Αθήνα, 16 Ιουνίου 2012
Άρθρο Ευαγγέλου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο αφιέρωμα των ΝΕΩΝ "Γιατί να σας ψηφίσω",
στην ενότητα Εκλογές 2012
Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει ψήφος στη σιγουριά και τη συνεργασία
Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι η ασφαλής και πρακτική μέθοδος για να σπάσει το κλίμα της τεχνητής πόλωσης, του πλαστού δικομματισμού, πάνω στο οποίο επενδύουν αυτή τη στιγμή η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις για τη δυνατότητα να κυβερνηθεί η χώρα την επομένη των εκλογών.
Μόνο μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης μπορεί να σηκώσει το βάρος της διαχείρισης της κρίσης, μπορεί να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την οικονομική και κοινωνική περιδίνηση.
Οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό σχήμα, ακόμη και αν τυπικά μπορεί να συγκροτηθεί με βάση την κοινοβουλευτική αριθμητική, δεν μπορεί να λειτουργήσει με την ισχύ, τη νομιμοποίηση, την αποφασιστικότητα και την ταχύτητα που απαιτείται.
Δεν κυβερνιέται ο τόπος με παραπάνω από τους μισούς, ή ακόμα και τα 2/3 των Ελλήνων, απέναντι από μία κυβέρνηση. Δεν κυβερνιέται ο τόπος με ισχυρές δυνάμεις στην αντιπολίτευση και μάλιστα στη λεγόμενη «κοινωνική αντιπολίτευση», να θέτουν σε αμφισβήτηση την κοινωνική συνοχή, την εθνική ενότητα και τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.
Χρειάζεται συστράτευση προκειμένου να διεξαχθεί με επιτυχία η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε -με βάση τους συντηρητικούς, νεοφιλελεύθερους συσχετισμούς στην Ευρώπη- κατά την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης. Διαμορφώσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για τη χώρα. Πρέπει η χώρα να πάει καλύτερα και όχι χειρότερα από το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Αυτό δεν είναι ούτε αυτονόητο, ούτε εύκολο.
Άρα, ψήφος στο ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα σημαίνει ψήφος στην ασφάλεια. Ψήφος στη σιγουριά. Ψήφος στη συνεργασία. Ψήφος για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ψήφος για να αναθεωρηθεί η δανειακή σύμβαση, ως προς τους δυσμενείς της όρους, ενώ κρατούμε και εφαρμόζουμε όλα τα θετικά. Ενώ σεβόμαστε τις θυσίες των πολιτών.
Αθήνα, 16 Ιουνίου 2012
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»
και στον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε πρόεδρε, ένα είναι το ερώτημα: θα αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, από όσους στηρίζουν την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Από όλους. Αλλιώς, η κυβέρνηση θα είναι υπονομευμένη. Δεν είναι λύση μια κυβέρνηση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απ' έξω, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα είναι απ' έξω και θα ασκούν κριτική. Πρέπει οι πολίτες με την ψήφο τους να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ τον ρυθμιστικό ρόλο για να προκύψει μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή παρουσία στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ πιέζεται και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ...
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι τεχνητό, επικίνδυνο και αδιέξοδο. Ποιος είναι ο διπολισμός; Πού θα οδηγήσει αυτή η αντιπαράθεση; Σε μια κυβέρνηση της ΝΔ ή σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και απέναντι της τα 2/3 των Ελλήνων; Σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι τα άλλα 2/3 των Ελλήνων; Η κατάσταση είναι απολύτως αδιέξοδη, πρέπει να σπάσει αυτή η εικόνα και η εξισορρόπηση των αριθμών μεταξύ των κομμάτων και κυρίως η ισχυρή παρουσία του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή η οποία θα οδηγήσει στην κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, στη μόνη λύση. Στη συμφωνία εθνικής συνευθύνης και στη διακυβέρνηση με κατανομή της ευθύνης αναλογικά σε όλες τις δυνάμεις. Αλλιώς ο τόπος οδηγείται στην καταστροφή. Αν υποτεθεί ότι σχηματίζεται αριθμητικά μια κυβέρνηση, με 151 βουλευτές, υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης, υπάρχει πρόβλημα κοινωνικής συναίνεσης και συμμετοχής και υπάρχει πρόβλημα διεθνούς αξιοπιστίας.
Αθήνα, 15 Ιουνίου 2012
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»
και στους δημοσιογράφους Γιωργό Οικονομέα και Δημήτρη Καμπουράκη
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάμε να συνδεθούμε με Ιπποκράτους και να πούμε μια καλημέρα στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Πρόεδρε, καλημέρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα κ. Πρόεδρε.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλημέρα. Καλημέρα σε όλους που μας ακούνε, τις φίλες και τους φίλους.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κουρασμένο σας βλέπω.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι, καθόλου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δύο μήνες πάντως είναι εξοντωτικοί για προεκλογικές περιόδους για όλους τους αρχηγούς, όχι για σας.
Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012
Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Μετά τη συνάντηση που είχα στο Παρίσι πριν μερικές εβδομάδες με τον Πρόεδρο Hollande, μετέφερα στον ελληνικό λαό την εντύπωση που είχα αποκομίσει.
Μίλησα προς τους Έλληνες πολίτες για τη σημασία που έχει η αλλαγή στη Γαλλία, για τη στήριξη που μας δίνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, για τη δυνατότητα που έχουμε τώρα να αξιοποιήσουμε τους νέους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Και κυρίως για τη σημασία που έχει το κεκτημένο που έχουμε διαμορφώσει με τη μείωση του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων, τη μείωση των τόκων, στη στήριξη των Τραπεζών, δηλαδή των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών, με την εκταμίευση 150 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους εταίρους στην Ελλάδα.
Είχα πει τότε ότι είναι έτοιμοι να μας ακούσουν οι Ευρωπαίοι με τη στήριξη των Σοσιαλιστών. Είναι έτοιμοι να συμβάλλουν σε μια αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης, αρκεί εμείς να σεβόμαστε το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαπραγμάτευσης, να ξέρουμε ότι αυτή είναι η δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης που βασίζεται στον αγώνα που δώσαμε με δυσμενείς συνθήκες στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, ότι μπορούμε να πετύχουμε στόχους, αν ξέρουμε τι ζητάμε, πώς το ζητάμε, από ποιον το ζητάμε.
Και αυτό το έχω εξειδικεύσει με τα οκτώ σημεία που έστειλα προς τους πολιτικούς Αρχηγούς, προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης για να πετύχουμε την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Κρατώντας όμως όλα τα θετικά, τα οποία είναι ένα πολύτιμο κεκτημένο που το οφείλουμε στις θυσίες του ελληνικού λαού.
Αθήνα, 14 Ιουνίου 2012
Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
κατά την επίσκεψή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ)
Εδώ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών χτυπάει η καρδιά της πόλης, η καρδιά της Αστυνομίας. Ήρθαμε σήμερα εδώ για να στηρίξουμε τους αστυνομικούς στο έργο τους. Μέσα σε συνθήκες κρίσης που δίνουν όλη τους την ψυχή, αγωνίζονται με πίστη σε αυτό που κάνουν, με πίστη στη Δημοκρατία, στη νομιμότητα, στο κράτος Δικαίου, με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει καταγράψει πολύ μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό της. Γίνονται πολύ μεγάλα βήματα στην αντιμετώπιση της μεγάλης και οργανωμένης εγκληματικότητας, στο οικονομικό έγκλημα, στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Γίνονται πολύ μεγάλα βήματα στην καθημερινή αστυνόμευση.
Μιλήσαμε με τα παιδιά της Ομάδας ΔΙΑΣ που είναι ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο για την Ελλάδα και είναι ένα πρότυπο πια διεθνώς. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας να δούμε πώς λειτουργούν τα κέντρα επιχειρήσεων γιατί εκεί είναι ο σφυγμός.
Το πρόβλημα της ασφάλειας είναι για τον πολίτη μείζονος σημασίας. Η ασφάλεια με όλες τις σημασίες του όρου: η πολιτική, η κοινωνική αλλά και η αστυνομική είναι στο επίκεντρο του προβληματισμού του. Κι εμείς θέλουμε ένα λαό ενωμένο, μια κοινωνία συνεκτική, ένα έθνος που θα αγωνιστεί για να ξεπεράσει την κρίση. Και πιστεύω ότι σε ένα νέο πολιτικό κλίμα και πλαίσιο μετά τη Δευτέρα και η Αστυνομία θα μπορέσει να προσφέρει στον πολίτη με πολύ μεγαλύτερη έμφαση και ένταση το αγαθό αυτό της ασφάλειας.
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2012
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΙ
και στη δημοσιογράφο Σια Κοσιώνη
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας. Μιλάτε για την ανάγκη δημιουργίας μιας Κυβέρνησης συνευθύνης και θέτετε ως προϋπόθεση τη συμμετοχή σε αυτή και του δεύτερου κόμματος, όποιο κι αν είναι αυτό. Μάλιστα, χθες, εμμέσως είπατε ότι αυτό αποτελεί και προϋπόθεση για να μπείτε εσείς σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα. Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Απολύτως. Είναι απολύτως ρεαλιστικό γιατί είναι απολύτως αναγκαίο. Για την ακρίβεια θα έλεγα ότι είναι η μόνη λύση, η οποία προσφέρει ασφάλεια και αποτέλεσμα προς όφελος του ελληνικού λαού. Διότι εάν πάμε υπό συνθήκες οξείας κρίσης και δύσκολης διεθνούς διαπραγμάτευσης σε έναν διχασμό κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό δυστυχώς, δεν θα έχουμε ούτε εσωτερικό μέτωπο το οποίο να είναι αρραγές, ούτε διεθνή αξιοπιστία.
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα δεν θα έχει καμία διάθεση να μπει σε αυτή την Κυβέρνηση όπως και η ΝΔ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν αναφέρομαι στο ένα ή στο άλλο σενάριο, επίτηδες, γιατί θεωρώ κατ΄ αρχάς ότι πρέπει να σπάσει αυτός ο τεχνητός διπολισμός. Θεωρώ ότι αυτή η δήθεν σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία γίνεται στο όνομα του παλαιού μεταπολιτευτικού σκηνικού, ενώ όλοι χαίρονται που έχουμε μπει σε ένα άλλο σκηνικό τώρα, δεν οδηγεί πουθενά.
Είχε νόημα ο δικομματισμός, όταν ήταν δικομματισμός υψηλών ποσοστών και αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Τώρα, ούτε η ΝΔ μόνη της μπορεί να δώσει λύση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του, ούτε το ΠΑΣΟΚ μόνο του.
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2012
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Πρώτο Θέμα Web TV
και στους δημοσιογράφους Γιάννη Αντύπα και Γιάννη Μακρυγιάννη
Γ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Χαίρεται κυρίες και κύριοι, το protothema.gr έχει τη χαρά να φιλοξενεί λίγα 24ωρα πριν τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Είμαστε εδώ με το Γιάννη Αντύπα για τις ερωτήσεις στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Να ξεκινήσω κ. Πρόεδρε με μία ερώτηση που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ κρίσιμη.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το ενδιαφέρον θα ήταν να ξεκινούσατε με μία απάντηση.
Γ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: Που έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου μέσα στο σκηνικό το οποίο διαμορφώνεται. Τι θέλω να πω; Όλων το ερώτημα είναι σε τι θα χρησιμεύσει στην επόμενη μέρα το ΠΑΣΟΚ, μέσα σε αυτό το δίπολο το οποίο διαμορφώνεται τον τελευταίο καιρό;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα το δίπολο κ. Μακρυγιάννη είναι τεχνητό επικίνδυνο και αδιέξοδο. Διότι αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας υποδύεται τον διπολισμό της μεταπολίτευσης, ο οποίος όμως κατέρρευσε στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Στις 6 Μαΐου δε βγήκε όλη η Ριζοσπαστική Αριστερά να πανηγυρίσει επειδή άλλαξε το κομματικό μοντέλο, επειδή άλλαξε το κομματικό σύστημα, επειδή ηττήθηκαν τα κόμματα του δικομματισμού;
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2012
Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή του
με τα προεδρεία της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ
Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τη Διοίκηση της ΟΛΜΕ και τη Διοίκηση της ΔΟΕ, με τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να κάνουμε μια ωραία συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική εκπαίδευση, για τις αγωνίες, τα προβλήματα, για την ανάγκη να υπάρξει μία συστράτευση όλων των δυνάμεων της εκπαιδευτικής κοινότητας, προκειμένου να κάνουμε τη μεγάλη επένδυση στη γνώση. Tη μεγάλη επένδυση στο μέλλον, στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.
Υπό συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης, υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες και στην εκπαίδευση. Δεν αμείβεται ο Έλληνας εκπαιδευτικός στο επίπεδο που θα έπρεπε να αμείβεται. Δεν υπάρχουν λειτουργικές δαπάνες, που πολλές φορές είναι ζωτικές για τα σχολεία μας. Αλλά σημασία έχει να περάσουμε αυτή τη δύσκολη φάση, για να μπορέσουμε να δούμε να ανθίζει η ελληνική εκπαίδευση ως ατμομηχανή του νέου ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης.
Επανέλαβα και στην ΟΛΜΕ και στη ΔΟΕ ότι, ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, άρα και εκπαιδευτικών λειτουργών, δεν τίθεται, ουδέποτε έχει τεθεί. Και ότι οι στόχοι που υπάρχουν, σε σχέση με τη μείωση του προσωπικού του Δημοσίου, μπορούν άνετα να καλυφθούν μέσα από τις εξουσιοδοτήσεις και τον κανόνα 1 προς 5.
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2012
Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ,
και
Ναπολέοντα Μαραβέγια, Υπηρεσιακού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφικών
μετά τη συνάντησή τους
Ευ. Βενιζέλος: Ο Υπουργός Γεωργίας, ο κ. Μαραβέγιας, θα ξεκινήσει πρώτος, ο οποίος και με ενημέρωσε.
Ν. Μαραβέγιας: Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που πήραμε - διότι θεωρώ ότι ο Υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να έχει τις απόψεις των κομμάτων, ενόψει ιδιαίτερα της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο στις 18 του μηνός, όπου εκ των πραγμάτων δεν θα έχει σχηματιστεί Κυβέρνηση - ήρθαμε σήμερα εδώ, στον Πρόεδρο, τον κ. Βενιζέλο, να ενημερώσουμε για τα θέματα του αγροτικού τομέα της ελληνικής υπαίθρου και να ακούσουμε τις απόψεις για το πώς θα διαπραγματευτούμε σε ένα βεβαίως αρχικό στάδιο στο Λουξεμβούργο, στο Συμβούλιο.
Εκείνο νομίζω που είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι ανοίγεται μπροστά μας μια νέα περίοδος από το 2014 μέχρι το 2020, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Διότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, μας δίνει τη δυνατότητα πλέον με ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα κονδύλια που θα μας δοθούν στην επόμενη επταετία, 2 δισ. ευρώ περίπου, για ενισχύσεις και περίπου 800 εκατομμύρια το χρόνο, για ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα, στην αγροτική ανάπτυξη. Και αυτά νομίζω, θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από εδώ και πέρα.
Νομίζω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια πάρα πολύ δύσκολη φάση και ότι η ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να ξεκινήσει πραγματικά από τον αγροτικό τομέα, με την βοήθεια βεβαίως όλων αυτών των πόρων που μας έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2012
Συνέντευξη Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ
και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη
Ε. Στάη: Είμαστε τέσσερις μόλις μέρες πριν από τις κάλπες της Κυριακής και όπως είπαμε από την αρχή των ειδήσεων θα μιλήσουμε τώρα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Καλησπέρα κ. Βενιζέλο τι κάνετε;
Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα καλά κα Στάη. Καλησπέρα και στους φίλους και τις φίλες που μας ακούν.
Ε. Στάη: Σε λίγες μέρες έχουμε τις δεύτερες εκλογές και η αγωνία όλων είναι εάν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και ποια θα είναι αυτή. Εσείς έχετε ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό κυβέρνηση συνευθύνης. Πέστε μας λοιπόν λίγα λόγια παραπάνω για το πώς εννοείτε αυτή την κυβέρνηση συνευθύνης, με ποιους και με ποιο τρόπο;
Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Στάη η εντύπωσή μου είναι -και αυτό το βλέπει κανείς ολοφάνερα πλέον- ότι οδηγούμεθα σε ένα πολύ δύσκολο σκηνικό μετά τις εκλογές, γιατί έχει στηθεί ένα πλαστό σκηνικό διπολισμού πριν τις εκλογές. Οδηγούμεθα σε αδιέξοδο. Δεν κυβερνιέται η χώρα από ένα κυβερνητικό σχήμα που έχει απέναντί του τους μισούς ή ενδεχομένως και τα 2/3 των Ελλήνων. Χρειάζεται συμπαράταξη, συστράτευση. Πρέπει να έχουμε εσωτερικό μέτωπο το οποίο να είναι αρραγές. Πρέπει να έχουμε συναίνεση κοινωνική και πολιτική. Και κυρίως στο εξωτερικό στις συνομιλίες με τους εταίρους μας πρέπει να έχουμε αξιοπιστία και ικανότητα δέσμευσης της χώρας μακροπροθέσμως.
Άρα, πρέπει να δεσμευθούν και να υπογράψουν όλες οι υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις. Τι σημαίνει αυτό με πρακτικούς όρους; Ότι..