Η συμμόρφωση της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις μετά την αναθεώρηση του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος

22 Απριλίου 2002

 

Ευάγγελος Βενιζέλος 

"Η συμμόρφωση της διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις μετά την αναθεώρηση του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος"


Θέλω να συγχαρώ τη Διοίκηση και τους δικαστές του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, αλλά δίπλα σε αυτούς και τη Διοίκηση και τους δικαστές του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, γι’ αυτή την εξαιρετική και τόσο φιλόδοξη και ταυτόχρονα τόσο πετυχημένη πρωτοβουλία τους.

Η διοργάνωση, το περιεχόμενο και η ευστοχία του συνεδρίου αυτού δείχνουν, γι’ άλλη μία φορά, πως το επίπεδο της διοικητικής δικαιοσύνης συνεχώς αναβαθμίζεται και θέλω να ελπίζω πως είναι ένας καλός οιωνός για την εφαρμογή των νέων συνταγματικών διατάξεων που διασφαλίζουν την ακώλυτη βαθμολογική εξέλιξη των δικαστών των διοικητικών δικαστηρίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας 1. Επίσης, η παρουσία εδώ του Προέδρου και των αντιπροέδρων  του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως και της ηγεσίας των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δείχνει τη σημασία που αποδίδουν στο συνέδριο όλοι οι ιθύνοντες κύκλοι της δικαιοσύνης, όπως βέβαια και το κύρος που έχει η διοικητική δικαιοσύνη.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου σε εκδήλωση του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου

29 Οκτωβρίου 2002


«Οι ανεξάρτητες αρχές μετά την αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος του 1975/1986/2001»


Ι.    Η πρόσφατη αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος του 2001 είχε πλήρη αίσθηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι ανεξάρτητες αρχές και στην αμερικανική και στις ευρωπαϊκές έννομες τάξεις1. Το παράδοξο μάλιστα είναι ότι η Ελλάδα, παρότι έχει πολύ μικρότερη εμπειρία ανεξαρτήτων αρχών σε σχέση με την πάρα πολύ μεγάλη αμερικανική εμπειρία και τη λίγο μικρότερη αλλά επίσης αρκετά μακρά πια ευρωπαϊκή εμπειρία2, είναι μια από τις λίγες χώρες στις οποίες είναι πλέον συνταγματικά κατοχυρωμένο το φαινόμενο των ανεξαρτήτων αρχών3.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στο συνέδριο του ΕΚΣΔ

13 Ιουνίου 2002

«Το κόμμα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης - Η προοπτική του ανοιχτού κόμματος»


I.        Ξεκινάω με κάποιες διευκρινίσεις ως προς τον φιλόδοξα διατυπωμένο τίτλο του θέματός μου, που είναι «Το πολιτικό κόμμα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης». Χρησιμοποιώ, όπως αντιλαμβάνεστε, συμβατικά και κάπως προκλητικά τον όρο «παγκοσμιοποίηση» για να υποδηλώσω τις προκλήσεις και τις δυσκολίες μιας ολόκληρης εποχής,  η οποία ακόμα δεν έχει αυτοπροσδιοριστεί, αλλά τείνει να συνειδητοποιήσει ορισμένα χαρακτηριστικά της1.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στο ΕΚΕΜ

22 Απριλίου 2002


« Ρόλος και Σημασία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος »


Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Ιωακειμίδη για την πρόσκληση, σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία, λαμβάνω πλήρως υπόψη μου τα όσα ειπώθηκαν ήδη και από τον κ. Παρασκευά Αυγερινό και από τον συνάδελφο Γιώργο Παπαδημητρίου και από την κα Γιαννάκου
και θα διατυπώσω κάποιες παρατηρήσεις, περισσότερο αξιωματικά και λιγότερο αναλυτικά, για να αφήσω αρκετά περιθώρια στη συζήτηση και την αμφισβήτηση αυτών που θα ακουστούν.

Περισσότερα...

Εισήγηση Ευ. Βενιζέλου σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ

23 Μαΐου 2004, Βόλος

 

«Συμμετοχική δημοκρατία Κοινωνία των Πολιτών και Πολιτική Κοινωνιών-
Η δοκιμασία της σύγχρονης δημοκρατίας»


Xαίρομαι ιδιαίτερα για την ευκαιρία που μου δίνετε να βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Βόλο μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε ένα κάπως γενικό στη διατύπωσή του, αλλά πολύ αιχμηρό στην ουσία του θέμα, αυτό της συμμετοχικής δημοκρατίας και τη σχέσης της με την κοινωνία των πολιτών.

Θέλω να ευχαριστήσω την νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, το ΙΣΤΑΜΕ, τους συναδέλφους και τους φίλους που είναι εδώ παρούσες και παρόντες, θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Γιάννη Κουκιάδη που συντονίζει τη συζήτησή μας, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα πέντε χρόνια, κορυφαίο καθηγητή του εργατικού δικαίου και άνθρωπο που αγωνίστηκε για τη δική μας Ευρώπη στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Kαι δική μας Ευρώπη είναι η κοινωνική Ευρώπη. Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου γιατί μπόρεσα νωρίτερα να επισκεφτώ τα έργα που σηματοδοτούν το Βόλο ως ολυμπιακή πόλη. Το πανθεσσαλικό στάδιο, την περιφερειακή οδό, το μουσείο, το κλειστό κολυμβητήριο και πολλά άλλα που είναι η μεγάλη προίκα της Θεσσαλίας, της Μαγνησίας, του Βόλου, της Νέας Ιωνίας, με αφορμή το 2004. Xαίρομαι πραγματικά γιατί η συνάντησή μας γίνεται την ημέρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωεκλογές δίνοντας ουσιαστικά έτσι το εναρκτήριο λάκτισμα για τις τελευταίες τρεις πυκνές προεκλογικές εβδομάδες που θα οδηγήσουν την ελληνική κοινωνία, τον ελληνικό λαό στις κάλπες της 13ης Ιουνίου που πολλοί τις θεωρούν δευτερεύουσες, κουραστικές, ίσως και περιττές, σίγουρα ενοχλητικές, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις εθνικές βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση προς τιμήν του Δημήτρη Τσάτσου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

17 Ιουνίου 2004


Κυρία Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,   
μαθητές, φίλοι και συνάδελφοι τιμούμε σήμερα το Δημήτρη Τσάτσο επιδίδοντας του έναν εκτυπωτικά άψογο και επιστημονικά σημαντικό τιμητικό τόμο
που εκδόθηκε από τον οίκο του Αντώνη Σάκκουλα, με την αγάπη που ο εκδότης έχει και για την δουλειά του αλλά και για τον ίδιο το Δημήτρη Τσάτσο.

Περισσότερα...

Εισήγηση Ευ. Βενιζέλου σε δημόσια συζήτηση που οργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης

14 Οκτωβρίου 2004


Προτάσεις για μια «μεταβιομηχανική» διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης

 Η πολιτική για τη δημόσια διοίκηση έχει ανάγκη από μια θεωρία για τη δημόσια διοίκηση. Και θεωρία για τη δημόσια διοίκηση δεν μπορούμε να έχουμε, εάν δεν έχουμε αποσαφηνίσει τις απόψεις μας  σε σχέση με το κράτος.

Περισσότερα...