Στρασβούργο, 26 Ιουνίου 2018

Δελτίο Τύπου

Στρογγυλή τράπεζα για την ευρωπαϊκή προοπτική από την οπτική γωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης, οργάνωσε στο Στρασβούργο η Ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία, με πρωτοβουλία του πρέσβη καθηγητή Στέλιου Περράκη, σε συνέχεια της υπουργικής συνόδου που οργανώθηκε το Μάιο στο Ελσινόρ της Δανίας. Στη συζήτηση μετείχαν ως εισηγητές οι πρέσβεις του Βελγίου και της Γερμανίας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπό την ιδιότητα του πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών αλλά και του καθηγητή του Συνταγματικού δικαίου. Στη συζήτηση έλαβαν μεταξύ άλλων το λόγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Ραϊμόντι που σχολίασε τις εισηγήσεις και ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας που επανέλαβε την βούληση της χώρας του να παραμείνει ενεργή στο ΣτΕ. Μετείχαν ο Έλληνας δικαστής και Αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ καθηγητής κ. Σισιλιάνος και πάνω από δεκαπέντε πρέσβεις ή εκπρόσωποι μόνιμων αντιπροσωπειών, στελέχη του ΣτΕ, επιστήμονες κοκ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία του ΣτΕ σε σχέση με την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ, στις πιέσεις και απειλές που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία, τον κίνδυνο ανάδειξης μορφών αυταρχικής ή ανελεύθερης δημοκρατίας και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΣτΕ. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ΣτΕ συνίσταται, όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, στην ύπαρξη θεσμών όπως η ΕΣΔΑ και το ΕΔΔΑ, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Επιτροπή Βενετίας, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που ενεργεί ως εγγυητής των άλλων οργάνων και ως θεματοφύλακας της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρά τα προβλήματα που υπάρχουν σε αρκετά κράτη - μέλη.

Η κατάσταση των προσφύγων στις γειτονικές με τη Συρία χώρες

Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ ο κ. Βενιζέλος παρενέβη κατά τη συζήτηση σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε κατά της απαράδεκτης, όπως τη χαρακτήρισε, ιδέας για τη δημιουργία εξωεδαφικών κέντρων κράτησης προσφύγων σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Αλβανία ή η Τυνησία. Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε γιατί η ιδέα αυτή αντιβαίνει στην ΕΣΔΑ και τόνισε ότι οι πιέσεις του εθνικολαϊκισμού που υφίστανται τα πολιτικά συστήματά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λόγω της κρίσης ασφάλειας και ταυτότητας δεν αντιμετωπίζονται με τέτοια μέτρα. Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να λάβει σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, τότε τουλάχιστον ας παράσχει ουσιαστική οικονομική και οργανωτική στήριξη στις γειτονικές με τη Συρία χώρες που φιλοξενούν πλήθος προσφύγων και ας δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την πραγματική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας τώρα που ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες στην Τουρκία.