29 Απριλίου 2009


Παρέμβαση Ευ. Βενιζέλου όσον αφορά στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδι.



Κύριε Πρόεδρε, πρώτον, πράγματι η πολύ ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση της G.P.O. τη Δευτέρα έδειξε ότι μόλις το 14% συγκεντρώνει ως ζήτημα προτεραιότητας στην εκτίμηση της κοινής γνώμης η διαλεύκανση των σκανδάλων. Η υπεράσπιση και η προώθηση των εθνικών θεμάτων συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 7%. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή, τα κόμματα, οι θεσμοί της δημοκρατίας δεν πρέπει να ασχολούνται με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής; Πιστεύει κανείς εδώ ότι αν δεν υπάρχει οργανωμένο σύγχρονο κράτους δικαίου, εάν δεν υπάρχει αξιόπιστο κοινοβούλιο, εάν δεν υπάρχει πολιτικό σύστημα αποδεκτό από την κοινωνία μπορούμε να ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία και να πείσουμε τον πολίτη ότι έχει μέλλον η χώρα αυτή;

Δεύτερον, ενοχλήθηκε η Νέα Δημοκρατία από την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην LSE. Μήπως θυμάστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, πού και πότε έχει δώσει τους τελευταίους μήνες συνεντεύξεις ο κ. Καραμανλής, προκειμένου να διατυπώσει επιτέλους τη θέση του για ζητήματα όπως το Βατοπέδι ή η υπόθεση Παυλίδη; Πάντα στο εξωτερικό και μόνο στο εξωτερικό. Χρησιμοποιεί τις εμφανίσεις του σε συναντήσεις κορυφής, σε θεσμικά όργανα, προκειμένου να απαντήσει ευρισκόμενος στο εξωτερικό και απευθυνόμενος σε διεθνές κοινό τυπικά για θέματα τα οποία ταλανίζουν το δημόσιο βίο.

Ποιος εκθέτει τη χώρα; Αυτός που περιγράφει την πραγματικότητα ή αυτός που δεν μπορεί να συγκεντρώσει τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας και να στείλει μία αξιόπιστη έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Αυτός που ασκεί κριτική ή αυτός που ψεύδεται συνεχώς και ενσυνειδήτως για τα βασικά μεγέθη του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους;

Τι ζητάει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Το αυτονόητο. Εκκρεμεί μία πρότασή μας για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το Βατοπέδι, που δεν έχει απορριφθεί, που είναι ζωντανή. Ο κ. Σανιδάς παραβιάζει το Σύνταγμα, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη Βουλή, γιατί οι πολίτες θεωρούν ότι εδώ λειτουργεί ένα πλυντήριο ευθυνών, ένας μηχανισμός συμψηφισμού, ενώ ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δαπανά το χρόνο της Βουλής, τις δύο τελευταίες Συνόδους από τις εκλογές του 2007 έως σήμερα, παρεμποδίζοντας τη Βουλή να ασκήσει τις αρμοδιότητές της σε σχέση με την ενδεχόμενη ποινική ευθύνη Υπουργών.

Εμείς προσπαθούμε να ασκήσουμε θεμιτή θεσμική πίεση, προκειμένου επιτέλους ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να συμμορφωθεί με τις συνταγματικές του υποχρεώσεις και να πάψει το Κοινοβούλιο να εκτίθεται στα μάτια των πολιτών. Άρα, του λέμε «Πρόσεξε την αντίφαση στην οποία πέφτεις, κύριε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Άλλα έκανες και άλλα έλεγες τον Οκτώβριο του 2008 για την υπόθεση Βατοπεδίου, άλλα λες και άλλα κάνεις τώρα. Δεν υπάρχει νομική λογική, δεν υπάρχει ειρμός, δεν υπάρχει τεκμηρίωση. Υπηρετούνται δυστυχώς καθαρές συγκυριακές πολιτικές σκοπιμότητες. Και έρχεται η Νέα Δημοκρατία και λέει «Διερευνήσαμε την υπόθεση Παυλίδης 2 στην Προκαταρκτική Επιτροπή για την υπόθεση Παυλίδης 1». Αλλά εκεί οι Βουλευτές της Πλειοψηφίας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής έδωσαν λυσσώδη μάχη για να μην επεκταθούν οι κατηγορίες, γιατί μόνο, λένε, για την υπόθεση της ηθικής αυτουργίας στην εκβίαση του κ. Μανούση μπορεί να αποφανθεί η Επιτροπή. Άρα, πώς διερευνήθηκε η υπόθεση των άγονων γραμμών της Τήλου και της Σύμης; Ποιον δουλεύετε; Τον εαυτό σας; Γιατί κανέναν άλλον δεν μπορείτε να δουλέψετε.

Υπόθεση SIEMENS. Εμείς έχουμε ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση χρονικά του ζητήματος, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Αυτό συνιστά δέσμευσή μας για την επόμενη Βουλή, η Πλειοψηφία της οποίας θα συγκροτήσει την Εξεταστική Επιτροπή για τη SIEMENS, γιατί εδώ δεν υπάρχουν παραγραφές και εξαλείψεις του αξιοποίνου. Η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής παρακωλύει τον ανακριτή να συνεχίσει; Προφανώς και θα συνεχίσει. Εδώ όσο λειτουργούσε η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι, συνέχιζαν οι εισαγγελείς την προκαταρκτική εξέταση. Ποιον παραπλανά ο κύριος Υπουργός των Εσωτερικών; Εάν δεν ήταν Καθηγητής της Νομικής, θα έλεγα ότι μπορεί να κάνει ένα λάθος, αλλά τώρα ενσυνειδήτως λέει κάτι το οποίο είναι απολύτως και ακραία ανακριβές. Η Βουλή πρέπει να διερευνήσει θέματα που δεν μπορεί να διερευνήσει ο ανακριτής, το πολιτικό και θεσμικό ζήτημα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει να κρύψει τίποτε. Δεν φοβάται τίποτε. Αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης του. Δείχνει καθαρό πρόσωπο στον ελληνικό λαό. Η Νέα Δημοκρατία, γιατί, αφού είναι σε πλεονεκτική θέση, δεν συμφωνεί;

Και μια τελική παρατήρηση. Θέλω να θέσω υπ’ όψιν του Σώματος και να καταθέσω στα Πρακτικά τη χθεσινή επίσημη ομόφωνη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Πρόκειται για ένα σημαντικό νομικό κείμενο που ερμηνεύει ορθά το άρθρο 86 του Συντάγματος, που απαντά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και που υιοθετεί την πρόταση που έχω διατυπώσει για αλλαγή του θεσμικού σχήματος σε σχέση με την ευθύνη των Υπουργών, ώστε η Βουλή να εκλέγει με αυξημένη πλειοψηφία δικαστικό όργανο, το οποίο και να αποφαίνεται για προκαταρκτικές εξετάσεις, ασκήσεις διώξεων, για να μην υπάρχει καμία συμμετοχή πολιτικών αντιπάλων ή πολιτικών φίλων στη διαδικασία αυτή.

Επίσης, θυμίζω ότι εδώ έχω διατυπώσει και την πρόταση η επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης να γίνεται πλέον από την Ολομέλεια της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Τέλος, λυπήθηκα με το επιχείρημα που ανέπτυξε ο αγαπητός φίλος και συναγωνιστής κ. Λαφαζάνης. Προσεχώρησε στην παραδοσιακή άποψη του Κ.Κ.Ε., την οποία σέβομαι σε σχέση με τις διαχρονικές και ταυτόχρονες ευθύνες των Κομμάτων του δικομματισμού. Δεν θα πω τίποτα άλλο. Θα του πω μόνο πως στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και το Σώμα Επιθεωρητών από τους 20 Βουλευτές που εγγράφηκαν στη συζήτηση επί της αρχής οι 4 ήταν Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Την ομιλία του κυρίου Παπουτσή την άκουσε σήμερα. Τη δική μου την άκουσε χθες, αλλά την ξέχασε. Του δίνω ένα αντίγραφο, για να δει ποιες είναι οι συγκροτημένες προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την οικονομική κρίση και για τις εργασιακές σχέσεις. Ορίστε, κύριε Λαφαζάνη.

Επίσης, πρέπει κάποια στιγμή ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός να μας προσφέρει την ευκαιρία να μη ζαλιζόμαστε. Τελικά τι είστε; Κατήγοροι του κυρίου Σανιδά ή εξ επαγγέλματος συνήγοροι του κυρίου Καραμανλή; Και τα δύο δεν μπορεί να είστε!




[Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση, εδώ]

Tags: Αγορεύσεις | Παρεμβάσεις 2009

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375