Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2015

Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου στην Ολομέλεια επί προσωπικού


Υπάρχει προσωπικό θέμα, διότι ο κ. Καμμένος για πολλοστή φορά ανέφερε το όνομά μου λέγοντας τη βαριά κι άθλια συκοφαντία ότι υπάρχουν πολιτικές επιλογές, επί της θητείας μου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που σχετίζονται με τα υποβρύχια βλαπτικές για το συμφέρον του δημοσίου. Και αναφέρθηκε βέβαια και στο PSI που δεν είναι δική μου πολιτική, είναι πολιτική της συγκυβέρνησης Παπαδήμου, με ευρυτάτη πλειοψηφία αλλά ήμουν υπουργός των Οικονομικών.

Κοιτάξτε, είναι ηθική, αισθητική και πολιτική επιλογή  του κ .Τσίπρα να είναι ομογάλακτος αδελφός του κ. Καμμένου και να στηρίζεται σε αυτόν. Όμως δεν δίνει αυτό το δικαίωμα στον κ. Καμμένο να χυδαιολογεί, να αντιστρέφει την πραγματικότητα και να δηλητηριάζει το δημόσιο βίο.

Αρχίζω από το τέλος κ. Πρόεδρε.

Στην κατανομή αρμοδιοτήτων της σημερινής κυβέρνησης, μεταξύ υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμύνης, ο κ. Τσίπρας, όχι τυχαία, αφαίρεσε την αρμοδιότητα την σχετική με την κατασκευή, την ναυπήγηση των σκαφών του πολεμικού ναυτικού από τον υπουργό, και την ανέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό κ. Βίτσα. Δεν τον εμπιστεύεται να χειριστεί το θέμα αυτό.

Δεύτερον. Τώρα διεξάγεται πολύ κρίσιμη διαιτητική δίκη για να προστατευθούν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου επί τη βάση των  συμβάσεων που ψήφισε η Βουλή το 2010.

Μου ζήτησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και οι διεθνείς δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου να καταθέσω ως μάρτυρας στο δικαστήριο για να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου επειδή υπήρξαν διενέξεις, χρόνια μετά τη δική μου παρουσία στο Υπουργείο Άμυνας, και θέλουν τη δική μου συνδρομή, τη δική μου γνώμη, προκειμένου να πεισθεί ο αλλοδαπός, ο Ισπανός επιδιαιτητής, για την αλήθεια και τη βασιμότητα των ισχυρισμών του ελληνικού δημοσίου.

Και την ώρα που επιστρατεύομαι να στηρίξω τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου σήμερα, έρχεται ο κ. Καμμένος και προσβάλλει τον μόνο υπουργό που προστάτευσε να συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου μέσω της Βουλής στο μεγάλο θέμα των υποβρυχίων. Και τώρα έχει η Ελλάδα χαρις στις δικές μας επιλογές τέσσερα σύγχρονα και ένα εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο, έχει στόλο, μπορεί να έχει παρουσία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να αντιμετωπίσει εθνικές και διεθνείς προκλήσεις. Και ξέρει πάρα πολύ καλά ο ίδιος ο κ. Καμμένος ως μέλος των αρμοδίων επιτροπών ότι οι επιλογές που έκανα το 2010 είναι οι επιλογές που έδωσαν αντίκρισμα και νόημα σε 2 δισεκατομμύρια ολόκληρα που είχε δώσει δέκα χρόνια πριν, επί δέκα χρόνια, το ελληνικό δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα.

Οποιοσδήποτε θέλει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του δημοσίου και οικονομικά και διεθνοπολιτικά στο ζήτημα αυτό πρέπει να πει ότι πράγματι αυτό που ψήφισε η Βουλή το 2010, με την εισήγησή μου, προστατεύει τα συμφέροντα του δημοσίου, ότι πράγματι αυτό μας εξοπλίζει και μας ισχυροποιεί, και ότι αυτό μας εφοδιάζει με νομικά επιχειρήματα απόλυτης διαφάνειας.   

Το δεύτερο, για  όσα είπε ο κ Καμμένος για το PSI:

Το 2012, έγινε μια γενναία παρέμβαση στο χρέος που ωφέλησε τη χώρα κατά περισσότερο από 200 δις συνολικά, σε ονομαστική αξία και σε καθαρή παρούσα αξία. Επειδή τώρα όλοι ελπίζουμε να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος, για να πάρει η χώρα κάτι πρόσθετο, κάτι πολύ λιγότερο, αλλά κάτι αναγκαίο και ωφέλιμο και θέλουμε να συμβάλλουμε. Αλλά για να συμβάλλουμε πρέπει όλοι να κατανοήσουν, να παραδεχθούν, και να ομολογήσουν το μέγεθος και τη σημασία αυτού που έγινε το 2012.

***  

Δεύτερη παρέμβαση, μετά την απάντηση του κ. Καμμένου

 Κύριε Πρόεδρε,

Είναι πραγματικά θλιβερό για τη Βουλή και την κυβέρνηση αυτός που κατέχει τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας είτε να μην ξέρει καθόλου τα δεδομένα είτε να τα διαστρέφει εν ψυχρώ με διάθεση εγκληματική, όπως έκανε τώρα ο κ. Καμμένος.

Την εταιρεία που διοικεί ο κ. Σάφα, την επέλεξαν οι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων, δηλαδή ο Γερμανικό Όμιλος ThyssenKrupp, όχι το ελληνικό δημόσιο. Και ο κ. Σάφα δεν εισέπραξε τέτοια ποσά, διότι τα ποσά αυτά τα είχαν εισπράξει πολύ πριν αναλάβουμε εμείς, οι Γερμανοί από το ελληνικό δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα και χωρίς αντίκρυσμα. 

Εμείς το μόνο που κάναμε ήταν να αντικαταστήσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού δυο υποβρυχίων, με δύο νέα με πολύ πιο συμφέροντες οικονομικούς όρους.

Δεύτερο μεγάλο ψέμα: ότι εγώ πήγα με τον κ. Παπανδρέου στο Αμπού Ντάμπι! Όχι κ. Καμμένε. Ξέρετε ότι αυτά έγιναν με άλλα πρόσωπα χωρίς τη δική μου συμμετοχή, και ήσασταν υποστηρικτής μου και οπαδός μου στην περίοδο εκείνη. Και μου χτυπούσατε την πλάτη για υποστήριξη ως μέλος της Επιτροπής Άμυνας.

Ποιος έχει την ευθύνη για αυτά που λέει ο κ. Καμμένος τη μια για τις ΗΠΑ ,την άλλη για την Τουρκία, την άλλη για τη Ρωσία;

Να μην γελάτε αμήχανα επειδή είστε ένοχος βαριάς συκοφαντίας και άσχετος με το χαρτοφυλάκιο σας.

Αφήστε αυτές τις αθλιότητες που κάνετε ως πολιτικός αρχηγός ενός κόμματος που είναι απλώς η τσόντα του  ΣΥΡΙΖΑ.

 

* Ευάγγελος Βενιζέλος, www.evenizelos.gr  

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕθνική ΆμυναΑγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2015

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375