ότι, μα τι θέλετε να κάνουμε, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Αυτό που παραλάβαμε ήταν σε μία κατάσταση τέτοια, άρα δικαιολογημένα, το παλέψαμε, φθάσαμε μέχρι εδώ, είχαμε κάποιες ουτοπίες αλλά, τέλος πάντων, δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς κι ότι δεν το παλέψαμε. Διαβάζω αυτά που ανεβάζετε, ακούω τις θέσεις σας στις συνεντεύξεις σας, είστε πάρα πολύ σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση, κ. Βενιζέλο, δηλαδή μερικές φορές αναρωτιέμαι…
Ευ. Βενιζέλος: Δεν είμαι καθόλου σκληρός, προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός και ακριβής σε αυτά που λέω και γράφω, όχι για την κυβέρνηση, αλλά για να ακούει η κοινή γνώμη προκειμένου να έχει μία πλήρη ενημέρωση. Γιατί πολλές φορές μιλάμε με μισόλογα στην Ελλάδα, αυτό το έχω κάνει κι εγώ στο παρελθόν, το κάναμε όλοι μας μέχρι το 2010, μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης. Νομίζω ότι αυτό έχει συντελέσει στο να μην αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις. Επειδή όμως έχω ζήσει τα επτά χρόνια αυτής της αγωνίας να σταθεί η χώρα όρθια, υπό εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, έχω υποχρέωση, καθήκον απέναντι στον τόπο να λέω αυτό που βλέπω, αυτό που πιστεύω, αυτό που καταλαβαίνω με την εμπειρία μου και τη γνώση μου.
Αθήνα, 26 Αυγούστου 2017
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στα ΝΕΑ του Σαββατοκύριακου και στη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη
- Γιατί τον Αύγουστο του 2017 το κεντρικό θέμα συζήτησης στη χώρα είναι τα εγκλήματα του σταλινισμού;
Με αφορμή την άρνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μετάσχει η χώρα ( όχι απλώς η κυβέρνηση) στην κοινή Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκληρωτισμού άνοιξε μια συζήτηση που κινείται σε πολλά επίπεδα. Άλλοι, μεταξύ αυτών και εγώ, αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης να εμφανίσει μια Ελλάδα εκτός του πλαισίου των κοινών ευρωπαϊκών αξιών μια από τις οποίες είναι η απόλυτη καταδίκη του ολοκληρωτισμού, των αυταρχικών καθεστώτων, και η απόδοση τιμής στη μνήμη των θυμάτων που προκάλεσαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Προσπάθησα με τη δήλωση μου, να δώσω την επίκαιρη πολιτική διάσταση μιας τέτοιας απόκλισης - που εκδηλώθηκε στο όνομα της χώρας και όχι απλώς της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Όταν θέλουμε να αντλούμε επιχειρήματα από την Ευρώπη των αξιών, της αλληλεγγύης και της κοινής ιστορικής συνείδησης και να μη αντιμετωπίζουμε την Ευρώπη πρωτίστως ως σύστημα κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης, πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και να σεβόμαστε το ιστορικό υπόβαθρο αυτής της αξιακής ενοποίησης. Υπάρχουν όμως και άλλοι που αρνούνται, εν έτει 2017, ότι ο σταλινισμός και άλλα αυταρχικά κομμουνιστικά καθεστώτα προκάλεσαν εκατόμβες θυμάτων. Δυσανασχετούν σε κάθε κοινή θεώρηση του ολοκληρωτικού φαινομένου. Αρνούνται αυτά που είναι στοιχειώδη και αυτονόητα από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλουραλισμού και κράτους δικαίου. Θεωρούν ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας συνιστά ιδεολογική επίθεση κατά της Αριστεράς.
Αθήνα, 31 Ιουλίου 2017
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΒΗΜΑ fm και στους δημοσιογράφους Μάκη Προβατά και Νατάσα Μπαστέα
«Το να το συζητούν σοβαρά, να το διαπραγματεύονται, να κάνουν αυτού του είδους τον κωμικό σχεδιασμό, όπως αποδεικνύεται από τα sms, είναι πράξεις που συνιστούν ένα εθνικό έγκλημα»
«Αυτό που συζητείται σήμερα και αύριο στη Βουλή είναι η καθολική οπισθοδρόμηση της ανώτατης εκπαίδευσης»
Μ. Προβατάς: Λέγαμε στην αρχή της εκπομπής ότι ο Ιούλιος, o φετινός Ιούλιος είναι ένας μήνας φοβερών αποκαλύψεων που όμως έχουν πολύ ενδιαφέρον, κύριε Πρόεδρε, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μας κάνουν να ανατρέχουμε σε προηγούμενες συνεντεύξεις σας διότι μοιάζουν να δικαιώνουν κυρίως δικά σας θέματα. Και του κ. Λαφαζάνη η συνέντευξη και τα sms που βγήκαν με αυτό τον αντιδεοντολογικό, ομολογουμένως, τρόπο βέβαια, αλλά βγήκαν, του Γιάνη Βαρουφάκη. Μοιάζουν να είναι ο δικό σας Ιούλιος της δικαίωσης.
Ευ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ που το λέτε. Τα «Ιουλιανά» επαναλαμβάνονται πάρα πολύ συχνά. Είναι ένας γόνιμος και επικίνδυνος μήνας ο Ιούλιος. Έτσι δείχνει η πολιτική ιστορία της χώρας. Τον Ιούλιο έχουμε επίσης και ένα άλλο γεγονός πολύ πρόσφατο που είναι οι όροι εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Δηλαδή οι όροι έκδοσης ενός μικρού ομολόγου από το οποίο αντλήσαμε τελικά τρία δισ. που είναι μια πανηγυρική ομολογία των σημερινών κυβερνώντων ότι ακολουθούν, ασθμαίνοντας και με τρία χαμένα χρόνια, την πολιτική μας, διότι αυτό είναι η συνέχεια της προσπάθειας μας του 2014. Όπως και όλη η συζήτηση για το χρέος, σας θυμίζω, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η μικρή ουρά της μεγάλης επέμβασης που κάναμε το 2012.
Αθήνα, 26 Ιουλίου 2017
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε
Α. Πορτοσάλτε: Στο ραδιοθάλαμο σήμερα, όπως σας ανήγγειλα, μαζί μας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Καλημέρα σας κ. Βενιζέλο, καλώς ήρθατε.
Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα κ. Πορτοσάλτε, καλημέρα σε όλες και όλους που μας ακούν.
Α. Πορτοσάλτε: Η συζήτησή μας μεταδίδεται και διαδικτυακώς, έχουμε και εικόνα δηλαδή από το ραδιοθάλαμο, συνεπώς έχετε πολλαπλά μέσα για την ακρόαση. Πώς είδατε τη χθεσινή προσπάθεια της Ελλάδος δια της Κυβερνήσεώς της, κ. Βενιζέλο;
Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, μετά από τρία χαμένα χρόνια, όπως σωστά έχει ειπωθεί, επανέρχεται στις αγορές η Ελλάδα και επανέρχεται με όρους, δυστυχώς, χειρότερους από αυτούς που υπήρχαν την άνοιξη του 2014. Άρα, τι κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση; Ομολογεί, και μάλιστα πανηγυρικά, ότι έχει ως στόχο να επανέλθουμε στο 2014, μόνον που αυτό είναι πολύ δύσκολο πια, γιατί έχει μεσολαβήσει αυτό το διάστημα των δυόμισι ετών που έχει επιβαρύνει όλα τα μεγέθη της χώρας, έχει προκαλέσει μία δεύτερη κρίση μέσα στην κρίση, μία δευτερογενή κρίση. Εκεί που ήμασταν έτοιμοι να βγούμε από την κρίση που είχαμε συνειδητοποιήσει το 2010, που είχε γεννηθεί το 2008 και έχει πολύ βαθιές ρίζες, το 2015 η χώρα γέννησε μία δεύτερη κρίση για λόγους αμιγώς πολιτικούς και ιδεοληπτικούς και τώρα αυτό φαίνεται στους αριθμούς. Αυτό που είχαμε κάνει με επιτυχία την άνοιξη του 2014, θα το συνεχίζαμε με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία το 2015, το 2016, το 2017 το πρώτο εξάμηνο.