Αθήνα, 25 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Τύπου Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στα ΜΜΕ Θεσσαλίας

Συντονίστρια: Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε πολύ που είστε σήμερα εδώ. Η ανοιχτή εποικοδομητική συζήτηση με τα Μέσα Ενημέρωσης της Περιφέρειας, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Προέδρου μας Βαγγέλη Βενιζέλου φέρνει σήμερα στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης της Θεσσαλίας. Είναι μαζί μας οι:

Κύριε Πρόεδρε το λόγο. Αμέσως μετά περνάμε στις ερωτήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Ήθελα απλώς να σας καλωσορίσω, να στείλω έτσι θερμούς χαιρετισμούς σε όλους τους Νομούς της Θεσσαλίας. Η Θεσσαλία έχει μια μεγάλη παράδοση στα τοπικά και περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά. Έχει πάντα υψηλού επιπέδου ενημέρωση και χαίρομαι γιατί θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω μαζί σας.

Επειδή ξέρετε τις απόψεις μου, τις έχω παρουσιάσει εκτενώς, ας ακούσω τις ερωτήσεις σας.

Γ. Μακρής (Ελευθερία Λαρίσης): Καλό μεσημέρι κ. Πρόεδρε. Εκ μέρους όλων των συναδέλφων σας ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση.

Το ερώτημά μου είναι το εξής. Τι πιστεύετε ότι θα βαρύνει περισσότερο στην ψήφο των πολιτών και ως εκ τούτου θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου για το ΠΑΣΟΚ; Η αποτίμηση της θητείας των Κυβερνήσεων του κ. Παπανδρέου στις οποίες ήσασταν και εσείς κορυφαίος Υπουργός σε συνδυασμό φυσικά με όσα είχατε εξαγγείλει πριν τις εκλογές του 2009 ή η αξιολόγηση των δικών σας θέσεων, της δικής σας πρότασης για το μέλλον της χώρας;

Εκτιμάτε ότι αν η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ είχε γίνει νωρίτερα, για παράδειγμα το Δεκέμβριο, όπως ζητούσαν τότε και πολιτικοί σας φίλοι, η πολιτική και οργανωτική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και φυσικά η δημοσκοπική του εικόνα θα ήταν σήμερα καλύτερη; Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι εγώ είχα ταχθεί υπέρ της ταχύτερης εξέλιξης των διαδικασιών και είχα θέσει ως ένα όριο την 15η Ιανουαρίου, ώστε να είχαμε την αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν την έναρξη των διαδικασιών για τη νέα Σύμβαση, το PSI, την μείωση του χρέους και όλα αυτά.

Επελέγη ένας άλλος δρόμος ο οποίος με έφερε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν από ένα μήνα, στις 19 Μαρτίου, λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Άρα το περιθώριο που έχουμε για αλλαγές και για την προβολή μιας νέας φυσιογνωμίας είναι πολύ μικρό, αλλά κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Τώρα ουδέν κακόν αμιγές καλού έτσι, διότι έμεινα στο Υπουργείο οικονομικών μέχρι τις 19 Μαρτίου και είχα την ευκαιρία να διαχειριστώ μία σπάνια αν θέλετε διαδικασία, την μείωση του δημοσίου χρέους, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στα παγκόσμια χρονικά.

Αυτό καθιστά το χρέος βιώσιμο, θέλω να ελπίζω τη χώρα βιώσιμη, είναι η βάση για πάρα πολλά πράγματα, γιατί δεν έχουμε απλώς ένα μικρότερο χρέος και βιώσιμο χρέος, έχουμε και ένα  μικρότερο κόστος εξυπηρέτησης, κάθε χρόνο λιγότερους τόκους, ελαφραίνει ο προϋπολογισμός.

Και έχουμε και ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο σταθεροποιείται, εξυγιαίνεται, μπορεί να μπει πιο δυναμικά στην χρηματοδότηση της οικονομίας και στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, γιατί χωρίς ρευστότητα στην αγορά δεν υπάρχει ανάπτυξη. Ανάπτυξη σημαίνει πολιτική σταθερότητα, οικονομική σταθερότητα, δημοσιονομική εξυγίανση, ισχυρό τραπεζικό σύστημα, λεφτά στην αγορά. Αλλιώς δεν υπάρχει ανάπτυξη, υπάρχουν λόγια.

Τώρα τι θα κάνει ο πολίτης; Ο πολίτης τα κάνει συνήθως όλα και αποτιμά και τιμωρεί και αξιολογεί προτάσεις για το μέλλον. Τώρα η αλήθεια είναι απ’ ότι βλέπω από τις αναλύσεις που γίνονται πως επικρατεί η διάθεση της τιμωρίας και της εκτίμησης του παρελθόντος.

Έχω πει πολλές φορές ότι το όριο μεταξύ τιμωρίας των πολιτικών κομμάτων και αυτοτιμωρίας του ίδιου του Έθνους είναι πάρα πολύ λεπτό και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί προς την κατεύθυνση αυτή. Έχω ασκήσει έντονη αυτοκριτική, έχω αναλάβει ευθύνες που ανήκουν στην παράταξη και στο πολιτικό σύστημα, άλλα κόμματα είναι αυτά που σιωπούν κι δεν αναλαμβάνουν ούτε ένα μικρό ίχνος ευθύνης για ό,τι έγινε.

Βεβαίως και υπήρξαν λάθη και αρρυθμίες στην επιχείρηση διάσωσης, αλλά δεν μπορεί να κατηγορούμε μόνον το συνεργείο διάσωσης και να αγνοούμε το τι έκανε ο υπεύθυνος για το πυρηνικό ατύχημα στο οποίο οδηγήθηκε η ελληνική οικονομία. Ο κ. Καραμανλής μπήκε στη μάχη χθες στηρίζοντας τον κ. Σαμαρά και δεν βρήκε μια κουβέντα αυτοκριτικής για ό,τι έγινε μέχρι το 2009.

Λοιπόν, ο κόσμος πρέπει να τα σκεφτεί όλα αυτά. Εμείς του προτείνουμε έναν δρόμο συγκεκριμένο, δύσκολο, ασφαλή, έχω αναπτύξει δια μακρόν το σχέδιο μου για το πώς μπορούμε να πάμε σε μία ήπια προσαρμογή, στην οριστική έξοδο από την κρίση και από το μνημόνιο, έχω πει ποια είναι η άποψή μας για τα μέτρα του Ιουνίου, ώστε ο κόσμος να μην φοβάται, έχω πει ότι πρέπει η προσαρμογή να γίνει σε τρία χρόνια και όχι σε δύο, αυτό μπορούμε να το πετύχουμε, το έχουμε ήδη διαπραγματευτεί με τους εταίρους μας.

Έχω δεσμευτεί γιατί δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, αντιθέτως θα αρχίσει σταδιακά η μείωση των εκτάκτων φόρων, εισφορών και τελών. Έχουμε πει, ότι δεν μπορεί να θιγεί ξανά ο χαμηλόμισθος και ο χαμηλοσυνταξιούχος, ότι δεν θα υπάρχουν οριζόντιες περικοπές, αλλά πρέπει να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να προχωρήσουμε την περικοπή των δαπανών που τώρα ερευνούμε με διεθνές επιτελείο σε συνεργασία με τους εταίρους μας.

Οι άλλοι τι λένε; Ποια είναι η πρόταση η άλλη; Ποια Κυβέρνηση άλλη θα μπορούσε να σχηματιστεί; Είπα σε έναν συνάδελφό σας σε μία άλλη συνέντευξη με περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης. Εντάξει, αν δεν μπορούμε εμείς, αν δεν θέλει ο λαός θα το δεχτούμε με πολύ σεβασμό, αλλά να έχει στο μυαλό του μια κυβέρνηση.

Θα είναι η Κυβέρνηση με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμένο και τον κ. Κουβέλη; Η κα Παπαρήγα ούτως ή άλλως τα καταγγέλλει όλα αυτά τα σχήματα μιλάει για μια πορεία εκτός Ευρώπης. Θα πάρουν και τον κ. Καρατζαφέρη, ας κάνουν μια κυβέρνηση τέτοια.

Ας είναι ο κ. Τσίπρας Πρωθυπουργός, ο κ. Καμένος Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών, ας πάει ο κ. Καρατζαφέρης στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κουβέλης στο Υπουργείο Εσωτερικών ή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να κυβερνήσουν τον τόπο και να μας πουν εάν τον Ιούνιο θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις ή αν θα χρειαστεί να γίνουν δραστικές περικοπές επειδή δεν θα έρθουν οι δόσεις του δανείου.

Ας μας πουν τι θα κάνουν, να μπορέσουμε και εμείς να ανασυγκροτηθούμε, να λειτουργήσουμε στην αντιπολίτευση έντιμα, για να δούμε πού θα οδηγηθεί η χώρα.

Γ. Κολλάτος (Θεσσαλία TV): Κύριε Πρόεδρε, στο διάστημα που ήσασταν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών είχατε πει με αφορμή του PSI τρία περίφημα «Δεν»: Δεν θα θιγούν οι μικροομολογιούχοι μέχρι 100.000,00 €. Επλήγησαν, παίρνουν το 15%. Δεν θα ενεργοποιηθούν τα CDS, ένα κομμάτι τους ενεργοποιήθηκε. Και εν πάση περιπτώσει είχατε πει επίσης και ένα τρίτο δεν, να το θυμηθώ, ότι επίσης δεν θα θιγούν και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία επίσης έχουν πληγεί.

Μήπως τελικά δεν υπάρχουν μεγάλοι βαθμοί ελευθερίας για τη νέα κυβέρνηση θα συγκροτηθεί; Είναι ένα ερώτημα. Και επειδή είπατε για την πραγματική οικονομία και πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα και στο Θεσσαλικό κάμπο και σας το μεταφέρω, έντονη έλλειψη ρευστότητας, δεν έχουν οι αγρότες μας να καλλιεργήσουν τις εαρινές καλλιέργειες.

Τι θα γίνει μ’ αυτό το θέμα; Και τι θα γίνει με την τύχη της Αγροτικής Τράπεζας; Είναι πολλά χωράφια υποθηκευμένα στην Θεσσαλία.

Ευ. Βενιζέλος: Ας ξεκινήσουμε με τα ερωτήματα που θέσατε βάζοντάς τα σε μια σειρά, γιατί θέσατε πολλά ερωτήματα.

Η μείωση του χρέους είναι η μεγαλύτερη που έγινε διεθνώς και είναι και η μεγαλύτερη ανακούφιση που μπορεί να νιώσει η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία, ο Έλληνας πολίτης, γιατί όλα αυτά τελικά επιδρούν στο εισόδημα, στη δουλειά, στον άνεργο, στον μικροεπαγγελματία, στο συνταξιούχο.

Αναφέρθηκα στους μικροομολογιούχους και το επαναλαμβάνω αυτό, αδικούνται οι μικρομολογιούχοι, είναι αποταμιευτές και όχι επενδυτές, δεν θα έπρεπε να περιληφθούν. Μας ανάγκασαν οι εταίροι μας, το ΔΝΤ και η Τρόικα να μπουν οι μικρομολογιούχοι.

Αγωνιζόμαστε στο  Eurogroup για να βρούμε έναν τρόπο αποκατάστασης, τον έχουμε τον τρόπο αποκατάστασης. Όσοι έχουν ομόλογα μέχρι 100.000,00 € επειδή το αναφέρατε χρειάζονται μόλις 300 εκατομμύρια, δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ο νομικός φόβος που έχουν οι εταίροι μας.

Και εγώ ξέρω τι θα κάνω την επομένη των εκλογών αν έχω την ευθύνη της διαχείρισης. Εάν την έχει κάποιος άλλος εδώ θα του πω τι πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη  μου, γιατί έχουμε ένα έδαφος καλλιεργημένο στην Ευρώπη για το θέμα αυτό.

Για τα ασφαλιστικά ταμεία είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε τις απώλειες και το κάνουμε. Ήδη τους φώναξα και τους είπα μαζί με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να ανακτήσουν το χαρτοφυλάκιο τους ελληνικών ομολόγων στο 100% μπορούν με τα λεφτά που έχουν πάρει από εμάς, από το ελληνικό δημόσιο για το PSI.

Και αν υπάρξει κενό θα καλυφθεί μέσα από τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας, έχει συγκροτηθεί ο φορέας για τη μεταφορά δημόσιας περιουσίας. Ούτως ή άλλως καλύπτονται με επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού. Το χαρτοφυλάκιο τους ήταν 26 δις, κάθε χρόνο παίρνουν 13 δις επιχορήγηση, σε δυο χρόνια καλύπτεται όλο το χαρτοφυλάκιο.

Ως προς την Αγροτική Τράπεζα, είπα χθες στην ανακοίνωση που έκανα για τα αγροτικά θέματα, ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα ο Έλληνας αγρότης, η υπέγγυα ιδιοκτησία του Έλληνα αγρότη είναι απολύτως διασφαλισμένη, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με την Αγροτική Τράπεζα η οποία πρέπει να ανασυγκροτηθεί, να εξυγιανθεί, αλλά αποκτούν οι αγρότες πρόσβαση σε όλες τις τράπεζες.

Γιατί τώρα εμείς έχουμε το στρατηγικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και μπορούμε να διασφαλίσουμε την πρόσβασή τους παντού σε συνεργασία και με το Ταμείο Στήριξης του νέου Επιχειρηματία Αγρότη ή όχι απλώς του νέου ηλικιακά, του νέου σε αντίληψη επιχειρηματία αγρότη, ο οποίος πρέπει να στηριχθεί ως προς το κεφάλαιο κίνησης.

Και είπαμε χθες πως με 150 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα «ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» θα κινηθούν 500 εκατομμύρια μέσα από το τραπεζικό σύστημα γι’ αυτή τη δουλειά και 100 εκατομμύρια για τους νέους αγρότες, άλλα 400 για την δωρεάν προσφορά εύφορης αγροτικής γης σε νέους οι οποίοι θέλουν να γυρίσουν στην ύπαιθρο κ.ο.κ.

Άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από την άποψη αυτή.

Α. Ράιδος (Astra TV): Κύριε Πρόεδρε, κάνατε πριν μία μικρή αναφορά στον πρώην Πρωθυπουργό, στον κ. Καραμανλή, ήθελα να επιμείνω και να ζητήσω ένα εκτενέστερο σχόλιο για την δήλωση στήριξης στον κ. Σαμαρά. Και να σας ρωτήσω εάν περιμένετε και εσείς κάτι αντίστοιχο τις επόμενες μέρες πριν την κάλπη από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Παπανδρέου είναι ενεργό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι υποψήφιος στην Αχαϊα, είναι παρών σε όλες τις συνεδριάσεις μας, δεν ήταν σιωπηλός επί τρία χρόνια, όπως ήταν σιωπηλός ο κ. Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής έσπασε τη σιωπή του -όπως λέγεται με ένα λογοτεχνικό τρόπο- στήριξε τον κ. Σαμαρά και δεν είπε τίποτε για την ταμπακιέρα. Δεν είπε τίποτε για το 2004-2009 για το πώς φτάσαμε στην κρίση, πως εξόκειλε η χώρα δημοσιονομικά, τίποτε.

Με ρωτάτε συνεχώς εμένα να πω τι έγινε τους τελευταίους μήνες του ’09 και τους πρώτους του ’10, γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις, γιατί δεν είπαμε όλη την αλήθεια. Ο κ. Καραμανλής δεν λέει κουβέντα. Μα μία κουβέντα αυτοκριτικής!

Αν θεωρεί ότι αυτό συνιστά υποστήριξη του κ. Σαμαρά, ωραία είναι μια μορφή υποστήριξης. Εγώ δεν θα ήθελα ως Αρχηγός του Κόμματος τέτοια υποστήριξη, αλλά είμαι σε άλλο Κόμμα.

Κ. Παλαιός (Νέος Αγών): Γεια σας κ. Πρόεδρε. Μια τάση παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα όπου πολλοί νέοι θέλουν να φύγουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα και να επιστρέψουν στην επαρχία για να ασχοληθούν με τις αγροτικές καλλιέργειες.

Την ίδια ώρα το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται ενώ το αγροτικό κόστος και ειδικά στη Θεσσαλία αυξάνεται κυρίως λόγω της άρδευσης. Μάλιστα στην Καρδίτσα και στη Θεσσαλία υπάρχει ένα θολό τοπίο όσον αφορά το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης ή όχι του υδροηλεκτρικού εργοστάσιου στη λίμνη Πλαστήρα.

Όσοι νέοι θέλουν να επιστρέψουν στην Καρδίτσα βρίσκουν δυο παράγοντες ανασταλτικούς: πρώτον τα σχολεία που δεν έχουν να στείλουν τα παιδιά τους γιατί η Καρδίτσα υπέστη συγχώνευση 40% και δεύτερον το κλίμα ανασφάλειας που περνάει σιγά - σιγά στην επαρχία και ειδικά στην Καρδίτσα, με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών στο πολεοδομικό ιστό της πόλης. Ποιες είναι οι θέσεις σας; Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα θέσατε πάρα πολλά ερωτήματα μαζί με όχημα την επιστροφή των νέων στην ύπαιθρο. Κατ' αρχάς αυτό είναι μια εξαιρετικά καλή τάση, ενθαρρύνουμε και πρέπει να ενθαρρύνουμε την επιστροφή στην ύπαιθρο, την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα. Η γεωργία μπορεί να σώσει ξανά τη χώρα για τρίτη φορά, μετά τον πόλεμο και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.

Πρέπει να λύσουμε και το επισιτιστικό πρόβλημα γιατί πρέπει να έχουμε διατροφική ασφάλεια και πρέπει να σταματήσει αυτή η αστεία εικόνα να εισάγει η Ελλάδα το 85% των τροφίμων και το 90% των ζωοτροφών. Άρα χρειαζόμαστε ένα παραγωγικό μοντέλο αρχής γενομένης από γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία.

Και ενθαρρύνουμε τους νέους και τους δίνουμε γη, οικονομική ενίσχυση και κίνητρα. Τώρα εάν πρέπει να ανοίξουν κι άλλα σχολεία στην Καρδίτσα γιατί αλλάζει ο πληθυσμός, θα ανοίξουν. Αλλάζουν τα πληθυσμιακά δεδομένα.

Θέματα ασφάλειας. Μα, αν γυρίσει ο κόσμος στην ύπαιθρο όλη η κατάσταση γίνεται πιο ασφαλής. Χώροι υποδοχής λαθρομεταναστών στον πολεοδομικό ιστό καμίας πόλης δεν μπορεί να γίνουν, δεν πρόκειται να γίνουν. Τα στρατόπεδα που είναι μέσα στις πόλεις τα δίνουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Από εκεί και πέρα ο πολίτης που θα γυρίσει στην ύπαιθρο νέος και θα ζει με καλύτερη ποιότητα ζωής, με μεγαλύτερη άνεση, με λιγότερο άγχος και θα αγαπήσει τη γη, μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικά καινοτόμος επιχειρηματίας. Έχουμε στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας τον Φραγκίσκο Μπριλάκη από την Ιεράπετρα που έφυγε από την Αθήνα, πήγε εκεί, έφτιαξε μια πολύ ωραία επιχείρηση με θερμοκήπια, βραβεύτηκε και είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, αγρότης νέου τύπου που κάνει άλλη ζωή, άλλου επιπέδου ζωή. Δεν είναι η δύσκολη ζωή του κλασικού αγρότη. Έτσι δεν είναι; Γιατί η αγροτική ζωή είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Τώρα σε σχέση με τα εφόδια επίσης είπα ότι θα πάνε στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ με το εθνικό φορολογικό σύστημα που πρέπει να συμφωνήσουμε συναινετικά, ώστε να είναι σταθερό και δίκαιο και λειτουργικό και απλό και ως προς το νερό, το μεγάλο θέμα είναι οι καλλιεργητικές πρακτικές. Ξοδεύουμε πάρα πολύ νερό, χρησιμοποιούμε πάρα πολλά φυτοφάρμακα, θέλει άλλες καλλιεργητικές πρακτικές, πιο σύγχρονες, νεοτερικές, φιλικές στο περιβάλλον και φιλικές στο απόθεμα που έχει η γη. Γιατί αλλιώς η γη παύει να είναι παραγωγική και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε.

Τώρα σε σχέση με το υδροηλεκτρικό, δεν έχει προγραμματιστεί κάτι συγκεκριμένο. Σημασία έχει ότι δεν πρέπει και δεν πρόκειται να θιγεί ο αγροτικός  κόσμος και τα δεδομένα της άρδευσης. Αλλά ξέρετε στην άρδευση πηγαίνει η τεράστια πληρότητα του νερού, πηγαίνει πάνω από το 80% των υδάτινων πόρων που χρησιμοποιεί η χώρα. Αλλά οι καλές καλλιεργητικές πρακτικές έχουν τεράστια σημασία.

Μ. Τσαρουχάς (Πρωινός Λόγος): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Ο λαός σήμερα κ. Πρόεδρε βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας. Από τη μια πλευρά βλέπει και ακούει τη διάσταση όλων των Κομμάτων στις μεταξύ τους σχέσεις και σκέφτεται απορημένος αν βλέπει το ίδιο όνειρο σε επανάληψη προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων και όχι ότι η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί λόγω της ιδιαίτερης οικονομικής κρίσης που βιώνει, αποτέλεσμα κακών επιλογών των δυο μεγαλύτερων Κομμάτων.

Μιλάνε για αυτοδυναμία, αλλά γνωρίζουν πως είναι ορατό το σενάριο να βρεθεί η χώρα χωρίς Κυβέρνηση έστω και συνεργασίας. Αν αυτό το σενάριο επαληθευτεί ποια η θέση σας για ό,τι ήθελε προκύψει την επόμενη ημέρα;

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς πρέπει να πω ότι τα είπατε πάρα πολύ ωραία, συμφωνώ με αυτά που είπατε.

Η επόμενη μέρα μπορεί να είναι ένα τραγικό αδιέξοδο. Και αυτό πρέπει να το σκεφτεί ο κάθε Έλληνας πολίτης. Πράγματι τα Κόμματα θα έλεγα με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ, συμπεριφέρονται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, σαν να είμαστε πριν το 2009. Ο κ. Σαμαράς μιλάει για αυτοδυναμία, είναι εκτός αριθμητικών δεδομένων, θέλει τη δική του πρωθυπουργία.

Η δε Αριστερά αυτά τα οποία πάντα έλεγε, χωρίς καμία δυνατότητα συνεργασίας ούτε μεταξύ των Κομμάτων της Αριστεράς, τα δε νέα Κόμματα της Δεξιάς –γιατί έχουμε νέα Κόμματα της Δεξιάς- τα οποία έχουν έντονο συγκυριακό και προσωπικό χαρακτήρα, εμφανίζονται αντιμνημονιακά, στην πραγματικότητα συμπλέουν με την Αριστερά. Έτσι δεν είναι;

Αν θέλουν να συνεργαστούν και να εμφανίσουν ένα ενιαίο κυβερνητικό πρόγραμμα και να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, είναι σεβαστό. Αλλά πρέπει να εγγυηθούν ορισμένα πράγματα στον Έλληνα πολίτη: για την ασφάλειά του την οικονομική, για το μισθό του, τη σύνταξή του, την επιχείρησή του, την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Γιατί έχουμε εκεί αντιευρωπαίους όπως το ΚΚΕ ή όπως ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε τσάμπα φιλοευρωπαίους δηλαδή «είμαστε με την Ευρώπη αλλά παίρνουμε τα λεφτά δεν παίρνουμε τους όρους, παίρνουμε τα καλά δεν παίρνουμε τα κακά», είναι μια αλά καρτ συμμετοχή στην Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι τραγική. Εμείς λέμε δώστε μας πλειοψηφία σχετική να είμαστε πρώτο Κόμμα, νικητές των εκλογών να πάρουμε τη διερευνητική εντολή, να συγκεντρώσουμε τις υπεύθυνες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανεξαρτήτως του τι λένε τώρα προεκλογικά, τουλάχιστον μετεκλογικά να υπάρξει υπευθυνότητα να κάνουμε μια συνεργασία ευρέως φάσματος με μεγάλη πλειοψηφία, διότι με οριακές πλειοψηφίες στο λαό και στη Βουλή δεν κυβερνιέται ο τόπος.

Πρέπει να βάλουμε πλάτη να βγούμε οριστικά από την κρίση. Ποιος θα πάρει την χώρα στους ώμους του, όπως την πήρα τον Ιούνιο; Και την πήγα εδώ που φτάσαμε στη δανειακή σύμβαση, στη μείωση χρέους, στη μείωση τόκων, στη σταθεροποίηση των Τραπεζών. Ποιος; Πρέπει να υπάρξει κάποιος.

Τώρα από εκεί και πέρα οι επιλογές του εκλογικού σώματος είναι απολύτως σεβαστές και είναι όλες θεμιτές δημοκρατικά. Μην σκέφτεται όμως κάποιος ότι ψηφίζει για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του και θα υπάρξει μετά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα πάει με τη Νέα Δημοκρατία να συνεργαστεί και να σηκώσει το βάρος και άρα οι άλλοι θα φωνάζουν, θα διαμαρτύρονται θα πιέζουν και κάποιοι θα κάνουν τη δύσκολη δουλειά. Όχι.

Πρέπει να υπάρξει απόφαση και εντολή καθαρή του ελληνικού λαού. Πρέπει να υπάρξουν νομιμοποιημένες λύσεις. Και επειδή λέτε «η κρίση οφείλεται στα δυο Κόμματα». Βεβαίως τα δυο Κόμματα κυβέρνησαν, βεβαίως την κρίσιμη φάση 2004-2009 δεν κυβερνούσαμε μαζί με τη Νέα Δημοκρατία, κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία μόνη της.

Αλλά να σας πω και το εξής: βέβαια το ΠΑΣΟΚ δεν προειδοποίησε προεκλογικά, είπε «λεφτά υπάρχουν», έδωσε την εντύπωση ότι δεν θα γίνει κάτι συνταρακτικό από πλευράς μέτρων, ναι. Τα Κόμματα της Αριστεράς τι έλεγαν; Ζήτησαν ποτέ να δοθούν λιγότερες αυξήσεις; Να γίνουν περικοπές; Να μειωθεί το έλλειμμα, να μειωθεί το χρέος; Τόσα χρόνια η Αριστερά ζητούσε μικρότερο έλλειμμα και μικρότερο χρέος; Μήπως η πολιτική της ενεθάρρυνε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό; Γιατί η Αντιπολίτευση δεν έχει ποτέ ευθύνη;

Το ΠΑΣΟΚ ως Αντιπολίτευση έχει ευθύνη γι' αυτά που είπε ή που δεν είπε το 2009. Η εξ αριστερών Αντιπολίτευση ή η Αντιπολίτευση των μικρότερων Κομμάτων της Δεξιάς δεν έχει καμία ευθύνη; Ποτέ; Τη λογική είναι αυτή στην Ελλάδα; Όποιος ενθαρρύνει συγκεκριμένες συμπεριφορές συνδικαλιστικές συντεχνιακές πολιτικές, δεν έχει καμία ευθύνη; Όποιος διεκδικεί παροχές, παροχές, παροχές δεν έχει κι αυτός καμία ευθύνη;

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό αλλά εν πάση περιπτώσει πράγματι η συντριπτικά μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει σε εμάς. Έχουμε ένα βουνό ευθύνης, όπως λέω. Αλλά οι πολίτες ένα κόκκο άμμου ευθύνης δεν έχουν; Ένα λόφο ευθύνης τα μικρότερα Κόμματα δεν έχουν; Ένα λοφίσκο; Εμείς να έχουμε πιο βουνό θέλετε να πάρουμε; Τον Όλυμπο ευθύνης. Δεν έχουν ένα μικρό λόφο ευθύνης; Κανείς; Τίποτε; Είναι όλοι αθώοι!

Σ. Χασάπη (TV10 Θεσσαλίας): Αν και από ό,τι κατάλαβα ο κ. Τσαρουχάς έμεινε λίγο ακάλυπτος γιατί ρώτησε για την επόμενη μέρα, με αγωνία.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Τσαρουχάς μια χαρά καλύφθηκε. Η επόμενη μέρα είναι ανάλογα  με το τι θα ψηφίσει ο πολίτης. Με συγχωρείτε, απλά πράγματα: οι πολίτες έχουν την υπόθεση στα χέρια τους. Θα γίνει ό,τι θέλει ο πολίτης. Αλλά δεν υπάρχει εκ του ασφαλούς λύση. Δηλαδή ο πολίτης ψηφίζει άλλο, η Κυβέρνηση είναι άλλη, η ευθύνη είναι αλλού; Όχι.

Σ. Χασάπη (TV10 Θεσσαλίας): πειδή ο χρόνος είναι πιεστικός και το καταλαβαίνουμε όλοι, οι δικές μας ανάγκες επίσης είναι πολύ  μεγάλες, τα λέω λίγο μαζεμένα και όσο μπορώ πιο ουσιαστικά.

Δεν θα αναφερθώ σε τοπικά ζητήματα, παρ' ότι είναι βουνό και τα δικά μας τα προβλήματα. Θα πω ότι το μήνυμα το πήραμε κ. Πρόεδρε χτες μόλις ακούσαμε το όνομα του Πύρρου Δήμα. Το μήνυμα είναι καθίστε κάτω από την μπάρα! Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Αλλά μετάλλια μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει, ο ελληνικός λαός βλέπει κάθε μέρα θηλιά κι άλλη μια θηλιά κι άλλη μια θηλιά στο λαιμό.

Έχω ένα ερώτημα και επενδύω και στην ιδιότητα του έγκριτου νομικού, πέρα της ιδιότητας του πολιτικού Αρχηγού. Γι' αυτό τον ειδικό λογαριασμό πως ακριβώς θα λειτουργήσει; Θα μπαίνουν τα χρήματα δηλαδή των δανείων εκεί και οι φόροι μας εκεί θα εξυπηρετούνται πρώτα οι δανειστές και μετά αν περισσέψει κάτι για τις ανάγκες του ελληνικού λαού, αν όχι έχουμε κι άλλες μειώσεις;

Και ένα δεύτερο που είναι πάρα πολύ σημαντικό και νομίζω δεν συζητήθηκε πολύ αυτό τον καιρό. Η περίπτωση της Έλενας Παναρίτη, βουλευτή επικρατείας κι αυτή και με πολλές περγαμηνές και ειδική επί τέτοιων καταστάσεων κρίσεων όπως ζει η χώρα, μίλησε με τα χειρότερα λόγια. Είπε ότι «αυτό το Μνημόνιο 2 δεν έχει ούτε μισό δομικό μέτρο, ούτε μισό αναπτυξιακό μέτρο» και μάλιστα μίλησε και για απώλεια εθνικής κυριαρχίας εξ αιτίας του αγγλικού Δικαίου που γενικότερα πέρασε στα ψιλά. Όσο μπορείτε, απαντήστε.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς η κα Παναρίτη είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η οποία ψήφισε το δάνειο, το νέο πρόγραμμα, όλα. Αυτά που λέτε δεν τα ξέρω.

Σ. Χασάπη (TV10 Θεσσαλίας): Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ευ. Βενιζέλος: Καλά, δεν ξέρω τι είπε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Ξέρω ότι ψήφισε, και πρέπει επίσης να σας πω ότι είναι όλο λάθος αυτό το επιχείρημα, όλο λάθος.

Καταρχάς αυτή η ιστορία του αγγλικού δικαίου είναι μια ιστορία για αγρίους, θα μου επιτρέψετε να πω, και λυπάμαι γιατί και ορισμένοι συνάδελφοί μου, καθηγητές εννοώ νομικής, έχουν μπει σ' αυτή την ιστορία. Είναι όλο λάθος. Μα όταν λέω όλο, όλο.

Δεν λέω αυτό που λένε συνήθως «και ο πρωτοετής φοιτητής της Νομικής ξέρει», γιατί ο πρωτοετής δεν ξέρει, αλλά ο τεταρτοετής που έχει κάνει Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτέλεσης, ξέρει ότι το Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτέλεσης που ισχύει είναι το Δίκαιο της χώρας στην οποία γίνεται η εκτέλεση. Άρα ισχύει το Ελληνικό Δίκαιο.

Η περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου δεν κινδυνεύει απολύτως διότι ισχύουν οι κανόνες του Ελληνικού Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ισχύει ό,τι ισχύει αν σας χρωστάει το Δημόσιο εσάς κάποια χρήματα και μπορείτε να κάνετε κατάσχεση σε βάρος του Δημοσίου. Το ίδιο ισχύει αν σας χρωστάει εσάς ατομικά. Δεν ισχύει καμιά ειδική ρύθμιση και καμιά ειδική ρήτρα για τους πιστωτές μας.

Ποιοι είναι οι πιστωτές μας όμως, για να είμαστε σοβαροί. Είναι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι θεσμικού χαρακτήρα το μεγάλο μέρος του χρέους μας τελικά. Τα 3/5 και περισσότερο, τα 4/5 του χρέους είναι χρέος προς την Ευρωζώνη και προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Άρα αυτά δεν λύνονται με λογιστικούς διακανονισμούς τα ζητήματα. Είναι ζητήματα τα οποία λύνονται όπως λύθηκαν και τώρα. Το πρώτο δάνειο ξεκίνησε με χειρότερους όρους, απέκτησε καλύτερους, μεγαλύτερη διάρκεια, μικρότερο επιτόκιο. Τώρα εμείς πληρώνουμε επιτόκιο 2% στα νέα ομόλογα και η Ιταλία και η Ισπανία πληρώνουν κοντά στο 6%, για να καταλάβετε ποια είναι η κατάσταση. 

Επίσης όλα τα ομόλογά μας τώρα είναι 70 δισεκατομμύρια όλα κι όλα. Αυτά είναι όλα τα ομόλογα που έχουν οι ιδιώτες, και ο ειδικός λογαριασμός είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Τώρα εξυπηρετούμε το χρέος, γιατί αν δεν το εξυπηρετούμε, πηγαίνουμε σε κατάσταση default, χρεοκοπίας, πτωχεύει η χώρα.

Έχουμε πρόθεση να οδηγήσουμε τη χώρα στην πτώχευση; Όχι. Άρα θα καλύπτουμε τις ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις, οι οποίες όμως είναι πολύ μικρότερες, δραστικά μικρότερες, και η χώρα θα περάσει από το 2013 σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Ξεκινήσαμε το 2009 με τη χώρα στα τάρταρα. Το πρωτογενές έλλειμμα του 2009 – το θυμίζω στον κ. Καραμανλή – ήταν 24,5 δισ. ευρώ της χρονιάς εκείνης, χωρίς τόκους για το χρέος, και τώρα φτάσαμε στα 2 δισ. ευρώ.

Καλύψαμε διαφορά 22,5 δισ. ευρώ με τους κόπους του ελληνικού λαού και θέλουμε να πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 9 δισ. ευρώ, 4,5% του ΑΕΠ για να βγούμε στο διάδρομο απογείωσης και να ξαναγίνουμε θεσμικά ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι άλλοι τι προτείνουν; Θέλουν να ξαναγυρίσουμε στην αρχή; Δηλαδή κάναμε αυτή τη διαδρομή με χίλιους κόπους, με θυσίες του ελληνικού λαού. Τώρα τι θέλουν; Ξέρετε, το θέμα δεν είναι να είσαι ή να μην είσαι τυπικά στην Ευρωζώνη. Το θέμα είναι να είσαι ασφαλής, γιατί η Ευρώπη είναι σε μία διαρκή κρίση. Εμείς πρέπει να περάσουμε τη δική μας κρίση και να θωρακίσουμε τη χώρα για να αντέξει και την ευρωπαϊκή κρίση.

Πίσω από πολλά πράγματα που ακούω, κρύβεται το κόμμα της δραχμής ξέρετε. Υπάρχει ένα κόμμα της δραχμής κρυμμένο. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι φλερτάρουν με την ιδέα της δραχμής; Λοιπόν, ξεκάθαρα. Αυτοί που βγάλανε τα λεφτά τους έξω σε ευρώ και θέλουν η χώρα να γυρίσει στη δραχμή για να μπορέσουν να την αγοράσουν φθηνά και να την έχουν σε απόλυτη εξάρτηση.

Ποιος θα χάσει από αυτό; Ο πιο φτωχός θα χάσει, ο πιο φτωχός, γιατί ναι μεν η χώρα μπορεί να αποκτήσει μετά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά οι μισθοί θα είναι μισθοί πείνας σε δραχμές. Δεν θα μιλάμε τώρα για 700 ευρώ αλλά θα μιλάμε για κάποιες εκατοντάδες δραχμές και για το αν θα βρεις προϊόντα στα ράφια. Κι αυτά δεν είναι εκφοβισμοί, είναι η πραγματικότητα η οποία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή όταν έχουμε έλλειψη διορατικότητας και όταν δεν καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που διακυβεύεται. Μα διακυβεύεται το μέλλον της χώρας.

Ο ελληνικός λαός θα κάνει την επιλογή του. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη δημοκρατία γιατί καταφεύγουμε στο λαό. Αν ο λαός επιλέξει μόνος του μία λύση η οποία είναι τυφλή ή άγνωστη, θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες αυτές. Είναι τόσο απλό και τόσο τραγικά συγκεκριμένο.

Φ. Βαρδής (ΤRΤ): Εγώ δικαιούμαι διπλή επειδή είμαι τελευταίος. Τη δεκαετία του ΄80 κ. Πρόεδρε, επί κυβερνήσεως αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου, είχε ξεκινήσει το έργο εκτροπής του Αχελώου. Μέχρι το 2009 τα έργα προχωρούσαν. Το 2009 τα έργα κοπήκανε μαχαίρι που λέμε.

Το ελληνικό κράτος, όπως ξέρετε, έχει δώσει τεράστια ποσά αφενός, αφετέρου υπάρχει ο μεγαλύτερος κάμπος της Ελλάδος ο οποίος, όπως είπατε και προηγουμένως, διψάει. Πώς σχολιάζετε αυτό το πράγμα; 

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που αφορά τη σχέση Δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Ένα μεγάλο πρόβλημα στην προώθηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων είναι ο ρόλος της Δικαιοσύνης, την οποία απολύτως σεβόμαστε, αλλά το σύστημά μας όπως είναι οργανωμένο προκαλεί τεράστιες καθυστερήσεις και ασάφειες περί του αν κάτι είναι αποδεκτό ή δεν είναι από το Σύνταγμα.

Άρα σας είπα σήμερα ότι ο έλεγχος συνταγματικότητας των νόμων πρέπει να οργανωθεί τελείως διαφορετικά ώστε να μπορεί το ζήτημα να λύνεται γρήγορα και άμεσα, σε αφηρημένο επίπεδο και όχι μέσα από τους συνήθεις δρόμους τους δικονομικούς, γιατί έτσι προκαλούνται τεράστιες καθυστερήσεις και αντιφάσεις και χάνουμε και πολλά λεφτά. Η εκτροπή του Αχελώου είναι ένα κλασικό παράδειγμα τέτοιο.

Φ. Βαρδής (ΤRΤ): Μάλιστα. Και η δεύτερη που ήθελα να κάνω κ. Πρόεδρε. Αν μπορείτε να μας πείτε το λόγο απόρριψης του κ. Παπατόλια από το ψηφοδέλτιο Μαγνησίας, διότι ακούσαμε τη μία πλευρά τη δική του, δεν ακούσαμε την πλευρά τη δική σας.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχω ασχοληθεί προσωπικά. Ασχολήθηκε η Επιτροπή Εκλογών η οποία είναι αρμόδια από το Εθνικό Συμβούλιο. Απ’ ό,τι άκουσα στο Εθνικό Συμβούλιο, υπάρχει ένα κομματικό ασυμβίβαστο, επειδή ήταν υποψήφιός μας ο κ. Παπατόλιας για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και επειδή θέλουμε να αφοσιωθεί εκεί, να ολοκληρώσει τη θητεία του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης και να είναι ξανά υποψήφιος και να κερδίσει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλίας στις επόμενες εκλογές.

Συντονίστρια: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Ευ. Βενιζέλος: Ευχαριστώ πολύ. Χαιρετισμούς στη Θεσσαλία. Θα τα πούμε στη Λάρισα την Κυριακή, στη μεγάλη συγκέντρωσή μας Κυριακή μεσημέρι.

Ευχαριστώ. redsq

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετέχουν:

-       Γ.Μακρής (Ελευθερία Λαρίσης)

-       Γ. Κολλάτος (Θεσσαλία TV)

-       Α. Ράιδος (Astra TV)

-       Κ. Παλαιός (Νέος Αγών)

-       Μ. Τσαρουχάς (Πρωινός Λόγος)

-       Σ. Χασάπη (TV10 Θεσσαλίας)

-       Φ. Βαρδής (ΤRΤ)

Tags: Συνεντεύξεις Τύπου