Χαιρετισμός στο 1ο Συνέδριο για την Ψηφιακή Δημοκρατία

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2013

Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στο 1ο Συνέδριο για την Ψηφιακή Δημοκρατία.


Κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής, κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι από το εξωτερικό, φίλες και φίλοι,

Το αντικείμενο της συνάντησης αυτής είναι αφιερωμένο στις νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής και δημοκρατίας, στην ψηφιακή δημοκρατία, αλλά η αλήθεια είναι πως παρ’ ότι ζούμε σε ένα νέο προωθημένο τεχνολογικό περιβάλλον, όταν συζητούμε για δημοκρατία, στην  πραγματικότητα συζητούμε πάντα για κάτι το θεμελιώδες, για κάτι το αρχαϊκό στον πυρήνα του, για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία που συνδέεται με το Κράτος Δικαίου και που έχει κυριαρχήσει ως μορφή οργάνωσης, πολιτικής οργάνωσης των κοινωνιών τους τελευταίους τρεις αιώνες. Το λέω αυτό, γιατί στη χώρα μας, αυτές τις μέρες ειδικά, η δημοκρατία αμύνεται, η δημοκρατία αγωνίζεται να αυτοπροστατευθεί με τις πρωτοβουλίες της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, η οποία λειτουργεί ως θεματοφύλακας και του κράτους δικαίου, αλλά και των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπευτικών θεσμών. Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, αυτή την  ιστορικότητα των θεσμών να την έχουμε πάντα στο μυαλό μας, όταν συζητούμε για την δημοκρατία, για νέες μορφές δημοκρατίας, όταν συζητούμε για τις σχέσεις δημοκρατίας και τεχνολογίας.

Περισσότερα...

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας σχετικά με τα άτομα με αναπηρία (HLMDD)

Δευτέρα, 23 Σεπτέμβριος 2013

Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας σχετικά με τα άτομα με αναπηρία (HLMDD)

 

Κύριε Πρόεδρε της Γενικής Συνέλευσης,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Εξοχότητες,

Το ζήτημα της αναπηρίας και της ανάπτυξης συνιστά μια θετική και εξέχουσας σημασίας πρόκληση για την αποφασιστική συνεργασία της διεθνούς κοινότητας. Σήμερα, μας δίδεται μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά προκειμένου να εμπλουτίσουμε κατά τρόπο εποικοδομητικό το μέχρι σήμερα ατελές θεσμικό πλαίσιο.

Η σημερινή συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας σχετικά με τα άτομα με αναπηρία, μας δίνει την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε και να ενισχύσουμε τον υπάρχοντα δεσμό μεταξύ της αναπηρίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης, προωθώντας την ενσωμάτωση του ζητήματος της αναπηρίας στις αναπτυξιακές πολιτικές.

Η υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Ανθρώπων με Αναπηρία (CRPD), το 2006, συνιστά ορόσημο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τώρα είναι η στιγμή να εξασφαλίσουμε ότι η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για μια αναπτυξιακή ατζέντα που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα της αναπηρίας, θα γίνει πραγματικότητα.

Περισσότερα...

Ευ. Βενιζέλος: Οι θεσμοί κοινωνικής βοήθειας και συμπαράστασης έρχονται να συμπληρώσουν το κοινωνικό κράτος

                                                                                                  Ηράκλειο, 12 Ιουλίου 2013

  

Δηλώσεις Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, κατά την επίσκεψή του
στο κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο της Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Ν. Ηρακλείου.


Το κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο που έχει οργανώσει η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου είναι ένα δείγμα της έμπρακτης κοινωνικής προσφοράς της Εκκλησίας που έρχεται να βοηθήσει με πρακτικό τρόπο την τοπική κοινωνία σε μια περίοδο κρίσης. Αυτοί είναι δεσμοί αλληλεγγύης. Είναι δεσμοί κοινοτικοί που έχουν πολύ μεγάλη αξία, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, ακαδημαϊκό συνάδελφο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για το τεράστιο έργο του, έργο όχι μόνο αμιγώς πνευματικό, αλλά και κοινωνικό. Χαίρομαι γιατί οι αυτοί οι δεσμοί κοινωνικής αλληλεγγύης είναι που κρατούν την κοινωνία μας όρθια κι έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση ενωμένοι και να δούμε το μέλλον. Γιατί η Ελλάδα έχει μέλλον και θα το κατακτήσει προς όφελος των παιδιών της.

Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Υπάρχει αντίδραση, υπάρχει αγωνία, υπάρχει αίσθημα αδικίας. Αλλά περνάμε τον κάβο. Η Ελλάδα θα ξανά κατακτήσει την θεσμική της ισοτιμία και την προοπτική της μέσα στην Ευρώπη. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Η άλλη επιλογή είναι η επιλογή της απομόνωσης, της οικονομικής και κοινωνικής διάλυσης. Η Ευρώπη είναι δύσκολη, είναι ένα σκληρό, ανταγωνιστικό γήπεδο, αλλά είναι το μόνο γήπεδο μέσα στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να σταθεί όρθια και να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος.

Περισσότερα...

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία Κ.Δ.Α.Π. - ΜΕΑ

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2013   


Δήλωση Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την επίσκεψή του σήμερα στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία Κ.Δ.Α.Π. - ΜΕΑ του Δήμου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη

 
Αγαπητέ μου Δήμαρχε, κατ' αρχάς ευχαριστώ θερμά εσένα και όλο το επιτελείο του Δήμου και των δομών της Κοινωνικής Πολιτικής και τις οικογένειες, και κυρίως τα παιδιά και τους νέους για τη θερμή υποδοχή και την ευκαιρία που μου δίνετε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι, παρακολουθώ την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης αρκετό καιρό και ξέρω πόσο καλή δουλειά κάνει ο Δήμος Συκεών -Νεάπολης και άλλοι Δήμοι και πιστεύω βαθιά στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μέσα στην κοινωνία, ξέρει τι γίνεται, μπορεί να σταθεί στην οικογένεια, μπορεί να σταθεί σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.
 
Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια βαθιά κρίση, έχουν μειωθεί τα εισοδήματα, έχει αυξηθεί η ανεργία και η φτώχια. Θα ξεπεράσουμε την κρίση, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στη γραμμή μας. Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που ξεπερνούν, ούτως ή άλλως, την κρίση, είναι πιο βαθειά από την κρίση, όπως είναι για παράδειγμα η αναπηρία, κάθε είδους αναπηρία.

Περισσότερα...

Συνέντευξη Τύπου Ευ. Βενιζέλου & Π. Μπεγλίτη με θέμα: Κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη Τύπου Ευ. Βενιζέλου & Π. Μπεγλίτη με θέμα: Κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων  Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα. Σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε. Θέλουμε με τον κ. Μπεγλίτη να ανακοινώσουμε σήμερα ορισμένες αποφάσεις μας που τις θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικές σε σχέση με το χώρο των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι ο κατεξοχήν χώρος στον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί και η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως ξέρει πολύ καλά η ελληνική κοινωνία, παραδοσιακά τα στρατιωτικά μας νοσοκομεία και οι στρατιωτικοί μας γιατροί διακρίνονται για το υψηλό επίπεδο των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών που παρέχουν. Εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε για όλους τους δικαιούχους, εν ενεργεία και απόστρατους, αυτό το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Θέλουμε όμως, διατηρουμένου αυτού του επιπέδου, να λάβουμε πρόσθετα μέτρα τα οποία διευρύνουν την προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς την κοινωνία. Τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα:

Περισσότερα...

Άρθρο στην Ελευθεροτυπία | Το Διαδίκτυο ο φυσικός μας χώρος

12 Μαΐου 2007

Το Διαδίκτυο ο φυσικός μας χώρος

του Ευ. Βενιζέλου

Το Διαδίκτυο είναι πλέον ο φυσικός μας χώρος. Είναι το πιο δυναμικό και άμεσο μέσο επαφής με ένα ευρύτερο ακροατήριο. Οχι μόνο παρέχει δυνατότητες συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, αλλά λειτουργεί ως εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζονται αμέσως θέσεις, απόψεις, τάσεις, προδιαθέσεις.

Υπάρχουν μεγάλες ομάδες ανθρώπων, ιδίως νέων πολιτών, που αντιδρούν απέναντι στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, που δεν γοητεύονται από τη διαμεσολάβηση του Τύπου, αλλά είναι ανοικτοί στην απευθείας προσωπική επικοινωνία χωρίς τους τυπικούς κανόνες και τις συμβάσεις της πολιτικής επικοινωνίας. Αυτό ώς ένα βαθμό μόνον γίνεται με τις ιστοσελίδες που λειτουργούν ως εξαιρετικά αρχεία. Από την άλλη μεριά, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένα μέσο προσωπικής και όχι δημόσιας επικοινωνίας.

Το μπλογκ / ιστολόγιο διαθέτει πάμπολλα πλεονεκτήματα: είναι γρήγορο, είναι αντισυμβατικό, είναι άμεσο, είναι δημόσιο και προσωπικό ταυτόχρονα, είναι διαδραστικό. Το δικό μου μπλογκ είναι -όπως λέει και το όνομά του- ένα πολιτικό ημερολόγιο. Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να θέσει ό,τι ζήτημα θέλει και όπου μπορώ δίνω απάντηση. Σχολιάζω και σχολιάζομαι. Νιώθω ότι συμμετέχω σε μια κοινότητα συνομιλητών. Δέχομαι την κριτική, ακόμη και όταν αυτή είναι πολύ σκληρή και ισοπεδωτική, γιατί ξέρω ότι πολλοί είναι αυτοί που θα προσέξουν και τις δικές μου απαντήσεις.

Πιστεύω ότι αποκτώ έτσι μια πολύ καλύτερη αίσθηση των τάσεων της κοινωνίας των πολιτών. Εντοπίζω προβλήματα και επαναπροσδιορίζω πολιτικές προτεραιότητες. Το όφελος για μένα είναι πολύ μεγάλο. Ελπίζω το ίδιο να ισχύει και για κάποιους από τους συνομιλητές μου. 

 

*Άρθρο Ευ. Βενιζέλου στην Ελευθεροτυπία, 12 Μαΐου 2007

 

Κοινωνικός εθελοντισμός και κοινωνικό κράτος.

4 Μαρτίου 2007

 

[Οι συμπληρωματικοί ρόλοι της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών]

Κυρία και κύριοι πρόεδροι, κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι. Είναι ιδιαίτερα τιμητικό και κολακευτικό για μένα το γεγονός ότι οι επτά ροταριανοί όμιλοι μου εμπιστεύτηκαν σήμερα την εισαγωγική αυτή ομιλία. Σε μια τελετή που και εγώ νιώθω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική, συμβολική, παιδαγωγική και ως εκ τούτου ο ρόλος του ομιλητή είναι πάντα λεπτός, γιατί πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός τέτοιου ακροατηρίου και στις σκοπιμότητες μιας τέτοιας κοινωνικής εκδήλωσης.

Περισσότερα...

Κοινωνία Αλληλεγγύης και συνοχής.

15 Μαΐου 2006

 

[Η επίθεση της Κυβέρνησης και η απάντηση των πολιτών. Συμμετοχή – Εθελοντισμός]


Σεβασμιότατε, με το θάρρος της παλιάς μας φιλίας, της κοινής μας καταγωγής και της κοινής μας επιστήμης, θέλω να σας ευχηθώ από καρδιάς να έχετε μία μακρά, καρποφόρα και ευλογημένη διακονία στον ωραίο λαό του Πειραιά που είναι το ποίμνιό σας.

Περισσότερα...