Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κάνουμε το 2016 αυτό που θα ήταν αν δεν μεσολαβούσε πολιτικά το 2015. Καλή χρονιά!
Ευάγγελος Βενιζέλος
Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2015
Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου που παρακολουθούν τα δημοσιονομικά και χρηματοοικονομικά ζητήματα συνέταξαν το ακόλουθο ενημερωτικό σημείωμα:
Οι παραδοχές του κ. Τσακαλώτου για το χρέος και η διαφορά φάσης του κ. Μάρδα
Οι δυσκολίες της αλήθειας.
Στις 1 .12.2015 ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε υποβάλει ο κ. Ευ. Βενιζέλος στις 20.10.2015, κοινοποίησε προς τη Βουλή έγγραφο του ΟΔΔΗΧ (ΑΠ 2117/2015 ) σύμφωνα με το οποίο η ονομαστική μείωση του δημοσίου χρέους μετά το κούρεμα του 2012 ( PSI και επαναγορά χρέους γνωστή ως debt buyback, DBB) είναι στο επίπεδο της Κεντρικής Κυβέρνησης 108,5 δις και στο επίπεδο της Γενικής Κυβέρνησης 96 δις. Δηλαδή ίση με περίπου 50% του ΑΕΠ του 2012.
Από την ονομαστική αυτή μείωση στο επίπεδο της Γενικής Κυβέρνησης έχει ήδη αφαιρεθεί ο συμψηφισμός ενδοκυβερνητικού χρέους μεταξύ του δημοσίου (Κεντρική Κυβέρνηση) και των ασφαλιστικών ταμείων ( Γενική Κυβέρνηση ). Τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι φορείς της γενικής κυβέρνησης μετείχαν στη διαδικασία κουρέματος ( PSI ) μόνο για λόγους νομικούς, προκειμένου να είναι νομικά θωρακισμένη η διαδικασία του κουρέματος έναντι αλλοδαπών ασφαλιστικών ταμείων και άλλων αλλοδαπών κομιστών που δεν ανήκουν στον επίσημο τομέα ( ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ).
Ας ξαναθυμίσουμε ότι 14 δις ( 16 δις αν υπολογισθούν και άλλα ΝΠΔΔ πέραν των ασφαλιστικών) μεταφέρθηκαν λογιστικά από τα ταμεία στο δημόσιο. Οι ετήσιες αποδόσεις του κεφαλαίου αυτού ήταν για τα ταμεία περίπου 600 εκατ. το χρόνο. Για την περίοδο 2009-2015 το δημόσιο επιχορήγησε τα ασφαλιστικά ταμεία με 104,5 δις, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τη νομοθετημένη συμμετοχή του στην τριμερή χρηματοδότηση. Το ποσό αυτό των 104,5 δις ευρώ περιλαμβάνεται στην από 1.12.2015 απάντηση του κ. Τσακαλώτου ( ΑΠ ΑΤΚΕ 1154253 ΕΞ 2015 80 ) σε άλλη ερώτησή του κ. Ευ. Βενιζέλου που υποβλήθηκε στις 20.10.2015. Τα ταμεία υπάρχουν επειδή υπάρχει δημόσιο. Στο επίπεδο της γενικής κυβέρνησης ενώνεται η περιουσία του δημοσίου και των ταμείων.
Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2015
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα δέκα μείζονα θεσμικά ζητήματα της υπόθεσης Πανούση:
Η ακρόαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής ανέδειξε δέκα μείζονος σημασίας θεσμικά ζητήματα που τις προηγούμενες ημέρες καταβλήθηκε συστηματική προσπάθεια να χαθούν πίσω από αστυνομικού ή δικονομικού χαρακτήρα λεπτομέρειες και προσχηματικά επιχειρήματα αντιπερισπασμού:
1. Πολιτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που φέρει επιπλέον την ιδιότητα συμβούλου του Υπουργού Δικαιοσύνης προκύπτει ότι διαπραγματευόταν με κρατουμένους σχετιζόμενους με τρομοκρατικές οργανώσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες όχι μόνο σωφρονιστικού, αλλά και δικονομικού / αποδεικτικού περιεχομένου ( όπως η αποδεικτική σημασία του γενετικού υλικού). Προκύπτει επίσης ότι στις συζητήσεις αυτές ο διαπραγματευόμενος εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης και του κυβερνώντος κόμματος στοχοποιεί ως εμπόδιο για την προώθηση τέτοιων «ευνοϊκών» νομοθετικών ρυθμίσεων τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Το συμβάν προσβάλλει τον πυρήνα της νομοθετικής αρμοδιότητας της Βουλής και αναδεικνύει μια πρωτοφανή ενδοκυβερνητική τριβή της οποίας παράμετρος καθίστανται κρατούμενοι καταδικασμένοι ή υπόδικοι για πράξεις τρομοκρατίας. Τίθεται θέμα καταδολίευσης της νομοθετικής αρμοδιότητας της Βουλής και της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.
2. Ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη καταγγέλλει ευθέως ότι ο συνάδελφος του Υπουργός Δικαιοσύνης άφησε να αιωρείται η εντύπωση πως ασκήθηκε εσωτερικός έλεγχος ασφάλειας στις φυλακές όχι επειδή τον έκρινε αναγκαίο το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά επειδή το επέβαλε ο μη συνεργάσιμος τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Το συμβάν αναδεικνύει τη δυσλειτουργία της κυβέρνησης ως προς το σωφρονιστικό σύστημα. Ο εσωτερικός έλεγχος ασφάλειας στις φυλακές θα έπρεπε να είναι διαρκής και αυτονόητος.
Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2015
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας ως προς τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, δήλωσε τα εξής:
Η διαπραγματευτική μέθοδος Τσίπρα είναι δυστυχώς πολύ καλά γνωστή. Σκηνικό δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης, εξάντληση του χρόνου ώστε η χώρα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο και τελικά υποχώρηση κατά κράτος. Η προστασία της πρώτης κατοικίας μειώνεται δραματικά.
Τι έγιναν άραγε τα εύκολα λόγια και οι δημαγωγικές υποσχέσεις;
14 Νοεμβρίου 2015
Η προκλητική τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι είναι επίθεση εναντίον των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Δείχνει πόσο κοντά μας διεξάγεται ο πόλεμος κατά του τρομοκρατικού παραλογισμού στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική. Δεν αρκεί το πένθος, η θλίψη και η συμπαράσταση. Η Ευρώπη χρειάζεται πολιτική οντότητα. Το μέτωπο κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είναι οικουμενικό. Δημοκρατία και ασφάλεια συνυπάρχουν με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.
L’horrible attaque terroriste de Paris est une attaque contre les sociétés européennes. C’est la preuve que la guerre contre la folie terroriste qui se déroule au Moyen-Orient et en Afrique du Nord est devant nos portes. La tristesse, la solidarité et le deuil ne sont pas suffisants. L’Europe a l’obligation de devenir une entité politique forte ; Le front contre le terrorisme doit être œcuménique. La Démocratie et la Sécurité nécessitent la garantie de l’état de droit.
Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2015
Ο Ευ. Βενιζέλος εισερχόμενος στο συνέδριο που διοργάνωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και τα πανεπιστήμια Αθηνών και Πελοποννήσου, με θέμα το «Δίκαιο της Θάλασσας και Μεσογειακός Χώρος», και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε:
Ευ. Βενιζέλος: Το Δίκαιο της θάλασσας βρίσκεται στη βάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του κλίματος στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τα τελευταία 42 χρόνια αλλά και η καθημερινότητά μας τώρα λόγω των προσφυγικών ροών σχετίζεται άμεσα με την εφαρμογή και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Γιατί πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση που υπερέχει όλων υπάρχει το ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των διοικητικών αρμοδιοτήτων της Ελλάδας για θέματα έρευνας και διάσωσης, άρα σε όσες περιπτώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται να στηρίξει την Ελλάδα και να προστατεύσει τα Ευρωπαϊκά σύνορα και τον Ευρωπαϊκό χώρο οφείλει να σέβεται την Ελληνική Αντίληψη για θέματα έρευνας και διάσωσης. Αν και το πιο σωστό είναι να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό όχι ως ζήτημα έρευνας και διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν στο Αιγαίο και χάνουν τη ζωή τους αλλά στην πηγή του προβλήματος και πρέπει να εγκατασταθούν οι μηχανισμοί ταυτοποίησης, κατανομής και εγκατάστασης επί τουρκικού εδάφους. Αυτό όμως πρέπει να είναι αντικείμενο συζήτησης όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ενωμένων Εθνών.
Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2015
Ο Ευ. Βενιζέλος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Θεσσαλονίκη, δήλωσε:
Ο ελληνικός λαός, αυτό που ψάχνει κι αυτό που του αξίζει θα το βρει μέσα από τη δική του προσπάθεια, τη δική του δουλειά και μέσα από την ενότητά του.
Όλες οι έρευνες λένε πως ο λαός θέλει συστράτευση, συσπείρωση όλων των δημιουργικών εθνικών δυνάμεων και ελπίζω αυτό να διασφαλιστεί σήμερα.
Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2015
Δήλωση Ευ. Βενιζέλου κατά την είσοδό του στο Βελλίδειο για την κεντρική ομιλία του
Απέχουμε λίγες ώρες από την κρίσιμη ψηφοφορία στην οποία ο ελληνικός λαός θα καθορίσει τη μοίρα του, γνωρίζοντας τώρα τα πάντα. Δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να πει ότι δεν ξέρει. Όλοι είναι προειδοποιημένοι και οι επιλογές καθορίζουν τη μοίρα του έθνους.