Σάββατο, 10 Μαΐου 2013

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης Θεσσαλίας και Βόρειας Ελλάδας στη Λάρισα

Ευ. Βενιζέλος: Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί είμαι στη Λάρισα, στη Θεσσαλία, στην ελληνική περιφέρεια, γιατί έχω αυτή τη δυνατότητα επαφής με τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, το ρόλο των οποίων τον θεωρώ εξαιρετικά σοβαρό. Τον παρακολουθώ εδώ και χρόνια, από τότε που ήμουν Υπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης στην τελευταία Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και χαίρομαι γιατί θα μου δοθεί η ευκαιρία να συζητήσω θέματα κεντρικά με τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Δε χρειάζεται να κάνουμε κάποια εισαγωγή, προσφάτως έχω αναπτύξει τις απόψεις μου, χθες έκανα μία αναλυτική ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, οπότε μπορούμε να περάσουμε κατευθείαν στις ερωτήσεις.

Μ. Αγραφιώτης (WestTV Δυτ. Μακεδονίας): Κύριε Πρόεδρε έχει δημιουργηθεί ένας προβληματισμός στον κόσμο από δηλώσεις και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που λένε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών ίσως υπάρξουν κραδασμοί στο κυβερνητικό σχήμα. Και όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση, κακά τα ψέματα. Αν φύγει το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση πέφτει αυτή η κυβέρνηση και δεν ξέρουμε μετά τι θα ακολουθήσει. Εθνικές εκλογές, κάποια κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Θέλω λίγο να ξεκαθαρίσετε ποια είναι η θέση σας για την επόμενη μέρα των εκλογών, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, διακυβεύεται η κυβερνητική συνοχή αυτή τη στιγμή;

Ευ. Βενιζέλος: Η συνοχή όχι. Διακυβεύεται όμως η κυβερνητική σταθερότητα και γενικότερα η εθνική σταθερότητα, διότι το ΠΑΣΟΚ είναι στοιχείο συστατικό της Κυβέρνησης και πυλώνας σταθερότητας. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν αναλύουμε ένα κακό αποτέλεσμα, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα κακό αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή προεκλογικά διαμορφώνουμε το αποτέλεσμα και θέλουμε να είναι το καλύτερο δυνατό, θέλουμε η χώρα να βγει αλώβητη, να βγει ακέραιη και όρθια και από τη διαδικασία αυτή.

Άλλωστε δεν έχουμε γενικές βουλευτικές εκλογές, έχουμε ειδικές εκλογές, οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να επιλέξουν τον καλύτερο Δήμαρχο, τον καλύτερο Περιφερειάρχη και η ελληνική κοινότητα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλείται να επιλέξει τους ευρωβουλευτές και να μετάσχει στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, στους συσχετισμούς των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για το νέο Κοινοβούλιο και για τα νέα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως, κακά τα ψέματα, πριν από λίγες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ ταλαντεύτηκε για το αν θα μιλήσει για εκλογές-δημοψήφισμα, που αυτό δεν του βγήκε κι έκανε πίσω, εγκατέλειψε τη θεωρία της εφόδου γιατί είδε ότι δεν μπορεί να το κεφαλαιοποιήσει αυτό, άλλωστε η προσπάθεια να σχηματίσει το ψηφοδέλτιό του των Ευρωεκλογών ανέδειξε τεράστιες εσωτερικές αντιφάσεις. Τα μικρότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης δεν έχουν τι να πουν και δεν συνιστούν απειλητικό παράγοντα.

Υπάρχει όμως μία χαλάρωση, υπάρχει μία αποσπασματοποίηση θα έλεγα των συμπεριφορών, ο κόσμος στρέφεται σε μικρά σχήματα, σε νέα σχήματα, σε σχήματα που δεν έχουν καθαρή ταυτότητα.

Μετά λοιπόν τις εκλογές, το βράδυ των εκλογών, θα υπάρξει μία εντύπωση, θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα κι ενώ τώρα όλοι λένε «δεν πειράζει, δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές, είμαστε χαλαροί, είμαστε ωραίοι, πάμε να βγάλουμε τους Δημάρχους, τους Περιφερειάρχες, τους Ευρωβουλευτές», μετά θα πουν «μα υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, κλονίζεται η κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός απέρριψε την κυβερνητική πολιτική». Οπότε πώς θα πορευθούμε, τώρα που κάνουμε την οριστική στροφή στην έξοδο από την κρίση, τώρα που πρέπει να κάνουμε τους τελευταίους χειρισμούς, να κάνουμε τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, να τονώσουμε την οικονομία, να ενισχύσουμε την απασχόληση;

Δεν μπορεί, ενώ πηγαίνουμε να κάνουμε ειδικές εκλογές για τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα, να προκύψει ένα αποτέλεσμα επί τη βάσει του οποίου θα πουν κάποιοι ότι «η κυβέρνηση έχει κλονιστεί, οι βουλευτές δεν μπορεί να ψηφίζουν τα νομοσχέδια, μπαίνουμε σε μία περιδίνηση».

Αυτό θα συμβεί, αυτοί που τώρα λένε ότι θέτουμε εμείς και προσωπικά εγώ ένα σκληρό δίλημμα, ένα εκβιαστικό δίλημμα, είναι, ξέρετε, έτοιμοι να το θέσουν αυτό εκ των υστέρων. Άρα ο λαός πρέπει να ξέρει, γι΄ αυτό εμείς λέμε εκ των προτέρων καθαρά, με ειλικρίνεια, με δημοκρατική ευαισθησία τι συμβαίνει, περιγράφουμε την πραγματικότητα.

Λοιπόν, δεν πρέπει να καταγραφεί ένας συσχετισμός δυνάμεων κι ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργεί πρόβλημα σταθερότητας της Κυβέρνησης, της οικονομικής πολιτικής, της οικονομίας της χώρας, της εθνικής στρατηγικής. Άρα ο καθένας πρέπει να ψηφίσει εν γνώσει των συνεπειών. Κι εδώ θυμίζω ότι εν γνώσει των συνεπειών ψήφισε ο ελληνικός λαός και το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012. Γιατί το 2009, στις εκλογές, μπορεί να μην ξέραμε το μέγεθος της κρίσης και κανείς να μη φανταζόταν ότι θα μπούμε σε τέτοια περιπέτεια, άρα λοιπόν μπορεί να πει κάποιος ότι ξέρετε ψηφίσαμε το 2009 σε άλλο κλίμα, με άλλον ορίζοντα, με άλλα δεδομένα και κάτι άλλο μας βγήκε. Εντάξει, να το δεχθώ.

Αλλά το 2012, δύο χρόνια μετά την κρίση, όλα ήταν καθαρά, άρα η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ψήφισε μία λύση υπεύθυνη ευρωπαϊκή, όπως αυτή που είχε χαράξει το ΠΑΣΟΚ, την προώθησε μόνο του, πλήρωσε μεγάλο κόστος. Αργότερα προσχώρησε και η Νέα Δημοκρατία, κάποια στιγμή και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, μετά τις εκλογές και η ΔΗΜΑΡ.

Ακόμη και χωρίς τη ΔΗΜΑΡ όμως, τώρα η κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έχει εκλογική βάση 42,5%, πολύ μεγάλη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έτσι κυβερνιέται η χώρα, έτσι βγαίνουμε από την κρίση. Συνεπώς όλοι ξέρουν τι γίνεται, το δίλημμα είναι καθαρό, η πραγματικότητα είναι καθαρή, αντί να ψαχνόμαστε μετεκλογικά ας εκφραστούμε υπεύθυνα προεκλογικά και εκλογικά.



Σ. Νάτσης (StarTV Δράμας/1 Channel Καβάλας): Κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο στο ερώτημα και να το συμπληρώσω του συναδέλφου και θέλω να ρωτήσω το εξής: Δημοσκοπικά φαίνεται ότι η Ελιά σε άλλες δημοσκοπήσεις είναι στο 4%, σε άλλες είναι στο 7%, εν πάση περιπτώσει δημοσκοπήσεις είναι, μια φωτογραφία της στιγμής κατά την προσωπική μου εκτίμηση και άποψη. Θέτετε ένα ζήτημα το οποίο για άλλους εκλαμβάνεται ως εκβιαστικό, για άλλους ως δίλημμα, εν πάση περιπτώσει το είπατε και μόνος σας. Ρωτώ κάτι αντίθετο..

Ευ. Βενιζέλος: Μα δε θέτω κανένα δίλημμα, λέω την πραγματικότητα.

Σ. Νάτσης (StarTV Δράμας/1 Channel Καβάλας): Ναι, ναι, συμφωνώ απόλυτα. Λέω λοιπόν το εξής: Εάν τα αποτελέσματα της κάλπης το βράδυ έχουν για την Ελιά ένα ποσοστό διαχειρίσμο 8,5% και πάνω, λέω, υποθετικό το νούμερο αν μου επιτρέπετε και για τη ΝΔ έχουμε ένα ποσοστό πολύ χαμηλό, γιατί η κάλπη είναι έγκυος, βγάζει τοκετό και το βλέπουμε εκείνη τη στιγμή τι είναι. Εκεί εάν η ΝΔ είναι σε χαμηλά ποσοστά πάλι θα τεθεί ζήτημα αξιοπιστίας της Κυβέρνησης και της συνοχής;

Ευ. Βενιζέλος: Είχε δημιουργηθεί η εντύπωση -κι ακόμη υπάρχει σε ένα μεγάλο βαθμό- πως το στοίχημα των εκλογών αυτών είναι ποιο θα είναι πρώτο κόμμα, η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είχε λειτουργήσει εκβιαστικά και τον Ιούνιο του 2012. Στις εκλογές του 2012 τις πρώτες του Μαΐου που ο κόσμος εκφράστηκε με μία θα έλεγα γνησιότητα, η ΝΔ έλεγε ότι θα πάει για αυτοδυναμία και πήρε 18%, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι κάνει έφοδο και θα καταλάβει την εξουσία και πήρε 16,5% και το ΠΑΣΟΚ, που έτρεχε μόνο του, αγωνιζόταν, το χτυπούσε όλος ο κόσμος, είχε να αντιμετωπίσει ιστορίες τραγικές, όπως την ιστορία Τσοχατζόπουλου πήρε 13,5%.

Η απόσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πρώτου και τρίτου κόμματος, ήταν 5 μονάδες, δηλαδή εάν γεφυρώναμε τη διαφορά με αλλαγή στάσης των πολιτών 2,5 μονάδες, δηλαδή τίποτα. Εν πάση περιπτώσει φτάσαμε σε αυτόν τον ατελή μικρό δικομματισμό, τον τεχνητό, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κι αυτή είναι η τεχνητή πόλωση. Πιστεύουν λοιπόν κάποιοι ότι σημασία έχει να είναι πρώτη η ΝΔ και δεν πάει να χαθεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι για να βοηθάει.

Λοιπόν αυτό πρέπει να ξεχαστεί. Η στάση του ΠΑΣΟΚ, η θέση του ΠΑΣΟΚ, η εκλογική υπόσταση της Ελιάς, μέσα στην οποία αγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ, είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί σε μας σε τελευταία ανάλυση οφείλεται και το στρατηγικό πλαίσιο και όλη η προσπάθεια και το προοδευτικό πρόσημο όλης αυτής της προσπάθειας.

Ούτε δεύτερο πρόγραμμα θα υπήρχε, ούτε δεύτερο δάνειο θα υπήρχε, ούτε κούρεμα χρέους θα υπήρχε, ούτε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και προστασία των καταθέσεων των πολιτών θα υπήρχε, αν δεν είχαμε κάνει εμείς τη δουλειά μόνοι μας χωρίς συμπαράσταση για ένα τεράστιο διάστημα.

Και τώρα λοιπόν έρχονται και λένε «σημασία έχει ο μικρός τεχνητός διπολισμός». Όχι, σημασία έχει και η εσωτερική ισορροπία στην κυβέρνηση και το προοδευτικό πρόσημο στην κυβέρνηση και το ποιος αγωνίζεται για τους πλειστηριασμούς, για το γάλα, για τις λαϊκές αγορές, για την προστασία των ευπαθών ομάδων. Γιατί το ΠΑΣΟΚ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα είναι αυτή που αγωνίζεται.

Άρα, θα μου επιτρέψετε να πω και οι σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, η δράση μας μέσα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σημαίνει πάρα πολλά για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα θέλει και μια άλλη Ευρώπη, την άλλη Ευρώπη την προτείνουν κυρίως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, οι οποίοι είναι η εναλλακτική λύση, η προοδευτική πλατφόρμα για την Ευρώπη.

Άρα λοιπόν έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η γενική εντύπωση για την Κυβέρνηση. Και μέσα στη γενική εντύπωση για την Κυβέρνηση μεγάλη σημασία έχει η αίσθηση και η εντύπωση για το που βρίσκεται ο προοδευτικός πόλος, το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά.



Π. Μπούρχας (Ήπειρος TV): Ήθελα να ρωτήσω, κ. Πρόεδρε, αν βάζοντας κάτω την πορεία των δύο ετών γι' αυτή την Κυβέρνηση, επειδή μιλήσατε για προοδευτικό πρόσημο στο αποτέλεσμα το κυβερνητικό, πολλοί μπορεί να διαφωνήσουν και να αναφερθούν σε ιστορικές στιγμές για τη χώρα, όπως ήταν το «μαύρο στην ΕΡΤ», όπως ήταν η υπόθεση Μπαλτάκου, δηλαδή ίσως πολλοί μπορεί να μην αναγνωρίζουν αυτό που λέτε εσείς «θετικό πρόσημο». Όλες αυτές που μπορεί κάποιοι πολίτες ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, παραδοσιακοί, να λένε ότι ήταν αιτίες για την απαξίωση του ΠΑΣΟΚ σήμερα, δηλαδή τις βλέπουν ως αιτίες. Εσείς δεν λάβατε έγκαιρα είτε μέριμνα είτε δεν το συνειδητοποιήσατε ότι οδηγεί στην εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ, στη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ δημοσκοπική και ίσως εκλογική στις ευρωεκλογές και φαίνεται ότι δεν κάνατε τίποτα. Ο λαός φαίνεται ότι κάνει το λογαριασμό σήμερα για το ΠΑΣΟΚ και θεωρεί ίσως ότι έχει κλείσει τον κύκλο του.

Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω ότι κάνετε απόλυτο λάθος, με τις παραδοχές που έχετε εκλάβει ως δεδομένες στην ερώτησή σας. Διότι ο κόσμος δεν αντιδρά για θέματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων και θεσμού, ο κόσμος αντιδρά για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, για την ανεργία, για το εισόδημά του, για την προοπτική του.

Όλοι καταλαβαίνουν τις μάχες που έχει δώσει και δίνει το ΠΑΣΟΚ στα θέματα θεσμών, δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ισονομίας, ανεκτικότητας, διότι εμείς έχουμε μία τέτοια αντίληψη την οποία τη λέμε παντού. Τι μου λέτε εμένα για τον κ. Μπαλτάκο; Εγώ είχα ζητήσει να φύγει ο κ. Μπαλτάκος. Μόνος μου έδινα τη μάχη εναντίον της Χρυσής Αυγής, επί έναν και πλέον χρόνο. Το θέμα του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής και της ανάγκης να συσπειρωθούν οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου, το έχω θέσει πριν το Μάιο του 2012, πριν τις εκλογές του 2012, αλλά τότε δεν υπήρχε ανταπόκριση. Δεν είχαμε ανταπόκριση ούτε από τη ΝΔ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες οι οποίοι σε πολλά πράγματα μπορεί και να συμφωνούν με απόψεις οι οποίες είναι απόψεις ακραίες.

Άρα λοιπόν, αυτοί όλοι προσχώρησαν εκ των υστέρων στη θέση τη δική μας, εμείς δώσαμε τον αγώνα για όλα τα θέματα που αφορούν την προστασία της συνταγματικής τάξης, την προστασία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Και η δικαιοσύνη βεβαίως, η οποία κινήθηκε ανεξάρτητα και κινήθηκε μετά την άγρια δολοφονία του μακαρίτη του Φύσσα, που τον δολοφόνησαν σαν το σκυλί στο αμπέλι, κι έτσι ξεκίνησε η μεγάλη έρευνα και απεκαλύφθη η ύπαρξη μιας εγκληματικής οργάνωσης, υπό το πρόσχημα και το κέλυφος ενός πολιτικού κόμματος.

Και ούτε το ΠΑΣΟΚ έχει έναν κ. Μπαλτάκο, άρα λοιπόν υπάρχει μια διαφορά θεμελιώδης μεταξύ της αντίληψης και της αισθητικής της ΝΔ και της αντίληψης και της αισθητικής του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό ισχύει για όλα τα θέματα δικαιωμάτων, για όλα τα θέματα που αφορούν τις ευαίσθητες ομάδες που θέλουν το δικαίωμα στη διαφορά και αυτό το έχουμε αποδείξει.

Τώρα για την ΕΡΤ. Μα στην ΕΡΤ είχαμε διαφωνήσει, είχαμε καταγγείλει την ενέργεια αυτή ως μονομερή, όπως και ο κ. Κουβέλης. Και είχαμε καταλήξει σε μία συμφωνία και ο κ. Σαμαράς είχε υποχωρήσει και είχε αποδεχθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% αυτά που είχαμε ζητήσει και τα είχαμε συμφωνήσει οι τρεις μας.Άρα έπρεπε να κάνουμε μία στάθμιση την οποία έκαναν οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, εάν θα συνεχίσουμε στηρίζοντας τη χώρα ή εάν θα οδηγηθούμε σε μια περιπέτεια τυφλή, με αφορμή την ΕΡΤ.

Λοιπόν εμείς σταθήκαμε, ο κ. Κουβέλης έφυγε με αφορμή την ΕΡΤ. Εμείς δε θεωρήσαμε ότι πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε στρατηγικό αδιέξοδο, σε κρίση, για το θέμα αυτό, πάρα πολύ σοβαρό, αλλά όχι τόσο σοβαρό, όσο η πορεία της οικονομίας, της ανόρθωσης της χώρας, της επίλυσης των μεγάλων δημοσιονομικών προβλημάτων.

Αυτά λοιπόν δικαιώνονται, διότι τώρα που μιλάνε όλοι για πρωτογενές πλεόνασμα, πως έφθασε το πρωτογενές πλεόνασμα εδώ που έφθασε; Κατακτήσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, τη δημοσιονομική προσαρμογή, κατά 85% πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, μόνο το 15% του όλου αποτελέσματος προσετέθη από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα.

Εμείς είπαμε πώς πρέπει να κατανεμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, πώς θα πάει στη μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών, πώς θα πάει για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις, πώς θα πάει για να στηριχθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πώς θα πάει για να υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους, να μην είναι κανείς ανασφάλιστος τουλάχιστον στα θέματα υγείας, είτε είναι επαγγελματίας που έχασε την επιχείρησή του, είτε μακροχρόνια άνεργος. Άρα λοιπόν αυτή είναι η συμβολή του ΠΑΣΟΚ κι αυτό είναι το προοδευτικό πρόσημο.



Μ. Νάβαλη (Δίκτυο Σερρών): Κύριε Πρόεδρε, είπατε προηγουμένως ότι δεν πρέπει να έρθει αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές που θα δημιουργεί πρόβλημα, γενικότερα στις εκλογές. Ποιο αποτέλεσμα συγκεκριμένα σε επίπεδο ποσοστών πιστεύετε ότι θα δημιουργούσε πρόβλημα; Αν έρθει αυτό το αποτέλεσμα εσείς τι θα πράξετε;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν πρόκειται να έρθει κανένα κακό αποτέλεσμα, σας διαβεβαιώ, γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν τι λέμε και γιατί οι άνθρωποι της παράταξης είναι ευαίσθητοι. Μπορεί μερικές φορές να απομακρύνονται να αποστασιοποιούνται, να πέφτουν σε περίσκεψη, να έχουν αμφιβολίες, αλλά η καρδιά τους ανήκει στην παράταξη και συσπειρώνονται ενεργοποιούνται τις κρίσιμες στιγμές.

Το ΠΑΣΟΚ είναι παντού, το βλέπετε αυτό, το βλέπετε στα συνδικάτα, στα επιμελητήρια, στις ομοσπονδίες, στους Δήμους, στις Περιφέρειες. Θα το δείτε και στις ευρωεκλογές κι ως εκ τούτου πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα είναι αισιόδοξο και ενθαρρυντικό για τη χώρα. Γιατί υπάρχει το εξής παράδοξο: Λένε κάποιοι να ψηφίσουν το ένα κόμμα της Αντιπολίτευσης, το άλλο κόμμα της Αντιπολίτευσης, το νέο κόμμα, το κόμμα που δε λέει «που ανήκω, τι θα κάνω». Δε θέλουν εκλογές όμως, δε θέλουν να διαταραχτεί το πλαίσιο, θέλουν σταθερότητα. Τρομάζουν με την ιδέα ότι μπορεί να διαταραχθεί η Κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές, έφτασε μάλιστα ο επικεφαλής ενός σχήματος καινούριου να πει "προς Θεού, έχετε συνταγματική υποχρέωση να συνεχίσετε".

Και του λες «ναι αγαπητέ φίλε, αλλά εσύ τι λες, με ποιον είσαι, είσαι με την Κυβέρνηση ή με την Αντιπολίτευση, θες να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, άρα την εγκρίνεις την πολιτική αυτή; Με ποιον είσαι στην Ευρώπη, ποιο είναι το σχέδιό σου, ποιες είναι οι απόψεις σου, τι λες για όλα τα μεγάλα θέματα, τι θα γίνει με το χρέος, τι θα γίνει με τις τράπεζες, τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, τι θα γίνει με την κτηνοτροφία, τι θα γίνει με το ΕΣΠΑ, τι θα γίνει με τη νέα ΚΑΠ»;

Κουβέντα, τίποτα. «Όχι», λέει, «να μείνετε να κάνετε τη δουλειά εσείς, εμείς θα λέμε την άποψή μας, θα λέμε τις νέες εκτιμήσεις μας για το πώς πρέπει να πορευθεί η κοινωνία», τίποτα συγκεκριμένο, τίποτα το οποίο να έχει κόστος. Δε γίνεται έτσι, ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του.

Μ. Νάβαλη (Δίκτυο Σερρών): Αν παρ’ ελπίδα, έρθει ένα αποτέλεσμα που θα θεωρηθεί ίσως από κάποιους κακό, την επόμενη μέρα θα τεθεί από εσάς θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης, θα τεθεί θέμα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ;

Ευ. Βενιζέλος: Μα, να σας πω κάτι; Αυτά τα θέματα ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και το τί θα γίνει στο άλλο κόμμα είναι θέματα δευτερεύοντα και μικρά. Εδώ υπάρχει θέμα εθνικής πορείας, υπάρχει θέμα εθνικής ενότητας, υπάρχει θέμα εθνικής προοπτικής. Αυτό είναι το θέμα, τι θα γίνει στο ένα κόμμα ή στο άλλο κόμμα;

Τι νομίζετε ότι είναι η ηγεσία των κομμάτων, το κρίσιμο ζήτημα του τόπου; Καλλιστεία αρχηγών νομίζετε ότι κάνουμε; Εδώ κάνουμε επιλογές δύσκολες που αφορούν τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να έχουν μία ελπίδα και μία προοπτική. Άρα λοιπόν, επειδή πράγματι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και πολλοί το προσδοκούν και πολλοί το καλλιεργούν και πολλοί προσεύχονται γι' αυτό, πρέπει να το σκεφθεί ο κάθε πολίτης.

Τώρα έχουμε μια νέα κατηγορία προσευχομένων, είναι αυτοί που προσεύχονται τρεις φορές την ημέρα μην τυχόν και βγούμε από την κρίση και το μνημόνιο, είναι οι «αντιμνημονιακοί», οι αντίπαλοι του μνημονίου. Μόλις είδαν ότι τελειώνει αυτό, ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, ότι οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, ότι πήραμε επιτόκια συγκρίσιμα με τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άρα μπορούμε να πάρουμε λεφτά από την αγορά, να ξεπληρώσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να απελευθερωθούμε από τον κλοιό της τρόικας, τώρα λένε «όχι μείνετε, θέλετε δάνειο, νέο μνημόνιο, θα ληφθούν μέτρα».

Δε θα ληφθούν μέτρα, δεν υπάρχουν ούτε νέα μέτρα λιτότητας, ούτε νέο μνημόνιο και η τρόικα φεύγει. Αυτοί λοιπόν τώρα προσεύχονται μην αλλάξει τίποτα, γιατί χωρίς αυτή την κρίση δεν έχουν πολιτική υπόσταση.



Α. Ράιδος (Άστρα TV): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε κι εμένα να μεταφερθούμε λίγο χρονικά στην επομένη των εκλογών. Εάν δεν έχουμε κάποια ακραία εξέλιξη λόγω του εκλογικού αποτελέσματος θεωρείτε ότι όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί που ανήκουν στο λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με στόχο ανασυγκρότησης του χώρου και αν σε αυτό το τραπέζι μπορεί και πρέπει να καθίσει είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε το Ποτάμι.

Ευ. Βενιζέλος: Θα σας εξηγήσω, εμείς μιλάμε εδώ και χρόνια για την ανάπτυξη να συμπληρωθεί η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, η Κεντροαριστερά. Η Κεντροαριστερά είναι ολόκληρη παράδοση, είναι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι μια παράδοση που την ταυτίζουμε στην Ελλάδα με το προοδευτικό κέντρο, με όλες τις μεγάλες στιγμές της ελληνικής πολιτικής ιστορίας, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μέχρι το Γεώργιο Παπανδρέου κι από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τη σύγχρονη εποχή της συμμετοχής μας, στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κίνημα.

Η Κεντροαριστερά είναι η Κεντροαριστερά της προόδου και της ευθύνης, δεν είσαι κεντροαριστερός ανεύθυνος. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν είπε ότι ανήκει στην Κεντροαριστερά. Προέρχεται ο μικρός ΣΥΡΙΖΑ από την Κομμουνιστική Αριστερά και έχει διογκωθεί ως ένα λαϊκιστικό δημαγωγικό κόμμα ευκαιρίας λόγω της κρίσης. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πονέσει, οι οποίοι προέρχονται, στη συντριπτική τους πλειονότητα από το ΠΑΣΟΚ, ανήκουν στη δημοκρατική παράταξη, έχουν ψηφίσει κατ΄ επανάληψη ΠΑΣΟΚ, βρήκαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως όχημα ευκαιρίας επειδή υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης.

Δε θα θέλαμε ποτέ να τους χάσουμε, είναι άνθρωποί μας, τους θέλουμε κοντά μας, που βέβαια είχαν μάθει διαφορετικά. Όλοι μας είχαμε μάθει διαφορετικά, εμείς τους μάθαμε διαφορετικά, γιατί το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε μια πολιτική -από το 1981- παροχών, αναβάθμισης του επιπέδου ζωής, βελτίωσης των εισοδημάτων, άλλαξε η εικόνα της χώρας.

Κανείς δεν πίστευε ότι κάποια στιγμή θα πάμε πίσω, γιατί δεν είχαμε βάσεις και υπήρχε μια φούσκα. Η φούσκα του χρέους, του ελλείμματος, της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, του διογκωμένου κράτους. Άρα λοιπόν οι άνθρωποι έπαθαν σοκ και από εκεί που πηγαίναμε για δεκαετίες από το καλό στο καλύτερο, κάποια στιγμή είπαμε «στοπ θα πάμε πίσω γιατί υπάρχει πρόβλημα». Αυτό τους πόνεσε και τους σόκαρε.

Αυτοί δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, τι ΣΥΡΙΖΑ είναι; Και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ίδια, αυτή που ήταν με το ΣΥΡΙΖΑ του 4% πριν το 2010. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι με τις ίδιες αντιθέσεις. Τις ίδιες αντιθέσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Λαφαζάνη, τις ίδιες έχουν πάντα. Δεν υπάρχει καμιά άλλη άποψη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει αλλάξει πολιτικά, ποιοτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα τι να σας πω, ότι έχουμε πει στον κ. Κουβέλη εκατό φορές να έρθει; Έχουμε γίνει κουραστικοί και ενοχλητικοί και ο κάθε πολίτης το εκτιμά αυτό. Λοιπόν, τους θέλουμε όλους και πριν και μετά τις ευρωεκλογές, αυτούς που ανήκουν στην Κεντροαριστερά της ευθύνης.

Αλλά αυτό δε σημαίνει «ψηφίζω ότι νά’ναι στις εκλογές και θα τα βρούμε μετά», γιατί την κυβέρνηση και τη χώρα τη στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τη στηρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην Ελιά. Χωρίς τους συγκεκριμένους 30 Βουλευτές δεν υπάρχει Κυβέρνηση, δεν υπάρχει σταθερότητα, δεν υπάρχει αυτή η εθνική στρατηγική. Και το μήνυμα λοιπόν πρέπει σε μας να είναι μήνυμα ψήφου, στους άλλους πρέπει να είναι μήνυμα πίεσης, να καταλάβουν ότι δεν ενήργησαν σωστά.

Α. Ράιδος (Άστρα TV): Συγνώμη, ο κ. Θεοδωράκης έχει θέση σε αυτό το τραπέζι διαλόγου;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχει πει τίποτα, πού ανήκει, δεν έχει τοποθετηθεί ιδεολογικά, ούτε πολιτικά, ούτε αξιακά, ούτε στρατηγικά. Όταν τοποθετηθεί..



Μ. Αγραφιώτης (WestTV Δυτικής Μακεδονίας): Έχουμε κ. Πρόεδρε σε εξέλιξη ένα πολύ μεγάλο και καυτό ζήτημα, την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Από ότι βλέπω ο κ. Παπαγεωργίου έχει ξεκινήσει μία διαδικασία αποκρατικοποίησης με το να λέει μικρή ΔΕΗ, υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και σε μας στη Δυτική Μακεδονία σχετικά με την αποκρατικοποίηση. Εσείς σαν ΠΑΣΟΚ παλιά είχατε μιλήσει για «στρατηγικό επενδυτή», τώρα βλέπουμε η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει επ’ ώμου αυτή την υπόθεση και προφανώς οδηγεί σε μία ιδιωτικοποίηση 17% στο ΤΑΙΠΕΔ, ο ΑΔΜΗΕ καθαρά εκτός ΔΕΗ 66% σε ιδιώτη, η μικρή ΔΕΗ και όλα τα εργοστάσια της μικρής ΔΕΗ στους ιδιώτες. Τι γίνεται, του ΠΑΣΟΚ ποια είναι η θέση; Και θα βάλετε βέτο σε αυτή την αποκρατικοποίηση που θίγει τα συμφέροντα όχι μόνο της Δυτικής Μακεδονίας αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε αυτό το ζήτημα το είχα αντιμετωπίσει και σε μια πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ήπειρο, γιατί αντίστοιχο πρόβλημα, με την περιοχή της Φλώρινας κυρίως, έχουμε και στην περιοχή της Άρτας, με υδροηλεκτρικά εργοστάσια τα οποία σχεδιάζεται να ενταχθούν σε αυτό που ονομάζεται μικρή ΔΕΗ. Ποιο είναι το πλαίσιο; Το πλαίσιο είναι η ανάγκη να απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι μια ευρωπαϊκή επιταγή, είναι το λεγόμενο «τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Γιατί το κάνει αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλες τις χώρες; Για να βοηθήσει τον καταναλωτή να σπάσει το μονοπώλιο, να μπορεί να έχει επιλογή, να μπορεί να έχει καλύτερες τιμές.

Και πρέπει να σπάσει το μονοπώλιο οργανωμένα και υπεύθυνα, γιατί υπήρξε δυστυχώς και το φαινόμενο εταιρειών χωρίς υποδομή, χωρίς υπόσταση, που βγήκαν στην αγορά να πουλήσουν υπηρεσίες και μετά δημιουργήθηκαν τεράστια οικονομικά και νομικά θέματα και υπάρχει τώρα ποινική υπόθεση ανοιχτή. Άρα ο καταναλωτής πρέπει να έχει μία βεβαιότητα, να μπορεί να κάνει επιλογές, να μπορεί να έχει καλύτερες τιμές.

Και το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, είναι ότι αυτό που εσείς λέτε ΔΕΗ και όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει ως ΔΕΗ, που είναι στην πραγματικότητα σκληρός πυρήνας του κράτους, μετά το στρατό η πιο ισχυρή δομή στο Ελληνικό Κράτος είναι η ΔΕΗ. Έχω διατελέσει Υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας και ξέρω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει ΔΕΗ, γιατί έχω εποπτεύσει της ΔΕΗ μια πολύ κρίσιμη περίοδο του 1999-2000. Αυτό λοιπόν που εννοεί ο κόσμος απλά ΔΕΗ, αυτό είναι πάντα υπό τον έλεγχο του κράτους, διότι αυτό ελέγχεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ελέγχεται από τον διαχειριστή του δικτύου, δεν μπορεί κανείς ιδιώτης να κάνει τίποτε. Ο ιδιώτης επενδύει εκεί, όπως θα επένδυε σε ένα ομόλογο, για να έχει ένα κέρδος.

Τώρα, η μικρή ΔΕΗ είναι ένα σχήμα τέτοιου είδους για το σκοπό που σας είπα, που θα δούμε αν θα έχει ενδιαφέρον, θα δούμε αν θα υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον. Και η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή ή εν πάση περιπτώσει νέου εταίρου στη μεγάλη ΔΕΗ, είναι μία συμμετοχή η οποία στην πραγματικότητα έχει διακρατικά χαρακτηριστικά, δηλαδή αυτοί που ενδιαφέρονται είναι οι μεγάλοι οργανισμοί, οι μεγάλοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, δημόσιου χαρακτήρα, από τη Γερμανία, από τη Γαλλία, από την Ιταλία.

Άρα, πρόκειται για μία ενδοευρωπαϊκή συνεργασία κρατικών δημόσιων φορέων, ανεξαρτήτως από το νομικό χαρακτήρα, που τροφοδοτούν τις χώρες με ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται να θιγούν οι εργαζόμενοι; Δεν πρόκειται να θιγούν οι εργαζόμενοι. Πρόκειται να θιγούν οι καταναλωτές; Θα ωφεληθούν οι καταναλωτές. Πρόκειται να βλαφθεί το συμφέρον της χώρας; Όχι, διότι θα γίνουν γρηγορότερα καλύτερα και φτηνότερα για τον πολίτη επενδύσεις.

Και αυτό όλο θα δημιουργήσει μία εικόνα τελικά, η οποία θα μας βοηθήσει να χειριστούμε το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, που ακόμη χρησιμοποιούμε πετρέλαιο στα νησιά για την ηλεκτροδότηση, να αξιοποιήσουμε καλύτερα το λιγνίτη με περιβαλλοντική ευαισθησία, να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο που έχουμε εμείς, γιατί ταυτόχρονα κάνουμε και τις έρευνες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Άρα λοιπόν νομίζω ότι υπάρχει μια ανησυχία εύλογη στις περιοχές που η απασχόλησή τους και η ζωή τους συνδέεται με τη ΔΕΗ, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω και αυτό θα είναι η γραμμή μας κι αυτό είναι ο εγγυητικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ότι οι περιοχές αυτές όπως η Δυτική Μακεδονία, περιοχές όπως η Ήπειρος, όχι μόνον δε θα θιγούν, αλλά θα επωφεληθούν από τις κινήσεις αυτές. Οι οποίες είναι όλες κινήσεις διαφανείς με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την αξιοποίηση και ιδιωτικών πόρων, αλλά πάντα υπό δημόσιο έλεγχο για το δημόσιο συμφέρον.



Σ. Νάτσης (StarTV Δράμας/1 Channel Καβάλας): Κύριε Πρόεδρε, παραμένω στο ενεργειακό κομμάτι αν μου επιτρέπετε, από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μέχρι το Ιόνιο πρόκειται να περάσει ο αγωγός ΤΑΡ. Βρισκόμαστε στη Δράμα, στην Καβάλα, στα όρια των Φιλίππων, σε μία πολύ ιδιότυπη έτσι και ιδιόρρυθμη περιοχή, με Δίρφη, με πάρα πολλά, αν θέλετε, τεχνικά χαρακτηριστικά. Είχαμε μία καταγγελία στο πλαίσιο των εκπομπών που κάνουμε από ευρωβουλευτές υποψηφίους κτλ, από Ευρωβουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο οποίος μας δήλωσε δημόσια στο κανάλι ότι υπεγράφη μία συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να μην έχουμε κανένα όφελος ως χώρα από τη διέλευση του αγωγού ΤΑΡ.

Πρώτο ερώτημα είναι αν αυτό ισχύει και δεύτερον, επειδή είπατε μια κουβέντα προηγουμένως για τους λιγνίτες, κι επειδή έχουμε μια ευαισθησία εκεί και με την περιοχή του κάμπου, ο κ. Υπουργός (Τσαυτάρης) ξέρει πολύ καλύτερα γιατί κατάγεται από εκεί, τι θα γίνει με αυτό το θέμα του αγωγού ΤΑΡ; Θα αλλάξει η διέλευση, θα πάρουμε μέτρα προστασίας, γιατί τα εδάφη είναι επικίνδυνα.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς για να καταλάβω, έχετε μια ευαισθησία και όλοι έχουμε για το λιγνίτη. Δε θέλουν τον λιγνίτη.

Σ. Νάτσης (StarTV Δράμας/1 Channel Καβάλας): Γιατί ζούμε εκεί.

Ευ. Βενιζέλος: Δε θέλουν τον λιγνίτη.

Σ. Νάτσης (StarTV Δράμας/1 Channel Καβάλας): Όχι, συγνώμη κ. Πρόεδρε, τον θέλουμε υπό τον όρο...

Ευ. Βενιζέλος: Δεν τον θέλετε, δεν τον θέλετε..

Σ. Νάτσης (StarTV Δράμας/1 Channel Καβάλας): Το λιγνίτη τον θέλουμε, υπό τον όρο να τηρηθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, εκφράζω προσωπικές ανησυχίες.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω τι γίνεται, αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση που έχουμε στην Ελλάδα. Έχουμε έναν φυσικό πλούτο, το λιγνίτη ας πούμε, καλά, στη Δυτική Μακεδονία τον ξέρουν, δουλεύουν, ζουν από αυτόν, τον θέλουν. Με περιβαλλοντική αναβάθμιση βέβαια και εγγυήσεις, αλλά αυτό τους δίνει δουλειά, τους δίνει θέρμανση, τους δίνει εισόδημα, τους δίνει προοπτικές ανάπτυξης. Άλλες περιοχές δεν τον θέλουν το λιγνίτη που έχουν, η Δράμα για παράδειγμα, η Ελασσόνα, δεν τον θέλουν το λιγνίτη.

Και ερχόμαστε τώρα στον ΤΑΡ. Ο ΤΑΡ είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας, διότι ο ΤΑΡ γράφει την Ελλάδα στον διεθνή ενεργειακό χάρτη, μας επιτρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές από τις οποίες προέρχεται το φυσικό αέριο, να μην είναι μόνον η Ρωσία αλλά να είναι και το Αζερμπαϊτζάν. Έχουμε μία άλλη όδευση άρα έχουμε διαφοροποίηση και των πηγών και των οδεύσεων, η Ελλάδα γίνεται ο κόμβος γιατί ο ΤΑΠ περνάει κατά βάση μέσα από την Ελλάδα και μετά πηγαίνει Αλβανία.

Η Ελλάδα λοιπόν γίνεται ο κόμβος για να πάει ο ΤΑΡ στη Δυτική Ευρώπη μέσω Ιταλίας, ο ΤΑΠ εκτείνεται προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ευρώπη, γιατί θα έχουμε τους συνδετήριους αγωγούς προς τη Βουλγαρία, προς τα Σκόπια, από τη Βουλγαρία πηγαίνουμε στην Κεντρική Ευρώπη, ανοίγουμε έναν κεντρικό διάδρομο όπως λέγεται.

Κι έτσι με πολύ φτηνό κι εύκολο τρόπο η Ελλάδα γίνεται ο άξονας για τον αγωγό Αιγαίου-Βαλτικής, που είναι γεωγραφικά και αναπτυξιακά κάτι το εντυπωσιακό Και όλο αυτό βασίζεται στους αγωγούς αλλά και στη Ρεβυθούσα που έχουμε, δηλαδή στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου και στους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου που θα γίνουν στην Αλεξανδρούπολη και στην Καβάλα.

Άρα ο ΤΑΡ είναι ένα ατού της χώρας τεράστιο, είναι μια επένδυση γιατί θα δουλέψει κόσμος. Είναι μία επένδυση γιατί είναι ένα μεγάλο έργο ιδιωτικό, χωρίς να βάλει μια δραχμή το δημόσιο, υπάρχει σύμβαση φιλοξενούσας χώρας, όπως ακριβώς υπάρχει και με την Τουρκία και με την Αλβανία και με την Ιταλία και θα δουλέψουν οι κατασκευαστικές εταιρείες και μάλιστα και μικρές κατασκευαστικές εταιρείες. Και υπάρχουν βεβαίως τοπικά προβλήματα για την όδευση του ΤΑΡ να μην πάει σε εύφορες περιοχές, και η εταιρεία είναι έτοιμη να κάνει όλες τις αλλαγές. Αλλά από του σημείου αυτού, μέχρι να λέμε ότι ο ΤΑΡ που είναι το μεγάλο αναπτυξιακό πλεονέκτημα της χώρας δημιουργεί πρόβλημα και δεν τον θέλουμε, η απόσταση πια σε αυτό είναι κολοσσιαία, έτσι;

Σ. Νάτσης (StarTV Δράμας/1 Channel Καβάλας): Οφέλη θα έχουμε; Οικονομικά οφέλη σαν χώρα.

Ευ. Βενιζέλος: Οφέλη τεράστια. Οικονομικά οφέλη; Κατ΄ αρχάς πρόκειται για μία κατασκευή όπου γίνεται μία επένδυση η οποία από μόνη της ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια, έχουμε την Ελλάδα να είναι μέσα στο παιχνίδι όλων των αγωγών, όπως σας είπα, από την Ιταλία μέχρι την Ουγγαρία, στην άλλη μεριά. Έχουμε τον αγωγό, τον άλλον πια, Ιονίου- Αδριατικής που πιάνει τον άλλο κλάδο τον παραθαλάσσιο, τον παράκτιο. Άμα δε βλέπετε να έχουμε κανένα όφελος... Να σας πω κάτι; Ο αγωγός φυσικού αερίου ο κλασικός, αυτός που μας φέρνει το φυσικό αέριο τόσα χρόνια τώρα μέσω Βουλγαρίας, τι οφέλη δίνει στη χώρα; Αυτός είναι ο αγωγός ο οποίος λειτουργεί και ο οποίος φέρνει το πετρέλαιο το ρωσικό της Gasprom και με αυτόν έχουμε τα εργοστάσια φυσικού αερίου για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Έχουμε τη λειτουργία της βιομηχανίας, έχουμε τη θέρμανση των σπιτιών, έχουμε την υποκατάσταση του λιγνίτη, γιατί ο λιγνίτης έχει όρια περιβαλλοντικά και υπάρχουν περιοχές με πολύ λιγνίτη που δεν μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε. Άρα λοιπόν, πρέπει κάποια στιγμή να ισορροπήσουμε και να αποκτήσουμε μία συνείδηση του τι θέλουμε και τι δε θέλουμε αναπτυξιακά, αλλιώς θα νομίζουμε ότι μας ψεκάζουν, ότι ήρθαν να κάνουν τον ΤΑΡ για να μας ψεκάσουν κι από κάτω, όχι από πάνω μόνο από τα διαστημόπλοια, αλλά και από κάτω.



Π. Μπούρχας (Ήπειρος TV): Θέλω να θέσω δύο ερωτήματα κ. Πρόεδρε, κατ' αρχάς μία λεπτομέρεια και μια συμπλήρωση στην απάντηση που δώσατε στο ερώτημα που τέθηκε πριν για τον ΤΑΠ. Η Ήπειρος από τη στιγμή που εγκαταλείφθηκε ο ITGI, που ήταν μια δεύτερη εναλλακτική για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, φαίνεται ότι με τον ΤΑΠ περνάει ξυστά, βγαίνοντας στην Καστοριά και διακλαδώνεται προς την Αλβανία. Θα ήταν η μοναδική ευκαιρία από αυτόν τον αγωγό να πάρει φυσικό αέριο η Ήπειρος, γιατί με εθνικούς πόρους προφανώς καμία Κυβέρνηση ποτέ τις επόμενες δεκαετίες δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο έργο.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι αλλά από εκεί που είναι τώρα ο ΤΑΡ η επέκταση στην Ήπειρο είναι πάρα πολύ εύκολη και πάρα πολύ μικρή.

Π. Μπούρχας (Ήπειρος TV): Με εθνικούς πόρους όμως, έτσι;

Ευ. Βενιζέλος: Με εθνικούς πόρους βεβαίως, είδατε ότι ο ΤΑΡ γίνεται με ιδιωτικούς πόρους, αλλά τι θα κάνουμε, η κοινοπραξία που έχει το κοίτασμα αυτό στο Αζερμπαϊτζάν τα έψαξε και απεφάσισε να κάνει τον ΤΑΡ, δεν έκανε τον ITGI, τον θέλαμε μόνον εμείς. Αλλά εμείς θέλουμε και τον ΤΑΡ ήταν μια πολύ καλή εναλλακτική λύση.

Η Ρουμανία είναι πάρα πολύ στεναχωρημένη γιατί περίμενε να γίνει ο Ναμπούκο, η Βουλγαρία είναι πάρα πολύ στεναχωρημένη γιατί περίμενε να γίνει ο Ναμπούκο και χάσανε, γιατί η Κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν, κυρίως όμως οι εταιρείες οι οποίες έχουν το κοίτασμα, επέλεξαν τον ΤΑΡ. Λοιπόν, αντί να πανηγυρίσουμε που έγινε αυτή η επιλογή και να δούμε πως θα προσαρμόσουμε τώρα την πολιτική μας και τις υποδομές μας, λέμε τι θα γινόταν. Μα οι άλλοι δεν πήραν τίποτα, κανέναν αγωγό και τους παρεμποδίζει η ευρωπαϊκή πολιτική τώρα στην προώθηση μεγάλων υποδομών που είχαν σχεδιάσει, για λόγους που έχουν να κάνουν με τον γεωπολιτικό χάρτη της ενέργειας λόγω και της κρίσης στην Ουκρανία. Γιατί υπάρχει όπως θα έχετε ακούσει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον southstream που θα φέρει το ρωσικό αέριο στη Βουλγαρία και μέσω Βουλγαρίας στην Ευρώπη.



Π. Μπούρχας (Ήπειρος TV): Θέλω να θέσω κι ένα γενικό ερώτημα για την οικονομία. Λέτε εσείς και ο κ. Σαμαράς ότι νέα μέτρα δεν υπάρχουν στον ορίζοντα. Αποδέχεστε ως δεδομένο το ότι υπήρξε μια συμφωνία πολιτική μεταξύ Κυβέρνησης Σαμαρά και τρόικας με την υπογραφή ενός μνημονίου είχε δημοσιευθεί τον Ιούλιο του 2013 για να μετρηθεί αλλιώς στατιστικά το πρωτογενές πλεόνασμα, να βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι αστειότητες.

Π. Μπούρχας (Ήπειρος TV): Άρα μπορεί κάποιος να πει ότι ως αντάλλαγμα έχουμε τα μέτρα.

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά είναι αστειότητες. Είναι αστειότητες, οι οποίες δεν ισχύουν σε καμία χώρα της Ευρώπης, δεν τις αποδέχεται κανείς. Αυτά τόλμησε να τα πει ο κ. Τσίπρας και δεν μπόρεσε να εμφανιστεί στο debate των υποψηφίων Προέδρων της Commission. Τα άλλα κόμματα τα ευρωπαϊκά πήγαν, πήγε ο κ. Γιούνκερ, πήγε ο κ. Σουλτς, πήγε η εκπρόσωπος των Πρασίνων, πήγε ο κ. Φέρχοστατ από τους Φιλελεύθερους, δεν πήγε ο κ. Τσίπρας, δεν ισχύουν αυτά. Υπάρχουν ενιαίοι κανόνες υπολογισμού του ελλείμματος και του πλεονεκτήματος στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Eurostat είναι ανεξάρτητο όργανο που δεν δέχεται εντολές από κανέναν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων δεν ξέρει τα αποτελέσματα της Eurostat, πριν τα ανακοινώσει η Eurostat.

Δηλαδή το μεγάλο επίτευγμα του ελληνικού λαού, το προϊόν των θυσιών του, το πρωτογενές πλεόνασμα, που το αναγνώρισαν οι αγορές οι οποίες ήρθαν και αγόρασαν το ομόλογό μας, το πενταετές και μας έδωσαν ένα εξαιρετικά καλό επιτόκιο, αυτό το μεγάλο επιχείρημά μας για την επιστροφή στην ομαλότητα για να αποκτήσουν οι Έλληνες ευκαιρίες για δουλειές, για επενδύσεις, για πρόοδο, έρχεστε και το αμφισβητείτε, έρχεστε και βγάζετε τα μάτια σας μόνος σας.  Και υπεγράφη και συμφωνία της Κυβέρνησης, μυστική συμφωνία να αλλοιώσουμε τα στοιχεία;

Αυτό θα μας φάει ως χώρα, αυτή η αντίληψη δεν πρέπει να επικρατήσει στις εκλογές. Η αντίληψη που προηγουμένως είπε ένας Ευρωβουλευτής υποψήφιος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ότι κάτι κακό συμβαίνει με τον ΤΑΠ, μία συνωμοσία, η αντίληψη μια μυστική συμφωνία της Κυβέρνησης με την τρόικα για να παραποιήσουμε τα στοιχεία. Καταλάβατε ποια είναι η κακή μοίρα του έθνους; Αυτή είναι η κακή μοίρα του έθνους.



Μ. Νάβαλη (Δίκτυο Σερρών): Κύριε Πρόεδρε, θα σας μεταφέρω την αγωνία των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών στην περιοχή μου τουλάχιστον στο νομό Σερρών, όπου η αγορά δεν μπορώ να πω πεθαίνει, σχεδόν έχει πεθάνει.

Βλέπουν καθημερινά τον τζίρο τους να μειώνεται, λόγω και της μείωσης της αγοραστικής δυνατότητας του καταναλωτικού κοινού, ενώ παράλληλα αυξάνονται δραματικά όλες τους οι υποχρεώσεις, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εφορία, οπουδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς και μάλιστα με τρόπο που τους οδηγεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, με όλες τις συνέπειες που αυτό έχει από κει και πέρα. Τι λέτε σε αυτούς τους ανθρώπους; Πως θα έρθει η ανάπτυξη, τι γίνεται με αυτό το θέμα;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, αυτό που περιγράφετε είναι η κατάσταση της κρίσης μέχρι τώρα. Είναι η περίοδος από το 2010, που όχι άρχισε η κρίση, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι είμαστε σε κρίση, γιατί η ύφεση ξεκίνησε το 2007, αλλά επί 2,5 χρόνια δεν το είχε καταλάβει η Ελλάδα ότι είναι σε κρίση και κινείτο στο ρυθμό της κανονικότητας, ενώ δεν είχε καμία βάση από κάτω, ήταν σαθρό το υπόβαθρο. Και βέβαια έχουν υποστεί συνέπειες, κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες παραγωγικές και κυρίως εμπορικές επιχειρήσεις. Γιατί φυσικά ένα κατάστημα σε μια τοπική αγορά ή σε μία συνοικιακή αγορά χωρίς διαφοροποίηση, χωρίς κάποιον ιδιαίτερο χαρακτήρα ώστε να έχει ένα ειδικό κοινό, πολύ δύσκολα θα αντέξει στον ανταγωνισμό, ιδίως όταν έχεις να πληρώσεις πάρα πολύ υψηλά ενοίκια, παράλογα υψηλά ενοίκια. Και βεβαίως, όταν έχεις πάρα πολύ σκληρό ανταγωνισμό με πολλά ίδια καταστήματα, κοντά το ένα στο άλλο, με μικρή αγορά. Άρα λοιπόν υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο το βιώνουν αυτοί οι συμπολίτες μας πάρα πολύ έντονα.

Αυτό όμως τώρα είναι που τελειώνει και που μπαίνουμε σε άλλη φάση, διότι τώρα αρχίζει ξανά η οικονομία να κινείται. Τώρα μπήκαμε για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, που δεν είναι μόνον το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι ότι φύγαμε από την ύφεση και μπαίνουμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Και επίσης τώρα αρχίζει να αποκαθίσταται το κλίμα, έρχονται οι επενδύσεις, το γεγονός ότι γίνονται οι μεγάλες επενδύσεις λειτουργεί ως κίνητρο και για τις μικρές επενδύσεις. Η Ελλάδα δε θα προχωρήσει μόνον επειδή ξεκινάει μια μεγάλη επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα, η μεγαλύτερη επένδυση οικιστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, που θα φέρει 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας και είναι μέσα μεγάλα κεφάλαια από τα Εμιράτα κλπ, ούτε επειδή θα γίνει πχ. η ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης, ούτε επειδή υπάρχει μόνον η Cosco στον Πειραιά ή η Hewlett Packard στον Πειραιά. Θα ξεκινήσει τώρα -και ξεκινάει σιγά-σιγά- με τη βοήθεια των τραπεζών, με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ, με τη βοήθεια της ΚΑΠ, με τη βοήθεια του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη, που είναι στραμμένο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αρχίζει ο θετικός ρυθμός, που θα μπορείς να πάρεις ένα δάνειο, θα μπορείς να κάνεις μία επένδυση κι όταν λέμε επένδυση τι εννοείτε; Μην εννοούμε πάντα κάτι πολύ μεγάλο, μπορείς να πάρεις ένα καινούριο ψυγείο, μπορείς να αλλάξεις ένα μηχάνημα, μπορείς να κάνεις μια άλλη επένδυση.

Και όταν μιλάμε για επιχειρήσεις, μην βλέπετε μόνο μια επιχείρηση του τύπου «νεωτερισμοί» ή μια καφετέρια, πρέπει να κάνεις και πράγματα τα οποία έχουν σχέση για παράδειγμα με την πρωτογενή παραγωγή. Δείτε τι συμαίνει στη Δυτική Μακεδονία, ο κρόκος, τι σημαίνει η στέβια, τι σημαίνει να παράγεις στην Καβάλα το καλύτερο σπαράγγι όλης της Ευρώπης, περιζήτητο στην αγορά της Γερμανίας ή του Βελγίου. Άρα λοιπόν πρέπει να δεις όλο αυτό πως κινείται ως μια διαδικασία η οποία δίνει προοπτική.

Μ. Νάβαλη (Δίκτυο Σερρών): Αισθάνονται αδικημένοι σε επίπεδο φορολογίας όμως.

Ευ. Βενιζέλος: Αδικημένοι σε επίπεδο φορολογίας γιατί; Μειώθηκε το ΦΠΑ στην εστίαση και τώρα ετοιμάζουμε την απαλλαγή από τον ΦΠΑ όλων των μικρών επιχειρήσεων. Τώρα το επόμενο σχέδιο είναι η σταδιακή φορολογική ελάφρυνση και το πρώτο μέτρο θα είναι να φύγουν από το ΦΠΑ όλες οι επιχειρήσεις που κάνουν μικρό τζίρο. Είναι συγκλονιστική η αλλαγή αυτή για χιλιάδες επιχειρήσεις.



Α. Ράιδος (Άστρα TV): Όλα δείχνουν κ. Πρόεδρε ότι αυτό που θα απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα από το καλοκαίρι και μετά είναι η ελάφρυνση ή απομοίωση του ελληνικού χρέους ή αλλιώς το κούρεμα, το είπε ο κ. Ράις πάλι προχθές, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι το δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσει η κουβέντα. Θέλω να μου πείτε για σας ποιο είναι το ιδανικό σενάριο, βάζοντας τον αστερίσκο, αυτά που ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση ότι μια ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρέους με μείωση του επιτοκίου θα σημάνει και μια μακροχρόνια δέσμευση της χώρας και των επόμενων γενιών..

Ευ. Βενιζέλος: Κάποιοι έχουν τρελαθεί με τη σκέψη ότι η Ελλάδα βγήκε ουσιαστικά από τη μέγγενη του χρέους και του ελλείμματος. Μιλάνε όλοι για ένα κούρεμα και αποσιωπούν το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει το μεγαλύτερο κούρεμα όλων των εποχών, το παγκοσμίως μεγαλύτερο κούρεμα.

Το Μάρτιο του 2012 η Ελλάδα κούρεψε χρέος. το οποίο κανονικά υπολογιζόμενο, σε όρους καθαρής παρούσης αξίας όπως λέμε, είναι 185 δισ. ευρώ. Το ξέρετε εσείς, ότι έχετε απαλλαγεί, εσείς και τα παιδιά σας, σε μία περίοδο 30 ετών υπολογιζομένων και των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που έχουμε πάρει μέσα από τη διαπραγμάτευση από χρέος 185 δισ. ευρώ; 125 δισ. ευρώ ονομαστικά, 185 δισ. ευρώ σε πραγματική αξία, δηλαδή 85% του ΑΕΠ. Το χρέος είναι 85% του ΑΕΠ.

Και αν το χρέος μας τώρα, το οποίο έχει αναδιαρθρωθεί με εξαιρετικό τρόπο, έχει πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια, πάρα πολύ μεγάλη περίοδο χάριτος, πάρα πολύ μικρά επιτόκια, πάρα πολύ καλές ημερομηνίες λήξεων και πάρα πολύ μικρό ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, το υπολογίσουμε σε όρους καθαρής παρούσης αξίας, δηλαδή αν το προεξοφλήσουμε πρακτικά σήμερα, θα δούμε ότι είναι μικρότερο από ότι είναι το ιταλικό ή το ισπανικό.

Αυτό το καταλαβαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αυτό ενοχλεί. Ενοχλείται από το γεγονός ότι μας δανείζει με επιτόκιο σαν αυτό που μας δανείζουν οι αγορές και ξέρει ότι μπορούμε να πάρουμε λεφτά από τις αγορές και να ξεπληρώσουμε το δάνειο. 25 δισεκατομμύρια ακόμα χρωστάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα υπόλοιπα τα χρωστάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα καλά επιτόκια, επιτόκιο κάτω από το 1% ώστε να έχουμε μέσο επιτόκιο 2,1% μας τα έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τώρα λέει ο κ. Τσίπρας «μα γιατί δεν παίρνουμε το επιτόκιο του δανείου» δηλαδή του Μνημονίου «που είναι τόσο μικρό;». Μα εμείς το πήραμε αυτό. Γιατί δεν λέει «σας συγχαίρω που το πήρατε»;

Λοιπόν το χρέος είναι βιώσιμο. Χρειάζονται παραμετρικές, όπως λέμε αλλαγές, μικρές παρατάσεις, μετατροπή των κυμαινομένων επιτοκίων σε σταθερά επιτόκια και θα δείτε μετά ότι το χρέος θα μειωθεί και ως κεφάλαιο.

Γιατί να σας πω το εξής: δεν θέλω να σας μπλέξω με αριθμούς, αλλά εάν είχαμε λίγο μεγαλύτερα επιτόκια θα είχαμε μικρότερο κεφάλαιο, άρα θα είχαμε μικρότερο ποσοστό του ΑΕΠ. Χρέος μικρότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ. Διότι το τελικό αποτέλεσμα είναι κεφάλαιο επί επιτόκιο. Αν αυξήσεις το επιτόκιο, μειώνεις το κεφάλαιο για να έχεις τέτοιο αποτέλεσμα. Απορώ γιατί τρελαίνονται κάποιοι μετρώντας το χρέος μόνο ως προς ποσοστό του ΑΕΠ και σας είπα και το αγαπημένο παράδειγμα. Ποιά είναι πιο καλή χώρα η Ιαπωνία ή η Αργεντινή, που είχα ρωτήσει τη συνάδελφό σας την κα Στάη;

Θα μου πείτε η Ιαπωνία είναι πιο καλή χώρα, είναι στους G-7, είναι μια χώρα μέσα στο διεθνή ανταγωνισμό, έχει χρέος 200% του ΑΕΠ. Βιώσιμο όμως. Η Αργεντινή έχει 47% του ΑΕΠ χρέος. Είναι κρεμασμένη στα μανταλάκια δυστυχώς, ταλαιπωρείται γιατί έκανε ένα λάθος. Εμείς το κάναμε και τέλεια με νομική ασφάλεια. Δυσαρεστήσαμε κάποιους λίγους ανθρώπους, που ελπίζω κάποια στιγμή να τους αποκαταστήσουμε, αλλά είναι το ασφαλές απόλυτο κούρεμα. Λοιπόν η γειτονική μας χώρα, η Βουλγαρία, που είναι μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες έχει 20% χρέος. Πού είναι καλύτερο το επίπεδο ζωής στην Ελλάδα με το μεγάλο χρέος ή στη Βουλγαρία με το μικρό; Πού θα ήθελαν να ζουν οι Έλληνες; Ας μου πουν. Άρα οι αγορές είπαν την αλήθεια, οι αγορές είπαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δάνεισαν με πολύ καλό επιτόκιο.

Αλλά υπάρχει η αντιπολίτευση στην Ελλάδα η οποία λέει «δεν είναι βιώσιμο το χρέος, πρέπει να κάνει διαπραγμάτευση, θέλετε νέα μέτρα, πρέπει να ταλαιπωρήσετε τον λαό για να ωφελούμαι εγώ πολιτικά». Καταλάβατε ποιό είναι το κόλπο; Αυτοί όλοι κάνουν ένα πολιτικό κόλπο, εις βάρος του λαού και εις βάρος της οικονομίας. Πρόκειται για ένα τραγικό κόλπο, εις βάρος του τόπου και του λαού. Αυτό είναι.



Μ. Αγραφιώτης (WestTV Δυτ. Μακεδονίας): Κύριε Πρόεδρε, καλή η έξοδος στις αγορές, παρά τη βιωσιμότητα του χρέους, καλό το πλεόνασμα το ζήτημα είναι και ρωτάει ο κάθε πολίτης «λεφτά δεν θα έχουμε στην τσέπη μας ξανά»; Πότε θα βγούμε από αυτή τη δίνη; Η αγορά αυτή τη στιγμή είναι στεγνή και πότε θα ξαναέχουμε ρευστότητα, πότε θα επανέλθουμε στις παλιές καλές εποχές. Θέλω μια πετυχημένη απάντηση από εσάς.

Ευ. Βενιζέλος:. Μα όλα αυτά που γίνονται είναι οι θεμελιώδεις και αναγκαίες προϋποθέσεις για να πάμε στην ανάπτυξη και να ξαναγυρίσουμε στα καλά ζητούμενα. Διότι εάν δεν είχαμε βιώσιμο χρέος, αν δεν είχαμε πλεόνασμα, αν δεν είχαμε ελεγχόμενο έλλειμμα, κάτω από 3%, όπως λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Σύμφωνο Σταθερότητας, εάν δεν είχαμε Τράπεζες, εάν είχαν χάσει οι Έλληνες τις καταθέσεις τους, δεν θα υπήρχε δυνατότητα για δάνεια, για ρευστότητα, για επενδύσεις, για δουλειές.

Εάν δεν έμενε η Ελλάδα στο ευρώ και ως εκ τούτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα είχαμε τώρα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Λοιπόν; Τι ήταν το δίλημμα; Να κάνουμε μια δύσκολη επιλογή και μια επιλογή παραδείσου; Και εμείς κάναμε τη δύσκολη και χάσαμε τον παράδεισο; Οι πρωτόπλαστοι είμαστε που μας έδωσαν να δαγκώσουμε το μήλο;

Τώρα λένε κάποιοι «αφού τα κάνατε όλα αυτά, ψηφίστε εμάς να κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση, κούρεμα, να τα τινάξουμε όλα στον αέρα». Να ξαναγυρίσει η Ελλάδα στα μανταλάκια, να είναι κρεμασμένη στα μανταλάκια του διεθνούς Τύπου, να βγει από τις αγορές, να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί, να πάμε σε κρίση, να χάσουμε όλα τα κεκτημένα και αφού κάναμε τις θυσίες να ξαναγυρίσουμε πίσω να ζήσουμε και την απόλυτη καταστροφή.

Αυτό είναι το θέμα των εκλογών. Το θέμα των εκλογών αυτών, είναι αυτό που περιγράφω τώρα.

Επίσης αυτό το ερώτημα το οποίο μου κάνατε σωστά θεμιτά. Kαι σας απαντώ, αυτό πρέπει να το ρωτήσετε σε όλους. Δηλαδή να το απαντήσει ο κ. Τσίπρας, να το απαντήσει ο κ. Καμμένος, να το απαντήσει ο κ. Κουβέλης, να το απαντήσει ο κ. Θεοδωράκης, να το απαντήσουν όλοι. Αυτά είναι τα ερωτήματα: τι θα γίνει με το χρέος, τι θα γίνει με το έλλειμμα, τι θα γίνει με τις Τράπεζες με τις επενδύσεις με το ΕΣΠΑ, με τις δουλειές, με την ανεργία.



Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε γιατί οι τράπεζες δεν πειθαρχούν σε κυβερνητικές αποφάσεις; Είδαμε σήμερα πάλι στην επικαιρότητα και χτες ότι το κοινωνικό μέρισμα το οποίο δίδεται μπαίνει στους λογαριασμούς και επειδή υπάρχει κάποιο χρέος από κάποια πηγή εν πάση περιπτώσει …

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό έγινε χθες, πράγματι, σε ορισμένες τράπεζες και παρενέβη το ΠΑΣΟΚ αμέσως και υπήρξε αποσαφηνιστική εγκύκλιος και όλο το μέρισμα είναι ακατάσχετο. Και αν κάποιες Τράπεζες προέβησαν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και κατάσχεσαν μέρισμα, θα το δώσουν πίσω. Θα το ξαναβάλουν στο λογαριασμό του δικαιούχου.

Δημοσιογράφος: Να ολοκληρώσω. Αν πιστεύετε ότι υπάρχει «τραπεζική δημοκρατία» στη χώρα.

Ευ. Βενιζέλος: Τι θα πει «τραπεζική δημοκρατία»; Δεν είναι δημοκρατικός θεσμός οι τράπεζες.

Δημοσιογράφος: Λειτουργούν με ένα τρόπο, που ενώ εσείς ως πολιτικό σύστημα ψηφίζετε και προσπαθείτε να προστατεύσετε τον πολίτη, αυτοί έχουν το δικό τους τρόπο και λειτουργούν.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς πρέπει να σας πω ότι οι τράπεζες όλες τελούν υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Όλες. Υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κανείς δεν κάνει ό,τι θέλει.

Τώρα, αν εννοείτε ότι δεν κάνουν ρυθμίσεις δανείων ή ότι βασανίζουν κάποιο δανειολήπτη, μπορεί να έχουν κάποια αντανακλαστικά τραπεζικού πατριωτισμού αλλά ο νόμος είναι καθαρός. Με τον αγώνα που έχει κάνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα πλαίσιο για ρυθμίσεις και για προστασία, που είναι απόλυτο. Απόλυτο. Άρα, όπου υπάρχει πρόβλημα, εδώ είναι και ο τραπεζικός διαμεσολαβητής, εδώ είμαστε κι εμείς θα εφαρμοστεί πλήρως η ρύθμιση. Ό,τι λέει ο νόμος. Αλλά η ρύθμιση αυτή κάποιος την πληρώνει. Δεν υπάρχει κενό. Όταν έχεις πάρει ένα δάνειο και δεν το πληρώσεις, κάποιος πρέπει να το συμπληρώσει αυτό. Γιατί ο καταθέτης πρέπει να βρει τα λεφτά του. Ο καταθέτης, έχει μικρές καταθέσεις, οι καταθέσεις είναι κάτω των 5.000. Η μέση κατάθεση είναι κοντά στις 3.000. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα ότι τα λεφτά τους υπάρχουν. Τα λεφτά αυτά έχουν πάει σε δάνεια, πρέπει να τα βρίσκει ο άλλος όταν πηγαίνει και τα ζητάει στο Ταμείο ή στο μηχάνημα. Αν δεν κάναμε το κούρεμα του χρέους, εάν δεν κάναμε το PSI, αν δεν παίρναμε τα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση, δεν θα υπήρχε αυτό. Ούτε προς τη μια πλευρά, ούτε προς την άλλη. Δεν θα υπήρχε ούτε προς τη μεριά των καταθέσεων απόλυτη προστασία καταθέσεων, ούτε προς τη μεριά της ρευστότητας να μπορούμε να δώσουμε λεφτά στις επιχειρήσεις για επενδύσεις και για απασχόληση. Και αυτό θα πρέπει να το ρωτήσετε στα άλλα κόμματα να σας το εξηγήσουν.



Π. Μπούρχας (Ήπειρος TV): Ο κ. Σαμαράς ο Πρωθυπουργός, κ. Πρόεδρε, τις τελευταίες μέρες θέλοντας να τονώσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ, ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης βασιζόμενος στις προτάσεις του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κυρίως. Το ΠΑΣΟΚ έχει απαντήσει; Έχει πάρει θέση ως προς αυτό;  Και δεύτερον το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός και εσείς αύριο, συμπίπτουν και τα δύο;

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς ως προς το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης δεν θα έχετε ίσως παρακολουθήσει, γιατί παρ' ότι τα ξαναδώσαμε στη δημοσιότητα, το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει γι' αυτά από το 2013 σε ανύποπτο χρόνο προεκλογικά. Οργανώσαμε ένα μεγάλο επιστημονικό Συνέδριο διήμερο, το Φεβρουάριο του 2013, για το Σύνταγμα και την αναθεώρησή του. Και επί τη βάση των πορισμάτων αυτών, παρουσίασα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ στις 24 Ιουλίου του 2013, γιορτάζοντας και τη μεταπολίτευση, την επέτειο της πτώσης της δικτατορίας. Έχουμε πει λοιπόν ποιά πρέπει να είναι η κατάσταση στο πολιτικό σύστημα, στη Δικαιοσύνη, στη Διοίκηση, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στη διαχείριση του προϋπολογισμού, έχουμε κάνει εξαιρετικά προωθημένες προτάσεις.

Όμως η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένα πράγμα εξαιρετικά ευαίσθητο και επικίνδυνο. Γιατί το Σύνταγμα είναι εγγυητής της εθνικής ενότητας και της σταθερότητας. Εάν το μετατρέψεις σε γήπεδο προεκλογικής αντιπαράθεσης και δημαγωγίας, το καταστρέφεις. Γι' αυτό τι λέει το Σύνταγμα; Ότι η αναθεώρηση γίνεται με αυξημένη πλειοψηφία 3/5. Θέλει συναίνεση, θέλει σύμπραξη όχι των δυνάμεων που συνεργάζονται και συμφωνούν, αλλά των δυνάμεων που συγκρούονται και αντιπολιτεύεται η μια την άλλη. Πρέπει να συμφωνούν στα μεγάλα, τα μακροχρόνια, τα εθνικά, τα συνταγματικά.

Τώρα βλέπετε εσείς κανένα κλίμα τέτοιο; Εδώ είμαστε σε συνθήκες σχεδόν εμφυλίου πολέμου, συμβολικά, θέλουν να μας φάνε, να μας εξοντώσουν. Ο κ. Τσίπρας μας βρίζει, χυδαιολογεί κατά ένα τρόπο πρωτοφανή, μας απειλεί συνεχώς, με εισαγγελείς, διώξεις, ποινικά Δικαστήρια, καθείρξεις. «Κάνατε» –λέει- «την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών; Θα σας βάλω φυλακή. Κάνατε ιδιωτικοποίηση; Θα σας βάλω φυλακή; Σώσατε τη χώρα; Θα σας βάλω φυλακή». Δηλαδή σίγουρα το 1989 έχει και το επιτελείο το ίδιο! Είναι εκεί προσανατολισμένοι στο ’89 είναι οι ίδιες φιγούρες. Ίδιες φιγούρες, ίδια ονόματα, ίδια νοοτροπία. Αυτό ξέρουν.

Αυτό ήξεραν με τον Ανδρέα Παπανδρέου, αυτό ξέρουν πάντα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Τώρα έχουν βάλει βέβαια και τη Νέα Δημοκρατία μέσα, για να δει η Νέα Δημοκρατία τι έγινε το βρώμικο 1989. Αυτή είναι η ιστορία της αναθεώρησης. Το πρώτο βήμα της αναθεώρησης του Συντάγματος είναι να υπάρξει αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συναίνεσης, να μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι. Εδώ δεν έρχονται να συζητήσουμε για τα θεμελιώδη. Αυτό είναι το ένα.

Δεύτερον, παρουσιάσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην τρόικα και στο Eurogroup ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ως Κυβέρνηση. Αυτό είναι το προϊόν της συμφωνίας μας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αυτό έγινε δεκτό από τους εταίρους, αυτό είναι ένα γενικό πλαίσιο εκεί μέσα όμως έχουμε διαφωνίες, έχουμε επιμέρους προτάσεις. Άλλα λέει η ΝΔ άλλα λέμε εμείς, εμείς θα πούμε τα δικά μας, η ΝΔ θα πει τα δικά της. Αφού κατεβαίνουμε με άλλα κόμματα στις ευρωεκλογές. Η ΝΔ κατεβαίνει με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εμείς κατεβαίνουμε με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αύριο στη Θεσσαλονίκη θα αναπτύξω την άποψη τη δική μας, του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Παράταξης, τη δική μας αντίληψη για την Ελλάδα μετά το Μνημόνιο και την κρίση.



Δημοσιογράφος: Να μείνουμε λίγο στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Μίλησε ο κ. Σαμαράς και για το άρθρο 16 την αναθεώρηση του άρθρου 16 στο οποίο υπήρξε αντιπαράθεση και στο παρελθόν. Εσείς είστε υπέρ ή κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων;

Ευ. Βενιζέλος: Είμαι υπέρ των καλών Πανεπιστημίων. Είμαι υπέρ των Πανεπιστημίων που έχουν κύρος, που μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά, που είναι διεθνώς αναγνωρίσιμα και ανταγωνιστικά, που δεν κοροϊδεύουν φοιτητές και γονείς και που γράφουν την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη της έρευνας και της διδασκαλίας. Τα Πανεπιστήμια αυτά δεν μπορεί να είναι εμπορικά, δεν μπορεί να είναι κερδοσκοπικά, δεν μπορεί να είναι επιχειρήσεις. Πουθενά στον κόσμο τα καλά Πανεπιστήμια δεν είναι κερδοσκοπικά, πουθενά δεν είναι επιχειρηματικά. Μπορεί να μην είναι κρατικά και να ανήκουν σε Ιδρύματα, να είναι κοινωφελή, να είναι μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά. Αλλά κυρίως πρέπει να αρχίσουμε από τα δημόσια. Τα δημόσια Πανεπιστήμια να γίνουν καλά Πανεπιστήμια, εξωστρεφή Πανεπιστήμια. Να λειτουργούν ως Πανεπιστήμια, να κάνουν έρευνα και διδασκαλία, να αποκομματικοποιηθούν, να μην είναι απλώς και μόνο ο χώρος υποδοχής κομματικών δραστηριοτήτων ή ακαδημαϊκών συνωμοσιών.  Και σας μιλώ υπό την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα. Είμαι δυστυχώς παλιός καθηγητής, μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχω χάσει τη χαρά της επαφής με τα παιδιά και με το Πανεπιστήμιο, έχω όμως πάντα την ιδιότητα του καθηγητή Πανεπιστημίου. Ξέρω τι σημαίνει διδασκαλία και έρευνα και ξέρω πως λειτουργούν τα Πανεπιστήμια στην Αμερική και σε όλη την Ευρώπη.

Έτσι θέλω να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια και στην Ελλάδα: ως Πανεπιστήμια. Και τα παιδιά, που τα χρόνια αυτά τα χάνουν στο Πανεπιστήμιο ασχολούμενα με άλλα πράγματα, με υπερβολές κομματικές, με υπερβολές πολιτικές χωρίς να μπούμε στην πειθαρχία της διδασκαλίας, της γνώσης, της έρευνας, μετανιώνουν στη ζωή τους γιατί μένουν χωρίς προσόντα. Δεν έχουν τα προσόντα να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας και είναι κρίμα. Και αυτό αφορά και τους γονείς οι οποίοι πληρώνουν, αγωνίζονται, ταλαιπωρούνται να βοηθήσουν τα παιδιά να περάσουν στις εξετάσεις, να κάνουν φροντιστήρια, να πάρουν ένα χαρτί, αλλά το χαρτί πρέπει να έχει αντίκρισμα. Πέρασε η εποχή που έχοντας ένα πτυχίο με «5» έκανες τη ζωή σου χωρίς να κάνεις μεταπτυχιακά, χωρίς να ξέρεις μια ξένη γλώσσα, χωρίς να έχεις άλλες δεξιότητες. Δεν υπάρχει αυτό τώρα. Τώρα υπάρχουν παιδιά με δύο διδακτορικά και τέσσερις ξένες γλώσσες και δεν μπορούν να βρουν δουλειά και όχι μόνο στην Ελλάδα, και στο εξωτερικό.

Άρα πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, τη μάχη της παιδείας τη μάχη της μόρφωσης τη μάχη της ανταγωνιστικότητας, τη μάχη της νέας γενιάς.



Δημοσιογράφος: Θα μου επιτρέψετε κ. Πρόεδρε να επιστρέψω στην πολιτική ατζέντα και να σας ρωτήσω εάν μια σειρά πρόσφατων συμπεριφορών του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος του κ. Γιώργου Παπανδρέου θεωρείτε ότι βλάπτουν το ΠΑΣΟΚ.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργός, εγώ τον τιμώ και του φέρομαι όπως αρμόζει σε ένα πρώην Πρωθυπουργό και σε ένα πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Γιατί στο παρελθόν έχουμε ζήσει κι άλλες καταστάσεις και εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που είναι κρισιμότερο όμως είναι ότι ο κ. Παπανδρέου είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Βουλευτής κρίσιμος για τη σταθερότητα της Κυβέρνησης. Και επίσης μεταξύ όλων των Ελλήνων και μεταξύ όλων των βουλευτών της ελληνικής Βουλής, θεωρώ ότι εύλογα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ιστορικά να πετύχουμε. Να πετύχει η Κυβέρνηση, να πετύχει αυτή η εθνική στρατηγική.



Συντονιστής: Θέλω να επανέλθουμε λίγο στο θέμα της επικαιρότητας αυτό με το οποίο ξεκινήσαμε τη συνέντευξη και αυτό το οποίο ακολούθησε τη δήλωσή σας περί του διλήμματος για τις ευρωεκλογές. Ο τρόπος με τον οποίο επικαλείστε αυτό το δίλημμα, το οποίο πραγματικά είναι υπαρκτό δίλημμα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θεωρείτε ότι αν πέσει η Κυβέρνηση αυτή με ένα χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, η υπόλοιπη Κυβέρνηση θα είναι μια Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είπα έτσι. Είπα ότι δεν μπορεί να σέρνεται μια Κυβέρνηση που είναι υπό πίεση.

Δημοσιογράφος: Σύμφωνοι.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς γιατί θα κλονιστούν ψυχολογικά οι βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Ο καθένας θα σκέφτεται τι ψηφίζει σε κάθε νομοσχέδιο, θα έχουμε την αντιπολίτευση ανεβασμένη στα έδρανα της Βουλής και στα κάγκελα, στα κεραμίδια. Τώρα όλοι κάνουν πως τα πράγματα είναι ωραία και εύκολα, πάμε μια παιδική εκδρομή στις δημοτικές περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές και η παιδική εκδρομή θα καταλήξει να είναι γκραν γκινιόλ στις 25 του μηνός. Άρα ή έχουμε μια Κυβέρνηση που έχει την έγκριση, την ανοχή, την κατανόηση -όπως θέλετε πείτε το- της ελληνικής κοινωνίας ή όχι. Απλά πράγματα. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ μόνοι μας αυτόκλητοι. Είμαστε επί τη βάση ενός εκλογικού αποτελέσματος. Θα μου πείτε «αμφισβητείτε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, όταν αφού δεν έχουμε γενικές βουλευτικές εκλογές». Ναι, αλλά ξέρετε η δημοκρατία δεν λειτουργεί μόνο επί τη βάση των θεσμών και των τυπικών διαδικασιών, είναι και ζήτημα κλίματος, ζήτημα αντίληψης, ζήτημα όχι μόνο νομιμότητας αλλά και νομιμοποίησης. Που είναι μια πολιτική έννοια.

Δημοσιογράφος: Εάν τελικά δεν ψηφίσει καθαρά ο ελληνικός λαός και παραμείνει η Κυβέρνηση, σύντομα έχουμε προεδρικές εκλογές.

Ευ. Βενιζέλος: Για τις προεδρικές εκλογές θέλουμε περίπου δέκα μήνες. Έχουμε μπροστά μας την ολοκλήρωση της εξόδου από την κρίση και της αλλαγής της ατμόσφαιρας με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αποκατάστασης αδικιών και έχουμε και το μεγάλο έργο της αποκατάστασης της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συναίνεσης. Γιατί εδώ έχει διαρραγεί, δυστυχώς, λόγω της ευκολίας της «αντιμνημονιακής» δημαγωγίας, η εθνική ενότητα και αυτό πρέπει να αποκατασταθεί. Και αυτό είναι υποχρέωσή μας.

Δημοσιογράφος: Αυτό κατά τη γνώμη σας θα άλλαζε τα πολιτικά δεδομένα την επομένως των εκλογών;

Ευ. Βενιζέλος: Θα τα άλλαζε. Προφανώς ριζικά.

Δημοσιογράφος: Άρα όσοι επικαλούνται ότι η προσπάθεια να διατηρηθεί η Κυβέρνηση αποσκοπεί στο να πάει με καλύτερους όρους στις επόμενες εκλογές, μάλλον δικαιώνεται.

Ευ. Βενιζέλος: Μα ο καθένας θέλει να πάει με καλύτερους όρους στις επόμενες εκλογές. Αυτό είναι δημοκρατικά θεμιτό και αναγκαίο. Ο καθένας το θέλει αυτό, κάθε κόμμα, κάθε πολίτης, κάθε πολιτικός. Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουμε για τη χώρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση, την αλλαγή κλίματος, την αποκατάσταση της ομαλότητας και να αποκαταστήσουμε την εθνική ενότητα. Να ξαναενώσουμε το έθνος και την κοινωνία. Και αυτό είναι δικό μας καθήκον, έτσι το αντιλαμβανόμαστε πρωτίστως.

Συντονιστής: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι' αυτή τη συνέντευξη.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.-

Tags: Μοντέλο ΑνάπτυξηςΠεριφεριακή ΑνάπτυξηΑποκέντωση | Τοπική ΑυτοδιοίκησηΣυνεντεύξεις ΤύπουΣυνεντεύξεις 2014