Τοποθετήσεις Ευ. Βενιζέλου αναφορικά με την Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ και τους δήθεν μιμητές του

left-red-arrowAυτός ο χώρος, αυτή η μεγάλη πολιτική οικογένεια, αυτή η μεγάλη κοίτη της Κεντροαριστεράς δεν είναι ένα τεχνητό προϊόν. Δεν συνδέεται με την εκλογική συγκυρία. Δεν συνδέεται καν με την ιστορία της λεγόμενης μεταπολίτευσης, με την περίοδο από το 1974 και μετά. Είναι το αποτέλεσμα όλης της διαδρομής του σύγχρονου Ελληνισμού και έχει σημασία να το λέμε αυτό εδώ, στο Ναύπλιο. Γιατί προκειμένου κάποια στιγμή να σχηματιστεί αυτή η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη έπρεπε να μεσολαβήσουν πολλές κρίσεις, πολλά διλήμματα, πολλές αποτυχίες, πολλές εσφαλμένες επιλογές. Αλλά έπρεπε και ο ελληνικός λαός να νιώσει ότι πράγματι υπάρχει μια σταθερή ιστορική, πολιτική δύναμη, που σηκώνει το βάρος των κρίσεων, που ξέρει να δίνει λύσεις και που έχει ταυτιστεί με ό,τι καλό με ό,τι σημαντικό έχει γίνει στον τόπο αυτό.

Γιατί πράγματι από όπου κι αν ξεκινήσει κανείς -κι εδώ στο Ναύπλιο μιλώντας πρέπει να ξεκινήσουμε από τον Ιωάννη Καποδίστρια- θα δει να υπάρχει ένα κόκκινο νήμα. Ένα κόκκινο νήμα που συνδέει τον Καποδίστρια με τον Τρικούπη, τον Τρικούπη με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τον Νικόλαο Πλαστήρα, με τον Παπαναστασίου, τον Παπαναστασίου με τον Γέρο της Δημοκρατίας, το Γέρο της Δημοκρατίας με τον Ανδρέα της Αλλαγής, των μη προνομιούχων, με τον Ανδρέα που έστησε στα πόδια της τη Μεσαία Τάξη, που έκανε υπερήφανο τον ελληνικό λαό. (Ευ. Βενιζέλος 26.05.2012)

* Ολόκληρη η ομιλία εδώ

left-red-arrowΈχει ιδεολογικό στίγμα το ΠΑΣΟΚ; Τι σημαίνει να δηλώνεις Ευρωπαίος Σοσιαλιστής, Κεντροαριστερός, εν έτει 2012; Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για όλα τα ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά και Σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για όλη την ευρωπαϊκή, μη κομμουνιστική, Αριστερά. Αυτό που εμείς στην Ελλάδα λέμε Κεντροαριστερά και που σε όλη την Ευρώπη το ονομάζουν «Σοσιαλιστική Αριστερά», στη Γαλλία, στη Γερμανία, παντού.

Γιατί; Γιατί η Αριστερά μιλούσε πάρα πολύ και ορθά για κοινωνική δικαιοσύνη, για αλληλεγγύη, για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος που είναι το μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης του 20ού αιώνα. Δεν μίλησε επαρκώς και εγκαίρως για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης, τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Τον λόγο αυτό τον πήραν τα Συντηρητικά και Νεοφιλελεύθερα Κόμματα. Και όταν ξέσπασε η κρίση, η δημογραφική μιας γερασμένης ευρωπαϊκής κοινωνίας, η κρίση χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους και έπρεπε να σωθούν οι τράπεζες από τα κράτη και στη συνέχεια τα κράτη από άλλα κράτη, ή από το διεθνές τραπεζικό σύστημα και έγινε αυτός ο διεθνής φαύλος κύκλος, μια τραπεζική κρίση να μετατρέπεται σε δημοσιονομική, μια δημοσιονομική σε τραπεζική και όλο αυτό σε κρίση κοινωνική και πολιτική, η ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Αριστερά η Σοσιαλδημοκρατία η Κεντροαριστερά βρέθηκε αμήχανη.

Γιατί δεν μπορείς να μιλάς μόνο για κοινωνικό κράτος, κοινωνική αλληλεγγύη συνοχή και δικαιοσύνη, χωρίς να έχεις πει πως θα χρηματοδοτήσεις, με ποιους πόρους αυτή σου την πολιτική. Πώς θα βρεις δουλειές για να χτυπήσεις την ανεργία, πώς θα προωθήσεις τις επενδύσεις, με ποιο φορολογικό σύστημα όταν η φορολογική πολιτική είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σε μια νομισματική Ζώνη, όπου η Γερμανία θα είναι πάντα πλεονασματική, γιατί έτσι ξεκίνησε το σύστημα και η Ελλάδα πάντα ελλειμματική στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και δεν μπορείς να κάνεις υποτίμηση του νομίσματος, πρέπει να βρεις άλλους τρόπους. Ο θεμελιώδης τρόπος που έχεις, είναι να κάνεις μια φορολογική πολιτική και την φορολογική πολιτική πρέπει να την κάνεις έτσι ώστε να έχεις και κοινωνικό κράτος και επενδύσεις. Είναι πολύπλοκη εξίσωση και πάρα πολύ δύσκολη.

Άρα χρειαζόμαστε μια Αριστερά που κρατάει τις αξίες της, που μιλάει για αλληλεγγύη, συνοχή, δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να μιλήσει και για φορολογία, πρέπει να μιλήσει και για δημοσιονομική σταθερότητα, πρέπει να μιλήσει και για ανταγωνιστικότητα, πρέπει να μιλήσει και για ανάπτυξη. (Ευ. Βενιζέλος 26.05.2012)

* Ολόκληρη η ομιλία εδώ

left-red-arrowΑν θέλουν να μιμούνται το ΠΑΣΟΚ να μιμούνται τις μεγάλες ιστορικές στιγμές, τις αλλαγές, τις κατακτήσεις και όχι τις πιο αρνητικές και καταδικαστέες όψεις.

Η δήθεν Αριστερά του ριζοσπαστισμού είναι ο εκφραστής της συντηρητικής αναδίπλωσης. Δεν έχει αυτό καμιά σχέση με τις τομές που έκανε το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80. Είναι ο εκφραστής, στην πραγματικότητα, της ακινησίας. Και όταν στριμώχνονται, αρχίζουν παραληρήματα σε σχέση με τη φορολογική πολιτική, για να χτυπήσουν τελικά αυτούς τους ταλαίπωρους Έλληνες που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματα τους. Πάλι τους ίδιους. (Ευ. Βενιζέλος 26.05.2012)

* Ολόκληρη η ομιλία εδώ

left-red-arrowΔεν είναι Κεντροαριστερά ο τυχοδιωκτισμός, ο καιροσκοπισμός, η δημαγωγία, ο λαϊκισμός, το παιχνίδι με τη φωτιά. Δεν είναι Κεντροαριστερά να υποδύεσαι εν έτει 2012 τη χειρότερη, την πιο πελατειακή και παλαιοκομματική όψη του ΠΑΣΟΚ προηγούμενων δεκαετιών. Αυτό είναι ρετρό, δεν είναι ανανέωση και ριζοσπαστισμός. Αυτό είναι επιστροφή στις κακές όψεις του παρελθόντος.

Και δεν εννοώ επιστροφή στη δεκαετία του ’80 των μεγάλων τομών και αποφάσεων, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλαξε την εικόνα της χώρας. Γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ριζοσπάστης και έκανε αλλαγές. Τώρα, κάποιοι κάνουν το ριζοσπάστη, τον λαϊκιστή και το δημαγωγό, στο όνομα της συντήρησης και της ακινησίας, που στην πραγματικότητα υποστηρίζει τα πιο κατεστημένα συμφέροντα στον τόπο αυτό. (Ευ. Βενιζέλος 26.05.2012)

* Ολόκληρη η ομιλία εδώ

 

 

10-11.6.2025: Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975

Περισσότερα …

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375

20.2.2018, Ευ. Βενιζέλος: Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο.

https://vimeo.com/256570153