Delphi Forum, "Between States of Matter – Competition and Cooperation"| Συζητούν: Ευ. Βενιζέλος - Φ. Καρζής

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

 

Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Φοίβου Καρζή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μετά την παρουσίαση του Munich Security Report 2021 από τον Tobias Bunde, Director Research & Policy, Munich Security Conference, στην ενότητα, «Between States of Matter – Competition and Cooperation» (2.7.2021)

 

Φ. Καρζής: Θέλω να θυμίσω ότι πριν ακριβώς δέκα χρόνια, τέτοιες μέρες ήταν, ανελάμβανε το Υπουργείο Οικονομικών και την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσα σε εντελώς οριακές συνθήκες και σήμερα όσα θα συζητήσουμε έχουν βάση, σφραγίζονται, από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. Νομίζω πως είναι καλό να θυμόμαστε ότι αυτή η συμμετοχή, η παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε. δεν ήταν κάτι αυτονόητο, και ήταν προϊόν συγκεκριμένων επιλογών και της  δράσης συγκεκριμένων ανθρώπων σε μία σειρά από οριακές συνθήκες που πέρασε η χώρα. Κύριε πρόεδρε, καλημέρα.  

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σας

Περισσότερα...

Ευ. Βενιζέλος: "Τα Συντάγματα του Αγώνα - Ένα ζήτημα πιο σύνθετο από όσο φαίνεται"

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

 

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Τα Συντάγματα του Αγώνα - Ένα ζήτημα πιο σύνθετο από όσο φαίνεται *

 

Τι συνέβη τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου και τις πρώτες μέρες του Απριλίου του 1823 εδώ σε τούτο το αλωνάκι; Συγκεντρώθηκαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για το Βουλευτικό. Συγκεντρώθηκαν, με άλλη παράλληλη διαδικασία, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, ειδικά για να μετάσχουν στην Εθνική Συνέλευση και ήρθαν εδώ, θεωρώντας ότι είναι αυτονόητο δικαίωμά τους, τα μέλη του απερχόμενου Βουλευτικού και του απερχόμενου Εκτελεστικού.

Περισσότερα...

Regional Growth Conference | Δημοκρατία και Fake News στην Πανδημία

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

 

Παρεμβάσεις Ευάγγελου Βενιζέλου στο Συνέδριο Regional Growth Conference, στην ενότητα:

Δημοκρατία και Fake News στην Πανδημία

 

Παρέμβαση 1

 

Κ. Μάγνης: Να ρωτήσω κάτι που φαίνεται λίγο αστυνομικού ενδιαφέροντος, με τη μακρά πολιτική εμπειρία που έχετε. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή μηχανισμοί στους πολιτικούς οργανισμούς που η δουλειά τους είναι η κατασκευή ειδήσεων; Είναι το μεροκάματό τους; Και τι θεσμική αναπηρία μπορεί να προκληθεί από αυτήν την διαδικασία;

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Χαίρομαι πολύ που μιλάω μαζί σας και με όλους τους αγαπητούς συνομιλητές, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και λυπάμαι που δεν είμαι παρόν εκεί, με φυσικό τρόπο.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση, "200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021"

 

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση της Πολιτιστικής Εταιρείας «200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021: Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα»

 

Αγαπητέ Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ γιά την αγάπη σου, για τη τόσο θερμή εισαγωγή. Ευχαριστώ επίσης τον Σταύρο Ανδρεάδη και την Πολιτιστική Εταιρεία για την τιμητική πρόσκληση.

 

Φίλες και φίλοι,

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Γιορτάζουμε φέτος όχι μόνο την επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης της Ανεξαρτησίας το 1821, αλλά και όλη τη διαδρομή του ελληνικού κράτους από την Επανάσταση μέχρι τώρα.

 

Μέχρι τη σημερινή Ελλάδα  που παρά  τις περιπέτειες, τις αντιφάσεις, τις παλινδρομήσεις είναι ένα μεγάλο success story.

Περισσότερα...

ΕΣΗΕΑ| Ευ. Βενιζέλος: «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι»

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην ημερίδα της ΕΣΗΕΑ «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι» στην ενότητα: «Πολιτικά Κόμματα, Ιδιοκτήτες ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι- Η Διαφάνεια Θεμελιώδες Στοιχείο της Αξιοπιστίας»

 

Ευχαριστώ εσάς προσωπικά κα Αντιπρόεδρε, για την πρόσκληση, την Πρόεδρο της Ένωσης, όλη τη διοίκηση, και όλα τα μέλη. Είναι πολύ τιμητική η πρόσκληση αυτή και χαίρομαι γιατί μετέχω σε μία τράπεζα με τόσους εξαιρετικούς συνομιλητές και έναν θαυμάσιο συντονιστή, ο οποίος θα έρθει, όπως μας είπατε, όπου να ναι.

Θέλετε να σας πω λίγα λόγια για το θέμα; Γιατί αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο δεν έχει αρχή-μέση και τέλος. Είναι το σταυρικό πρόβλημα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της πολυφωνίας, της ελευθερίας του Τύπου και ως εκ τούτου, έχουμε κάνει κατά καιρούς τεράστιες προσπάθειες να επιβάλλουμε θεσμικά, στο επίπεδο του συντάγματος και της νομοθεσίας, εγγυήσεις διαφάνειας, αλλά αυτές θα πω ευθαρσώς, ότι δεν έχουν λειτουργήσει, δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Περισσότερα...

Φόρουμ Δελφών | Ευ. Βενιζέλος: "Οι επείγουσες προκλήσεις της φιλελεύθερης δημοκρατίας"

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 

 

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Οι  επείγουσες προκλήσεις της φιλελεύθερης δημοκρατίας*

 

Η συζήτησή μας περί φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι δυτικοκεντρική. Αφορά ένα πολύ μικρό μέρος του πλανήτη. Η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι η δυτική δημοκρατία και στο εσωτερικό της  υπάρχουν πολλά προβλήματα. Έχουμε αμφισβητήσεις  πολύ έντονες - από τον «τραμπισμό» στην Αμερική έως το καθεστώς Όρμπαν στην Ουγγαρία, την κατάσταση στην Πολωνία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κράτους δικαίου, σοβαρά προβλήματα μη φιλελεύθερης δημοκρατίας, illiberal democracy, σοβαρά προβλήματα πλειοψηφικής (majoritarian) δημοκρατίας που την εγκρίνουν οι πολίτες, αλλά είναι ταυτόχρονα αυταρχική (authoritarian) δημοκρατία.

Περισσότερα...

Ευ. Βενιζέλος: "Μια θεσμική αποτίμηση της Μεταπολίτευσης - Πενήντα από τα διακόσια χρόνια του ελληνικού κράτους"

 Τετάρτη 21 Απριλίου 2021 

 

 Ευάγγελος  Βενιζέλος

 

 Μια θεσμική αποτίμηση της Μεταπολίτευσης - Πενήντα από τα διακόσια χρόνια του ελληνικού κράτους *

 

Αγαπητέ κύριε Τσίμα, καταρχάς ευχαριστώ εσάς προσωπικά, που αναλάβατε το βάρος του συντονισμού αυτής της εκδήλωσης με πολύ μεγάλη προθυμία και  ευγένεια, όπως πάντα. Είστε ο ιδεώδης στο ρόλο αυτό. Ευχαριστώ τη Λίνα και όλους τους αγαπητούς φίλους και συναδέλφους για τη συμμετοχή τους. Ο Κύκλος Ιδεών είναι υπερήφανος και θέλω να ελπίζω, ότι το ίδιο συμβαίνει και με τις Εκδόσεις Επίκεντρο και τον φίλο πολλών δεκαετιών Πέτρο Παπασαραντόπουλο.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στο συνέδριο του Economist, "Greece: 200 years of Economic Survival"

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

 

Τοποθετήσεις Ευάγγελου Βενιζέλου στο συνέδριο του Economist «Greece: 200 years of Economic Survival» στην ενότητα: «Greece’s self reflection: Failures of the past, lessons for the future» (8.4.2021)*

 

Πρώτη τοποθέτηση

 

Είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσεις μέσα σε ελάχιστα λεπτά, 200 χρόνια ελεύθερου εθνικού βίου, αλλά γενικεύοντας και αφαιρώντας θα έλεγα, πρώτον, ότι τα 200 αυτά χρόνια είναι γεμάτα από αποτυχίες και επιτυχίες. Δεν είναι τυχαίο ότι εμείς γιορτάζουμε πολλές ήττες. Έχουμε μια επίδοση στο να γιορτάζουμε ήττες και αυτή η αντίφαση ενσωματώνεται στην Ελληνική Ιστορία, η οποία γιορτάζει τώρα τα 200 χρόνια από την έκρηξη της Επανάστασης, η οποία στρατιωτικά απέτυχε, γιατί ο Ιμπραήμ νίκησε στην Πελοπόννησο, αλλά οδήγησε στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και στο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Γιορτάζουμε  το 2021, τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία και το 2022 τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που είναι μια παταγώδης ήττα, αλλά και μια μεγαλειώδης επιτυχία γιατί υποδεχθήκαμε και ενσωματώσαμε τους πρόσφυγες, διαμορφώσαμε τη νέα εθνική ταυτότητα και το νέο σύγχρονο δυτικό ελληνικό κράτος. Άρα, είναι ένα success story η Ελλάδα των 200 αυτών ετών.

Περισσότερα...