Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

 Διακαναλική συνέντευξη τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου στην Αθήνα

Ευ. Βενιζέλος: Θέλω να σας καλωσορίσω, να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Να ευχαριστήσω τους πολίτες που μας παρακολουθούν για την προσοχή τους. Χθες το βράδυ αργά έκανα μια δήλωση εκτιμώντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Για να κερδίσουμε χρόνο, ας θεωρήσουμε ως εισαγωγή μου στη συνέντευξη, τη δήλωση που έκανα χθες το βράδυ, οπότε παρακαλώ να πάμε κατευθείαν στις ερωτήσεις σας.

Β. Κεχαγιά (Τα Νέα): Καλή σας ημέρα. Θα ήθελα κ. Πρόεδρε να ξεχάσουμε λίγο τα αποτελέσματα που θα φέρει η Ελιά στις ευρωεκλογές, όποια κι αν είναι αυτά και τη συνδυαστική ερμηνεία τους αναφορικά και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αν θεωρήσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ, με ένα ποσοστό που είναι αρκετά μεγάλο, 5 ή 6 μονάδες, πιστεύετε ότι γενικότερα τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης;

Ευ. Βενιζέλος: Χθες η χώρα έζησε μια ψευδαίσθηση μεταξύ 7 και 9 το βράδυ. Ήταν διαφορετική η εικόνα που δημιούργησαν τα λεγόμενα exit pols και διαφορετικά τα πραγματικά αποτελέσματα. Υπήρξε ένας πρόωρος τεχνητός πανηγυρισμός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και εγκλωβισμένος στον τεχνητό αυτό πανηγυρισμό ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να πει ότι θεωρεί τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές, ως εκλογές -δημοψήφισμα. Είχε ξεχάσει τον όρο αυτό. Έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη και νομίζω ότι βοήθησε να καταλάβει κάθε πολίτης τι εννοώ όλες αυτές τις εβδομάδες που λέω, ότι στις εκλογές κρίνεται η νομιμοποίηση της κυβέρνησης, η αντοχή του κυβερνητικού σχήματος αλλά και της πολιτικής εξόδου από την κρίση.

Ως εκ τούτου τον ευχαριστώ γιατί τοποθετήθηκε με απόλυτη σαφήνεια και έτσι με βοήθησε και εμένα να εξηγήσω ακόμη καλύτερα το αυτονόητο που λέω, ότι το βράδυ των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλοι, θα επιχειρήσουν να αντλήσουν πολιτικά συμπεράσματα που αφορούν το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, τη νομιμοποίηση, την πορεία της χώρας.Αρα να θέσουν σε αμφισβήτηση την ασφαλή έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, την πορεία προς την ομαλότητα, να θέσουν σε αμφιβολία τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό δεν θα γίνει, γιατί ο ελληνικός λαός όπως αντέδρασε με ωριμότητα και σοφία στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, έτσι θα λειτουργήσει με την ίδια ωριμότητα, ψυχραιμία και σοφία και στο δεύτερο γύρο και στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Τώρα δεν αναλύουμε υποθετικά σενάρια. Δεν αναλύουμε ένα αποτέλεσμα που δεν υπάρχει. Τώρα αγωνιζόμαστε να διαμορφώσουμε το αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου, τη συνολική εικόνα και θέλω να ελπίζω, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε όλοι, γι’ αυτό αγωνίζεται η Ελιά και το ΠΑΣΟΚ μέσα στην Ελιά, αλλά και όλοι οι ορθοφρονούντες πολίτες, πως το αποτέλεσμα θα επιτρέψει στη χώρα να βγει από την κρίση και το μνημόνιο χωρίς οπισθοχωρήσεις, χωρίς διολισθήσεις, χωρίς χαμένο κόπο.

Ι. Χασαπόπουλος (Mega): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω, χθες στη δήλωσή σας το βράδυ μιλήσατε ότι το βράδυ των ευρωεκλογών του δεύτερου γύρου, πρέπει να υπάρχει μια προοδευτική σταθερότητα, όπως είπατε χαρακτηριστικά. Προοδευτική σταθερότητα σημαίνει το άθροισμα των ποσοστών που θα πάρει η Ελιά και η ΝΔ; Και εάν ισχύει το δίλημμά σας για το βράδυ των εκλογών, όταν λέτε προοδευτική σταθερότητα, τι εννοείτε; Δηλαδή εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και την πολιτική νομιμοποίηση;

Ευ. Βενιζέλος: Προοδευτική σταθερότητα σημαίνει αυτό που εξήγησα. Σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα. Δεν σημαίνει θυσίες και πάλι θυσίες. Ήδη έχουμε φανεί συνεπείς στη βασική μας δέσμευση ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα, νέα μέτρα λιτότητας δεν υπάρχουν, δεν υπήρξαν τώρα και δεν θα υπάρξουν.

Κάποιοι βέβαια σκυλιάζουν μόλις αντιλαμβάνονται ότι η χώρα βγαίνει πραγματικά από την κρίση, δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο, δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο. Η τρόικα θα φύγει, γιατί θα ξεπληρώσουμε το μικρό χρέος που έχουμε σχετικά. Μόλις το 1/10 του δανείου που έχουμε πάρει το οφείλουμε στο ΔΝΤ.

Άρα δεν θα έχει λόγο ύπαρξης η τρόικα. Η τρόικα οφείλεται στην ύπαρξη του ΔΝΤ. Όλα τα άλλα είναι ευρωπαϊκοί θεσμοί που ισχύουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλη την ευρωζώνη. Μόλις αντιλαμβάνονται ότι και το χρέος είναι βιώσιμο και στις αγορές γυρίσαμε και πρωτογενές πλεόνασμα έχουμε και σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης γυρίζουμε μετά από 8 χρόνια και το ισοζύγιο απασχόλησης είναι θετικό, άρα δημιουργούνται σιγά–σιγά νέες θέσεις εργασίας, λένε «όχι δεν θα γίνει τίποτα απ’ όλα αυτά, το αργότερο το Σεπτέμβριο θα πέσετε στο τοίχο». Ποιοι εμείς; Η χώρα. Δηλαδή οι πολίτες θα πέσουν στον τοίχο παρά τις θυσίες που έκαναν. Σκληρές και σε πολλές περιπτώσεις αβάστακτες. Ε, όχι αυτό δεν θα γίνει.

Άρα όταν εμείς μιλάμε για προοδευτική σταθερότητα, δεν μιλάμε για στασιμότητα. Μιλάμε για μια δυναμική πορεία προς το καλύτερο. Αυτό τώρα φαίνεται σιγά–σιγά, αλλά θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, γιατί όταν ξεκινήσει η στροφή, αποκτά μια επιτάχυνση και αυτό θα φανεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Άρα άλλο το ΠΑΣΟΚ, άλλο η ΝΔ. Εμείς ήμασταν αυτοί που χαράξαμε τη γραμμή, τη στρατηγική. Η ΝΔ από αντιμνημονιακή έγινε εκ των υστέρων «μνημονιακή» εντός εισαγωγικών,εγινε υπεύθυνη δηλαδή και φιλοευρωπαϊκή ,καλοδεχούμενη. Το ίδιο για ένα διάστημα και η ΔΗΜΑΡ. Τώρα αυτή η προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί με εγγυητή σταθερότητας, αλλά και προοδευτικότητας τον προοδευτικό πόλο που είναι το ΠΑΣΟΚ και η Ελιά, οι βουλευτές της δικής μας Κ.Ο. μέσα στη Βουλή.

Φ. Γιωτάκη (Έθνος): Κύριε Πρόεδρε, μιας και αναφερθήκατε προ ολίγου στον προοδευτικό πόλο, υπάρχουν κάποια αποτελέσματα από τη χθεσινή ημέρα, τη διπλή κάλπη. Ο κ. Κεδίκογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωση προ ολίγου ότι στηρίζει Σγουρό και Καμίνη το κόμμα του πρώτου κυβερνητικού εταίρου. Εσείς ως ΠΑΣΟΚ ή ως Ελιά θα στηρίξετε υποψηφίους της ΝΔ; Και συγκεκριμένα να φέρω ένα παράδειγμα, στην Κεντρική Μακεδονία στηρίζετε Τζιτζικώστα ή Ιωαννίδη;

Ευ. Βενιζέλος: Θεωρώ ότι η τοποθέτηση της ΝΔ σε σχέση με τον κ. Σγουρό και τον κ. Καμίνη είναι μια καθαρή και υπεύθυνη στάση που έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή τι λένε; Λένε και νομίζω πολύ σωστά, ότι εμείς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αγωνίζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχουν κομματικά χρίσματα, έχουν ένα καθαρό, τοπικό και περιφερειακό λόγο και δεν στηρίζουμε την πολιτική έφοδο του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκφράζεται με την κυρία Δούρου και τον κ. Σακελλαρίδη. Ως εκ τούτου η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να παραμείνει στο επίπεδό της το θεσμικό και αυτή είναι και η δική μας στάση σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση παντού.

Δεν έχουμε υπαγορεύσει πουθενά συμπεριφορές εμείς. Δεν έχουμε δώσει πουθενά χρίσματα ή οδηγίες. Οι πολίτες οι προοδευτικοί, οι πολίτες του δικού μας χώρου, της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά και θα ψηφίσουν με κριτήριο την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αποτελεσματικότητά της, τις ανάγκες των πολιτών και βεβαίως τις ανάγκες της χώρας, η οποία δεν πρέπει να λειτουργήσει υπό τεχνητούς εκβιασμούς, όπως αυτούς που έκανε ο κ. Τσίπρας χθες το βράδυ. Γιατί είχε εμπλακεί σε μια ευφορία η οποία είχε δημιουργηθεί και προκειμένου να αποφύγει πιστεύω τον διάλογο και την κριτική στο εσωτερικό του κόμματός του, προσπαθεί να κάνει μια φυγή προς τα μπρος, μόνο που τώρα είναι αργά, γιατί έχουν μιλήσει οι κάλπες.

Στ. Μουρελάτου (Antenna): Κύριε Πρόεδρε, άκουγα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να αναλύουν το αποτέλεσμα της κάλπης και να λένε ότι τα κομματικά ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν και άρα αυτό δείχνει εν πολλοίς ότι αυτό το άλμα που ήθελε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία δεν έχει ευοδωθεί. Όμως παράλληλα κάποιος θα παρατηρούσε ότι αντίστοιχα εξακολουθούν οι πολίτες να είναι αρκετά διστακτικοί απέναντι στην κυβέρνηση. Να μην πιστεύουν ακράδαντα ότι όντως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Ότι όντως τα μνημόνια τελειώνουν, ότι όντως γυρίζει σελίδα η οικονομία. Πώς θα προσεταιριστείτε αυτή την καχυποψία των πολιτών; Και θα ήθελα και ένα σχόλιο ως προς το γεγονός ότι λέτε κι εσείς και ο κ. Σαμαράς, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτρέφεται από την κρίση, τώρα θα ξεφουσκώσει. Μπορεί να μην ξεφούσκωσε, κρατάει δυνάμεις όμως. Άρα αυτό το επιχείρημα πόσο βάσιμο είναι;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν της κρίσης, είναι ένα όχημα έκφρασης της διαμαρτυρίας, της εύλογης διαμαρτυρίας ,της δίκαιης σε πολύ μεγάλο βαθμό, ανθρώπων που προέρχονται από τα σπλάχνα μας από το ΠΑΣΟΚ, είναι σαρξ εκ της σαρκός μας, ψηφίζουν τα δικά μας ψηφοδέλτια στα Επιμελητήρια, στα Συνδικάτα, στα Σωματεία, στις Ομοσπονδίες και αυτό φάνηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και στις τοπικές εκλογές. Αλλά εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να δώσει κομματική χροιά σε όλα τα ψηφοδέλτιά του, περιφερειακά και δημοτικά, άρα εισέπραξε μια απάντηση από τον ελληνικό λαό. Κρατάει δυνάμεις, αλλά οι δυνάμεις του περιορίζονται σε σχέση με τον πήχη που έβαλε και ο πήχης ήταν τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του 2012.

Το πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας είναι το κρίσιμο: είναι λογικό ο κόσμος να είναι επιφυλακτικός και καχύποπτος, να έχει παράπονα, να διαμαρτύρεται. Γιατί οι Ελληνίδες και οι Έλληνες υπέστησαν πάρα πολλά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η κρίση, δεν ξεκίνησε όμως το 2010. Το 2010 απεκαλύφθη το μέγεθός της και άρχισε η προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης Η κρίση δυστυχώς είναι πολύ παλαιότερο φαινόμενο, η ύφεση και η ανεργία και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ο εκτροχιασμός του χρέους και του ελλείμματος ήταν ήδη μια πραγματικότητα από το 2007. Μεταξύ 2004 και 2009 εξερράγη το οικοδόμημα της χώρας το δημοσιονομικό και αναπτυξιακό και μεταξύ 2007 και 2009 αναπτύχθηκαν όλα τα παθολογικά στοιχεία, που συνθέτουν την κρίση.

Άρα δεν είχαμε άλλη επιλογή καλύτερη. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στον κόσμο και το λέμε αυτό ότι «το βίωμά σου είναι πάρα πολύ σκληρό». Όταν σου κόβουν το μισθό, τη σύνταξη, χάνεις τη δουλειά σου, έχεις το παιδί σου άνεργο, βεβαίως η εμπειρία τραγική.

Αλλά εάν δεν γινόταν αυτό, που ήταν η δύσκολη επιλογή ,αλλά η πιο ασφαλής, η λιγότερο κακή, η άλλη λύση θα ήταν να γίνουμε Βενεζουέλα, Αργεντινή, να τρέχουμε στους δρόμους να μην έχουμε Τράπεζες, να μην έχουμε διασώσει τις καταθέσεις, να μην υπάρχει καμία επιχείρηση που να μπορεί να λειτουργήσει και να μετέχει σε ένα εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο, να αποκλειστεί η χώρα από τις διεθνείς αγορές, να υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας της αγοράς με στοιχειώδη αγαθά. Θα μου πείτε «αυτά είναι επιστημονική φαντασία». Δεν είναι επιστημονική φαντασία.

Ξέρετε πόσες φορές περάσαμε ξυστά από την υπόθεση αυτή; Πόσες φορές αναγκαστήκαμε να επεξεργαστούμε σενάρια τα οποία να οδηγούν σε πάγωμα καταθέσεων ή σε δυνατότητα να παίρνεις ελάχιστα λεφτά από το μηχάνημα μέσα στην εβδομάδα; Και μήπως δεν ζήσαμε το παράδειγμα της Κύπρου, οι φίλοι μας οι αδελφοί μας της Κύπρου δεν υπέθεσαν κάποια στιγμή ότι υπάρχει Σχέδιο Β καλύτερο; Απέρριψαν πανηγυρικά, ηρωικά το πρώτο σχέδιο και είδαν μετά ότι το δεύτερο είναι χειρότερο; Και πάγωσε η κίνηση κεφαλαίων, σε μια χώρα μικρή, ευέλικτη, ευλογημένη με πολλά αγαθά από τη φύση και το Θεό, όπως είναι η Κύπρος;

Δ. Κρουστάλλη (Το Βήμα): Διαπιστώνετε συχνά ότι οι ρίζες της Παράταξης είναι βαθιές και ότι εκφράζετε την Παράταξη σε διάφορους χώρους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς, τώρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη απήχηση της κομματικής ηγεσίας της κομματικής έκφρασης της Παράταξης. Αυτό πως το σχολιάζετε;

Και επίσης θα ήθελα να ρωτήσω, με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης και τα μηνύματα που στέλνει ο ελληνικός λαός, πιστεύετε ότι θα πρέπει μετά τις εκλογές να υπάρχει κάποιος ανασχηματισμός, κάποια ανασύνταξη στην Κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Στην πρώτη σας ερώτηση σας θυμίζω ότι έχει αλλάξει ριζικά το κομματικό σύστημα. Ένα κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης βασισμένο στην ύπαρξη δύο μεγάλων κυρίαρχων κομμάτων εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έδωσε τη θέση του σε ένα πολύ πιο επιμερισμένο, κατακερματισμένο κομματικό σύστημα όπου τα μεγαλύτερα Κόμματα είναι κι αυτά μεσαίας απήχησης κόμματα.

Και αυτό έγινε υπό τον τεχνητό εκβιασμό των πολωτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012. Δηλαδή υπό την πίεση του πριμ των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, που είναι μία παραφθορά του εκλογικού νόμου της παλιάς εποχής. Διότι αν θυμηθείτε πώς κατανεμήθηκαν οι δυνάμεις το Μάιο του 2012 αυθόρμητα, θα θυμηθείτε ότι η ΝΔ ζητούσε αυτοδυναμία και πήρε 18%, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ανερχόμενη δύναμη της εφόδου και πήρε 16,5% και το ΠΑΣΟΚ ταλαιπωρημένο, ακρωτηριασμένο, υπό την επιρροή πρωτοφανών υποθέσεων σκανδάλων που μας έχουν όλους εκνευρίσει, ενοχλήσει, σοκάρει γιατί ντροπιάζουν την Παράταξη όπως είναι η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, πήρε 13,5% και υπό συνθήκες πόλωσης ένα μήνα μετά τον Ιούνιο αντέξαμε στο 12,4%. Αυτό πρέπει να το συγκρίνετε με τις συνθήκες εκείνες.

Άρα, η Παράταξη κρατάει τον πυρήνα της, έχει χάσει βεβαίως πολλές από τις δυνάμεις της, στελέχη της τα οποία διαφοροποιήθηκαν. Δυστυχώς έχουμε εκθρέψει και περιπτώσεις τυχοδιωκτισμού προσωπικού, ανθρώπων οι οποίοι φτιάχτηκαν από την Παράταξη, δεν είχαν άλλη υπόσταση κοινωνική, επαγγελματική, τιμήθηκαν από την Παράταξη και έσπευσαν να φύγουν ως ποντίκια που εγκαταλείπουν το σκάφος, το οποίο θεώρησαν ότι βυθίζεται αλλά το σκάφος δεν βυθίζεται.

Και βεβαίως τώρα δίνουμε μια μάχη, η οποία αφορά την Παράταξη, αλλά αφορά πρωτίστως τη χώρα. Διότι εμείς ποτέ δεν προτάξαμε το παραταξιακό στοιχείο, αυτό είναι και όλη η υπόθεση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να πει το 2009 ,το 2010 «φταίνε οι προηγούμενοι, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, έχουμε ένα ανεξέλεγκτο χρέος, ένα ανεξέλεγκτο έλλειμμα, δεν έχουμε ανταγωνιστικότητα, η χώρα είναι κρεμασμένη στον γκρεμό, ελάτε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας εθνικά με νέες εκλογές, με μια σύσκεψη των αρχηγών των Κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ή φταίνε οι προηγούμενοι, πάμε στην πτώχευση, ελάτε να βιώσουμε όλοι μαζί την καταστροφή και χρεώστε την στους προηγούμενους». Δεν έγινε αυτό.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί τώρα να είχε 70%. Δεν το έκανε όμως. Θα μου πείτε «δεν ήταν μια επιλογή φιλοπαραταξιακή»; Ήταν μια επιλογή υπεύθυνη, εθνική η οποία θα αξιολογηθεί ιστορικά. Είναι δύσκολο βέβαια στον πολίτη που έχει ζήσει αυτά τα χρόνια τα δύσκολα με τις θυσίες και τις περικοπές, να του πεις «κοίταξε, αυτό είναι το βίωμά σου, αλλά για σκέψου τι θα συνέβαινε». Δεν μπορείς να συγκρίνεις το βίωμα με μια υπόθεση, η οποία έχει χαρακτηριστικά πολιτικά και θεωρητικά. Αλλά μετά από τόσα χρόνια δεν μπορούμε να σκεφτούμε ψύχραιμα και δίκαια στον τόπο μας;

Χρ. Κούτρας (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρόεδρε θέλω να κάνω διευκρινιστικά σε αυτό που σας ρώτησε ο κ. Χασαπόπουλος. Αν το δίλημμά σας ισχύει στο ακέραιο μετά και τα αποτελέσματα της χτεσινής πρώτης Κυριακής και το δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω είναι από τη στιγμή που έχετε δεσμευτεί και εσείς ότι μετά τις ευρωεκλογές θα ξεκινήσει η συζήτηση για την Κεντροαριστερά, πάλι καινούργια συζήτηση, πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις, σε αυτή την πρόσκληση θα περιλάβετε και το ΠΟΤΑΜΙ;

Ευ. Βενιζέλος: Έχετε κάνει δυο τρεις ερωτήσεις μαζεμένες όπως συνηθίζετε, καλά κάνετε, εντάξει θα σας απαντήσω λοιπόν.

Πρώτον, ό,τι έχω πει φυσικά ισχύει και θα έλεγα ότι επιβεβαιώθηκε με πολύ καθαρό τρόπο στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, επιβεβαιώθηκε από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ από την εντύπωση που πήγαν να δημιουργήσουν τεχνητά, το επαναλαμβάνω αυτό, άρα όλα όσα έχουμε πει ισχύουν και νομίζω ότι αυτή την εβδομάδα θα οξυνθεί αυτό, αλλά εμείς θα το αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη ψυχραιμία και ηρεμία.

Τώρα, αυτό το οποίο χρειάζεται μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, πρωτίστως είναι να ενώσουμε τη χώρα να ενώσουμε το έθνος. Να πάψει η κοινωνία να ζει διχασμένη, υπό συνθήκες ενός συμβολικού εμφυλίου πολέμου, που περιλαμβάνει απειλές, χυδαιότητες, βρισιές. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Δεν έχουμε στοιχειώδη συναίνεση, δεν έχουμε στοιχειώδη κώδικα επικοινωνίας στα θεμελιώδη, το έθνος έχει διχαστεί σε λάθος βάση. Γιατί η λάθος βάση έχει ξεπεραστεί τώρα βγαίνοντας από την κρίση. Το θέμα μας είναι τώρα το μνημόνιο; Το μνημόνιο τελειώνει. Κάποιοι τώρα το ζητούν βεβαίως και μας λένε «πάτε να δανειστείτε ξανά με όρους μνημονίου, μη γυρίζετε στις αγορές, μη γυρίζετε στην ομαλότητα».

Άρα πρέπει να ενώσουμε το έθνος ξανά και να το ενώσουμε και επί τη βάσει των αξιακών και ιδεολογικών χαρακτηριστικών που πρέπει να υπάρχουν και όχι στην ψευδή βάση «μνημόνιο–αντιμνημόνιο». Για να ενώσουμε τη χώρα, πρέπει να πείσουμε τους πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, ότι τώρα είναι η ώρα της πραγματικής οικονομίας, τώρα είναι η ώρα για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, τώρα μπορεί να γίνουν επενδύσεις, τώρα μπορεί να δουλέψει το τραπεζικό σύστημα προς όφελος της οικονομίας, προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, τώρα γυρίζουμε στις αγορές, τώρα έρχονται ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, τώρα γυρίζει ο τροχός της οικονομίας και παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, ένα νέο μοντέλο για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο και την κρίση, από μια και μόνο οπτική γωνία, που είναι η οπτική γωνία της απασχόλησης.

Θα θυμάστε ίσως ότι στη Θεσσαλονίκη παρουσίασα το σχέδιο αυτό με βάση τις θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργηθούν, όχι τις προσωρινές, μέσω του ΟΑΕΔ, είτε μέσω των Δήμων με τα προγράμματα αυτεπιστασίας και κοινωφελούς εργασίας ή με τα προγράμματα μαθητείας ή με το voucher στους νέους μέσα από την εγγύηση για τους νέους που είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα. Αυτό όλο μαζεύει 300.000 θέσεις εργασίας οι οποίες είναι στην πραγματικότητα στήριξη ανέργων και ανάσχεση της ανεργίας. Το θέμα είναι η οικονομία μέσα από τις επενδύσεις, τις δουλειές, την επιχειρηματικότητα, τι μπορεί να φέρει. Και είπαμε, μπορούμε να έχουμε 45.000 θέσεις στον πρωτογενή τομέα, μετρημένες μία-μία, αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία κτλ., 77.000 θέσεις στην ενέργεια, την προστασία του περιβάλλοντος και είδατε τι σημασία έχει να υπογράψεις τις συμβάσεις για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις πρώτες περιοχές της χώρας, Κατάκολο, Πατραϊκός, Ιωάννινα, το υπογράψαμε αυτό πριν από λίγες μέρες με τον κ. Μανιάτη.

Είπαμε ότι στο χώρο του τουρισμού που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας βλέπουμε με βάση τους ρυθμούς αύξησης του τουριστικού προϊόντος 260.000 θέσεις εργασίας, στον κορμό της μεταποίησης, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, του εμπορίου, των μεταφορών, των logistics, του ηλεκτρονικού εμπορίου, 240.000 θέσεις εργασίας, μόνο 25.000 νέες επιχειρήσεις μπορούν να ιδρυθούν από κατά βάση νέους ανθρώπους μέσα από τα προγράμματα. Κάθε επιχείρηση αν έχει 3 εργαζομένους είναι 100.000 μαζί με τον επιχειρηματία.

Και βεβαίως μπορούμε να βρούμε από τη ναυτιλία, είναι αδιανόητο η ναυτιλία να μη δώσει 10.000 θέσεις εργασίας, το ελάχιστο λέω. Αρα αντιλαμβάνεστε ότι τα έχουμε μετρημένα ένα-ένα και αυτό είναι η μεγάλη ελπίδα της επόμενης περιόδου, να ενώσουμε το έθνος, να ηρεμήσει το έθνος, να γίνει πιο αισιόδοξη η κοινωνία. Να βρούμε επικοινωνία και κώδικα που μας ενώνει και όχι μας διχάζει. Και να στρέψουμε τις δημιουργικές δυνάμεις και του κέντρου και της Περιφέρειας γιατί έχει αστείρευτες δυνάμεις η ελληνική Περιφέρεια στο νέο μοντέλο ανάπτυξης με κριτήριο την απασχόληση. Τίποτε άλλο.

Και βέβαια ως προς την Κεντροαριστερά, θα έρθει και η Κεντροαριστερά, το αποτέλεσμα θα πιέσει όλους εκείνους που δηλώνουν Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες, να συμπορευθούν. Αλλά δεν είναι δυνατόν κάποιοι να λένε «είμαι προοδευτικός, είμαι Κεντροαριστερός, είμαι Ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης, ψηφίζω χαλαρά, δεν έχει νόημα τι ψηφίζω, αλλά δε θέλω να πέσει η κυβέρνηση, θέλω να εξαντλήσει την τετραετία».

Πώς θα γίνει αυτό; Η κυβέρνηση στηρίζεται από πλευράς σοσιαλδημοκρατικής στους 29 Βουλευτές που έχουμε στη Βουλή. Χωρίς αυτούς δεν υπάρχει κυβέρνηση. Χωρίς ΠΑΣΟΚ και Ελιά δεν υπάρχει η προοδευτική σταθερότητα για την οποία μιλήσαμε. Άρα φάνηκε χτες ποιος έχει ψαχνό και υπόσταση σ’ αυτά που λέει, ποιος έχει ρίζες στην κοινωνία και ποιος κινείται στην επιφάνεια και δεν έχει τίποτε συγκεκριμένο να πει.

Μ. Ζαφειριάδου (Real News): Καλό μεσημέρι κ. Πρόεδρε. ήθελα κι εγώ την ανοχής σας γιατί είναι δυο διαφορετικά τα ερωτήματα. Θα ξεκινήσω από αυτό στο οποίο σταματήσατε εσείς και ήθελα να σας ρωτήσω ποιος ακριβώς είναι ο πήχης για να μην έχουμε πολιτικές εξελίξεις, για να συνεχίσει να υπάρχει κυβέρνηση. Άλλοι λένε το άθροισμα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να είναι μικρότερο από το ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι έχουν άλλη εκτίμηση. Ήθελα τη δική σας. Και μια πολύ σύντομη ερώτηση: Επειδή σας ακούω συνεχώς στις τελευταίες συνεντεύξεις σας να λέτε ότι κάποια στιγμή έχετε ιστορική υποχρέωση να μιλήσετε για τις Κάννες, τόσο εσείς όσο και ο κ. Παπανδρέου, αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι που μας κρύβετε τόσο εσείς και ο πρώην Πρωθυπουργός και πότε θα είναι αυτός ο κατάλληλος χρόνος, μετά από δυόμισι χρόνια ταλαιπωρίας.

Ευ. Βενιζέλος: Στη δεύτερη ερώτησή σας έχω να σας πω ότι ήδη έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί πάρα πολλά πράγματα. Εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτα, κανείς νομίζω δεν έχει να κρύψει τίποτα, κάθε φορά που βρίσκεσαι μπροστά σε μεγάλα διλήμματα και νιώθεις ότι παίρνεις μια σωστή εθνική απόφαση και προστατεύεις τον τόπο σου, νιώθεις μια βαθιά συνειδησιακή ηρεμία.

Ως προς το πρώτο ερώτημά σας, ο πήχης είναι η συνολική αίσθηση που θα δημιουργηθεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής. Είδατε τι πήγαν να κάνουν χθες, πώς πήγαν να δημιουργήσουν την αίσθηση μιας νίκης, ενός ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ που σαρώνει και τελικά όλα αυτά απεδείχθησαν μια μικρή φούσκα. Μια μικρή φούσκα βασισμένη σε εσφαλμένες εκτιμήσεις των exit polls. Και τώρα βλέπετε πρέπει ν’ αξιολογήσουμε και τις έρευνες της κοινής γνώμης συνολικά.

Φαντάζομαι ότι την εβδομάδα αυτή όλοι θα είναι πιο προσεκτικοί, πιο επαγγελματίες, πιο σώφρονες, πιο αυτοσυγκρατημένοι, με μεγαλύτερο σεβασμό στον πολίτη και την αλήθεια. Άρα λοιπόν η συνολική εντύπωση και κυρίως η μη αμφισβήτηση της σταθερότητας της χώρας και της ασφαλούς εξόδου από την κρίση, ώστε οι Έλληνες να αρχίσουν να νιώθουν την αποκατάσταση των αδικιών, τη δημιουργία ευκαιριών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη δυνατότητα αποκατάστασης εισοδήματος.

E. Σαββοπούλου (Star): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επανέλθω στο θέμα του δεύτερου γύρου που έβαλε η κα Γιωτάκη για το πώς πρέπει να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στο δεύτερο γύρο. Να ψηφίσουν με βάση την κυβερνητική σταθερότητα ή με βάση το προοδευτικό πρόσημο που ενδεχομένως έχει ο υποψήφιος, σε Περιφέρειες για παράδειγμα που είναι Νέα Δημοκρατία με ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν θα θέλατε να στείλετε ένα μην στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για του δεύτερο γύρο.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς επιτρέψτε μου να στείλω ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Προοδευτικής παράταξης. Στους υποψηφίους μας, αυτού που αγωνίστηκαν, σ’ αυτούς που έδωσαν χτες ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα, μια εντυπωσιακή καταγραφή. Να τους συγχαρώ, να τους ευχαριστήσω, να τους στηρίξω. Γιατί η στάση τους είναι συγκινητική και έχει αποτελέσματα.

Πρέπει δε να σας θυμίσω ότι οι υποψήφιοι οι οποίοι ανήκουν στο χώρο μας, δεν έχουν κομματικό χρίσμα αλλά είναι άνθρωποι που τους έχουμε στηρίξει πολιτικά, ιστορικά, έχουν δεσμούς μαζί μας. Μετέχουν ως υποψήφιοι του δεύτερου γύρου σε 8 Περιφέρειες από τις 13 και επίσης ότι τέτοιοι υποψήφιοι δικοί μας υπάρχουν σε παραπάνω από 120 Δήμους, σε παραπάνω από 30 πρωτεύουσες νομών…

Άρα λοιπόν, είναι πολύ περιορισμένο το δίλημμά μας τι θα κάνουμε εκεί που δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος ο οποίος να είναι καταφανώς κοντά στις αξίες και τις ιδέες μας. Εκεί το κριτήριο είναι η ποιότητα, η ικανότητα, ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας και βεβαίως το αρνητικό κριτήριο, αυτό που δεν πρέπει να ισχύσει, είναι ο κομματισμός, το δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα, το καταπληκτικό δίλημμα «Τσίπρας ή σταθερότητα» και μάλιστα προοδευτική σταθερότητα. Εμείς στο ερώτημα αυτό λέμε «όχι» στον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, ναι στην προοδευτική σταθερότητα.

Β. Νέδος (Καθημερινή): Κύριε Πρόεδρε ήθελα να σας ρωτήσω πού αποδίδετε τα εξαιρετικά ανεβασμένα, πάρα πολύ υψηλά ποσοστό της Χρυσής Αυγής στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηναίων και είναι δεδομένο ότι είναι τοπικά στοχευμένα, δεν έχουμε σε όλη την Ελλάδα τόσο υψηλά ποσοστά, είναι του νομού Αττικής.

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω, για να έχουμε μια ψύχραιμη και ρεαλιστική εκτίμηση, ότι στην Περιφέρεια Αττικής τα ποσοστά του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής είναι ανεβασμένα κατά 1 μονάδα μόνο. Πιο σημαντικό είναι το φαινόμενο στο Δήμο Αθηναίων. Ξέρετε, πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Δεν λειτούργησαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας και δεν αποδέχομαι την απλοϊκή και ευθύγραμμη ερμηνεία που λέει, μα, έχουμε κρίση, έχουμε ανεργία, άρα ανεβαίνει ο ναζισμός, ο φασισμός, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η Χρυσή Αυγή. Όχι δεν ισχύει αυτό. Δεν ισχύει αυτό γιατί υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που περνάνε από εφάμιλλη κρίση, όπως είναι  η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που δεν έχουμε δει τέτοια φαινόμενα.

Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που δεν έχουν περάσει από κρίση τέτοιου είδους, όπως η Ολλανδία, ή όπως η Γαλλία, όπου έχουμε τέτοια φαινόμενα. Και στη μεγάλη κρίση του μεσοπολέμου, στο κραχτ που θυμούνται οι παλιότεροι και έχουν διαβάσει οι νεώτεροι, του 1929 είχαμε άλλη εξέλιξη στην Αμερική, δημοκρατική εξέλιξη με το Ρούσβελτ και το new deal και άλλη εξέλιξη στην Ευρώπη με τον Χίτλερ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άρα δεν υπάρχουν απλές γραμμικές εξελίξεις: Κρίση ίσον ανεργία, ίσον ναζισμός. Αλίμονο. Θα μπορούσε να είναι το ίσον: άνοδος των αριστερών δυνάμεων, άνοδος των κομμουνιστικών δυνάμεων και κοκ. Υπάρχουν άρα στοιχεία τα οποία συνδέονται με την κρίση, αλλά πρέπει να τα ερμηνεύσει κανείς πιο βαθιά.

Δεύτερον. Υπάρχει στην Ελλάδα η ανεύθυνη και επιπόλαια απαξίωση των δημοκρατικών και πολιτικών θεσμών. Η αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση, στα άλλα κόμματα με ένα τρόπο ο οποίος είναι χυδαίος, εξευτελιστικός, υπονομευτικός, αμφισβητεί την ηθική υπόσταση των πολιτικών στελεχών και αυτό τροφοδοτεί την ακροδεξιά, το ναζισμό.  Η υποτίμηση της πολιτικής και των δημοκρατικών θεσμών είναι που τροφοδοτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ακραία φαινόμενα.

Τρίτον, υπάρχει να το πούμε ανοιχτά μεταξύ μας, ένα ανθρωπολογικό υπόστρωμα. Το να αποδέχεσαι τη βία, το να αποδέχεσαι την επίδειξη των μηχανισμών βίας, τη παραστρατιωτική πρακτική, το να αποδέχεσαι αυτό το φλερτ με ακραίες πρακτικές, είναι και μια στάση η οποία πρέπει να ερμηνευτεί ανθρωπολογικά και δεν  υπάρχει σε όλες τις χώρες, δεν υπάρχει σε όλες τις εποχές.

Βεβαίως είχαμε στην Ελλάδα πάντα ένα ακροδεξιό πυρήνα. Είχαμε οπαδούς της χούντας. Μετά τη μεταπολίτευση το 1974 υπήρξαν κόμματα, όχι βέβαια με τις βίαιες πρακτικές και τις παραστρατιωτικές πρακτικές της Χρυσής Αυγής, που πήραν 8–10% ως κόμματα ακροδεξιά, πέραν της Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Άρα πρέπει να δει κανείς συνολικά αυτό το φαινόμενο. Και σας θυμίζω ότι έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου επί ένα χρόνο, πριν από τις εκλογές του 2012 μέχρι τη δολοφονία του αδικοχαμένου Φύσσα να συσπειρωθεί το συνταγματικό τόξο, να έχουμε ενιαία στάση, να κινητοποιηθούν οι θεσμοί, έπρεπε να γίνει στυγερή δολοφονία για να υπάρξει κινητοποίηση.

Αλλά κάποιοι πολίτες στο Δήμο Αθηναίων αυτό δεν το λαμβάνουν υπόψη και αυτό πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Χωρίς όμως φλερτ με τη Χρυσή Αυγή εντός και εκτός Βουλής. Χωρίς να τους ενθαρρύνουμε, χωρίς να καταψηφίζουμε την άρση ασυλιών που ζητάει η δικαιοσύνη. Χωρίς να αθροίζουμε ψήφους εναντίον της κυβέρνησης μέσα στη Βουλή.

Σ. Μπερετάνου (Alpha): Κύριε Πρόεδρε, τα αποτελέσματα τα χθεσινά του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, σας ωθούν να αλλάξετε στρατηγική μέχρι την επόμενη Κυριακή;

Επίσης θέλω να σας ρωτήσω εάν έχετε επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά και εάν προβλέπετε να συναντηθείτε μέσα σε αυτή την εβδομάδα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε τη γραμμή μας. Νομίζω ότι επιβεβαιώθηκε και επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα και από τη στάση, θα έλεγα την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Δεν έτυχε να μιλήσουμε με τον κ. Σαμαρά. Βεβαίως και επικοινωνούμε, διότι ο Πρωθυπουργός με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών δεν εκπροσωπούν μόνο τα κόμματά τους, ούτε ασχολούνται μόνο με τις εκλογές, τρέχουν πάμπολλα θέματα. Πάμπολλα θέματα εθνικής πολιτικής. Πάμπολλα θέματα περιφερειακά, μόνο οι πλημμύρες στη Σερβία και τη Βοσνία με τόσους θανάτους, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας ως ελληνικός λαός στους γείτονές μας. Και φυσικά θα επικοινωνήσουμε, γιατί η χώρα λειτουργεί κανονικά, η κυβέρνηση λειτουργεί κανονικά, η Ελλάδα ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Α. Μπελεγρής (Πρώτο Θέμα): Πέρα από την κυβερνητική σταθερότητα, στις ευρωεκλογές θα μετρηθεί και το εγχείρημα της Ελιάς. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ελιά θα πάρει μικρότερα ποσοστά από αυτά που πήρε το ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2012. Θα ήθελα να μου πείτε με ποια ποσοστά, ή εν πάση περιπτώσει πώς θα είστε ικανοποιημένος εσείς το βράδυ των εκλογών, με ποια ποσοστά θα είστε ικανοποιημένος από αυτά που θα πάρει η Ελιά;

Ευ. Βενιζέλος: Πού θεμελιώνετε την ερώτησή σας; Στις δημοσκοπήσεις τις οποίες είδαμε χθες; Οι δημοσκοπήσεις αυτές πρέπει να σας πω ότι δείχνουν μειωμένα ποσοστά όλων των κομμάτων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές. Αλλά τι χροίαν έχουμε των δημοσκοπήσεων όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών είναι αξιολόγηση και μέτρηση των κομματικών μου ποσοστών». Και παντού είναι κάτω. Έχει χάσει 8 με 10 μονάδες ακόμη και στις καλύτερές του περιφέρειες.

Δηλαδή στην Περιφέρεια Αττικής η κα Δούρου έχει πάρει περίπου 7 μονάδες κάτω από το εκλογικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου του 2012 και το ίδιο ο κ. Σακελλαρίδης στο Δήμο Αθηναίων. Λοιπόν για ποιο πήχη μιλάμε; Πέρασαν κάτω από τον πήχη.

Δ. Μποτώνης (ΝΕΡΙΤ): Κύριε Πρόεδρε, ισχύει το ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα; Και το λέω τούτο γιατί είπατε ό,τι έχετε να πείτε σε μια πρόσφατη ερώτηση που δεχτήκατε, θα το πείτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι στον κ. Σαμαρά. Μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα, αλλάζει η ατζέντα αυτή;

Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Μποτώνη ισχύουν όλα όσα έχω πει. Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος και εγγυητής της εθνικής ενότητας και εμείς πρέπει να ενώσουμε το έθνος και να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας.

Β. Μούρτης (ΑΜΠΕ): Κύριε Πρόεδρε, να συνεχίσω λίγο το ερώτημα του κ. Μποτώνη. Έχετε πει ότι θα πάτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπατε ότι αυτό που θέλετε να πετύχετε είναι να ενώσετε το έθνος. Μέχρι τώρα έχετε πει και στο παρελθόν ότι θέλετε και το ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση. Προχθές ο κ. Τσίπρας έθεσε έναν όρο για να μπορέσει να συνεργαστεί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να αλλάξουν τα δυο κόμματα ηγεσία.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είπαμε, κάναμε. Εμείς μετά τις εκλογές του Μαϊου του 2012 προτείναμε κυβέρνηση όπως το λέγαμε και προεκλογικά, όλων των φιλοευρωπαϊκών και υπεύθυνων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Δεν θέλανε, θέλανε να πάνε σε πολωτικές εκλογές, θέλανε να κατασπαράξουν το ΠΑΣΟΚ.

Πήγαμε στις εκλογές του Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ άντεξε, πάλι προτείναμε κυβέρνηση στην οποία να μετέχει και η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να πάει να καλυφθεί στην ευκολία της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης και έκτοτε μας κατηγορεί, μας απειλεί, μας κουνάει το χέρι, λειτουργεί ως Εισαγγελέας, θυμίζει συνεχώς το βρώμικο ’89 αυτά που έκαναν κατά του Ανδρέα Παπανδρέου οι ίδιες αντιλήψεις οι ίδιοι άνθρωποι σε πολύ μεγάλο βαθμό και τώρα ο κ. Τσίπρας λέει τι; «Να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ηγεσία»; Όχι δεν λέει ηγεσία. Λέει να αλλάξει φυσιογνωμία, να αλλάξει πολιτική, να πάψουν να είναι οι υπεύθυνες δυνάμεις, υπεύθυνες, να γίνουμε όλοι ανεύθυνοι, να κάνουμε ένα μεγάλο φεστιβάλ ανευθυνότητας, να καταστρέψουμε τη χώρα.

Γ. Πολίτης (Action24): Κύριε Πρόεδρε χωρίς αμφιβολία δεν υπάρχει ευρωπαϊκό Κόμμα που να τιμωρήθηκε από την κρίση, όσο το ΠΑΣΟΚ. Και μιλώ για τα αποτελέσματα του Ιουνίου του ’12. Με δεδομένο ότι χτες αποκτήσατε ένα πλεονέκτημα μεγάλο πλεονέκτημα, τα στελέχη σας έχουν επικρατήσει στις περισσότερές περιοχές της χώρας και γνωριζόμαστε όλοι, είναι μικρό χωριό η Ελλάδα. Αυτό το πλεονέκτημα αυτή την εβδομάδα πως μπορείτε να το μεταφέρετε στη μεγάλη εικόνα; Και μεγάλη εικόνα είναι το εθνικό σας ποσοστό. Σήμερα, με εξαιρετικό τρόπο περιγράψατε ότι η κρίση δεν ήταν δική σας, την παραλάβατε. Επιτρέψτε μου να πω ότι τέσσερα χρόνια αυτό δεν έχει επικοινωνηθεί όπως τώρα. Μήπως αυτό είναι ένα όπλο; Ρωτώ.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την παρατήρησή σας, σίγουρα η αλήθεια είναι ένα όπλο, ένα επιχείρημα. Και όταν η αλήθεια είναι εύγλωττη και απλή, το επιχείρημα γίνεται ακόμη πιο ισχυρό. Άρα κρατάω την επισήμανσή σας. Τα στελέχη μας έχουν πράγματι εντυπωσιακή παρουσία σε Περιφέρειες και Δήμους. Δεν πρόκειται να πάμε να καπελώσουμε τα στελέχη μας τα οποία είναι αυτοδιοικητικά, δεν λέμε ότι οι ψήφοι που πήραν οι υποψήφιοί μας οι υποψήφιοι του χώρου μας και των δικών μα αντιλήψεων σε Περιφέρειες και Δήμους είναι ψήφοι του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς. Αυτό το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το έκανε με ένα τρόπο αποτυχημένο, άγαρμπο και τελικά αποτυχημένο.

Όμως σίγουρα υπάρχει μια δυναμική. Σίγουρα υπάρχει μια αλληλεπίδραση και αυτό θα αξιοποιηθεί βεβαίως την εβδομάδα αυτή και θα αξιοποιηθεί με σεβασμό στους πολίτες, με σεβασμό στα στελέχη, με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά με σεβασμό και στοιχεία την αλήθεια ως εφαλτήριο μιας εθνικής πολιτικής.

Ν. Ζορμπά (Capital): Κύριε Πρόεδρε θέλω να συνεχίσω την ερώτηση του συναδέλφου της κας Ζαφειριάδου σχετικά με την σταθερότητα και τις προϋποθέσεις αυτής. Είπατε ότι το βράδυ των ευρωεκλογών θα κριθεί αν έχουμε Κυβέρνηση ή όχι από τη συνολική εντύπωση που θα δοθεί.

Ευ. Βενιζέλος: Όχι αν έχουμε Κυβέρνηση, εάν υπάρχει πρόβλημα σταθερότητας ή όχι. Αν υπάρχει πρόβλημα νομιμοποίησης του κυβερνητικού σχήματος, ή αν προχωράμε κανονικά στην έξοδο από την κρίση.

Ν. Ζορμπά (Capital): Η συνολική εντύπωση λοιπόν από την οποία θα εξαρτηθεί αν έχουμε πρόβλημα σταθερότητας ή όχι όπως είπατε εσείς πριν, αφορά τα ποσοστά τα δικά σας, αφορά την εικόνα του αθροίσματος Κυβέρνησης και Ελιάς, αφορά όμως και τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Προσπαθώ να δω τον συσχετισμό των δυνάμεων που θέτετε.

Ευ. Βενιζέλος: Κυρία Ζορμπά έχω απαντήσει τουλάχιστον τρεις φορές ήδη στη συζήτηση σήμερα για το θέμα αυτό. Αφορά τη συνολική εντύπωση. Δεν αθροίζονται τα ποσοστά ΝΔ και Ελιάς, δεν είμαστε στοιχείο συμπληρωματικό κανενός. Είμαστε ο ένας από τους δυο πόλους. Ο προοδευτικός. Η Κυβέρνηση πρέπει να αντέξει, να έχει νομιμοποίηση και κυρίως να έχει ισορροπία για να έχει και προοδευτική κατεύθυνση, για να έχει στρατηγική προοπτική. Γι' αυτό χτες χρησιμοποίησα νομίζω τον χαρακτηριστικό όρο «προοδευτική σταθερότητα».

Ν. Λιονάκης (Η Αυγή): Κύριε Πρόεδρε την Παρασκευή εκτιμήσατε ότι δεν προβλέπετε πρόωρες εθνικές εκλογές. Θέλω να σας ρωτήσω αν συνεχίζετε να μην προβλέπετε πρόωρες εθνικές εκλογές και ξέρω αν είναι βεβαιότητά σας ότι δεν θα υπάρξουν, αν αυτό έρχεται σε αντίφαση με το δίλημμα που θέτετε.

Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε το δίλημμα το θέτω για να απαντηθεί σωστά. Δεν το θέτω για να απαντηθεί λάθος. Προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες να απαντήσουν σωστά. Λέμε στους πολίτες ότι κάποιοι θα ερμηνεύσουν τη στάση τους το βράδυ της Κυριακής, όπως πήγαν να ερμηνεύσουν και τώρα όχι το βράδυ, το απόγευμα της Κυριακής του πρώτου γύρου. Προώρως. Και λανθασμένα, κατά τρόπο καταφανή.

Άρα θέτουμε τα ερωτήματα τα οποία είναι προφανή, τα θέτουν όλοι, λέμε στον ελληνικό λαό στον κάθε πολίτη «σκέψου, αποφάσισε, μην αφήνεις να λένε οι άλλοι τι έχεις πει, πες εσύ ο ίδιος» και θέλουμε να τον πείσουμε να πει αυτό που κατά τη γνώμη μας και σύμφωνα με την πρότασή μας προστατεύει το συμφέρον όλου του τόπου, αλλά και του κάθε Έλληνα. Γιατί και ο κάθε Έλληνας τι θέλει; Θέλει να βγει με ασφάλεια από την κρίση η χώρα για να πάει και ο ίδιος σε ένα καλύτερο σημείο σε ένα καλύτερο επίπεδο, και δεν θέλει να διακινδυνεύσει.

Εάν με αφήνατε ελεύθερο να σας απαντήσω όχι πολιτικά αλλά συναισθηματικά, θα σας έλεγα: με τόσα που έχουμε υποστεί, χωρίς αναγνώριση του έργου, νιώθουμε ότι υφιστάμεθα εμπτυσμούς, κολαφισμούς και ραπίσματα όπως έχω πει. Το ΠΑΣΟΚ ταπεινώνεται, εμείς προσωπικά προσβαλλόμεθα συνεχώς, ενώ προσπαθούμε να υπηρετήσουμε τον τόπο και τον πολίτη.

Θα μπορούσαμε να πούμε «εντάξει ρε παιδιά ελάτε να συνεχίσετε να δείτε τι σημαίνει διαπραγμάτευση για να πάρεις την επόμενη δόση, τι σημαίνει αυτό που θέλετε να κάνετε, ελάτε να σκίσετε το Μνημόνιο να σας δούμε, να το απολαύσουμε όλοι μαζί, τώρα που βγαίνουμε από το Μνημόνιο. Ελάτε να πείτε ότι δεν πληρώνουμε τις δόσεις και κάνουμε στάση πληρωμών και πτωχεύουμε για να εκβιάσετε το κούρεμα του χρέους που το έχουμε κουρέψει ήδη κατά 185 δις δηλαδή κατά 85% του ΑΕΠ και τώρα ο κ. Τσίπρας θέλει να πει στους Κύπριους ή στους Σλοβάκους ή στους Σλοβένους ή στους Φιλανδούς, ελάτε να πάρετε το χρέος μας εσείς και αυτό να το ψηφίσουν οι λαοί σας και τα Κοινοβούλιά σας».

Θα θέλαμε να το ζήσουμε αυτό, αλλά δεν θα ήθελα πραγματικά να δω κάποιον να ψάχνει την κατάθεσή του σε μια Τράπεζα που θα έχει καταρρεύσει και τον έχω ζήσει αυτόν τον κίνδυνο της κατάρρευσης των Τραπεζών πολλές φορές την κρίσιμη περίοδο. Δεν θα ήθελα να δω επιχειρήσεις να κλείνουν γιατί δεν έχουν ρευστότητα, ή δεν μπορούν να κάνουν εξαγωγικό εμπόριο. Δεν θέλω να δω το ρεύμα των ξένων τουριστών να μην έρχεται στην Ελλάδα επειδή η χώρα θα είναι σε αναστάτωση. Δεν θέλω να το δω αυτό, όχι.

Θα ήθελα πραγματικά να τους δω να διαψεύδονται στην πράξη, θα ήθελα να δω να ξεφουσκώνουν τα μεγάλα και εύκολα λόγια για λόγους παιδαγωγικούς, ηθικούς, ιστορικούς. Αλλά η αγάπη μου για τον τόπο και η αγάπη μου για κάθε έναν που έχει ταλαιπωρηθεί στον τόπο αυτό, δεν μου επιτρέπει να το δω αυτό. Άρα προτάσσω το συμφέρον του τόπου, το συμφέρον του έθνους. Και αγωνιζόμαστε όλοι, αγωνίζομαι προσωπικά για να βγούμε από την κρίση με αξιοπρέπεια, γιατί έχουμε δεχτεί πολλές  προσβολές, να ξαναγίνουμε μια κανονική ισότιμη ευρωπαϊκή χώρα για να κερδίσουμε και θα κερδίσουμε γρήγορα το χαμένο έδαφος.

Σ. Μουρελάτος (Αθήνα 984): Κύριε Πρόεδρε καλησπέρα σας. Ερωτηθήκατε νωρίτερα από συναδέλφους τι θα πράξετε εσείς σε περιπτώσεις του δευτέρου γύρου σε περιφερειακές και Δήμους που δεν βρίσκεται υποψήφιος της Ελιάς.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτές. Πολύ λίγες!

Σ.  Μουρελάτος (Αθήνα 984): Εγώ θέλω να αντιστρέψω λίγο το ερώτημα και να ζητήσω τη δική σας άποψη κατά πόσο θα καλέσετε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί σε περιπτώσεις που υπάρχει υποψήφιος της Ελιάς που είναι περισσότερες και υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας. Και ένα συναφές ερώτημα, αν το όραμά σας για τη μεγάλη Κεντροαριστερά περιλαμβάνει και τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς πρέπει να σας πω ότι η ιδέα σας είναι εξαιρετική. Πραγματικά τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στις πάρα πολλές περιπτώσεις στις οποίες έχουμε υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιο της Ελιάς ;Προφανώς θα ψάξει να βρει την τρίτη λύση, έτσι δεν είναι; Μόνο που οι λύσεις είναι δύο θεσμικά, ένας από τους δύο θα εκλεγεί ,για να δείτε το αδιέξοδο, την επιπολαιότητα, την ανευθυνότητα της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Το εντοπίσατε πάρα πολύ ωραία.

Βεβαίως δεν μου αρέσει να ματαιοπονώ. Γιατί στη λογική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ,όχι των απλών ψηφοφόρων, δεν υπάρχει κανένα κριτήριο αυτοδιοικητικό, θεσμικό, αξιακό, ιδεολογικά, τίποτε. Υπάρχει η τυφλή έφοδος και  μια απίθανη επιθυμία για εξουσία. Απίθανη.

Και πρέπει να σας πω ότι τελικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό είναι διχασμένη βαθιά και νομίζω αθεράπευτα. Υπάρχει μία πτέρυγα η οποία νομίζω ότι προτάσσει την κατάκτηση της εξουσίας τώρα ,με ποιους αριθμούς, με ποια δεδομένα θα τα βρει αυτά η έρευνα –η έρευνα εννοώ η δημοσιογραφική και η πολιτική- και υπάρχει ένα άλλο τμήμα της ηγεσίας το οποίο έχει μια πιο συνεπή, πιο κλασική στάση πολύ κοντά στην αντίληψη της ριζοσπαστικής κομμουνιστικής Αριστεράς, δεν ενδιαφέρεται για εκλογικά αποτελέσματα εξουσία, ενδιαφέρεται για μια συνέπεια αρχών, σου λέει «έξω από την Ευρώπη, έξω από το ευρώ». Εντάξει διαφωνούμε ριζικά, αλλά είναι μια συνεπής άποψη.

Τώρα, εμάς μας ενδιαφέρει να επικοινωνήσουμε με τους ανθρώπους μας. Με αυτού ήταν και είναι στην πραγματικότητα τμήμα της δική μας Παράταξης και εκφράζονται συγκυριακά από το ΣΥΡΙΖΑ ως όχημα διαμαρτυρίας. Τώρα θέλουμε να εξαλείψουμε τους λόγους της διαμαρτυρίας, να βγούμε από την κρίση, να βγούμε  από το μνημόνιο, να επανέλθουμε στην ομαλότητα και την κανονικότητα.

Γ. Κατσίγιαννης (Παραπολιτικά): Κύριε Πρόεδρε, θα σκεφτεί κάποιος που μας ακούει πώς μπορεί να θέλετε να ενώσετε το λαό όταν δε μπορείτε να ενώσετε το ΠΑΣΟΚ. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν σκοπεύετε  ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών να προχωρήσετε σε κάποιες κινήσεις ενωτικού χαρακτήρα ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι το μισό ΠΑΣΟΚ δε θέλει εσάς, περιμένει να φύγετε, για να επιτρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου ή κάποιος άλλος και στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να ρωτήσω αν θα ζητήσετε από τον κ. Παπανδρέου, να συναντηθεί μαζί σας ώστε να καταλάβει και ο κόσμος ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις σας.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην Πρωθυπουργός, εν ενεργεία Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και άρα και της Ελιάς, κρίσιμος  για την κυβερνητική σταθερότητα με την ψήφο του στη Βουλή και μεταξύ όλων των Βουλευτών και των 10 εκατομμυρίων Ελλήνων, αυτός που πρώτος και πάνω απ’ όλους θέλει να πετύχουμε γιατί η δική μας επιτυχία και επιτυχία της εθνικής στρατηγικής θα συνιστά και μια αναδρομική απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν τις επιλογές του 2010.

Δεν έχουμε στο ΠΑΣΟΚ μεγαλύτερα προβλήματα, ευτυχώς, απ’ ό,τι όλα τα κόμματα.  Απλώς αποκτούν τα δικά μας μεγαλύτερη δημοσιότητα επειδή υπήρχε η δημοσιογραφική εκτίμηση ότι ο ασθενής κρίκος είναι το ΠΑΣΟΚ. Σας λέω λοιπόν, ο ασθενής κρίκος αυτών των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρχίστε να προετοιμάζετε τις αναλύσεις σας και τα δημοσιεύματά σας.

Θ. Μπαλοδήμας (Ριζοσπάστης): Κύριε Πρόεδρε νομίζω το έχετε πει κι εσείς, από το Γενάρη του 2014 υπάρχει η διαδικασία της διαρκούς επιτήρησης όλων των προϋπολογισμών στα κράτη μέλη, με διαδικασίες όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Επομένως τι νόημα και ποια βάση αλήθειας υπάρχει, να λέει η κυβέρνηση στο λαό ότι το μνημόνιο τελειώνει, αντίστοιχα θα μπορούσαμε να πούμε τι νόημα έχει να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα σκίσει το μνημόνιο, εφ' όσον υπάρχουν μνημόνια διαρκείας που ισχύουν σε όλα τα κράτη μέλη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς;

Ευ. Βενιζέλος: Θα μου επιτρέψετε να πω ιστορικά ότι  αυτοί οι μηχανισμοί στου Συμφώνου Σταθερότητας ισχύουν από  το 1992. από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Μάαστριχτ, πριν γίνει στην πραγματικότητα δηλαδή η Ευρωζώνη και η ΟΝΕ. Αλλά είναι τελείως διαφορετικό να είσαι στον ίδιο μηχανισμό μ’ αυτόν στον οποίο είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και διαφορετικό να είσαι σε μια μικρή παρέα περιφερειακών οικονομιών όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος κι έχει πάρα πολύ  μεγάλη σημασία να βγεις από το μνημόνιο και την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να ξαναγίνεις μια χώρα κανονικά της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που είναι κατά  της Ευρώπης, κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά της ζώνης του ευρώ. Δεν είναι όμως αυτή η επιλογή της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού.

Π. Σιάνης (Το Ποντίκι): Παρ’ ότι έχω καλυφθεί στα περισσότερα, μια μικρή προσωπική ερώτηση: Σας ενόχλησε καθόλου το γεγονός ότι αρκετοί υποψήφιοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι δεν ήθελαν κάποια σχέση οργανική ή οποιαδήποτε πολιτική με το ΠΑΣΟΚ επικαλούμενοι εντός ή εκτός εισαγωγικών «τοξικότητα» του χώρου;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν είχαμε τέτοιες συμπεριφορές, σεβαστήκαμε την αυτονομία τους και εμείς πρώτοι ως ΠΑΣΟΚ και ως Ελιά απαντώντας σε σχετική ερώτηση  της Singular η οποία έχει την ευθύνη της έκδοσης των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Εσωτερικών, είπαμε ότι δε θέλουμε να υπάρχουν κομματικές ενδείξεις δίπλα στα ονόματα των υποψηφίων.

Δ. Κουκλουμπέρης (Εφημερίδα Συντακτών): Κύριε Πρόεδρε καλό μεσημέρι. Σας ακούμε ν’ ασκείτε μια σχεδόν μονομέτωπη κριτική για το ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση του, για τις επιδόσεις του. Αντιθέτως δεν έχουμε ακούσει να πείτε κάτι για τη Νέα Δημοκρατία. Μήπως τελικά η ΝΔ όπως σας κατηγορούν οι επικριτές σας, είναι ο στρατηγικός εταίρος και η συμφωνία με τον κ. Σαμαρά δεν εξαντλείται το 2016; Κι επειδή δεν απαντήσατε, τουλάχιστον εγώ δεν το κατανόησα, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν θεωρείτε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ευ. Βενιζέλος: Αρχίζω από το τελευταίο το οποίο είναι εύκολο. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την επιθυμία της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων, πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Και οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία. Για να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση, να φανούν τα θετικά αποτελέσματα που θ’ αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Τώρα είναι ακόμη μικρά τα δείγματα, αλλά θ’ αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο.

Μήπως έχουμε λίγο ξεχάσει κάποια δεδομένα; Διεξάγονται ευρωπαϊκές εκλογές, η ΝΔ κατεβαίνει με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εμείς είμαστε μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Τα δύο αυτά ευρωπαϊκά κόμματα εκφράζουν τις δυο μεγάλες ιδεολογικές οικογένειες, τη συντηρητική, Δεξιά, Χριστιανοδημοκρατική και την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατική, Σοσιαλιστική, Εργατική, Δημοκρατική, μετέχουμε σε δυο διαφορετικά λοιπόν συγκρουόμενα ευρωπαϊκά κόμματα και διεκδικούμε τη νίκη για να κάνουμε το δικό μας Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεύτερον: Σε πάρα πολλές Περιφέρειες, βλέπετε να έχουμε αντίπαλο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς; Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στο Βόρειο Αιγαίο, στο Νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη, στη Δυτική Ελλάδα, στη Θεσσαλία, έχουμε άλλον υποψήφιο εμείς άλλον υποψήφιο η Νέα Δημοκρατία, αντίπαλους στο δεύτερο γύρο.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης έχουμε το Γιάννη Μπουτάρη εμείς, τον κ. Καλαφάτη η ΝΔ. Δηλαδή τον στηρίζουμε και εμείς. Είναι μια πολύ ευρύτερη υποψηφιότητα ο Γιάννης Μπουτάρης. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα πεδίο ανοιχτά αυτό, αλλά δε θέτουμε σε αμφισβήτηση της σταθερότητα, δε θέτουμε σε αμφισβήτηση το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης και την εθνική στρατηγική.

Και ύστερα γιατί μιλάω για προοδευτική σταθερότητα και για προοδευτικό πόλο; Γιατί η κυβέρνηση συνεργασίας και στην Ελλάδα και σε κάθε χώρα, είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση μεταξύ των εταίρων, μεταξύ άρα του συντηρητικού και του προοδευτικού πόλου. Και ταυτόχρονα κάνουμε μια εθνική διαπραγμάτευση όλοι μαζί σε σχέση με την τρόικα και τους ξένους εταίρους μας.

Αλ. Διαμάντης (Δημοκρατία): Κύριε Πρόεδρε, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι το ΠΑΣΟΚ από τα λεγόμενά σας τουλάχιστον βγαίνει ευχαριστημένο από τ’ αποτελέσματα της πρώτης κάλπης. Υπάρχει όμως εκεί πέρα μια δεύτερη ανάγνωση η οποία είναι η εξής: Ότι τα δυο στελέχη σας τα οποία στηρίχθηκαν ουσιαστικά από την Ελιά, η κα Παυλίδου και η κα Γκερέκου η οποία είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά. Τα υπόλοιπα όπως λέτε εσείς, είναι στελέχη τα οποία ήταν αυτοδιοικητικά και τα οποία δε «χρωματίστηκαν»

Ευ. Βενιζέλος: Τι λέτε; Με συγχωρείτε, στη Θεσσαλία ο κ. Τσιλιμίγκας, μια εξαιρετική προσωπικότητα, ένας υπέροχος γιατρός, υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012, μπήκε στο δεύτερο γύρο πολύ πάνω από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ. Η υποψήφιό μας στη Δυτική Μακεδονία, η κα Ζιμπιλιάδου, πήγε εντυπωσιακά καλά. Η κα Παυλίδου ήταν πράγματι μια υποψηφιότητα που προέρχεται από τους φίλους μας εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά βεβαίως ένα μέρος των δυνάμεών μας ψήφισε και τον κ. Μπόλαρη για λόγους ιστορικούς, επειδή ήταν υποψήφιος το 2010, Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ. Άρα δεν υπάρχουν αυτά που λέτε, η κα Γκερέκου δε, η οποία κατέβηκε αυτοτελώς, είχε μια πάρα πολύ  καλή επίδοση, εντυπωσιακά καλή επίδοση για τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων. Δηλαδή την πλήρη ανατροπή.

Π. Τζανετάτος (Kontra): Πρόεδρε, επειδή το μεγαλύτερο εύρος των ερωτήσεων έχει καλυφθεί, θα ήθελα να πάω σ’ ένα άλλο θέμα, αναφορικά με τα μέτρα. Λέτε ότι νέα μέτρα δεν πρόκειται να πάρουμε, έχουμε τελειώσει από τα μνημόνια κτλ. Θα ήθελα να δεσμευτείτε για τρία πράγματα: Πρώτον καμία μορφή νέων μέτρων, τουλάχιστον δημοσιονομικού χαρακτήρα, δεύτερον ότι δε θα πάρει η Ελλάδα νέο δάνειο μέσα στο 2014, αρχές του 2015, και τρίτον ότι δε θα υπάρξει μια συμφωνία πακέτο για το δημόσιο χρέος που θα έχει όμως και πολύ σοβαρές υποχρεώσεις από την πλευρά μας.

Ευ. Βενιζέλος: Είναι ωραία τα ερωτήματά σας, παρ’ ότι είναι λίγο, το λέω φιλικά, ιεροεξεταστικά. Με διευκολύνετε να σας πω ότι μπορώ ν’ απαντήσω σε όλα ότι δεσμεύομαι απολύτως. Δε θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, η Ελλάδα  δε χρειάζεται νέο δάνειο, τα οποιαδήποτε συμπληρωματικά χρήματα χρειάζεται μπορεί να τα βρει εύκολα και με πολύ καλούς όρους στις αγορές και το χρέος είναι βιώσιμο, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω, όχι επειδή το λέω ο ίδιος, αλλά επειδή επαναλαμβάνω αυτό που λέει ο μόνος αρμόδιος, που είναι ο δανειστής μας, ο Κλάους Ρέγκλιν ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

Γ. Ιγνατίου (Λόγος): Εγώ θα κάνω μια ερώτηση που συνδέει και δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές που έχουμε σε λίγες μέρες. Είναι κοινή παραδοχή ότι η ανεργία είναι μια μάστιγα. Είχε ως παρενέργεια, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες αναλύσεις, πολλοί να ψηφίσουν, πέρα από ακραίες επιλογές και ανθρώπους που δεν έχουν καμία πολιτική διαδρομή.

Παράδειγμα, καλλιτεχνικούς manager, ποδοσφαιρικούς παράγοντες κλπ. Στην Ευρώπη έχει αντιμετωπιστεί η ανεργία με τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία, κοινωνική επιχειρηματικότητα. Το ποσοστό είναι 160 εκατομμύρια άνθρωποι δουλεύουν στην κοινωνική οικονομία, που είναι ένα ποσοστό 11% και χρειάζεται δυο πράγματα. Τη συνέργεια μεταξύ Ευρώπης που είναι κάποια κονδύλια τα οποία υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που είναι είτε επιχειρηματίες, είτε συνεταιρισμοί, να κάνουν τη λεγόμενη κοινωνική επιχειρηματικότητα, να δημιουργήσουν.

Σε εμάς το ποσοστό είναι ανατριχιαστικό. Είναι 1%. Τι είναι αυτό που μπλοκάρει και υπάρχει 11% στην Ευρώπη και σε εμάς 1%; Και ένα δεύτερο που έχει σχέση και με το πρώτο ερώτημα, κυρίως έχουν πληγεί οι Ελληνίδες γυναίκες από την κρίση και στις αμοιβές τους που είναι το 70% των ανδρών, αλλά και σε ποσοστό ανεργίας που αγγίζει τα 15% παραπάνω. Αυτά είναι από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Ενώ πολλά σωματεία κάνουν προσπάθεια, η κυρία Μαραγκοπούλου, η κυρία Ιωαννίδου, οι νέες μηχανικοί ΕΔΕΜ να βοηθήσουν τις γυναίκες, μήπως και εσείς πέρα από ένα ουσιαστικό ρόλο πρέπει να παίξετε και ένα συμβολικό;

Παράδειγμα η κυβέρνηση που είστε Αντιπρόεδρος, έχει μόνο δυο γυναίκες. 3%. Θυμίζει Ευρώπη αυτό; Αυτό είναι το ερώτημά μου.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας απαντήσω στην ουσία του θέματος. Δυστυχώς η ανεργία των γυναικών και ιδίως των νέων γυναικών αποφοίτων λυκείου, ήταν πάντα το μαλακό υπογάστριο της αγοράς εργασίας και πριν την κρίση.

Τώρα κατά την διάρκεια της κρίσης αυτό έχει οξυνθεί, έχει γίνει ακόμη χειρότερο. Εμείς στο πρόγραμμα που παρουσιάσαμε λαμβάνουμε υπόψη την προσπάθεια που κάναμε να δημιουργήσουμε τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας με πρωτοβουλία του κ. Κουτρουμάνη και άλλων στελεχών μας νομοθετήθηκε αυτός ο μηχανισμός.

Τώρα είδατε ότι προτείνουμε 300.000 θέσεις εργασίας για προσωρινή στήριξη μέσω της κοινωνικής οικονομίας. Γιατί κοινωνική οικονομία δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας και οι συνεταιρισμοί, είναι και οι δήμοι. Είναι τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και αυτεπιστασίας.

Είναι τα προγράμματα αυτεπιστασίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι το voucher που παίρνουν οι επιχειρήσεις κανονικές. Άρα αυτό το πακέτο είναι 300.000. Εφικτό, συγκεκριμένο, χρηματοδοτήσιμο. 700.00 θέσεις όμως εργασίας  πιστεύουμε ότι τα επόμενα δυο χρόνια μπορεί να βγουν μέσα από τα σπλάχνα της παραγωγής και της οικονομίας.

Αυτά που είπα προηγουμένως. 45.000 στον πρωτογενή τομέα, στην Αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. 77.000 ενέργεια περιβάλλον, 260.000 τουρισμός. 240.000 θέσεις μεταποίηση, εμπόριο, ηλεκτρονικό εμπόριο, logistics, μεταφορές.

Γ. Ιγνατίου (Λόγος): Και για τις γυναίκες πείτε μας. Είστε ικανοποιημένος; Δυο γυναίκες μόνο στην κυβέρνηση;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι. Δυο γυναίκες έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Στην κυβέρνηση μόνο από πλευράς ΠΑΣΟΚ μετέχει η κυρία Γεννηματά και η κυρία Χριστοφιλοπούλου. Άρα πώς μόνο δυο γυναίκες;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και θα μου επιτρέψετε να κλείσω με ένα μήνυμα συσπείρωσης της παράταξής μας, ενότητας του έθνους, αισιοδοξίας, αλλά και αγώνα τις επόμενες μέρες για να κρατηθούμε στη σωστή κατεύθυνση όλοι μαζί οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Σας ευχαριστώ.

Tags: Αποκέντωση | Τοπική ΑυτοδιοίκησηΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣυνεντεύξεις Τύπου

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022



Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375