Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου σε εκδήλωση για τις υποκλοπές

 

26 Ιανουαρίου 2023

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε,  σε εκδήλωση για τις υποκλοπές 

  

Α. Μένουμε Ευρώπη

 

Ευχαριστώ  τους οργανωτές για την πρόσκληση. Την αποδέχθηκα γιατί οι επιστημονικές ιδιότητες των συνομιλητών και η μακροχρόνια πανεπιστημιακή μας συνύπαρξη εγγυώνται την ποιότητα του διαλόγου. Άλλωστε συζητούμε συνεχώς μεταξύ μας σε μαθήματα και μεταπτυχιακά σεμινάρια.

Είναι προφανές ότι οι οργανωτές έχουν μια πολιτική προδιάθεση έντονα κριτική προς την κυβέρνηση και έντονα φιλική προς την αντιπολίτευση, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ότι καλούν εμένα συνιστά μεγάλο βήμα για αυτούς, μια εκδήλωση επιστημονικού, αντιλαμβάνομαι, σεβασμού προς πολιτικό τους αντίπαλο. Τους ευχαριστώ για αυτό.

Είναι παράδοξο ότι αυτή η κίνηση, έστω και αν υποκρύπτει κάποια πολιτική σκοπιμότητα, γίνεται αφορμή για εκδηλώσεις έντονης κριτικής ή και ανοικτής αμφισβήτησης από  πολιτικούς μου ομοϊδεάτες, υποτίθεται.

Περισσότερα...

Ευ. Βενιζέλος, «Ουκρανία: Το αυτοκέφαλο κι ο πόλεμος που άλλαξαν τον κόσμο»

24 Ιανουαρίου 2023

 

Παρεμβάσεις Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση με θέμα «Ουκρανία: Το αυτοκέφαλο κι ο πόλεμος που άλλαξαν τον κόσμο» που διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού μέσω της δράσης «Ορθοδοξία in forum» στις 24.1.2023. 

Συντονίζει ο Ανδρέας Λουδάρος

 

Α΄ Παρέμβαση

 

Ανδρ. Λουδάρος: Πώς τα βλέπετε τα πράγματα τώρα εσείς; Εκκλησιαστικά ο Σεβασμιότατος μου τα περιέγραψε πιο μαύρα από όσο τα είχαμε δει να μαζεύονται τα σύννεφα.

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος : Συγνώμη εάν σας απογοήτευσα.

Ανδρ. Λουδάρος: Είναι η πραγματικότητα Σεβασμιότατε, και εγώ δημοσιογράφος είμαι, πάντα λέω, μην κυνηγάτε το δίαυλο και τον ταχυδρόμο.

Ευ. Βενιζέλος: Όταν κάναμε την πρώτη συζήτηση το Νοέμβριο του 2018, δεν υπήρχε ο πόλεμος. Υπήρχε το αυτοκέφαλο και το εκκλησιαστικό πρόβλημα. Τους τελευταίους όμως έντεκα μήνες έχουμε τον πόλεμο, έχουν αλλάξει ριζικά οι συνθήκες και μπορούμε να διαπιστώσουμε τώρα ότι η πρωτοβουλία του Πατριάρχη να χορηγήσει τον Τόμο ήταν κατά κάποιον τρόπο προφητική, διότι στην πραγματικότητα έδωσε μία προκαταβολική, καθ’ υποφορά –όπως λέμε στα νομικά– απάντηση, στα ιδεολογικά και πολιτικά επιχειρήματα με τα οποία ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Τζίμα

19 Ιανουαρίου 2023

 

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Τζίμα «Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού» εκδ. Επίκεντρο 

 

Ίσως έχετε καταλάβει ότι εδώ υπάρχει μία πτέρυγα Θεσσαλονίκης την οποία ξεκινά  ο συγγραφέας, ο Σταύρος Τζίμας, παλιός φίλος, στέρεος, πιστός σε αυτό που κάνει, έγκυρος, με μεγάλη επαγγελματική πειθαρχία και ικανότητα, που ασχολείται συστηματικά με τα Βαλκάνια, που εξακολουθεί και σήμερα να ασχολείται με τα Βαλκάνια, σήμερα που αναρριπίζονται τα φαντάσματα των Βαλκανίων και μπορεί να έχουμε ανακύκλωση των μεγάλων διενέξεων και των μεγάλων προβλημάτων.  Χαίρομαι  γιατί αποφάσισε να συμπληρώσει και να επανεκδώσει αυτό το βιβλίο αναφοράς για το Μακεδονικό, για το ονοματολογικό, παρότι βεβαίως φθάσαμε στη Συνθήκη των Πρεσπών για την οποία αξίζει να πούμε δύο λόγια. Είναι η πιο έγκυρη υπογραφή και η πιο επίμονη υπογραφή ο Σταύρος. Τώρα εδώ συμβαίνει και το εξής ενδιαφέρον από πλευράς συμπαραδηλώσεων ,όπως λένε, έχουμε τον Σταύρο Τζίμα, έχουμε τον Παύλο Τσίμα και υπονοείται ο Ανδρέας Τζήμας ή Βασίλης Σαμαρινιώτης, ο οποίος είχε παίξει την περίοδο της κατοχής , της αντίστασης και του εμφυλίου  πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Υπάρχει μία εμμονή ή μία σύμπτωση των ονομάτων, μία μουσική εάν θέλετε των ονομάτων.

Περισσότερα...

Παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, Εκδοχές πολέμου 2009-2022, στη Λάρισα

 16 Ιανουαρίου 2023

Παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου, Εκδοχές πολέμου 2009-2022, στη Λάρισα (13.1.2023). Με τον Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο συζητούν οι δημοσιογράφοι: Ανδρέας Γιουρμετάκης, Δημήτρης Κατσανάκης, Θανάσης Σαμαράς και η Ευαγγελία Τσικρίκα 

 

Α. Γιουρμετάκης: Πανοσιολογιώτατε, κ. Βουλευτές, κ. πρώην Βουλευτές, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κ. εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, εκπρόσωποι των φορέων, σας καλησπερίζουμε στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πατάκη και ο Κύκλος Ιδεών, αφορά βεβαίως την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου «Εκδοχές Πολέμου». Καλωσορίζω στη Λάρισα λοιπόν τον Πρόεδρο που θα μας δώσει σήμερα την ευκαιρία να ακούσουμε για μία ακόμα φορά το μεστό ουσίας πολιτικό του λόγο. Ένα λόγο που είναι κοινή διαπίστωση αυτή, φίλων και εχθρών, ότι λείπει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και η αναγνώριση φίλων και εχθρών είναι πράγμα σπάνιο στην Ελλάδα, σε μία εποχή μάλιστα που χαρακτηρίζεται από έντονη εχθροπάθεια.

Παρά την απουσία του από το Κοινοβούλιο δεν σταμάτησε να παράγει πολιτική ο κ. Βενιζέλος όλα αυτά τα χρόνια, κατά μία άποψη μάλιστα ίσως να παράγει περισσότερο πολιτική τώρα που είναι εκτός Κοινοβουλίου, απαλλαγμένος καθώς είναι από τα δεσμά της κομματικής ένταξης, παρεμβαίνοντας με κύριες επισημάνσεις σε κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις του στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, της γνωμάτευσης Ντογιάκου, των γλυπτών του Παρθενώνα, της εκδημίας του πρώην Βασιλιά και η αποδοχή των απόψεών του από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, αποδεικνύουν την πολιτική του οξυδέρκεια και τη δυναμική του λόγου του στα δημόσια πράγματα.

Περισσότερα...