Τοποθετήσεις Ευ. Βενιζέλου σχετικά με την ανεργία, τις συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις και τον 13-14οςμισθό
Η πραγματικότητα της αγοράς εργασίας είναι: 1,2 εκ. άνεργοι, τους οποίους δεν προστατεύει καμία συλλογική σύμβαση εργασίας και καμία ατομική σύμβαση εργασίας.
Εμείς απευθυνόμαστε στον άνεργο και στο μισθωτό του ιδιωτικού τομέα που βλέπει να κινδυνεύει η δουλειά του. Και οι περισσότεροι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δουλεύουν σε επιχειρήσεις που έχουν έως 10 εργαζόμενους και βλέπουν και την αγωνία πολλών εργοδοτών να κρατήσουν τη δουλειά και τις θέσεις εργασίας, με μειωμένο τζίρο μέσα σε ύφεση.
Στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει ό,τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι προβλέπει το ευρωπαϊκό κοινοτικό Δίκαιο. Θέλαμε εμείς να αλλάξουμε το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων; Όχι. Το ζήτησε η Τρόικα. Γιατί; Γιατί κάποιοι της έβαλαν στο μυαλό ή η ίδια εκτίμησε ή συνδυασμός των δυο αυτών στοιχείων, ότι αν γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας, θα μειωθεί ο κίνδυνος απολύσεων και θα αυξηθεί η πιθανότητα προσλήψεως ανέργων.
Γι' αυτό προτιμήσαμε να προστατέψουμε τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, γιατί αν κοβόταν ο 13ος και 14ος μισθός, θα κοβόταν και για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης. Και μεταξύ δυο κακών, προτιμήσαμε να μειωθεί ο κατώτατος μισθός, γιατί εκεί υπάρχει προοπτική να πάρεις νέους ανθρώπους για μια πρώτη εργασιακή εμπειρία.
Αυτά ήταν πιέσεις προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, όπως την αντιλαμβάνεται μια συντηρητική Ευρώπη, η οποία δεν ασχολείται με το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά ασχολείται με την ευελιξία στην αγορά εργασίας, με τη μείωση του εργατικού κόστους.
Εμείς θέλουμε να έχουμε μια χώρα η οποία δίνει δουλειές και μειώνει την ανεργία. Θέλουμε να έχουμε μια χώρα ανταγωνιστική. Θέλουμε να έχουμε μια χώρα η οποία διατηρεί τα εισοδήματα των πολιτών και ξαναδίνει χαμόγελο και ευκαιρία στους νέους.
Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Με τα έξι σημεία που λέμε για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης..
Όταν τώρα μιλάμε με νέους συσχετισμούς ή μιλάμε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, λέμε πολύ συγκροτημένα και πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Αλλά μιλάμε με κόμματα που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και που ψήφισαν το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Γιατί κάποιοι άλλοι που εμφανίζονται ως ριζοσπάστες στην Ευρώπη, μιλάνε με κόμματα που καταψήφισαν τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας και δεν θέλουν να δώσουν ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα. (Ευ. Βενιζέλος 27.05.2012)
* Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου, εδώ














