26.6.2024
Ευάγγελος Βενιζέλος
Το καταγωγικό τραύμα της Μεταπολίτευσης: Πώς λειτούργησε ο χρόνος από το 1974 έως σήμερα στο κυπριακό και τις ελληνοτουρκικες σχέσεις ; *
Κύριε Πρέσβη, σας ευχαριστώ για την υποδοχή στο Σπίτι της Κύπρου και για τους θερμούς λόγους. Αντιλαμβάνομαι τον φόρτο τον συναισθηματικό και τον ιστορικό και την αγωνία σας να ακούσετε πράγματα για το μέλλον, αλλά για να φθάσουμε να μιλήσουμε για το μέλλον σοβαρά και υπεύθυνα, πρέπει να έχουμε συνεννοηθεί όσο γίνεται καθαρότερα για το παρελθόν.
Κύριε Κοσμήτορα και Πρόεδρε της Κυπριακής Ακαδημίας, ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση που μου απεύθυνε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η Νομική Σχολή την οποία διευθύνετε. Χαίρομαι γιατί έχουμε αυτή την επιστημονική συνάφεια και χαίρομαι γιατί είμαι εδώ με αγαπητούς και εκλεκτούς συναδέλφους, με όλη τη σύνθεση των ομιλητών της σημερινής συζήτησης με συνδέουν στενοί, προσωπικοί και επιστημονικοί δεσμοί.
3 Ιουνίου 2024
Ευάγγελος Βενιζέλος*
Χριστιανική και συνταγματική αντίληψη ως προς τη Βιοηθική **
Ευχαριστώ για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που μου δίνετε να συζητήσω μαζί σας, σε αυτόν τον ωραίο κύκλο που ασχολείται με θέματα υγείας και θρησκείας, γύρω από τη βιοηθική, σε μία προσπάθεια να συγκρίνω τη συνταγματική και τη χριστιανική αντίληψη ως προς αυτήν. Σας ευχαριστώ επίσης για τα πολύ θερμά λόγια που είπατε και για την παρουσίαση του βιογραφικού μου, θα μπορούσαμε να το είχαμε παραλείψει αυτό. Είπατε ότι με θεωρούν κάποιοι «θεολόγο της πολιτικής». Αυτό ισχύει κατά βάθος για όλους τους ομοτέχνους μου. Η πολιτική θεωρία, η θεωρία του κράτους βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε θεολογικές βάσεις[1]. Βασικές έννοιες του Δημοσίου Δικαίου και της πολιτειολογίας έχουν την καταγωγή τους στη θεολογική σκέψη και ως εκ τούτου είμαστε βαθύτατα επηρεασμένοι ανεξάρτητα από τις προσωπικές πεποιθήσεις του καθενός και ανεξάρτητα από το εάν μιλάμε σήμερα για ένα κρατικό φαινόμενο το οποίο έχει καταστεί κοσμικό, secular [2].
29.5. 2024, Ζάππειο
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στο επίσημο δείπνο λήξης της 1ης Παγκόσμιας συνόδου κορυφής των Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ
Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής κ. Ελπιδοφόρε,
Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες και Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι,
Εξοχώτατοι,
Εντιμολογιότατοι Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου,
Κυρίες και κύριοι
1. Θεωρώ μεγάλη τιμή την ευκαιρία που έχω να απευθυνθώ στους Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου, το σώμα των οφφικιαλίων που ευλογήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και κλήθηκε να ενώσει τις δυνάμεις του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Αγίας Μεγάλης Εκκλησίας του Χριστού. Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στους διοργανωτές, ιδιαίτερα στον πατέρα Αλέξανδρο Καρλούτσο για την τιμή να με προσκαλέσουν ως ομιλητή σε αυτό το επίσημο δείπνο, σε έναν συμβολικό τόπο της Αθήνας, το Ζάππειο. Ένα μνημείο που αναφέρεται στους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες μέσω της ιστορικής προσωπικότητας του Ευαγγέλη Ζάππα και της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
14.5.2024
Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου - Αλέξη Παπαχελά, στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, «Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)»
Κύκλος ΧI. Τα μεγάλα δίπολα της πεντηκονταετίας ως οιωνοί για το μέλλον
Α. Παπαχελάς: Καλησπέρα. Καταρχήν να ευχαριστήσω τον Κύκλο και τον Πρόεδρο κ. Βενιζέλο για την τιμή να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, το κλείσιμο να το πω έτσι. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξεκινήσω, να πάμε λίγο πίσω στο 1974, ήσασταν 17 χρονών, θέλω λίγο να μας πάτε πίσω, τι σκεπτόταν, τι ονειρευόταν, τι φοβόταν, τι ήλπιζε τότε ο Βαγγέλης Βενιζέλος και πώς βλέπει τα πράγματα σήμερα, μετά από 50 χρόνια, σε σχέση με το τι προσδοκούσε τότε.
Ευ. Βενιζέλος: Το 1974, τα έχουν πει προηγουμένως και ο Τάσος Μπουλμέτης και η Εύα Νάθενα, φοιτούσα στην τελευταία τάξη του εξαταξίου Γυμνασίου, δεν υπήρχε Λύκειο τότε, φοιτούσα στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης, ο Διονύσης είναι απόφοιτος του 5ου Γυμνασίου το οποίο ήταν γνωστό για τις επιδόσεις του κυρίως στα μαθηματικά και τη φυσική, εμείς ήμασταν γνωστότεροι για τις επιδόσεις μας στα θεωρητικά μαθήματα και ετοιμαζόμουν για τις εξετάσεις στη Νομική. Οι εξετάσεις διοργανώνονταν τότε τον Σεπτέμβριο, άρα έπρεπε να διαθέσουμε το καλοκαίρι για να διαβάσουμε, 15 Ιουλίου είναι το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, αρχίζει η αλληλουχία των γεγονότων, η εισβολή, ο πρώτος και ο δεύτερος Αττίλας, η πτώση της δικτατορίας, η επιστροφή του Καραμανλή, η Μεταπολίτευση με την στενή έννοια του όρου όπως λέμε και όπως την έχουμε περιγράψει.
Παρουσίαση έρευνας της Metron Analysis για το συνέδριο "Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης" | Κύκλος Ιδεών
12.5.2024
Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών,
«Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)» στο ξεν. Μεγάλη Βρεταννία
Κύκλος Ι. Η Μεταπολίτευση ως στιγμή και ως κατάσταση: η καμπύλη της αυτοσυνειδησίας της ελληνικής κοινωνίας
Παρουσίαση έρευνας της Metron Analysis, από τον Στράτο Φαναρά & τον Γιάννη Μπαλαμπανίδη
Συζητούν: Παύλος Τσίμας, Γιώργος Κουβαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος
*Δείτε την έρευνα εδώ
Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Βασίλη Παπαβασιλείου και όλη του την ομάδα για το θεατρικό αυτό στιγμιότυπο το οποίο μας προσέφεραν, αλλά και γιατί έχουμε ήδη γιορτάσει τη Μεταπολίτευση προώρως, πριν από την ημερομηνία τη συμβολική της 24ης Ιουλίου, με μία μεγάλη ροζ τούρτα, με την ελπίδα ότι όλα θα είναι ροζ, αρκεί να μην είναι ένα ροζ συννεφάκι αλλά να είναι κάτι πιο προσγειωμένο, πιο κοντά στο σημείο στο οποίο προσεδαφίστηκε ο ιπτάμενος δίσκος.
Θα παρουσιάσουμε τώρα τη μεγάλη έρευνα της Metron Analysis, το ερωτηματολόγιο της οποίας επεξεργαστήκαμε σε συνεργασία με τους αγαπητούς φίλους, τον Στράτο Φαναρά και τον Γιάννη Μπαλαμπανίδη, που θα επωμισθούν και το βάρος της παρουσίασης σε μία συντομευμένη μορφή. Θα αναρτηθεί μετά και η πλήρης εκδοχή της έρευνας η οποία έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
11 Απριλίου 2024
Τοποθέτηση Ευ. Βενιζέλου στηv πρώτη παρουσίαση της νέας μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις "Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες Το 2024" στο Delphi Economic Forum*
Καταρχάς να συγχαρώ θερμά τη διαΝΕΟσις που στεγάζει αυτές τις έρευνες, είναι η δεύτερη φορά που μετέχω σε παρουσίαση έρευνας αξιών, είχα μετάσχει και στην παρουσίαση του προηγούμενου μεγάλου κύματος, θέλω να συγχαρώ τη Metron Analysis και τον Στράτο Φαναρά. Έχω υπόψη μου και ευρήματα της έρευνας που δεν τα παρουσίασε ο κ. Φαναράς και τα οποία νομίζω ότι συμπληρώνουν την εικόνα.
Θα έλεγα, έχοντας ακούσει και τις παρατηρήσεις των συνομιλητών μου, ότι η ελληνική κοινωνία είναι συντηρητική, είναι φοβική, είναι ρεαλιστική και βεβαίως, όπως όλες οι κοινωνίες, οι ευρωπαϊκές, οι δυτικές, είναι διχασμένη.
10 Απριλίου 2024
Delphi Economic Forum
Συζήτηση Ευάγγελου Βενιζέλου- Παύλου Τσίμα:
Η Ευρώπη μεταξύ υπνοβασίας και επαγρύπνησης
Π. Τσίμας: Κυρίες και κύριοι, ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Πρόεδρο, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, που θα έχουμε για τα επόμενα 30-35 λεπτά την ευκαιρία να συζητήσουμε. Βλέπετε τον τίτλο «Η Ευρώπη μεταξύ υπνοβασίας και εγρήγορσης». Ο τίτλος είναι ενδιαφέρων αλλά είναι και λιγάκι ανατριχιαστικός, γιατί αυτή η υπνοβασία, εάν δεν κάνω λάθος, προέρχεται από ένα βιβλίο που είχε δημοσιευτεί στα 100 χρόνια από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λίγο πριν το 2014, το οποίο έχει τον τίτλο «Υπνοβάτες» και περιγράφει πώς η Ευρώπη, χωρίς καμία χώρα να το θέλει, χωρίς καμία χώρα να το επιδιώκει και χωρίς καμία χώρα, αυτή ήταν η άποψη του βιβλίου, ειδικά να ευθύνεται για αυτό, υπνοβατώντας οδηγήθηκε στο μεγάλο σφαγείο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οπότε αναρωτιέμαι προς τα πού, εάν υπνοβατούμε, υπνοβατούμε τώρα.
Ευ. Βενιζέλος: Ναι, εκεί παραπέμπει ο όρος υπνοβασία, παραπέμπει στις παραμονές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η αλήθεια είναι ότι μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και του διπολισμού, πολλοί αναζήτησαν τις συγκρίσεις με τα γεωπολιτικά δεδομένα των παραμονών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό δε το ζήσαμε με πολύ επώδυνο τρόπο ιδίως στην περιοχή μας, δηλαδή στα Βαλκάνια αυτό ήταν εμφανές.
Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση της εφημερίδας Ναυτεμπορική για τα 100 χρόνια της, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης
Ναυτεμπορική 1924- 2024:
Μια μαρτυρία της σύγχρονης ελληνικής οικονομικής και πολιτικής Ιστορίας
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Λαοδικείας, κ. Θεοδώρητε,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ,
κ. πρώην Πρωθυπουργέ,
κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
είναι μεγάλη τιμή για εμένα το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Ναυτεμπορικής μου ζήτησαν σήμερα να απευθύνω κάποιες σκέψεις στο πυκνό και υψηλού επιπέδου αυτό ακροατήριο με αφορμή τα 100 χρόνια της Ναυτεμπορικής. Ο ουσιώδης και καίριος χαιρετισμός της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχη με απαλλάσσει από το καθήκον να επαναλάβω πράγματα που ήδη ακούσατε και έτσι θα κερδίσω και μερικά πολύτιμα λεπτά από τον χρόνο αυτού του δείπνου.
11 Μαρτίου 2024
Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση προς τιμή του Κώστα Παπαϊωάννου, ιδρυτή της εφημερίδας «Το Ποντίκι», που οργάνωσε η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνεργάτες του, στην ΕΣΗΕΑ*
Ας τιμήσουμε τη μνήμη του Κώστα Παπαϊωάννου, όπως θα ήθελε, με αναφορά σε γεγονότα. Μας συνέδεε στενή φιλία. Όλη τη δεκαετία του ’80 είχαμε οιονεί επαγγελματική σχέση με τον Κώστα, ήμουν συνεργάτης του στην έκδοση του «Ποντικιού» όπως ξέρουν αρκετοί από δω μέσα.
Θα αναφέρω λοιπόν κάποια γεγονότα.
Το πιο δημοφιλές και ευπώλητο βιβλίο των εκδόσεων «Ποντίκι» - το Σύνταγμα της Ελλάδος, το οποίο κυκλοφόρησε αμέσως μετά την αναθεώρηση του 1986, είναι ένα δικό μου έργο παρότι ανώνυμο, δεν υπάρχει άλλο βιβλίο μου το οποίο να έχει πουληθεί και να έχει διαβαστεί τόσο πολύ. Σε αλλεπάλληλες εκδόσεις, σε χιλιάδες αντίτυπα.
1 Μαρτίου 2023
Συζήτηση με θέμα "Ελληνικά Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής", στο πλαίσιο του συνεδρίου "Μεταπολίτευση 50 χρόνια μετά", που διοργάνωσαν το ΜΙΕΤ, η Καθημερινή και το Delphi Forum.
Συμμετέχουν: Ευάγγελος Βενιζέλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Κοτζιάς
Σε συζήτηση με: Κωνσταντίνο Φίλη και Κωνσταντίνα Μπότσιου. Συντονιστής: Αθανάσιος Έλλις
Τοποθετήσεις Ευάγγελου Βενιζέλου:
Α΄ Τοποθέτηση
Κ. Μπότσιου: κύριε πρόεδρε, θα παραμείνουμε στα μεγάλα θέματα του δυτικού προσανατολισμού της χώρας, μια και αναφέρθηκε η κα. Μπακογιάννη στο «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Θα ήθελα να παραμείνω στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Όντως το 1974 ο πολιτικός αρχιτέκτονας της ελληνικής ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως αναγνωρίσθηκε σε αυτό το συνέδριο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έριξε μία δεύτερη άγκυρα προς τη Δύση μέσω της Ευρωπαϊκής Κοινότητας τότε, και επεδίωξε την ταχύτερη δυνατή πλήρη ένταξη. Μάλιστα επέβαλε την ένταξη, όχι μόνο στο διαφωνών τότε ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν πολλοί διαφωνούντες που δεν ήθελαν τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, όπως είχε φανεί και στη συμφωνία σύνδεσης.