Ρώμη, 6 Μαρτίου 2014
Παρέμβασης Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου,
στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη της Ρώμης για την υποστήριξη της Λιβύης
«Εξοχότητες,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ιταλική κυβέρνηση και προσωπικά την Υπουργό, κυρία Federica Mogherini για τη φιλοξενία αυτής της μείζονος σημασίας συνδιάσκεψης, η οποία προσέφερε στη διεθνή κοινότητα την ευκαιρία να συζητήσει για την κατάσταση στη Λιβύη και να διερευνήσει τις δυνατότητες για τη διασφάλιση της άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατικής μετάβασης της χώρας.
Η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή τον αγώνα του λαού της Λιβύης για ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία. Εκατοντάδες τραυματίες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα, προκειμένου να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια και θα συνεχίσουμε, βεβαίως, να στηρίζουμε το αίτημα του λαού της Λιβύης για ένα σταθερό δημοκρατικό μέλλον.
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στο
High Level Conference on Greek Reforms in the Health Sector: Improving Citizens’ Health
Μακαριότατε, κύριε Πρωθυπουργέ, διακεκριμένοι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας από το εξωτερικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή και την κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι,
η μεγάλη δημοσιονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλές χώρες της Ευρωζώνης, πρώτη και καλύτερη τη χώρα μας, έχει αναδείξει την βαθιά κρίση και του λεγόμενου ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.
Η κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, όποιο μοντέλο κι αν εξετάσει κανείς, το σκανδιναβικό, το μεσογειακό, είναι μια κρίση βαθιά, μια κρίση διπλή και δημοσιονομική, αλλά και δημογραφική. Γιατί ούτως ή άλλως η Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση γηράσκει, πληθυσμιακά συρρικνώνεται, γίνεται λιγότερο ανταγωνιστική. Πρέπει να επανεξετάσει όχι μόνο το μοντέλο της οικονομικής της λειτουργίας, αλλά και τον ίδιο τον πυρήνα της κοινωνικής της συνοχής.
Στην Ελλάδα δεκαετίες νωρίτερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, διαμορφώθηκε μια νέα εικόνα στο δημόσιο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας. Διαμορφώθηκε με καθυστέρηση δεκαετιών, ενώ άλλες χώρες είχαν προχωρήσει πολύ νωρίτερα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μόνο που αυτό το Εθνικό Σύστημα Υγείας που όχι απλώς θεωρήθηκε, αλλά και είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση αυτής της περιόδου της μεταπολίτευσης, από το 1974 και μετά, έμεινε πάντα ανολοκλήρωτο. Άφησε μέχρι σήμερα πολλές εκκρεμότητες και ίσως η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που άφησε είναι το γεγονός ότι ποτέ δεν συγκροτήθηκε δίπλα στο σύστημα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, δίπλα στο δίκτυο των νοσοκομείων μας, ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Παρ’ όλα αυτά το Εθνικό Σύστημα Υγείας βασίστηκε σε δυο πυλώνες στους οποίους επενδύθηκε χρήμα, κόπος και προσδοκία:
Athens, 3 December 2013
Deputy Prime Minister and Foreign Minister Venizelos’ speech at the 24th Annual American-Hellenic Chamber of Commerce Conference,
on “The New Greek Economic Model”
Mr. President of the Hellenic-American Chamber, I thank you warmly for the welcome, for the opportunity you are giving me, once again, to address the high-level audience that always attends these annual meetings that have been organized by the Chamber for 24 years now.
I want to congratulate you on this effort, on the fact that you have created an institution that we use as a forum for public dialogue each year, so that we can consider the course of the Greek economy.
This year’s subject, the new Greek economic and production model, reforms, investments, growth, would be very easy to treat if we had not been in the midst of a crisis for many, many years now.
Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2013
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στο 24ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
με θέμα «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας»
Κύριε Πρόεδρε του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή σας, για την ευκαιρία που μου δίνετε για πολλοστή φορά να απευθυνθώ στο πυκνό και υψηλού επιπέδου ακροατήριο, που πάντοτε βρίσκει κανείς στις ετήσιες αυτές συναντήσεις που οργανώνει το Επιμελητήριο εδώ και 24 χρόνια.
Θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας αυτή, για το γεγονός ότι έχετε διαμορφώσει ένα θεσμό που χρησιμοποιούμε ως βήμα δημοσίου διαλόγου κάθε χρόνο, προκειμένου να σκεφτούμε γύρω από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το φετινό θέμα, το νέο ελληνικό οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, ανάπτυξη, θα ήταν εξαιρετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί αν δεν βρισκόμασταν μέσα στη συγκυρία της κρίσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Η περιγραφή του νέου ελληνικού οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου θα έλεγα ότι είναι αυτονόητη, γιατί ένα τέτοιο μοντέλο βασίζεται προφανώς σε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την εθνική ανταγωνιστικότητα. Στα εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, στους λεγόμενους ενδογενείς πόρους που δεν είναι άλλοι από την ίδια τη γη και τους ανθρώπους. Γη, όπως συνηθίζω να λέω, σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Σημαίνει γεωγραφία, σημαίνει ιστορία, σημαίνει πολιτισμός, σημαίνει τουρισμός, σημαίνει θάλασσα, σημαίνει ορεινοί όγκοι, σημαίνει πολιτιστική κληρονομιά, σημαίνει αγροτική παραγωγή.
Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013
Παρουσίαση από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο του λογοτύπου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ευ. Βενιζέλος: Κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κυρίες και κύριοι Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση για την επικείμενη Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πέμπτη κατά σειρά προεδρία που ασκεί η Ελληνική Δημοκρατία μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες.
Η σημερινή εκδήλωση έχει ως ειδικότερο αντικείμενο την επικοινωνιακή μας στρατηγική και αφορά πρωτίστως την παρουσίαση του λογοτύπου που θα συνοδεύει κάθε δραστηριότητά μας το α’ εξάμηνο του 2014.
Θα μου επιτρέψετε εν είδει προλόγου στην επικοινωνιακή στρατηγική της Προεδρίας να θυμίσω το πολιτικό, ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχουμε αποφασίσει να κινηθεί η Ελληνική Προεδρία.
Το Α΄ εξάμηνο του 2014 είναι μία περίοδος ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, στόχος μας είναι να είναι εμφανή πλέον τα θετικά στοιχεία εξόδου από την κρίση, μετά από ένα δύσκολο και μακρύ διάστημα σκληρών θυσιών του ελληνικού λαού.
Κάνουμε από το 2010 μία τεράστια προσπάθεια που έχει στοιχίσει στην ελληνική οικονομία μια σωρευτική ύφεση που φτάνει το 25% του ΑΕΠ, έχει στοιχίσει στον Έλληνα πολίτη μία δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός του που κινείται μεταξύ του 35% και του 40%, έχει στοιχίσει την απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, μια απαράδεκτα υψηλή ανεργία 27% στον γενικό πληθυσμό και 60%, δυστυχώς, στους νέους μέχρι 24 ετών.
Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2013
Ομιλία Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου στο Συνέδριο “Capital and Vision 2013” με θέμα
«H μακρά πορεία προς την ανάπτυξη. Διδάγματα από την ύφεση»
Σας ευχαριστώ για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε.
Κύριε Πρέσβη,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή των Ελλήνων, στην Κυβέρνηση και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
κυρίες και κύριοι,
Συγχαίρω τους οργανωτές αυτού του σημαντικού γεγονότος και τους ευχαριστώ, γιατί μου δίνουν την ευκαιρία να απευθυνθώ στους συμμετέχοντες, δηλαδή σε εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και σε ξένους φίλους που είναι χρήσιμοι παράγοντες για την ανάκαμψη της ελληνικής πραγματικής οικονομίας μετά από 6 χρόνια ύφεση.
Όπως είχα την ευκαιρία να πω χθες στην κρίσιμη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή των Ελλήνων για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, κρίση δεν είναι η προσπάθεια διαχείρισης και υπέρβασης της κρίσης που ξεκίνησε από την άνοιξη του 2010 και μετά.
Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2013
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου σε ενημερωτική ημερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών για τους σπουδαστές της ΣΕΘΑ
Σας καλωσορίζω στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών, που φέρει το όνομα του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που συναντώ τα επίλεκτα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που φοιτούν στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, δηλαδή στο ανώτερο επίπεδο στρατηγικής εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων, διακλαδικού χαρακτήρα.
Χαίρομαι, γιατί υποδεχόμαστε εδώ τη Διοίκηση της Σχολής, τον Ναύαρχο κ.Γιακουμάκη. Επίσης χαίρομαι, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία μετά από αρκετό καιρό να επικοινωνήσω και πάλι με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπό την ιδιότητα, τη φορά αυτή, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού των Εξωτερικών.
Έχω πάντα πολύ έντονη στη μνήμη μου την περίοδο της θητείας μου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το οποίο έφυγα τον Ιούνιο του 2011 για να πάω στον πραγματικό οικονομικό πόλεμο, όπως είπα τότε, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού των Οικονομικών, στη δυσκολότερη ίσως φάση της οικονομικής κρίσης και της σκληρής και πολύπλοκης διαπραγμάτευσης με τους διεθνείς εταίρους της χώρας, εταίρους και πιστωτές μας.
Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2013
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στην έναρξη διάσκεψης με θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι σύγχρονες σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας»
Εξοχότατε κ. Υπουργέ Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας,
Χαιρόμαστε πάρα πολύ για την παρουσία σας στην Ελλάδα και στην Αθήνα σήμερα, την παρουσία του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών στην έναρξη ενός Συνεδρίου για τον Ιωάννη Καποδίστρια, που αποδεικνύει το βάθος των ιστορικών δεσμών που συνδέουν την Ελλάδα και τη Ρωσία.
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι, η εκδήλωση αυτή, τους οργανωτές της οποίας συγχαίρω, συμπίπτει με την επέτειο των 185 ετών από την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη του νέου, ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.
Συμπίπτει, όμως, και με την επέτειο των 185 ετών από την έναρξη των ελληνο-ρωσικών διπλωματικών σχέσεων, που είναι σχέσεις πολιτικές, αλλά πριν από πολιτικές, είναι σχέσεις βαθύτατα πολιτιστικές, πνευματικές, θρησκευτικές.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι φέτος γιορτάζουμε επίσης τα 1.025 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων και πρέπει να μνημονεύσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι, πέρα από την ελληνική συμμετοχή στην οργανωτική επιτροπή, λόγω των προσπαθειών ή χάρη στις προσπάθειες του κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν, στους οργανωτές της σημερινής εκδήλωσης περιλαμβάνεται και το Κέντρο της Εθνικής Δόξας και το Ίδρυμα «Ανδρέας ο Πρωτόκλητος», δύο πολύ σημαντικά ρωσικά ιδρύματα που συνεργάζονται με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας».
Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013
Χαιρετισμό Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στην έναρξη του συνεδρίου του ΕΚΕΜΕ και της TEPSA με θέμα «Για να ξεπεραστεί η κρίση, η ΕΕ πρέπει να προχωρήσει»
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, χαίρομαι γιατί έχω την ευκαιρία να σας υποδεχθώ στους χώρους του Υπουργείου Εξωτερικών, στο αμφιθέατρο που φέρει το όνομα του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη, ενός φίλου, συναγωνιστή, που συνέδεσε την πορεία του με την ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας σε στενή συνεργασία με τον παριστάμενο Θεόδωρο Πάγκαλο και συνέβαλε τα μέγιστα όχι μόνο στην επιτυχή διεξαγωγή πολλών προηγουμένων ελληνικών Προεδριών, αλλά και στην επίτευξη του μεγάλου στόχου που ήταν η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χαίρομαι επίσης γιατί αξιώνομαι να μετέχω σ’ ένα ακόμη συνέδριο του ΕΚΕΜΕ. Είμαι πράγματι παλιός και πιστός φίλος και του ίδιου του θεσμού, αλλά και των ανθρώπων που αγωνίζονται να τον στηρίξουν και να τον αναπτύξουν πολλά χρόνια τώρα, όπως καλή ώρα ο Πρόεδρός του, αγαπητός φίλος και συνάδελφος, Νίκος Φραγκάκης.
Και χαίρομαι γιατί βλέπω στην αίθουσα αυτή, ανθρώπους με τους οποίους συνδέομαι, μέσα από διάφορες δραστηριότητές μου -πολιτικές, επιστημονικές. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία της Ελληνίδας Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, της κας Μαρίας Δαμανάκη με την οποία συνεργαζόμαστε στενά και ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας του α’ εξαμήνου του 2014.
Πέμπτη, 03 Οκτώβριος 2013
Χαιρετισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση βιβλίου του Καθηγητή Χ. Ροζάκη «Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Διεθνές Δίκαιο»
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,
Xαίρομαι πάρα πολύ, γιατί φιλοξενούμε στο Αμφιθέατρο του ΥΠΕΞ την εκδήλωση της παρουσίασης του τελευταίου βιβλίου του Καθηγητή Χρήστου Ροζάκη για την Α.Ο.Ζ. και τις θαλάσσιες ζώνες, πολύ μεγάλα και κρίσιμα θέματα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Επειδή ακριβώς φιλοξενούμε την παρουσίαση του βιβλίου αυτού, θεώρησα και τιμή μου και υποχρέωση μου να προλογίσω τη σημερινή εκδήλωση, υποδεχόμενος πρωτίστως στο Υπουργείο Εξωτερικών τον ίδιον τον συγγραφέα, που έχει διατελέσει στο παρελθόν και Υφυπουργός Εξωτερικών. Ο Καθηγητής Χρήστος Ροζάκης τίμησε και τιμά την ελληνική επιστήμη, θα έλεγα και την ελληνική πολιτεία. Η παρουσία του, ως δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, πριν από αυτό, ως μέλος της τότε υπάρχουσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν εξίσου καταλυτική.
Η θητεία του στο δικαστήριο υπήρξε εντυπωσιακή, μας έκανε υπερήφανους, με τη συμβολή του στη διαμόρφωση της νομολογίας του ευρωπαϊκού δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου και δε χρειάζεται να αναφερθώ, γιατί όλες και όλοι οι παριστάμενοι γνωρίζετε την βαρύτητα, τον όγκο και την ποιότητα του έργου του στην επιστήμη του Διεθνούς Δικαίου. Πέρα από αυτό, βεβαίως, η επαφή του με την πρακτική, η επαφή του με τον σκληρό πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, του επιτρέπει να συνδυάζει και την βαθειά επιστημονική γνώση και πολύ έντονες πολιτικές εμπειρίες, βιώματα σε σχέση με τον σκληρό πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής και έτσι, τα λεγόμενα του και τα γραφόμενα του έχουν πάντοτε ιδιαίτερη σημασία.