Αθήνα, 16 Ιουνίου 2012

 

Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»
και στον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε, ένα είναι το ερώτημα: θα αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, από όσους στηρίζουν την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Από όλους. Αλλιώς, η κυβέρνηση θα είναι υπονομευμένη. Δεν είναι λύση μια κυβέρνηση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απ' έξω, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι απ' έξω και θα ασκούν κριτική. Πρέπει οι πολίτες με την ψήφο τους να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ τον ρυθμιστικό ρόλο για να προκύψει μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή παρουσία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ πιέζεται και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ...

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι τεχνητό, επικίνδυνο και αδιέξοδο. Ποιος είναι ο διπολισμός; Πού θα οδηγήσει αυτή η αντιπαράθεση; Σε μια κυβέρνηση της ΝΔ ή σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και απέναντι της τα 2/3 των Ελλήνων; Σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι τα άλλα 2/3 των Ελλήνων; Η κατάσταση είναι απολύτως αδιέξοδη, πρέπει να σπάσει αυτή η εικόνα και η εξισορρόπηση των αριθμών μεταξύ των κομμάτων και κυρίως η ισχυρή παρουσία του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή η οποία θα οδηγήσει στην κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, στη μόνη λύση. Στη συμφωνία εθνικής συνευθύνης και στη διακυβέρνηση με κατανομή της ευθύνης αναλογικά σε όλες τις δυνάμεις. Αλλιώς ο τόπος οδηγείται στην καταστροφή. Αν υποτεθεί ότι σχηματίζεται αριθμητικά μια κυβέρνηση, με 151 βουλευτές, υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης, υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής συναίνεσης και συμμετοχής και υπάρχει πρόβλημα διεθνούς αξιοπιστίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, για να μπείτε σε κυβέρνηση συνεργασίας είναι προϋπόθεση να συμμετέχουν και τα δύο πρώτα κόμματα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει οι αριθμοί να διαμορφωθούν έτσι, ώστε ο λαός να επιβάλει την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Και η ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ είναι ο μοχλός που πρέπει να χρησιμοποιήσει το εκλογικό σώμα για να πάμε στην κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει τον ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, τι θα κάνετε οι υπόλοιποι; Θα κάνετε κυβέρνηση ή θα αφήσετε τη χώρα να πάει σε τρίτες εκλογές; ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συμφωνείτε σε νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές...

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πείτε ότι αυτό γίνεται. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να πάμε σε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς την υπογραφή των κομμάτων της αντιπολίτευσης ή έστω των μεγαλύτερων κομμάτων αυτής; Εγώ σας λέω όχι. Διότι όλη η προσπάθεια που θα κάνουμε για να εφαρμόσουμε την εφικτή πολιτική που προτείνω, της αναθεώρησης, γιατί αυτή είναι η πολιτική που θα εφαρμοστεί, θα εμφανίζεται ως τίποτα από την αντιπολίτευση. Θα εμφανίζεται ως κάτι το αποτυχημένο, το μικρό, ως μια κουτσουλιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο νέων εκλογών, τρίτων;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ερώτησή σας είναι παραδόξως θεμιτή, αλλά δεν απευθύνεται στον σωστό αποδέκτη. Εμείς αγωνιστήκαμε να σχηματιστεί κυβέρνηση. Κάναμε όλες τις δημιουργικές και καλόπιστες προτάσεις. Κάποιοι άλλοι είχαν το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές. Και τώρα τι θα κάνουν; Τώρα θα έχουν το βλέμμα στραμμένο στις τρίτες εκλογές; Η χώρα είναι καταδικασμένη να κάνει διαρκώς εκλογές επειδή κάποιες πολιτικές δυνάμεις και κάποιες πολιτικές ηγεσίες δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο; Και κυρίως γιατί δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης και το κόστος της διαχείρισης της κρίσης;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε για την επόμενη μέρα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Βεβαίως φοβάμαι για την επόμενη μέρα. Γιατί, εσείς δεν φοβάστε; Υπάρχει κανένας Έλληνας που δεν φοβάται;  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι μπορεί να μας συμβεί; Πρόβλημα εθνικού διχασμού βλέπετε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υπάρχει, είναι προφανές. Εδώ αναπτύχθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες ένα φαινόμενο διάχυτης βίας και έντασης στην κοινωνία. Αλλά και το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής δεν είναι ένα παρακμιακό φαινόμενο; Τι είναι; Αλλά τη βία την πολιτική, την ένταση, τον προπηλακισμό, τις αντισυγκεντρώσεις, δεν τα έφερε στην πολιτική ζωή ο κ. Μιχαλολιακος, ούτε ο κ. Κασιδιάρης. Τα έχουν φέρει από τ' αριστερά. Μια συγκεκριμένη ριζοσπαστική λαϊκιστική αντίληψη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του protothema.gr αφήσατε αιχμές για τη στάση του Γιάννη Ραγκούση...

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα εσωκομματικά θα τα δούμε μετά τα εθνικά θέματα. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι έχω νωπή εντολή να οδηγήσω το ΠΑΣΟΚ στη νέα εποχή και θα το κάνω. Έχουμε δουλειά να κάνουμε. Αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους τα στελέχη. Όχι τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Tags: Εκλογές 2012 Συνεντεύξεις Συνεντεύξεις ΤύπουΕκλογές 2012

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375