Κύκλος Ιδεών : Ευάγγελος Βενιζέλος - Χρήστος Χωμενίδης | Ελλάδα Μετά V

 Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

 

Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Χρήστου Χωμενίδη στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, «Η Ελλάδα Μετά V:   Από την  κρίση στην  κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;»  

 

Χρ. Χωμενίδης: Φτάσαμε στο τέλος και του  φετινού συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών και αυτό που έχω εγώ να παρατηρήσω, να επισημάνω, είναι πως ό,τι ξεκίνησε ως μία έμπνευση του Ευάγγελου Βενιζέλου πριν από πέντε χρόνια, εξελίχθηκε –πέραν πάσης δικής μου, και των περισσοτέρων φαντάζομαι, προσδοκίας– σε ένα αληθινό καλειδοσκόπιο της πραγματικότητας και του στοχασμού γύρω από την πραγματικότητα. Το λέω απολύτως ειλικρινά και με θαυμασμό, βέβαια ο κόσμος αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα, με ραγδαία ταχύτητα, αλλά φαντάζομαι ότι μετά από κάποια χρόνια, εάν θέλουν κάποιοι άνθρωποι να δουν τι συνέβαινε –και κυρίως πώς προσλαμβανόταν αυτό το οποίο συνέβαινε– στην Ελλάδα θα ανατρέξουν στα βιντεοσκοπημένα πρακτικά του σημερινού συνεδρίου.

Περισσότερα...

Κύκλος Ιδεών | «Οι δύο όψεις των πραγμάτων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία: η θέση της Ελλάδας»| Ελλάδα Μετά V

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

 

Παρεμβάσεις Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, Η Ελλάδα Μετά V. Στην ενότητα συμμετείχαν επίσης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, MYTILINEOS και ο Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Αlpha Bank. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Κώστας Καλλίτσης

 

«Οι δύο όψεις των πραγμάτων στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία: η θέση της Ελλάδας»

 

Α’ παρέμβαση

 

Κ. Καλλίτσης: Βεβαίως, το χρέος έχει παραταθεί για πολύ και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο avantage που έχουμε. Οφείλεται και στη δουλειά που έχετε κάνει στα χρόνια που ήσασταν Υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλο. Ήθελα, λοιπόν, περνώντας σε εσάς, επειδή έχετε μία μακρά εμπειρία στη διαχείριση των δημοσιονομικών θεμάτων και των Ευρωπαϊκών θεμάτων, από τα δύσκολα χρόνια της χώρας, να μας κάνατε ένα σχόλιο και να μας λέγατε τι σκέπτεστε, πώς βλέπετε, πώς προβλέπετε να εξελίσσεται το δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ευρώπη. Είχαμε τώρα τις Γερμανικές εκλογές –τελείωσαν– θα γίνει η Κυβέρνηση, θα γίνουν και οι Γαλλικές εκλογές το Μάιο –φαντάζομαι, αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει έντονα μετά– και έχουμε και έναν ισχυρό παράγοντα καινούριο, τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης, που έχει τα ηνία σε μία ισχυρή οικονομικά χώρα, την Ιταλία. Πώς θα πάνε τα πράγματα, λέτε, για την Ελλάδα;

Περισσότερα...

Thessaloniki Helexpo Forum | Το μέλλον της Ευρώπης – 40 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

 

Παρεμβάσεις Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, με θέμα:

 

 Το μέλλον της Ευρώπης – 40 χρόνια η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση*

 

Πρώτη παρέμβαση

 

«Η Ιστορία αναδεικνύει τον μακρύ χρόνο, όπως λέμε, αλλά όταν γιορτάζουμε κάποιες επετείους, ο μακρύς χρόνος συστέλλεται περιέργως. Από τα 200 χρόνια του ελεύθερου βίου του Ελληνικού Κράτους, τα 47, δηλαδή το 1/4 περίπου, είναι η Μεταπολίτευση, τα 40 η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η ελληνική κοινωνία φαντασιώνεται πολλές φορές μία δική της αντίληψη περί Ανατολής, αλλά, όταν καλείται να κάνει κρίσιμες επιλογές, έστω με δισταγμούς και λάθη, κάνει δυτικές στρατηγικές επιλογές. Έτσι έγινε πάντοτε στην πορεία αυτών των 200 ετών. Με αυτή την πολιτική και στρατηγική λογική ενταχθήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, ζητήσαμε την ένταξη το 1975 –ο Κωνσταντίνος Καραμανλής– και νομίζω ότι με αυτή τη λογική κρίθηκε και η πορεία μας τα 10 χρόνια της κρίσης. Γιατί, από τα 40 χρόνια της συμμετοχής μας, τα 10 είναι πολύ ταραγμένα χρόνια, είναι τα χρόνια των προγραμμάτων στήριξης, των μνημονίων, των περιοριστικών μέτρων.

Περισσότερα...

Delphi Forum, "Between States of Matter – Competition and Cooperation"| Συζητούν: Ευ. Βενιζέλος - Φ. Καρζής

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

 

Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Φοίβου Καρζή στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μετά την παρουσίαση του Munich Security Report 2021 από τον Tobias Bunde, Director Research & Policy, Munich Security Conference, στην ενότητα, «Between States of Matter – Competition and Cooperation» (2.7.2021)

 

Φ. Καρζής: Θέλω να θυμίσω ότι πριν ακριβώς δέκα χρόνια, τέτοιες μέρες ήταν, ανελάμβανε το Υπουργείο Οικονομικών και την Αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσα σε εντελώς οριακές συνθήκες και σήμερα όσα θα συζητήσουμε έχουν βάση, σφραγίζονται, από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. Νομίζω πως είναι καλό να θυμόμαστε ότι αυτή η συμμετοχή, η παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε. δεν ήταν κάτι αυτονόητο, και ήταν προϊόν συγκεκριμένων επιλογών και της  δράσης συγκεκριμένων ανθρώπων σε μία σειρά από οριακές συνθήκες που πέρασε η χώρα. Κύριε πρόεδρε, καλημέρα.  

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα σας

Περισσότερα...

Ευ. Βενιζέλος: "Τα Συντάγματα του Αγώνα - Ένα ζήτημα πιο σύνθετο από όσο φαίνεται"

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

 

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Τα Συντάγματα του Αγώνα - Ένα ζήτημα πιο σύνθετο από όσο φαίνεται *

 

Τι συνέβη τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου και τις πρώτες μέρες του Απριλίου του 1823 εδώ σε τούτο το αλωνάκι; Συγκεντρώθηκαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι για το Βουλευτικό. Συγκεντρώθηκαν, με άλλη παράλληλη διαδικασία, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, ειδικά για να μετάσχουν στην Εθνική Συνέλευση και ήρθαν εδώ, θεωρώντας ότι είναι αυτονόητο δικαίωμά τους, τα μέλη του απερχόμενου Βουλευτικού και του απερχόμενου Εκτελεστικού.

Περισσότερα...

Regional Growth Conference | Δημοκρατία και Fake News στην Πανδημία

Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

 

Παρεμβάσεις Ευάγγελου Βενιζέλου στο Συνέδριο Regional Growth Conference, στην ενότητα:

Δημοκρατία και Fake News στην Πανδημία

 

Παρέμβαση 1

 

Κ. Μάγνης: Να ρωτήσω κάτι που φαίνεται λίγο αστυνομικού ενδιαφέροντος, με τη μακρά πολιτική εμπειρία που έχετε. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή μηχανισμοί στους πολιτικούς οργανισμούς που η δουλειά τους είναι η κατασκευή ειδήσεων; Είναι το μεροκάματό τους; Και τι θεσμική αναπηρία μπορεί να προκληθεί από αυτήν την διαδικασία;

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Χαίρομαι πολύ που μιλάω μαζί σας και με όλους τους αγαπητούς συνομιλητές, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και λυπάμαι που δεν είμαι παρόν εκεί, με φυσικό τρόπο.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση, "200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021"

 

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση της Πολιτιστικής Εταιρείας «200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021: Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα»

 

Αγαπητέ Δημήτρη, ευχαριστώ πολύ γιά την αγάπη σου, για τη τόσο θερμή εισαγωγή. Ευχαριστώ επίσης τον Σταύρο Ανδρεάδη και την Πολιτιστική Εταιρεία για την τιμητική πρόσκληση.

 

Φίλες και φίλοι,

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Γιορτάζουμε φέτος όχι μόνο την επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης της Ανεξαρτησίας το 1821, αλλά και όλη τη διαδρομή του ελληνικού κράτους από την Επανάσταση μέχρι τώρα.

 

Μέχρι τη σημερινή Ελλάδα  που παρά  τις περιπέτειες, τις αντιφάσεις, τις παλινδρομήσεις είναι ένα μεγάλο success story.

Περισσότερα...

ΕΣΗΕΑ| Ευ. Βενιζέλος: «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι»

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην ημερίδα της ΕΣΗΕΑ «Δημοκρατία, Δεοντολογία, ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι» στην ενότητα: «Πολιτικά Κόμματα, Ιδιοκτήτες ΜΜΕ και Δημοσιογράφοι- Η Διαφάνεια Θεμελιώδες Στοιχείο της Αξιοπιστίας»

 

Ευχαριστώ εσάς προσωπικά κα Αντιπρόεδρε, για την πρόσκληση, την Πρόεδρο της Ένωσης, όλη τη διοίκηση, και όλα τα μέλη. Είναι πολύ τιμητική η πρόσκληση αυτή και χαίρομαι γιατί μετέχω σε μία τράπεζα με τόσους εξαιρετικούς συνομιλητές και έναν θαυμάσιο συντονιστή, ο οποίος θα έρθει, όπως μας είπατε, όπου να ναι.

Θέλετε να σας πω λίγα λόγια για το θέμα; Γιατί αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο δεν έχει αρχή-μέση και τέλος. Είναι το σταυρικό πρόβλημα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της πολυφωνίας, της ελευθερίας του Τύπου και ως εκ τούτου, έχουμε κάνει κατά καιρούς τεράστιες προσπάθειες να επιβάλλουμε θεσμικά, στο επίπεδο του συντάγματος και της νομοθεσίας, εγγυήσεις διαφάνειας, αλλά αυτές θα πω ευθαρσώς, ότι δεν έχουν λειτουργήσει, δεν έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Περισσότερα...