Tοποθέτηση Ευ. Βενιζέλου σχετικά με μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν
την ενίσχυση του εισοδήματος σε επίπεδο φορολογικό και ασφαλιστικό
Έχουμε δεσμευτεί για πολύ συγκεκριμένα πράγματα:
- Ότι μπορεί να καταργηθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, 1% έως 4% επί του συνόλου τη δηλωμένου εισοδήματος –σοβαρή επιβάρυνση.
- Ότι μπορεί το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω της ΔΕΗ να ενσωματωθεί στον ενιαίο προοδευτικό φόρο ακινήτων που εισπράττεται από τον φορολογικό μηχανισμό.
- Ότι μπορούν να μειωθούν και πρέπει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες 10% για να βοηθηθεί η πρόσληψη ανέργων και η διατήρηση θέσεων εργασίας μέσα απ’ το μηχανισμό που έχει επεξεργαστεί εδώ και μήνες το Υπουργείο Εργασίας, δηλαδή κυρίως μέσα από τη συνέπεια των επιχειρήσεων και την επιβράβευση των συνεπώς επιχειρήσεων και τη λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού.
Και, επειδή ο ΦΠΑ είναι πάντα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, κι επειδή ζήσαμε την εμπειρία από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και είδαμε πόσο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει ο μειωμένος ΦΠΑ στον τουρισμό, εμείς δεσμευτήκαμε για τρία πράγματα:
Τοποθετήσεις Ευ. Βενιζέλου αναφορικά με την Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ και τους δήθεν μιμητές του
Aυτός ο χώρος, αυτή η μεγάλη πολιτική οικογένεια, αυτή η μεγάλη κοίτη της Κεντροαριστεράς δεν είναι ένα τεχνητό προϊόν. Δεν συνδέεται με την εκλογική συγκυρία. Δεν συνδέεται καν με την ιστορία της λεγόμενης μεταπολίτευσης, με την περίοδο από το 1974 και μετά. Είναι το αποτέλεσμα όλης της διαδρομής του σύγχρονου Ελληνισμού και έχει σημασία να το λέμε αυτό εδώ, στο Ναύπλιο. Γιατί προκειμένου κάποια στιγμή να σχηματιστεί αυτή η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη έπρεπε να μεσολαβήσουν πολλές κρίσεις, πολλά διλήμματα, πολλές αποτυχίες, πολλές εσφαλμένες επιλογές. Αλλά έπρεπε και ο ελληνικός λαός να νιώσει ότι πράγματι υπάρχει μια σταθερή ιστορική, πολιτική δύναμη, που σηκώνει το βάρος των κρίσεων, που ξέρει να δίνει λύσεις και που έχει ταυτιστεί με ό,τι καλό με ό,τι σημαντικό έχει γίνει στον τόπο αυτό.
Γιατί πράγματι από όπου κι αν ξεκινήσει κανείς -κι εδώ στο Ναύπλιο μιλώντας πρέπει να ξεκινήσουμε από τον Ιωάννη Καποδίστρια- θα δει να υπάρχει ένα κόκκινο νήμα. Ένα κόκκινο νήμα που συνδέει τον Καποδίστρια με τον Τρικούπη, τον Τρικούπη με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τον Νικόλαο Πλαστήρα, με τον Παπαναστασίου, τον Παπαναστασίου με τον Γέρο της Δημοκρατίας, το Γέρο της Δημοκρατίας με τον Ανδρέα της Αλλαγής, των μη προνομιούχων, με τον Ανδρέα που έστησε στα πόδια της τη Μεσαία Τάξη, που έκανε υπερήφανο τον ελληνικό λαό. (Ευ. Βενιζέλος 26.05.2012)
* Ολόκληρη η ομιλία εδώ
Τοποθέτηση Ευ. Βενιζέλου σχετικά με το «επαχθές χρέος»
Αλλά, επειδή ακούω αυτή την εύκολη ρητορική, περί του «επαχθούς χρέους» που λένε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις: Έχει γίνει αντιληπτό στη χώρα μας ότι από τα 210 δισεκατομμύρια χρέους, που είχαν οι ιδιώτες στα χέρια τους διεθνώς, αφαιρέσαμε το 53,5% σε ονομαστική αξία και το 75% σε καθαρά παρούσα αξία; Δηλαδή τους αφήσαμε μόλις το 25% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας;
Τι παραπάνω μείωση χρέους φαντάζονται κάποιοι; Το υπόλοιπο ελληνικό χρέος, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα χέρια των κρατών και του EFSF που μας δανείζουν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλο το χρέος που έχουν οι ιδιώτες κ. Σιδέρη, αυτή τη στιγμή, όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος που έχουν οι ιδιώτες, είναι 63 δισεκατομμύρια. Ήταν 210 δισ και έμεινε 63 δις. Έχετε δει πουθενά στο εξωτερικό παρόμοια μείωση χρέους, παρόμοια άφεση χρέους;
Βεβαίως, είμαι ένθερμος οπαδός της διεθνούς ανάλυσης από τους πιο έγκυρους αναλυτές της διάρθρωσης του χρέους. Γιατί έχω την τύχη να είμαι ο μόνος Υπουργός Οικονομικών των τελευταίων δεκαετιών, επί της θητείας του οποίου υπήρξε δραστική μείωση χρέους. Όλες οι άλλες Κυβερνήσεις ταυτίστηκαν με μικρές ή μεγάλες αυξήσεις χρέους. (Ευ. Βενιζέλος 27.05.2012)
* Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου, εδώ
Τοποθέτηση Ευ. Βενιζέλου σχετικά με το θέμα της μη νόμιμης μετανάστευσης με αφορμή τα επεισόδια στην Πάτρα
Εμείς έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για το κράτος Δικαίου σε σχέση με τη Δεξιά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι από την άλλη μεριά το μεγάλο ζήτημα της ασφάλειας το αφήνουμε να το χειρίζεται η Χρυσή Αυγή, ότι το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής είναι ζήτημα αυτοδικίας των Χρυσαυγιτών στην Πάτρα. Γιατί εμείς οφείλουμε να προσφέρουμε στους Έλληνες απόλυτη ασφάλεια και στους μετανάστες να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία που τους οδηγεί στη χώρα τους, σε συνεργασία με την Ευρώπη με αξιοπρέπεια γι' αυτούς.
Αλλά δεν μπορεί εμείς να πληρώνουμε το κενό της ευρωπαϊκής πολιτικής. Γιατί είμαστε το θύμα της απουσίας μιας οργανωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής στη μετανάστευση και αυτό πρέπει να διεκδικήσουμε. Να διεκδικήσουμε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα μια ευρωπαϊκή πολιτική, με ευρωπαϊκούς πόρους και ευρωπαϊκά μέσα. Και δεν είναι ευρωπαϊκό μέσο η FRONTEX να παρατηρεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο. Πρέπει να πάει στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας να ανακόψει το κύμα αυτό. Πρέπει να πάει στις τουρκικές ή τις λιβυκές, ή τις τυνησιακές ακτές, ή στην Υεμένη για να μπορέσει να λύσει το πρόβλημα αυτό. Και δεν το υφιστάμεθα μόνο εμείς, το υφίστανται κι άλλες χώρες αλλά πρωτίστως εμείς. Γιατί γεωγραφικά εμείς είμαστε το πρώτο θύμα αυτής της υπόθεσης και λόγω του μικρού πληθυσμού μας, έχουμε μεγάλη αναλογία εισδοχών.(Ευ. Βενιζέλος 26.05.2012)
Ολόκληρη η ομιλία εδώ
Τοποθετήσεις Ευ.Βενιζέλου σχετικά με τις εκλογών της 17ης Ιουνίου
Απέναντί μας έχουμε όχι ένα κεντροδεξιό μέτωπο, αλλά το μέτωπο της καθαρής και σκληρής δεξιάς, της “καραδεξιάς” όπως θα έλεγε ο φίλος μας ο Απόστολος Κακλαμάνης. Μια συσπείρωση ακραίων στην πλειοψηφία τους στοιχείων, που επανέρχονται στην κοίτη τους στο όνομα μιας μικροπαραταξιακής επιδίωξης.
Έχουμε απέναντί μας τον κ. Σαμαρά και το κόμμα του, που με άγχος προσπαθεί να λύσει προβλήματα εσωκομματικών συσχετισμών, χωρίς αυτοκριτική, χωρίς συνείδηση ευθύνης, για την κατάσταση στην οποία παρέδωσαν τη χώρα το 2009. Χωρίς συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς αξιοπιστία στην Ευρώπη και μάλιστα χωρίς αξιοπιστία στις συντηρητικές, τις δεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης, που κυριαρχούν και απέναντι στις οποίες δίνουμε επί τόσο καιρό τον αγώνα με δυσμενείς συσχετισμούς.
Γιατί είναι ομογάλακτοι και ομόλογοι του κ. Σαμαρά οι περισσότεροι που κυβερνούν την Ευρώπη.
Ανοίγουμε και μέτωπο απέναντι σε κάθε εκδοχή της δημαγωγίας, του λαϊκισμού, της ανευθυνότητας, είτε αυτή η εκδοχή είναι δεξιά, ή ακροδεξιά δυστυχώς, γιατί η ελληνική κοινωνία έδειξε υπερβολική ανοχή απέναντι στην ακροδεξιά, στον αυταρχισμό, στους φιλοναζιστές. Αλλά έχουμε και αριστερές κομμουνιστογενείς εκδοχές της δημαγωγίας και του λαϊκισμού.
Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου σχετικά με τις δηλώσεις της κα. Λαγκάρντ
Κανείς δεν μπορεί να ταπεινώνει τον ελληνικό λαό την περίοδο της κρίσης -και το λέω αυτό απευθυνόμενος σήμερα ειδικά στην κα Lagarde τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που με το ύφος της προσέβαλλε τον ελληνικό λαό και την καλώ να αναθεωρήσει, να ξανασκεφτεί αυτά που ήθελε να σκεφτεί και να πει- έτσι και κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει την κοινωνική βάση της Παράταξης, δεν μπορεί να προσβάλλει τον απλό, τον γνήσιο προοδευτικό Έλληνα πολίτη που πίστεψε και πιστεύει στην Παράταξη αυτή, ακόμη κι αν δεν την ψήφισε στις εκλογές, στις 6 Μαΐου ( Ευ. Βενιζέλος 26.05.2012)
* Ολόκληρη η ομιλία εδώ
Το ύφος της κας Λαγκάρντ ήταν απαράδεκτο, προσβλητικό, υπήρξε πολύ μεγάλη αντίδραση και η κα Λαγκάρντ αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Kαι χαίρομαι γιατί αναγκάστηκε να ανασκευάσει, γιατί αυτό δείχνει ότι λαμβάνει υπόψη της την αντίδραση μιας υπερήφανης χώρας και ενός υπερήφανου λαού. (Ευ. Βενιζέλος 27.05.2012)
* Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου, εδώ
Τοποθετήσεις Ευ. Βενιζέλου σχετικά με την ανεργία, τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις και τον 13-14οςμισθό
Η πραγματικότητα της αγοράς εργασίας είναι: 1,2 εκ. άνεργοι, τους οποίους δεν προστατεύει καμία συλλογική σύμβαση εργασίας και καμία ατομική σύμβαση εργασίας.
Εμείς απευθυνόμαστε στον άνεργο και στο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα που βλέπει να κινδυνεύει η δουλειά του. Και οι περισσότεροι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δουλεύουν σε επιχειρήσεις που έχουν έως 10 εργαζόμενους και βλέπουν και την αγωνία πολλών εργοδοτών να κρατήσουν τη δουλειά και τις θέσεις εργασίας, με μειωμένο τζίρο μέσα σε ύφεση.
Στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι προβλέπει το ευρωπαϊκό κοινοτικό Δίκαιο. Θέλαμε εμείς να αλλάξουμε το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων; Όχι. Το ζήτησε η Τρόικα. Γιατί; Γιατί κάποιοι της έβαλαν στο μυαλό ή η ίδια εκτίμησε ή συνδυασμός των δυο αυτών στοιχείων, ότι αν γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας, θα μειωθεί ο κίνδυνος απολύσεων και θα αυξηθεί η πιθανότητα προσλήψεως ανέργων.
Γι' αυτό προτιμήσαμε να προστατέψουμε τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, γιατί αν κοβόταν ο 13ος και 14ος μισθός, θα κοβόταν και για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Και μεταξύ δυο κακών, προτιμήσαμε να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί εκεί υπάρχει προοπτική να πάρεις νέους ανθρώπους για μια πρώτη εργασιακή εμπειρία.
Ο Πρόεδρος, ο κ. Ολάντ με κάλεσε ως έναν άνθρωπο που δεν ηγείται απλώς ενός ελληνικού κόμματος, ομολόγου του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο κ. Ολάντ, Κάλεσε έναν άνθρωπο που μπορούσε να του πει ποια είναι η πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη, η πραγματικότητα σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το EFSF, τι πρέπει να γίνει, πώς μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί.
Δεν κάναμε συζήτηση μόνο για την Ελλάδα, κάναμε συζήτηση και για την Ευρώπη και για το διεθνές πλαίσιο. Και δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να υποθέσει ότι αυτό το έκανε ο κ. Ολάντ γιατί ενοχλήθηκε από τι είπε επισκεπτόμενος τη Γαλλία ο αρχηγός ενός κόμματος ελληνικού, κλπ. Όχι. Δεν κινείται έτσι κανείς αρχηγός κράτους ο οποίος τιμά το θεσμικό του ρόλο. Και ο κ. Ολάντ τον τιμά απολύτως το θεσμικό του ρόλο και είναι μια ελπίδα για όλους μας μέσα στην Ευρώπη. (Ευ. Βενιζέλος 27.05.2012)
* Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου, εδώ
Τοποθέτησεις Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με το ρόλος του ΔΝΤ και γιατί προσφύγαμε σε αυτό
Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσέφυγε η χώρα επειδή η Ευρώπη δεν είχε μηχανισμό δικό της. Προσωπικά ήμουνα κατά της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θα προτιμούσα να το είχαμε αποφύγει. Ούτως ή άλλως κανείς δεν είχε υπόψη του εκείνη την περίοδο ότι θα χρειαστούμε τόσο μεγάλα ποσά και ότι θα χρειαστούμε και μία ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Το τραγικό ιστορικά είναι, ότι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προσφύγει η Ευρωζώνη συνολικά.
Το ακόμη πιο παράδοξο είναι ότι η Ευρωζώνη δίνει λεφτά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δικά της λεφτά, 150 δισεκατομμύρια της Ευρωζώνης και 50 των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να τα διαχειρίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να ασκεί πιέσεις στην Ευρωζώνη.
Τοποθετήσεις Ευ. Βενιζέλου σχετικά με το ευρωομόλογο
Τα ευρωομόλογα είναι μια πολύ σημαντική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και πάρα πολύ καιρό. Όλα τα εναλλακτικά μοντέλα για ευρωομόλογα βασίζονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας, δηλαδή αφορούν χώρες οι οποίες βαδίζουν προς ένα δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω του 3% και προς ένα δημόσιο χρέος στην περιοχή του 60%.
Η απάντηση στο ερώτημα αν συμφέρουν ή όχι την Ελλάδα τα ευρωομόλογα, εξαρτάται από το αν θα έχουμε χρηματοδότηση με κόστος μεγαλύτερο ή μικρότερο από το κόστος της δανειακής σύμβασης. Πρέπει να έχουμε με τα ευρωομόλογα καλύτερους όρους από ό,τι έχουμε με τη δανειακή σύμβαση. Προς το παρόν αυτό δεν υπάρχει. Η δανειακή σύμβαση μας δίνει καλύτερους όρους και μάλιστα συγκεκριμένους, δεσμευτικούς, εκταμιεύσιμους.
Πού μπορεί να μας φανεί χρήσιμη η ιδέα του ευρωομολόγου; Για να χρηματοδοτήσουμε τον 2ο και 3ο χρόνο της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Γιατί τον 1ο χρόνο της παράτασης μπορούμε να τον χρηματοδοτήσουμε από την υφιστάμενη δανειακή σύμβαση. Έχουν βρεθεί οι πόροι, τους έχουμε εντοπίσει, μπορούμε να τους διαπραγματευτούμε.