Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2018

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Εδώ και πολλούς μήνες επεξεργαστήκαμε στον «Κύκλο Ιδεών» με τη βοήθεια ειδικών, μια ολοκληρωμένη, απλή, διαφανή λύση και τη θέσαμε υπόψη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Το σχήμα μετατρέπει σε εξυπηρετούμενα δάνεια ένα πολύ μεγάλο αριθμό στεγαστικών δανείων, διασφαλίζει την ενυπόθηκη κατοικία των καλόπιστων πιστωτών και διευκολύνει την ομαλή επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων.

Στη πρότασή μας δεν προβλέπονται ούτε κρατικές εγγυήσεις από τα κεφάλαια που συγκροτούν το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» του δημοσίου, ούτε μεταβίβαση των στεγαστικών δανείων σε εταιρείες ειδικού σκοπού υπό τον έλεγχο επιθετικών funds. Άλλωστε πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες παράλληλα και γρήγορα.

Βέβαια, ο νέος κύκλος πιέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει αποφευχθεί αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σεβόταν αυτά που βρήκε το 2015, συνέχιζε την πολιτική μας ως προς την ανακεφαλαιοποίηση και δεν οδηγούσε τη χώρα σε βαθιά κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης.

Δήλωση Γ. Στρατόπουλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Για τα κόκκινα δάνεια χρειαζόμαστε λύσεις win win: και ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων χωρίς βλάβη στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Λύσεις δίκαιες, διαφανείς, ευέλικτες, τολμηρές και, κυρίως, γρήγορες. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος. Καμία λύση δεν θα είναι αποτελεσματική και δίκαιη, αν δεν είναι γρήγορη.

Η πρόταση του Κύκλου Ιδεών αυτήν την αναγκαιότητα υπηρετεί με υπευθυνότητα και ρεαλισμό.

[ Διαβάστε την πρόταση του Κύκλου Ιδεών για την αναδιάρθρωση στεγαστικών δανείων χαμηλής οφειλής, όπως αυτή κατατέθηκε στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εδώ ]

Tags: Χρηματοοικονομική ΣφαίραΔελτία τύπου