Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Δικά μου λόγια» της Ruth Bader Ginsburg

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Δικά μου λόγια», της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ/ Ruth Bader Ginsburg - εκδόσεις Athens Bookstore Publications*

 

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας σας ευχαριστώ πολύ που είστε παρούσα και με την άδειά σας, θέλω να συγχαρώ τον εκδότη  που μας προσέφερε αυτό το βιβλίο. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει την πολιτική ζωή, τον δημόσιο βίο γενικότερα, εις βάθος, μπορεί να κάνει και τέτοιες επιλογές όπως αυτές που κάνει ο Γιώργος Μουρούτης. Χαίρομαι λοιπόν και τον ευχαριστώ. Φυσικά, ευχαριστώ θερμά την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, για τη θερμή υποδοχή και για τα γενναιόδωρα λόγια της. Φυσικά και για την πάρα πολύ εύστοχη εισήγησή της, όπως εύστοχη ήταν και η εισήγηση της κυρίας Ζαννή και του φίλου μου Αντύπα Καρίπογλου με τη συγκινητική εισαγωγή για τον Χρήστο  Γραμματίδη, που ήταν πραγματικά μαζί με την Πρόεδρο, οι δυο άνθρωποι που κατέστησαν γνωστό δημόσιο πρόσωπο την “Notorious RBG”  και στην ελληνική κοινή γνώμη.

Περισσότερα...

Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Νίκου Φιλιππίδη στην 7η Ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.)

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2021

 

Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Νίκου Φιλιππίδη στην 7η Ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.)

 

Ν. Φιλιππίδης: Καλησπέρα κυρίες και κύριοι, ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση, ευχαριστώ την Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών. Είμαστε στην έβδομη ετήσια συνάντηση και θα έχουμε τη δυνατότητα στα επόμενα 15 λεπτά να συνομιλήσουμε με τον πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, τον πρώην Υπουργό, τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος βρίσκεται εδώ μαζί μας. Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα. Ευχαριστώ και εγώ τους οργανωτές που με προσκαλούν κάθε χρονιά. Είναι ένα ραντεβού το οποίο έχει καθιερωθεί και το θεωρώ πολύ σοβαρό και πολύ αποδοτικό. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση.

Περισσότερα...

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Δουδωνή, Το Πολίτευμα της συνύπαρξης

14 Δεκεμβρίου 2021

 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Δουδωνή, Το Πολίτευμα της συνύπαρξης, εκδόσεις Αρμός, 2021

 

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, όπως πιστοποιεί η παρουσία του Χρήστου Χωμενίδη στην αίθουσα,  είναι το «σοφό παιδί». Και επειδή είναι το σοφό παιδί, όχι όπως εννοούσε τον όρο αυτόν ο Χρήστος πριν από πάρα πολλά χρόνια, αλλά όπως τον έχει διαμορφώσει τώρα με ελευθεριότητα επικοινωνιακή και θεατρική ο Παναγιώτης,  γι’ αυτό κάνουμε  την παρουσίαση σε θεατρικό χώρο για να αναδείξουμε τη σχέση θεάτρου και δημοκρατίας. Είναι  σοφό παιδί επειδή είναι θαρραλέο. Μορφωμένο, σοβαρό, συγκροτημένο και θαρραλέο. Το στοιχείο του θάρρους, όχι του ανεπίγνωστου, είναι πάρα πολύ σημαντικό για έναν επιστήμονα ιδίως στην αρχή της διαδρομής του. Πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του. 

Περισσότερα...

Ευ. Βενιζέλος: Η αποκαταστατική δικαιοσύνη στην υπόθεση των Αγνοουμένων της Κύπρου

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2021

Ευάγγελος Βενιζέλος

 

Η αποκαταστατική δικαιοσύνη στην υπόθεση των Αγνοουμένων της Κύπρου*

 

Ευχαριστώ τους οργανωτές και εκφράζω τον βαθύ σεβασμό μου στους συγγενείς των αγνοουμένων, σε συζύγους, σε παιδιά, που ζουν αυτό το δράμα δεκαετίες τώρα. Μετά από την ενδελεχή παρουσίαση που έκανε ο κύριος Παπαπολυβίου, η δική μου θέση είναι πάρα πολύ εύκολη. Θα κάνω μερικές σύντομες  παρατηρήσεις γύρω από τη λειτουργία της λεγόμενης αποκαταστατικής δικαιοσύνης στην υπόθεση των Αγνοουμένων της Κύπρου.

Αναρωτιέμαι, τόσα χρόνια μετά τον «Αττίλα», πολύ περισσότερα χρόνια μετά τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963 – 1964, τι είναι εκείνο που μπορεί να δικαιώσει τον αγνοούμενο;

Περισσότερα...

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Παλιγγενεσία και αναστοχασμός», εκδ ΠΑΤΑΚΗ

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Παλιγγενεσία και αναστοχασμός: Κείμενα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», Εκδόσεις Πατακη στο Public Συντάγματος (24.11.2021). Για το βιβλίο μίλησαν επίσης, ο Κώστας Κωστής και  ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Τη συζήτηση συντονίζει η Καρολίνα Μέρμηγκα.

 

Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

 σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας που μας τιμά ιδιαιτέρως. Επιτρέψτε μου, εκ μέρους όλων των παρισταμένων, αφ’ εσπέρας, μια που ήσασταν και στην εκδήλωση των Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου πριν από λίγο, όπως συνηθίζεται  εκκλησιαστικά, να σας ευχηθώ για την αυριανή σας γιορτή χρόνια πολλά, υγεία και όλα τα καλά, πραγματικά από καρδιάς.

Φυσικά ευχαριστώ όλες και όλους τους φίλους που μπήκαν στον κόπο, υπό συνθήκες πανδημίας, να έρθουν σήμερα εδώ, με φυσική παρουσία όπως λέμε. Απευθύνομαι όμως και στους φίλους και τις φίλες που μας παρακολουθούν διαδικτυακά και τους ευχαριστώ και αυτούς για τον κόπο που κάνουν και το ενδιαφέρον τους. Ευχαριστώ το Public που μας φιλοξενεί τόσο φιλικά και γενναιόδωρα.

Περισσότερα...

Ευ. Βενιζέλος, Προτάσεις για την αντιμετώπιση της βραδύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης

23 Νοεμβρίου 2021

 

Ευάγγελος  Βενιζέλος

 

Προτάσεις  για την αντιμετώπιση της  βραδύτητας  στην απονομή της Δικαιοσύνης 

 

Έχω κληθεί να διατυπώσω τις απόψεις μου ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ιδιότητα που είχα  προ 26 ετών,  έχει συνεπώς  «παραγραφεί», αλλά αναζωπυρώνεται ίσως από την ευτυχώς μόνιμη ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και βέβαια από την ιδιότητα  του εισηγητή της αναθεώρησης του 2001, η οποία στο κεφάλαιο περί δικαιοσύνης, όπως και σε άλλα πολύ σημαντικά κεφάλαια, έχει παραμείνει αλώβητη, είναι το ισχύον Σύνταγμα της χώρας. Το Σύνταγμα  έχει μείνει όμως  αναξιοποίητο σε  πολλές πτυχές του και η «ανασκαφή»  των υφισταμένων συνταγματικών δυνατοτήτων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί ως θεμέλιο της συζήτησης για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Επίσης σπεύδω να διευκρινίσω ότι το πρόβλημα της βραδύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης  εν μέρει μόνο συμπίπτει με την καθυστέρηση στη δημοσίευση των αποφάσεων. Θα έλεγα ότι αυτό είναι μία εμφανής και σχετικά εύκολη ως προς την αντιμετώπιση της όψη του προβλήματος. Βεβαίως, όταν η καθυστέρηση στη δημοσίευση των αποφάσεων αφορά Ανώτατα Δικαστήρια, οι πειθαρχικοί μηχανισμοί είναι στην πραγματικότητα αλυσιτελείς. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα αποκαλύπτονται όσο προοδεύει η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, γιατί αν μη τι άλλο θα έχουμε την πλήρη και σε πραγματικό χρόνο εικόνα του ρυθμού απονομής της δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις δικαιοδοσίες και σε όλους τους βαθμούς.

Περισσότερα...

Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Αθανάσιου Έλλις στο Thessaloniki Summit

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

 

Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Αθανάσιου Έλλις

στο Thessaloniki Summit (4.11.2021)

 

Α. Έλλις: Να ξεκινήσω, επειδή είμαστε στη Θεσσαλονίκη και προφανώς έχει δεδομένη θεωρώ την ευαισθησία του για την περιοχή ο κ. Βενιζέλος , αλλά και επειδή η επικαιρότητα δεν είναι πολύ θετική για την περιοχή, να ρωτήσω εάν η διαχείριση της πανδημίας και με μεγαλύτερη έμφαση, θα έλεγα, στην περιοχή εδώ, είναι σωστή ή μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Να ρωτήσω και πιο συγκεκριμένα το ερώτημα που τις τελευταίες ώρες ακούγεται, σε ό,τι αφορά τις εκκλησίες, εάν θα πρέπει να ζητούνται πιστοποιητικά ή όχι. Βέβαια, να ζητήσω από τον κ. Βενιζέλο όσο πιο σύντομα για να προλάβουμε να κάνουμε αρκετές ερωτήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα, κ. Έλλις. Πέρυσι, τέτοια εποχή περίπου, λίγο νωρίτερα, είχα κάνει μία δημόσια παρέμβαση ακριβώς επειδή η Θεσσαλονίκη είχε τετραπλάσια κρούσματα από την Αττική και θεωρούσα αδιανόητο να μη λαμβάνονται εντατικότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη εν όψει των συνθηκών. Φέτος συμβαίνει πάλι το ίδιο. Με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα, τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης είναι τετραπλάσια πάλι.

Περισσότερα...

Κύκλος Ιδεών : Ευάγγελος Βενιζέλος - Χρήστος Χωμενίδης | Ελλάδα Μετά V

 Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

 

Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου – Χρήστου Χωμενίδη στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, «Η Ελλάδα Μετά V:   Από την  κρίση στην  κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;»  

 

Χρ. Χωμενίδης: Φτάσαμε στο τέλος και του  φετινού συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών και αυτό που έχω εγώ να παρατηρήσω, να επισημάνω, είναι πως ό,τι ξεκίνησε ως μία έμπνευση του Ευάγγελου Βενιζέλου πριν από πέντε χρόνια, εξελίχθηκε –πέραν πάσης δικής μου, και των περισσοτέρων φαντάζομαι, προσδοκίας– σε ένα αληθινό καλειδοσκόπιο της πραγματικότητας και του στοχασμού γύρω από την πραγματικότητα. Το λέω απολύτως ειλικρινά και με θαυμασμό, βέβαια ο κόσμος αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα, με ραγδαία ταχύτητα, αλλά φαντάζομαι ότι μετά από κάποια χρόνια, εάν θέλουν κάποιοι άνθρωποι να δουν τι συνέβαινε –και κυρίως πώς προσλαμβανόταν αυτό το οποίο συνέβαινε– στην Ελλάδα θα ανατρέξουν στα βιντεοσκοπημένα πρακτικά του σημερινού συνεδρίου.

Περισσότερα...