- Ευ. Βενιζέλος, Βουλή: Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν χρειάζεται.
-
Αθήνα, 10 Ιουλίου 2018
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόµου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθµίσεις - Αντιµετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζοµένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις»,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η κυβέρνηση διανύει την τελευταία της φάση πολιτικά και συνταγματικά. Πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επικρατήσει και τις σκοπιμότητες που θα υπηρετηθούν. Σε αυτή λοιπόν την τελευταία φάση, η κυβέρνηση επιδίδεται, πέραν από όλων των άλλων, στην επίμονη και συστηματική προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης για τη λήψη κάθε αντιδημοφιλούς μέτρου στην επόμενη κυβέρνηση, για την ακρίβεια στις επόμενες κυβερνήσεις, γιατί η επόμενη περίοδος, η επόμενη μακρά περίοδος, είναι δυστυχώς ναρκοθετημένη.
Το δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί βασίζεται σε μία τραγική παραδοχή, ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης από τώρα έως το 2060 θα είναι περίπου 1-1,2% του ΑΕΠ. Έχουμε συμφωνήσει σε υψηλά, θα έλεγα πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτογενή πλεονάσματα και μέχρι το 2022 και πολύ περισσότερο μέχρι το 2060, αλλά δεν είναι αυτό το μεγάλο θέμα. Εάν σε αυτήν την πολιτική-δημοσιονομική συμφωνία, η οποία είναι μία άσκηση επί χάρτου, είχαν συμφωνηθεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με υψηλό μέσο πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης ετήσιο, θα είχε το πράγμα μία λογική.
- Βουλή | Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει κρυφή περικοπή συντάξεων με το σημερινό νομοσχέδιο 3,3 δισ
-
Αθήνα, 18 Μαΐου 2017
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του ν/σ του ΥΠΟΙΚ «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018- 2021 και λοιπές διατάξεις»
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, θα ήθελα να υπενθυμίσω τι συμβαίνει σήμερα στη Βουλή. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλείται σήμερα το βράδυ να ψηφίσει δύο νέα μνημόνια. Το μνημόνιο 3+ με μέτρα για την περίοδο μέχρι τον Ιούλιο του 2018 και το Μνημόνιο 4 για την περίοδο μέχρι και το 2021, που αφορά την επόμενη Βουλή και την επόμενη Κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μέτρα για το χρέος, τα οποία εύχομαι να δοθούν, είναι υπεσχημένα και δεδομένα από το 2012. Τότε μας δόθηκαν χωρίς πρόσθετα μέτρα, εφάπαξ. Τώρα θα μας δοθούν σταδιακά και με μέτρα. Άρα η Βουλή ψηφίζει επί της αρχής και ένα διαρκές μνημόνιο, μετά το τέταρτο μνημόνιο, συνδεδεμένο με τη σταδιακή παραχώρηση παραμετρικών αλλαγών στο χρέος.
Δεν θα μιλήσω, κυρίες και κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης, για την πολιτική απαξίωση και τον ιδεολογικό ευτελισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρευστοποιηθεί αξιακά και πολιτικά, δεν είναι σε στερεά κατάσταση. Προσλαμβάνει το σχήμα του δοχείου, στο οποίο κάθε φορά εισέρχεται. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καλές-κακές, είχαν στερεά κατάσταση. Μπορεί να είχαν χτυπήματα, ξυσίματα, ακρωτηριασμούς, να ήταν στρογγυλές ή να είχαν γωνίες, αλλά ήταν στέρεες. Τώρα μιλάμε για την πολιτική των ρευστών. Δε θα μιλήσω ούτε για την κυλιόμενη πολιτική απάτη εις βάρος του ελληνικού λαού.
- Θεσσαλονίκη | Η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται ούτε καν τυπικά, παρακαλεί, τίθεται υπό την κηδεμονία της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Προέδρου Ολάντ
-
Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2016
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδηµοκρατία», η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης για τη Κεντροαριστερά και οι PES Activists GREECE, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Η Ελλάδα στις Συµπληγάδες του Ασφαλιστικού και του Προσφυγικού. Υπάρχει εθνική διέξοδος;»
Αγαπητέ Δήμαρχε, φίλες και φίλοι, χαίρομαι πολύ που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Μετά τις εκλογές δεν είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε κι ευχαριστώ πραγματικά τους φίλους μας των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία, που πήραν την πρωτοβουλία αυτή. Ευχαριστώ τους PES Activists που έχουν υψώσει τη σημαία τους εδώ και μας θυμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα τα τελευταία χρόνια πήρε απόφαση να απευθυνθεί όχι μόνο στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές αλλά και στους Ευρωπαίους Δημοκράτες και συγκρότησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την κοινοβουλευτική του ομάδα ως «προοδευτική συμμαχία σοσιαλιστών και δημοκρατών», προκειμένου να υποδεχθεί και κόμματα που δεν ανήκουν στη σοσιαλιστική παράδοση αλλά ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, στον χώρο των μεταρρυθμίσεων, στο χώρο του ριζοσπαστικού κέντρου. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το συντονιστή, αλλά και τους εισηγητές μας, τον καθηγητή τον κ. Νεκτάριο και τον συνάδερφο τον κ. Μπαξεβάνη, για όσα μας είπαν.
Φίλες και φίλοι, η χώρα παραπαίει, κινείται χωρίς πολιτική διεύθυνση. Υπάρχει κυβέρνηση, υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά δεν υπάρχει στρατηγική, δεν υπάρχει προσανατολισμός, δεν υπάρχει ρυθμός, δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Η χώρα δίνει την εντύπωση πως παλεύει με μία Λερναία Ύδρα. Προσπαθεί η Κυβέρνηση τσάτρα-πάτρα να αντιμετωπίσει ένα θέμα και ανοίγουν στη θέση του θέματος αυτού, δύο. Ο κύκλος είναι φαύλος, κυνηγάμε την ουρά μας εδώ και 14 μήνες και έχουμε φτάσει να αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση του Δεκεμβρίου του 2014 ως έναν στόχο σχεδόν παραδείσιο, που τον χάσαμε και που η χώρα μπορεί να τον ξαναβρεί μετά από τρία χρόνια, τέσσερα.
- ΕΒΕΑ | Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε συλλογικές εμπειρίες και, κάποια στιγμή, θα συνεννοηθούμε
-
Αθήνα 13 Ιανουαρίου 2016
Δευτερολογία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση με θέμα «Μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό: Ευκαιρία για εθνική ανασυγκρότηση ή Αιτία εθνικού αδιεξόδου»
Επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω την εμπειρία μου από τα τελευταία έξι χρόνια. Εξαρχής υπήρξε μία σύγκρουση, η οποία και τώρα συνεχίζεται, ανάμεσα στη μακροοικονομική θεώρηση και τη δημοσιονομική θεώρηση. Το πρόγραμμα προσαρμογής είναι πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι εταίροι πάντα είναι έτοιμοι να αποδεχθούν μία σχέση ανταλλαγής, ένα trade-off ανάμεσα σε δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες όμως εν τέλει έχουν τη μορφή άμεσου ή έμμεσου δημοσιονομικού μέτρου. Δεν μπορούν να αντιληφθούν, γιατί δεν τους ενδιαφέρει αυτή η προοπτική, τη μακροοικονομική προσέγγιση, δηλαδή την ανάγκη να περιορίσω τις επιπτώσεις, να περιορίσω την ύφεση, γιατί εδώ δε μιλάμε τώρα για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά μιλάμε για τέτοια δυναμική των πολλαπλασιαστών ώστε τουλάχιστον να μην έχω πολύ μεγάλη ύφεση και να μπορέσω κάποια στιγμή να ανατάξω την κατάσταση. Αυτό δεν τους ενδιαφέρει, αυτό ήταν πάντα η σύγκρουση, το πραγματικό πεδίο της διαπραγμάτευσης.
Η περικοπή των εισφορών ήταν μία προσέγγιση, ας το πούμε έτσι, αναπτυξιακή, μακροοικονομική, διότι με τη μείωση των εισφορών δε μειώνεις στην πραγματικότητα την ανεργία, δεν αυξάνεις την απασχόληση, αλλά αποκαλύπτεις απασχόληση, δηλαδή φεύγουν άνθρωποι από την αδήλωτη εργασία, γίνονται ασφαλισμένοι, αλλάζεις στην πραγματικότητα τα δημοσιονομικά δεδομένα και για το ασφαλιστικό σύστημα και για τη φορολογία εισοδήματος. Άρα έχεις μία αλυσίδα θετικών επιπτώσεων και βέβαια αυτό μπορεί στη συνέχεια να λειτουργήσει ως μία πολύ μικρή συμβολή στην προοπτική ενός ενάρετου κύκλου. Αυτή ήταν πάντα και αυτή θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη η συζήτηση, η μακροοικονομική και η δημοσιονομική προσέγγιση.
- EBEA | Tο ασφαλιστικό είναι η επιτομή του εθνικού και κοινωνικού ζητήματος, γιατί τώρα τελείωσαν τα εύκολα ψέματα
-
Αθήνα 13 Ιανουαρίου 2016
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση με θέμα «Μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό: Ευκαιρία για εθνική ανασυγκρότηση ή Αιτία εθνικού αδιεξόδου»
Ευχαριστώ τους οργανωτές της εκδήλωσης και τον συντονιστή.
Είχα την ευκαιρία να γράψω πριν από λίγες ημέρες ένα άρθρο για το ασφαλιστικό ζήτημα, επιγράφοντάς το με την αξιωματική διατύπωση ότι το ασφαλιστικό είναι η επιτομή του ελληνικού ζητήματος. Συμπτωματικά, το επίσημο θέμα της σημερινής μας συνάντησης είναι το ερώτημα αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι ευκαιρία εθνικής ανασυγκρότησης ή αφορμή ενός εθνικού αδιεξόδου. Η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί για να δώσουμε απάντηση στο ασφαλιστικό πρόβλημα, πρέπει να δώσουμε απάντηση στο εθνικό πρόβλημα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, ως άσκηση συλλογικής αυτοσυνειδησίας, να δίνει κανείς απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήματα.
Το ασφαλιστικό είναι η επιτομή του εθνικού μας ζητήματος γιατί αφορά την ίδια τη συνοχή της κοινωνίας αλλά και της πολιτείας. Στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα φαίνεται ο χαρακτήρας ενός κράτους, ως κοινωνικού κράτους δικαίου. Φαίνεται η αντίληψη μίας κοινωνίας για το τι σημαίνει σχέδιο ζωής, φιλοδοξία, επιδίωξη, στόχος, καταξίωση. Φαίνεται ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης. Στο ασφαλιστικό σύστημα φαίνονται τα στοιχεία της αλληλεγγύης των γενεών, φαίνεται ο ρόλος της οικογένειας . Και βέβαια, για να έρθουμε πιο κοντά στη συγκυρία, στο ασφαλιστικό ζήτημα συνοψίζονται όλα τα προβλήματα της αντιμνημονιακής δημαγωγίας, των συμπυκνωμένων και συχνά χυδαίων ψεμάτων που ακούστηκαν τα τελευταία χρόνια. Έρχονται στην επιφάνεια όλα τα πανευρωπαϊκά προβλήματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, το δημογραφικό, το δημοσιονομικό, το αναπτυξιακό, γιατί η Ευρώπη και μαζί με την Ευρώπη η Ελλάδα μικραίνει και γερνάει πληθυσμιακά και γιατί ανατρέπονται όλα τα αυτονόητα, όλα τα κεκτημένα ενός ευρωπαϊκού τρόπου ζωής που είναι και ο ελληνικός τρόπος ζωής σε πολύ μεγάλο βαθμό. Άρα, πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με όλα αυτά τα ζητήματα για να δώσουμε μία σοβαρή και μακροπρόθεσμη απάντηση στο ασφαλιστικό.
- Κεφάλαιο | Η Ελληνική οικονομία το 2016 - το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό
-
Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2016
Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου για το Capital.gr και την εφημερίδα Κεφάλαιο
Η Ελληνική οικονομία το 2016 - το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό
Καλούμαστε καθημερινά να απαντήσουμε στην ερώτηση «πού πηγαίνουμε», πώς θα πορευτεί η οικονομία και συνολικά η χώρα το 2016, αν μπορούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να είναι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον ή αν εξακολουθούν να είναι ενεργοί υπαρξιακού χαρακτήρα κίνδυνοι για τη χώρα.
Δεν με εκφράζει καμιά χαιρέκακη αντιπολιτευτική αντίληψη που επενδύει στο σενάριο της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής και του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου. Δεν αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις και χωρίς διακοπή ή παλινδρόμηση αυτά τα έξι πέτρινα χρόνια για να περιμένω τώρα να στήσω χορό στα ερείπια μιας χώρας που ζει την εμπειρία της έκπτωσης από το ευρωπαϊκό της status ή στην αυλή μιας χώρας που σέρνεται υπό συνθήκες στασιμοχρεοκοπίας και αθεράπευτης συλλογικής αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας.
Επιθυμώ να πετύχει μια πολιτική για την οποία αγωνιστήκαμε και στην οποία προσχώρησε τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να το πιστεύει και χωρίς να το παραδέχεται λυτρωτικά και δημιουργικά. Επιθυμώ να πετύχει μια πολιτική που προϊόντος του χρόνου εφαρμόζεται φυσικά με αυξανόμενη δυσκολία από μια κοινωνία βαθειά κουρασμένη και μια οικονομία με εξαντλημένη τη φοροδοτική της ικανότητα. Μέχρι τις εκλογές του 2012 είχε επιτευχθεί το 80% της δημοσιονομικής προσαρμογής. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 είχε επιτευχθεί το 95%. Επιθυμώ να πετύχει μια πολιτική που συνάντησε δυσανάλογα εμπόδια μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και διακόπηκε βίαια με την εκλογική του νίκη τον Ιανουάριο του 2015, λίγο πριν η χώρα περάσει στη φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με όσα θα σήμαινε αυτό.
- Η κυβέρνηση υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει ότι και κόβει τις συντάξεις και αυξάνει τις εισφορές.
-
Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2016
Συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφερόμενοι στο σημερινό «σημείωμα» του Μεγάρου Μαξίμου για το άρθρο του κ. Βενιζέλου περί ασφαλιστικού που δημοσιεύθηκε στο ekyklos.gr, παρατηρούσαν τα εξής :
Αυτό που κατάλαβε η κυβέρνηση από τη συνολική πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για το ασφαλιστικό είναι η αντίθεση στην αύξηση των εισφορών ώστε η κυβέρνηση να αναγκαστεί να κόψει τις συντάξεις και να εκτεθεί πολιτικά! Φοβερός συλλογισμός. Η κυβέρνηση υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει ότι και κόβει τις συντάξεις και αυξάνει τις εισφορές. Η κυβέρνηση υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει τη βλάβη που έχουν προκαλέσει στην οικονομία συνολικά και κατά συνέπεια στο ασφαλιστικό σύστημα οι δώδεκα μήνες της παραμονής της στην εξουσία και της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης.
Δεν πρόσεξε προφανώς η κυβέρνηση στο άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου τις αναφορές, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη :
- ekyklos.gr | Το ασφαλιστικό ζήτημα ως επιτομή του ελληνικού ζητήματος
-
Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2015
Άρθρο Ευάγγελου Βενιζέλου στο ekyklos.gr
Το ασφαλιστικό ζήτημα ως επιτομή του ελληνικού ζητήματος
Το ασφαλιστικό είναι η επιτομή του ελληνικού ζητήματος που σε άλλες του πτυχές αποκαλύπτεται και σε άλλες συγκαλύπτεται τα έξι τελευταία χρόνια. Τα χρόνια όχι της δημιουργίας αλλά των επιπτώσεων της κρίσης και της προσπάθειας υπέρβασής της.
Η παρουσίαση της κυβερνητικής πρότασης επί τη βάσει της οποίας διεξάγεται - υποτίθεται - η τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, συμπίπτει με την επέτειο του ενός χρόνου από την ενθουσιώδη υπερψήφιση του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», των εύκολων υποσχέσεων για αποκατάσταση των περικοπών και επαναφορά της 13ης σύνταξης, της επικοινωνιακής πανστρατιάς κατά του «μειλ Χαρδούβελη» που φαντάζει όαση συγκρινόμενο με τις τωρινές προτάσεις.
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 το πλαίσιο μέσα στο οποίο τίθεται το ασφαλιστικό είναι δυστυχώς πολύ δυσμενέστερο. Η χώρα αντί να βρίσκεται σε καθεστώς προληπτικής πιστωτικής γραμμής και προστατευμένης επανόδου στις αγορές, βρίσκεται βαθιά μέσα στο τρίτο μνημόνιο καθώς ζήτησε και έλαβε με αυστηρούς όρους νέο μεγάλο δάνειο από τους Ευρωπαίους εταίρους της για να καλύψει τις επιπτώσεις του πρώτου 7μηνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Υποχώρησε ξανά σε κατάσταση ύφεσης και τώρα προσδοκά να επανέλθει το Δεκέμβριο του 2018 στη θέση που ήταν το Δεκέμβριο του 2014. Περιττεύει να επαναλάβω εδώ τι συνέβη με τη διαρροή καταθέσεων, τα capital controls, τις απώλειες του δημοσίου από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις ανακολουθίες ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, την αποθάρρυνση των επενδύσεων, το κλίμα αμφιθυμίας και αβεβαιότητας. Περιττεύει να αναφερθώ στη συνολική διεθνή και περιφερειακή θέση της χώρας και στο τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού και του μεταναστευτικού. Ούτε στο επίπεδο λειτουργίας των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τίθεται ξανά ζήτημα προσωπικής ασφάλειας από σημαντικά στελέχη του ίδιου του κυβερνητικού χώρου που τώρα απομακρύνθηκαν.
- Ομιλία στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
-
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013
Ομιλία Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας «Ίδρυση Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών»
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, τον Ιούλιο, λίγες εβδομάδες μετά τον σχηματισμό της Κυβέρνησης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε την πρώτη πρόταση νόμου, που είναι αυτή που συζητείται με καθυστέρηση δυστυχώς σήμερα. Την πρότασή μας για τη συγκρότηση ενός Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από τη μελλοντική εκμετάλλευση των εθνικών πόρων, του ορυκτού πλούτου, των υδρογονανθράκων και σκοπός του ταμείου αυτού θα είναι βεβαίως η ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, η ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είχε γίνει τον Ιούλιο του 2012, επειδή ήταν αντιληπτό από όλους μας εδώ και χρόνια πως η δημογραφική και δημοσιονομική κρίση των ευρωπαϊκών συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, όχι μόνον στην Ελλάδα, σε όλες τις χώρες, επέβαλε και επιβάλλει άλλου είδους πρωτοβουλίες, άλλου είδους ρυθμίσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις μέχρι τώρα κλασικές αντιλήψεις για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.
- Συνέντευξη τύπου για το ν/σ για ευπαθείς ομάδες
-
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με θέμα την «Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την Προστασία των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων»
Καλημέρα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καταθέσει πρόταση νόμου με δέσμη μέτρων για την προστασία ευπαθών ομάδων της ελληνικής κοινωνίας.
Η κρίση που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια θίγει το σύνολο βέβαια του λαού, όλα τα κοινωνικά στρώματα, ιδίως τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Υπάρχουν όμως ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ανάπηροι, οι ανασφάλιστοι και πρωτίστως οι άνεργοι, που είναι η μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα, που πλήττονται κατ’ ένα τρόπο, ο οποίος είναι δυσβάστακτος.
Η κοινωνική αλληλεγγύη, τα δίκτυα του κράτους δικαίου πρέπει να είναι παρόντα και όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, παρά τα δημοσιονομικά όρια που υπάρχουν. Τώρα πρέπει να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, τώρα που μπαίνουμε στο πιο δύσκολο αλλά ταυτόχρονα και πιο ελπιδοφόρο εξάμηνο.