29 Απριλίου 2009


Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου επί του κανονισμού όσον αφορά στην ημερήσια διάταξη για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι




Κύριε Πρόεδρε, την Παρασκευή που μας πέρασε, σας επισκέφτηκα στο γραφείο σας και εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σας έθεσα δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορούσε την εκκρεμούσα πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τη γνωστή υπόθεση του Βατοπεδίου.

Είναι γνωστό στο Σώμα ότι η πρόταση αυτή εκκρεμεί κατά τον Κανονισμό, διότι η σχετική ψηφοφορία δεν διεξήχθη, καθώς, όπως διαπίστωσε η Ολομέλεια, δεν συνέτρεχαν τη στιγμή εκείνη οι διαδικαστικοί όροι που τάσσει ο Κανονισμός για την έγκυρη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Εφόσον, συνεπώς, σας είπα -και αυτό ήταν το δεύτερο σημείο μου- εκκρεμεί πρόταση σύστασης Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, οφείλει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όχι μόνο κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος, όπως πρέπει να ερμηνεύεται ορθά, αλλά και κατά τη λογική του ίδιου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να αποστείλει τα συμπληρωματικά στοιχεία που συνέλεξαν οι Εισαγγελείς Εφετών που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση στη Βουλή, γιατί ο ίδιος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διεβίβασε το φάκελο στη Βουλή στις 22 Οκτωβρίου, επικαλούμενος το άρθρο 147 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Θεώρησε, δηλαδή, ότι η Βουλή δικαιούται και πρέπει να λάβει αντίγραφα του φακέλου, εφόσον έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν προτάσεις για τη σύσταση τόσο Εξεταστικής Επιτροπής, όσο και Επιτροπής Διενέργειας Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Αφήνοντας κατά μέρος το πώς πρέπει να ερμηνεύεται ορθά και με σεβασμό στο Κοινοβούλιο το άρθρο 86 του Συντάγματος, ο κ. Σανιδάς οφείλει έναντι της Βουλής να είναι συνεπής προς τα όσα ο ίδιος απεδέχθη, στέλνοντας το φάκελο, επειδή εκκρεμεί πρόταση για σύσταση Επιτροπής -Εξεταστικής, μάλιστα- αλλά και Προκαταρκτικής.

Γιατί άλλαξε θέση ως τώρα και γιατί δεν σέβεται τις δικές του απόψεις, έστω και αν αυτές σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι απόψεις επιστημονικά αδιανόητες και σε κραυγαλέα αντίθεση με το άρθρο 86 του Συντάγματος; Μου είπατε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, όπως εσείς ερμηνεύετε τα κείμενα αυτά, δεν μπορεί να πάρει καμία πρωτοβουλία και να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, αλλά ότι είναι αποδέκτης εγγράφων που διαβιβάζει η δικαιοσύνη με δική της πρωτοβουλία.

Σέβομαι και σεβόμαστε όλοι μας το ρόλο του Προέδρου της Βουλής, δεν θέλουμε να αναμείξουμε τον Πρόεδρο της Βουλής σε καμία αντιπαράθεση σχετική με την ερμηνεία του Συντάγματος και το ρόλο της δικαιοσύνης και το ρόλο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατόπιν αυτού σας είπα ότι θα γνωστοποιήσω τα ζητήματα αυτά στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία και είναι αρμόδια, κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος, να χειρίζεται τα θέματα αυτά και ενώπιον της οποίας εκκρεμεί η πρότασή μας για σύσταση προκαταρτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Λέω τώρα εν παρόδω ότι εφόσον εκκρεμεί πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens και εφόσον εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης εβδομάδας η πρόταση για τη σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής, κατά τη λογική που έχει αποδεχθεί και έχει εφαρμόσει τον Οκτώβριο ο κ. Σανιδάς στην υπόθεση του Βατοπεδίου, πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή και η δικογραφία που έχει σχηματισθεί για την υπόθεση της Siemens, προκειμένου αυτή να είναι εν γνώσει των Βουλευτών όταν θα ψηφίσουν για την υπόθεση της Siemens. Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα το οποίο υπάρχει, εκκρεμεί και απειλεί το κύρος μας, διότι μας παρακολουθεί ο πολίτης.

Όλοι λένε και συμφωνώ, ότι η ημερήσια διάταξη του πολίτη είναι διαφορετική. Ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για το εισόδημά του, τη δουλειά του, το νοικοκυριό του, το επίπεδο της ζωής του, τη διεθνή οικονομική κρίση, την κρίση ανασφάλειας, την κρίση των κοινωνικών αξιών. Όμως, ο πολίτης που ενδιαφέρεται για την υπόστασή του, την οικογένειά του, το εισόδημά του, θέλει ένα κράτος δικαίου, ένα κράτος δημοκρατικό, θέλει θεσμούς, που να λειτουργούν, θέλει ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα που να μπορεί να το εμπιστευθεί. Γιατί ο πολίτης πια δεν πιστεύει σε τίποτα και σε κανέναν. Άρα όσα κάνουμε σε σχέση με τη διαφάνεια, σχετίζονται άμεσα με το αναπτυξιακό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας. Γιατί όταν δεν έχεις θεσμούς, όταν δεν έχεις διαφάνεια, όταν δεν έχεις κράτος δικαίου, όταν δεν έχεις κοινωνική και πολιτική εμπιστοσύνη, ούτε την κρίση μπορείς να υπερβείς, ούτε την οικονομία και το κράτος να ανορθώσεις.

Τίθενται, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, τα θέματα τα οποία σας έθεσα και στο γραφείο σας, ενώπιον του Σώματος. Εχθές, όμως, ενώ είχε μεσολαβήσει αυτή η συζήτησή μας, προέκυψε ένα γεγονός το οποίο είναι θεσμικά σκανδαλώδες. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπέβαλε με εβδομήντα οκτώ Βουλευτές αίτημα σύστασης επιτροπής προκαταρτικής εξέτασης για την υπόθεση «Παυλίδης 2», για τις άγονες γραμμές στο Αιγαίο. Κατόπιν αυτού ο κύριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έξω από την Αίθουσα, στην Αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, ήρθε και είπε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που διενεργεί πραξικοπήματα, που εκτρέπεται από τη θεσμική τάξη, που δεν σέβεται τους θεσμούς. Κατόπιν αυτού η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμπράξει στη διακωμώδηση της δικαιοσύνης, άρα δεν θα μετάσχει στη διαδικασία για την υπόθεση αυτή». Αιχμαλωτίζει τους Βουλευτές της πλειοψηφίας, προδικάζει τη συνείδηση και την ψήφο τους και θωρακίζει τον κ. Παυλίδη. Και εμφανίζεται η Κυβέρνηση θυμωμένη με το ΠΑΣΟΚ, επειδή το ΠΑΣΟΚ φέρνει τις υποθέσεις που έστειλε η δικαιοσύνη, με δική της πρωτοβουλία και αφού παρεμποδίστηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώπιον της Ολομέλειας, όπως έχουμε καθήκον. Όχι με χαρά, όχι επειδή θέλουμε να το κάνουμε, αλλά επειδή έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στην πρόκληση που ο ανακριτής μας απηύθηνε αρνούμενος να ακούσει τις υποδείξεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Με ποιον θυμώνει ο κ. Καραμανλής διά του κ. Αντώναρου; Με το ΠΑΣΟΚ; Ας θυμώσει με τον εαυτό του, με την Κυβέρνησή του, με τα στελέχη του, με τον κ. Παυλίδη.

Τίθεται, λοιπόν, το μείζον θεσμικό ερώτημα και προς εσάς. Τι γίνεται με αυτήν τη Βουλή; Τι είδους ιδιοκατασκευή είναι αυτή τώρα; Έχουμε Κυβέρνηση με δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας της Βουλής ή έχουμε μία Κυβέρνηση που φυγομαχεί, μία Κυβέρνηση που έρχεται όποτε θέλει και φεύγει όποτε θέλει, αφήνοντας την ολομέλεια στα χέρια της Αντιπολίτευσης; Δεν ήρθε στην υπόθεση Βατοπεδίου. Ήρθε στην υπόθεση «Παυλίδης 1» και απορώ πώς δεν βρήκε το πρόσχημα να φύγει και από την υπόθεση αυτή, ώστε να γλυτώσει τη μυστική ψηφοφορία της Δευτέρας. Λέει ότι δεν θα έρθει στην υπόθεση «Παυλίδης 2». Τι είδους λειτουργία του πολιτεύματος, τι είδους εξευτελισμός θεσμών και προσώπων είναι αυτός, με μία πλειοψηφία που είναι opt in, opt out, άλλοτε μπαίνει, άλλοτε βγαίνει, γιατί δεν υπάρχει στην πραγματικότητα και έχει παραδώσει την εξουσία και απλώς τη διαχειρίζεται υπηρεσιακά και εις βάρος της κοινωνίας και των συμφερόντων του λαού;

Κατόπιν αυτού, κύριε Πρόεδρε, το αίτημα συνοψίζεται ως εξής: Να εγγράψετε στην ημερήσια διάταξη τη συνέχεια της συζήτησης για την εκκρεμούσα υπόθεση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι. Η Ολομέλεια, με τη σύνθεσή της, όπως αυτή έχει προκύψει χωρίς τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, να συζητήσει το ζήτημα της αποστολής εγγράφου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε αυτός να συμμορφωθεί και να στείλει το φάκελο, όπως ακριβώς επιτάσσει το Σύνταγμα, αλλά όπως και ο ίδιος έχει κάνει και έχει δεσμευθεί τον Οκτώβριο για την ίδια υπόθεση.

Εφόσον εγγραφεί αυτή η υπόθεση που σας λέω στην ημερήσια διάταξη και εφόσον η Ολομέλεια λάβει τα στοιχεία που θέλει για την υπόθεση του Βατοπεδίου, θα κρίνει η Ολομέλεια, με τη Νέα Δημοκρατία πάντοτε απούσα, γιατί όπως σας είπα και προηγουμένως είναι μία Κυβέρνηση σε μαγική εικόνα, μπαίνει και βγαίνει σε μία Βουλή που δεν την εμπιστεύεται, γιατί δεν έχει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη αυτής της Βουλής, τότε λοιπόν, η Ολομέλεια θα κρίνει.

Οι δε συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι ήρθαν προφανώς εδώ για να ακούσουν και να μάθουν, καλό είναι να διαμαρτύρονται προς τον Πρωθυπουργό και Αρχηγό, ο οποίος εξευτελίζει τη συνείδησή τους, αποφασίζοντας μόνος του πότε οι Βουλευτές του έχουν συνείδηση και πότε δεν έχουν συνείδηση.

[Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση, εδώ]

 

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375