Αθήνα, 25 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Τύπου Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στα ΜΜΕ Αιγαίου και Ιονίου

Συντονίστρια:Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε πολύ που είστε εδώ. Η ανοιχτή και ουσιαστική συζήτηση με τα Μέσα Ενημέρωσης της Περιφέρειας, η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Προέδρου μας Βαγγέλη Βενιζέλου, συνεχίζεται και σήμερα με εκπρόσωπους των Μέσων Ενημέρωσης των νησιωτικών περιοχών Αιγαίου και Ιονίου.

Κύριε Πρόεδρε έχετε το λόγο αμέσως μετά συνεχίζουμε τις ερωτήσεις.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ήθελα απλώς να εκφράσω τη χαρά μου γιατί φιλοξενούμε σήμερα τη νησιωτική Ελλάδα, εδώ στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και θα έχω τη χαρά να απευθυνθώ επίσης στους τοπικούς πληθυσμούς στις τοπικές κοινωνίες του Αιγαίου και του Ιονίου.

Επειδή έχετε ακούσει πολλές ομιλίες και συνεντεύξεις μου αυτές τις μέρες να μην πω τίποτε άλλο και να πάμε στις ερωτήσεις σας.

Δ. Μακροζωνάρη (TV4 Δωδεκανήσου): Κύριε Πρόεδρε προχτές στο Ζάππειο ο κ. Σαμαράς ευχήθηκε να μην καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί γι' αυτό. Εσείς, σαν ΠΑΣΟΚ δεσμεύστε πιο κατηγορηματικά να παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο; Κάτι, που απαιτούν ομόθυμα και ομόφωνα οι νησιώτες και κάτι που επίσης ενισχύει τον ανταγωνισμό στον τουρισμό μας, σε σχέση με τις γειτονικές μας χώρες.

Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Σαμαράς διαλέγει πάντα τον εύκολο ρόλο: να διατυπώνει ευχές, να ασκεί πιέσεις, να λέει το όραμά του. Εμείς κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα, ασκούμε πολιτικές. Επί τόσους μήνες στο Υπουργείο Οικονομικών διατηρήσαμε το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ των νησιών. Αυτό έγινε με πολύ μεγάλο κόπο γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τρόικα πιέζει, δεν θέλει να υπάρχουν τέτοιες εξαιρέσεις. Εμείς έχουμε κρατήσει αυτή την εξαίρεση ζωντανή και αγωνιζόμαστε αυτό να διατηρηθεί. Αυτό είναι μια συγκεκριμένη πολιτική πράξη και μια συγκεκριμένη διαπραγμάτευση. Δεν είναι ευχή.

Λ. Ηρώ (Star TV Κέρκυρας): Κύριε Πρόεδρε, το θέμα του ΦΠΑ απασχολεί και τα Ιόνια νησιά τα οποία ζητούν εξομοίωση με το Αιγαίο. Μοχλός ανάπτυξης είναι ο τουρισμός, ο οποίος καταγράφει πτωτικές τάσεις, είχαμε και την κα Γκερέκου Υφυπουργό Πολιτισμού τη συντοπίτισσά μας, στο νομό υπάρχουν έργα ημιτελή καταγράφονται αδυναμίες στελέχωσης προσωπικού σε Υπηρεσίες ζωτικής σημασίας όπως είναι τα Σώματα Ασφαλείας και το Νοσοκομείο της Κέρκυρας και την ίδια ώρα έχουμε έντονο πρόβλημα συγκοινωνιακό, με τους Παξούς και τα Διαπόντια.

Πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα την επόμενη μέρα;

Ευ. Βενιζέλος: Για να είμαι ειλικρινής και να μιλήσω με σεβασμό για τους κατοίκους της Κέρκυρας και κάθε άλλου νησιού. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ως ΠΑΣΟΚ ένα πρόγραμμα που αφορά όλα τα τοπικά θέματα και δεν πρέπει να έχουμε.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι αυτή η οποία θα πάρει την πρωτοβουλία, η οποία θα διαμορφώσει το τοπικό και το περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης. Θα πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και εμείς θα στηρίξουμε στη Βουλή και στην Κυβέρνηση τις τοπικές και περιφερειακές πρωτοβουλίες, τους πολίτες οι οποίοι πρέπει να πάρουν την  υπόθεση της ανάπτυξης στα χέρια τους.

Μπορώ να σας πω το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε. Για μας, όπως αντιλαμβάνεστε, ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Προσπαθούμε και με φορολογικά μέτρα αλλά κυρίως με ολοκληρωμένες κλαδικές πολιτικές σε σχέση με τον τουρισμό, να κάνουμε το καλύτερο.

Η Κέρκυρα και όλα τα Ιόνια όλο το Αιγαίο, αλλά ας πάρουμε το παράδειγμα τώρα που μου θέσατε, είναι ένας τόπος ευλογημένος, ένας τόπος ο οποίος είναι ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός ενάμιση αιώνα και πλέον, είναι από το 19ο αιώνα τουριστικός προορισμός. Πρέπει τώρα να κάνει ένα νέο brand, πρέπει να ανανεώσει το όνομά του στον τουρισμό υψηλής ποιότητας και πρέπει φυσικά να προσφέρει λύσεις για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο.

Εμείς αυτό μπορούμε να το στηρίξουμε με την επικοινωνιακή καμπάνια, με αυτά που θα κάνει ο ΕΟΤ σε συνεργασία με τις τουριστικές επιχειρήσεις και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, μπορούμε να το στηρίξουμε με τα φορολογικά μέτρα γιατί βλέπετε ότι τα τουριστικά πακέτα τα έχουμε εντάξει σε ειδική φορολογική μεταχείριση.

Τα έργα, το ΕΣΠΑ. Εάν δεν είχαν γίνει αυτά τα οποία κάναμε σε σχέση με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, σε σχέση με το χρέος, σε σχέση με τις Τράπεζες και την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα του ΕΣΠΑ και τα μεσαία έργα του ΕΣΠΑ.

Να σας πω όμως ότι παρά τα προβλήματα και παρά τη δυσκολία των τελευταίων ετών, είχαμε παραλάβει το ΕΣΠΑ με ρυθμό απορρόφησης 3% και τώρα είναι στο 35 τείνει στο 40%. Και με αυτά που είπαμε με τον κ. Μπαρόζο τώρα που ανταλλάξαμε επιστολές για την ανάπτυξη και για την βοήθεια που θα προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά θα επιταχυνθούν.

Πώς; Επειδή θα μπορέσουν οι Τράπεζες να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των έργων. Αυτό αφορά και τα μικρά έργα, αφορά ακόμη και τη σχέση που μπορεί να έχει η Κέρκυρα με τους Παξούς ή με τους Διαποντίους νήσους.  Αυτό είναι το πλαίσιο και έτσι πρέπει να κινείται το κράτος και να αφήνει χώρο στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία να δρα.

Σ. Ζηνιάτης (Corfu Channel): Κύριε Πρόεδρε την Κέρκυρα την ξέρετε και ξέρετε και τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της Περιφέρειας. Επιμένω στο ερώτημα για το ΦΠΑ, ξέρετε αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα σε επίπεδο καθημερινότητας στο νησί των Φαιάκων.

Η εξομοίωση της πραγματικότητας του ΦΠΑ στα Ιόνια νησιά με αυτό  που ισχύει στο Αιγαίο, θεωρείται από τους τουριστικούς επιχειρηματίες ως μια βασική παράμετρος της ανταγωνιστικότητας.

Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Θέλω να είμαι πάρα πολύ έντιμος. Έχουμε μεγάλη δυσκολία να διατηρήσουμε το καθεστώς του ΦΠΑ και εκεί όπου υπάρχει. Εάν εμφανιστούμε να ζητήσουμε επέκταση, αυτό  που θα κατορθώσουμε είναι να καταργήσουμε την εξαίρεση από παντού.

Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, πρέπει να στηρίξουμε τον τουρισμό, την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα στα Ιόνια με άλλο τρόπο. Εάν έρθει οποιοσδήποτε εδώ στη θέση μου και σας πει κάτι διαφορετικό, λέει ψέματα. Ή δεν έχει καμία επίγνωση του πως γίνεται η διαπραγμάτευση.

Διότι εδώ είμαστε στο όριο της κοινοτικής νομιμότητας γιατί ο ΦΠΑ είναι κοινοτικός φόρος, είναι ίδιος πόρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό, είναι η φύση του φόρου τέτοια. Από αντλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τα δικά της έσοδα.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να λέμε αλήθειες. Εγώ λοιπόν δεν θέλω να υποσχεθώ κάτι, το οποίο είναι δημαγωγικό και ανεύθυνο. Και αν βρεθεί κάποιος που το κάνει αυτό, ειλικρινά είναι εκτός εποχής. Όμως πρέπει να βρούμε τα μέτρα, τα οποία μπορούν πραγματικά να γίνουν αποδεκτά και να αποδώσουν. Είπα προηγουμένως σε συνάδελφό σας ορισμένα παραδείγματα.

Ρ. Κατσανεβάκη (Αιγαίο TV): Κύριε Πρόεδρε καλημέρα σας. Εγώ θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το μεταφορικό ισοδύναμο. Για ποιο λόγο δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, ενώ ήταν δέσμευση της Κυβέρνησης η εναρμόνιση δηλαδή των εισιτηρίων θαλάσσιων μεταφορών με αυτή των χερσαίων; Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στα Δωδεκάνησα επίσης με το θέμα των μεταφορών, είτε ειδικά της Καλύμνου από όπου είμαστε εμείς, δηλαδή μόνο τρεις φορές την εβδομάδα.

Ευ. Βενιζέλος: Έχω πολλούς φίλους στην Κάλυμνο. Από το Δήμαρχο, μέχρι πολλούς άλλους.

Ρ. Κατσανεβάκη (Αιγαίο TV): Οπότε γνωρίζετε και πολύ καλά τα προβλήματα και περιμένουμε με αγωνία να μας πείτε τι πρόκειται να γίνει με αυτό.

Ευ. Βενιζέλος: Μπορώ να σας πω ότι πιστεύω βαθύτατα στην έννοια του μεταφορικού ισοδυνάμου. Η νησιωτική Ελλάδα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα της χώρας, τεράστιο. Καμία χώρα στον κόσμο ίσως δεν έχει αυτό τον πλούτο, αυτή την ομορφιά, αυτή τη φυσική υποδομή που έχουμε εμείς.

Από την άλλη μεριά στα νησιά δεν μπορείς να κάνεις το μεγάλο αυτοκινητόδρομο που ενώνει τον Πειραιά με το νησί, ή τη Θεσσαλονίκη με το νησί, πρέπει να έχεις το μεταφορικό ισοδύναμο. Έχουμε κάνει εδώ και καιρό μια μελέτη για το μεταφορικό ισοδύναμο, το πιστεύω βαθύτατα αυτό.

Θυμάμαι το μακαρίτη το Δήμαρχο της Τήλου αυτό τον ωραίο άνθρωπο που αγωνίστηκε για την έννοια αυτή και τον στήριξα και πρέπει να σας πω ότι υπάρχει και μια μελέτη που μπορούμε να εφαρμόσουμε για το πώς θα γίνει η δικτύωση των νησιών, για να ξεπεράσουμε το μόνιμο πρόβλημα της ακτοπλοΐας και τη βαθιά οικονομική κρίση της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Έχω προτείνει -και το πιστεύω βαθιά αυτό- την άμεση ανασύσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, πιστεύω ότι αυτό θα παίξει καταλυτικό ρόλο και για την πλευρά του Αιγαίου και για την πλευρά του Ιουνίου γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε κι άλλες συστάδες, έχουμε και τις Σποράδες, έχουμε και νησιά μεμονωμένα τα οποία είναι μέσα σε χερσαίους νομούς και δεν μπορούμε να τα βοηθήσουμε όσο πρέπει γιατί χάνεται η νησιωτική τους ταυτότητα.

Ας πούμε εγώ ξέρω την Αμμουλιανή που είναι στη Χαλκιδική και έχει πρόβλημα με τη νησιωτική της φυσιογνωμία, άρα αυτή είναι η γενική προσέγγιση το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε.

Θ. Μυστιλόγλου (Ωμέγα Τηλεόραση Δωδεκανήσου): Καλησπέρα Πρόεδρε και να πάμε σε θέματα που έχουν να κάνουν, εφόσον δεν λύθηκε το  συγκοινωνιακό τόσα χρόνια, το μεταφορικό ισοδύναμο … τρέχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι υπό την προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά δυστυχώς δεν έγινε κάτι.

Θέματα όμως υγείας απασχολούν πάρα πολύ τα Δωδεκάνησα τα ακριτικά νησιά τα περισσότερα, από τη μακρινή Κάσο μέχρι το Καστελόριζο, αν βάλουμε τα μεταφορικά που θέλει γύρω στα 300 ευρώ κάποιος για να μεταφερθεί, οι αεροδιακομιδές στοιχίζουν πολύ περισσότερο.

Για το Νοσοκομείο της Ρόδου σίγουρα είστε ενημερωμένος, αντιλαμβάνεστε ότι μέχρι τώρα δεν είχε γίνει κάτι. Υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό, οι προσλήψεις που ήταν να γίνουν μέσα στο Γενάρη δεν έγιναν για πολλούς και διάφορους λόγους, άσχετα αν έχει υπογραφεί ο Οργανισμός και μπήκε στο ΦΕΚ, όμως όσον αφορά το ΦΠΑ θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι είναι κοινοτικός πόρος το γνωρίζουμε, αλλά χώρες όπως η Κύπρος και νησιά όπως η Μαγιόρκα της Ισπανίας είναι πολύ χαμηλότερος.

Ευ. Βενιζέλος: Η απάντησή μου αφορούσε τα Ιόνια. Να σας πω το εξής: το θέμα είναι να πείσουμε και τους εταίρους μας ότι έχουμε μια ολοκληρωμένη φορολογική πολιτική. Εάν τους πείσουμε ότι μπορούμε να …

Η απάντησή μου αφορούσε τα Ιόνια. Να σας πω το εξής: το θέμα είναι να πείσουμε και τους εταίρους μας ότι έχουμε μια ολοκληρωμένη φορολογική πολιτική. Εάν τους πείσουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα συναινετικό, σταθερό για 10 χρόνια εθνικό φορολογικό σύστημα, εάν αυτά που έχουμε κάνει τώρα, τα προγεφυρώματα κατά της φοροδιαφυγής, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, οι έλεγχοι, οι διασταυρώσεις, αποδίδουν, να δείτε πόσο πιο καλά θ’ αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε επιμέρους αίτημά μας στα θέματα αυτά..

Τώρα για την υγεία: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα μικρά ιδίως νησιά, τα απομονωμένα, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Εγώ ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης έχω κάνει μια συστηματική προσπάθεια και με τις εναέριες διακομιδές και με τη λειτουργία, με τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Πολεμικό Ναυτικό στα θέματα αυτά. Και πιστεύω ότι η συνεργασία των Υπουργείων Υγείας, Εθνικής Άμυνας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, μπορεί να κάνει πολλά καλά πράγματα στον τομέα αυτόν.

Δε μας λείπουν οι υποδομές, περισσότερο μας λείπουν αν θέλετε οι άνθρωποι και η κοινή λογική. Και πρέπει να πείσουμε και γιατρούς να στρατευθούν στην υπόθεση αυτή και μπορούμε να τους πείσουμε μέσα από τη λογική των κινήτρων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη νομοθεσία για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δ. Σταυρακάκης («SAT TV ΣΑΜΟΥ» «ΑΛΗΘΕΙΑ TV ΧΙΟΥ»): Κύριε Πρόεδρε, ένα πρόβλημα που απασχολεί το νησί της Χίου και κυρίως τα νησιά που έχουν ναυτικούς και για το οποίο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η κα Τσουρή είχε εκφράσει τη διαφωνία της με την υπαγωγή του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ.

Αν σκέφτεστε να το επανεξετάσετε με το δεδομένο ότι στο νησί υπάρχουν 12.000 ασφαλισμένοι ναυτικοί στο ΝΑΤ και με τον τρόπο που λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ, δε θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει, θ’ αναγκάζονται να πάνε στο νοσοκομείο της Χίου όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η νέα πτέρυγα και αυτό σίγουρα θα είναι ένα προβλήματα για τους ανθρώπους που μάχονται τόσα χρόνια στις θάλασσες και είναι πάρα πολύ σοβαρό..

Ευ. Βενιζέλος: Τιμούμε τους απόμαχους ναυτικούς και αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να έχουν καλή περίθαλψη. Θέλουμε να έχουν όλοι οι Έλληνες κι όλες οι Ελληνίδες καλή περίθαλψη. Εμείς δε θέλουμε έναν κακό ΕΟΠΥΥ, θέλουμε έναν καλό ΕΟΠΥΥ που προσφέρει καλύτερο επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε όλους τους Έλληνες.

 Άρα μη φοβούνται όσοι είναι στον Οίκο του Ναύτη ότι ο ΕΟΠΥΥ θα μείνει έτσι στα σπάργανα όπως είναι τώρα στα πρώτα βήματα. Μιλάμε για λύσεις οι οποίες θα τους καλύπτουν πλήρως και καλύτερα απ’ ό,τι τους καλύπτουν τώρα. Απλώς πρέπει να ελέγξουμε τη δαπάνη και τις αμοιβές των γιατρών, πρέπει να υπάρχει μια λογική δαπάνη ανά δικαιούχο, ανά ασφαλισμένο και πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια αυτή για να δίνουμε τα λεφτά εκεί που πιάνουν τόπο. Δηλαδή εκεί που πραγματικά έχει ανάγκη ο πολίτης που είναι άρρωστος.

 Άρα αυτές είναι πράξεις εκλογίκευσης. Υπό την έννοια αυτή θα μπορούσαν να πουν οι δικηγόροι «δε μπαίνουμε στον ΕΟΠΥΥ, θέλουμε το Ταμείο Πρόνοιας», οι Μηχανικοί «δε μπαίνουμε στον ΕΟΠΥΥ», οι Δημοσιογράφοι «δε μπαίνουμε», κανείς δε μπαίνει. Πρέπει να μπουν όλοι σ’ έναν υψηλής ποιότητας ενιαίο Οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας. Αυτό είναι το λογικό. Δεν πρέπει να νιώθει κανείς ότι θα πάει προς το χειρότερο, θα πάει προς το καλύτερο.

Άρα το αίτημα, «θέλουμε έναν καλό ΕΟΠΥΥ που να μας καλύπτει στη Χίο», είναι ένα αίτημα το οποίο το στηρίζω. Αυτό το αίτημα μπορούμε να το στηρίξουμε.

Δ. Σταυρακάκης («SAT TV ΣΑΜΟΥ» «ΑΛΗΘΕΙΑ TV ΧΙΟΥ»): Ποιο είναι το σχέδιο που έχει το ΠΑΣΟΚ; Έχετε ετοιμάσει κάποιο σχέδιο σχετικά με την ανάπτυξη των νησιών, που αντί ν’ αναπτύσσονται στην περίοδο της κρίσης συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο και ελάχιστοι είναι αυτοί που επιστρέφουν από τα αστικά κέντρα προς τα νησιά, κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου

Ευ. Βενιζέλος: Παρουσίασα χθες το πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη, για τον πρωτογενή τομέα. Παρουσίασα προχθές το πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μετά από αυτό που κάναμε στο δημόσιο χρέος, μετά από το ότι πετύχαμε με τους κόπους και τις θυσίες των Ελλήνων στην δημοσιονομική προσαρμογή

Όλα αυτά είναι η αναπτυξιακή βάση της χώρας. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, είτε μιλάμε για ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο είτε μιλάμε για ανάπτυξη σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, σ’ ένα νησί, θέλουμε πολιτική σταθερότητα, δημοσιονομική σταθερότητα, τραπεζική σταθερότητα, χρήμα στην αγορά, φιλοεπενδυτική Δημόσια Διοίκηση η οποία εξυπηρετεί τον επιχειρηματία ώστε να δώσει δουλειά στον άνεργο και σε αυτόν ο οποίος θέλει να διατηρήσει τη δουλειά του και πάνω σ’ αυτό τον καμβά πρέπει να έρθει τώρα και να πατήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Εμείς θέλουμε και ο Δήμος να παίζει ρόλο και η Περιφέρεια να παίζει ρόλο αναπτυξιακό. Άρα λοιπόν, πρέπει να πάρετε την υπόθεση της ανάπτυξης της Χίου, της ανάπτυξης της Σάμου, της ανάπτυξης της Ικαρίας στα χέρια σας και πάνω σ’ αυτό που σας δίνουμε, που είναι το πολιτικό, χρηματοοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους νέους τρόπους γρήγορης απορρόφησης του ΕΣΠΑ, τη συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς, αυτά που είπα για την ακτοπλοΐα, να μπορέσουμε να κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει για να σηκώσουμε τη χώρα ψηλά, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Θ. Μυστιλόγλου («ΟΜEGA TV ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ»): Πρόεδρε, επειδή πολλές φορές στις απαντήσεις σας αναφερθήκατε στην Περιφέρεια και στην ανάπτυξη και βλέπω ότι το πιστεύετε, δυο χρόνια όμως ο "Καλλικράτης" δεν έδωσε αρμοδιότητες στις Περιφέρειες αλλά και στους Δήμους. Συγκεκριμένα ο Δήμος της Ρόδου, ο 9ος μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδος με 10 προγενέστερους Δήμους που δημιουργήθηκε, 3ος όμως σε υποχρεώσεις δεδομένου ότι κόπηκαν και πάρα πολλοί πόροι όπως οι ΚΑΠ που το γνωρίζετε πολύ καλά, φαίνονται οι Δήμοι αυτή τη στιγμή όχι να είναι στο κόκκινο, να είναι υπερχρεωμένοι τη στιγμή την οποία ξύπνησαν να είναι χρεωμένοι χωρίς να το θέλουν. Μιλάμε για νησιά κυβερνεία που δεν είναι κυβερνεία..

Ευ. Βενιζέλος: Έχουμε κάνει μια συμφωνία μετά από ενδελεχή συζήτηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων, με το Προεδρείο, με τον κ. Ασκούνη και τ’ άλλα στελέχη της ΚΕΔΕ κι έχουμε συμφωνήσει στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους που παίρνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών το πρόγραμμα «Αξία» που είναι ακριβώς η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού όλων των Δήμων ώστε να πάψουν οι Δήμοι να είναι ελλειμματικοί. Αυτό προχωράει πολύ καλά. Και έχουμε δώσει στους Δήμους νέες ευκαιρίες να λειτουργήσουν ως μηχανισμοί τοπικής ανάπτυξης. Είναι το πρόγραμμα Αυτεπιστασίας και το πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας.

 Εμείς θέλουμε κάθε Δήμος, κι ένα ωραίο παράδειγμα είναι ο Δήμος Ρόδου, να είναι το στρατηγείο της τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης και το στρατηγείο της κοινωνικής πρόνοιας, του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης. Και μπορεί σε συνεργασία και με άλλους φορείς, Κοινωνία των Πολιτών, Εκκλησία κτλ. Τα προγράμματα αυτά τα οποία ξεκινούν από το νέο «Βοήθεια στο σπίτι» και φτάνουν στο Ενιαίο Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας είναι το πρώτο βήμα, συγκεκριμένο βήμα για το εγγυημένο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

 Βεβαίως πρέπει και οι Δημοτικές Αρχές και ο Δήμος Ρόδου κάνει τεράστιες προσπάθειες, οι Δημοτικές Αρχές ν’ αξιοποιούν όλες τις ευκαιρίες που παρέχει η νομοθεσία, που παρέχει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που παρέχει το χρηματοοικονομικό σύστημα για να προχωρήσουμε υπέρ των πολιτών.

κα Κατσανεβάκη («ΑΙΓΑΙΟ TV»): Κύριε Πρόεδρε εγώ θα ήθελα να επιμείνω στο τεράστιο θέμα της ανεργίας, ειδικά στην Κάλυμνο και στη Λέρο, το οποίο οδηγεί πάρα πολύ κόσμο αυτή τη στιγμή προς τη μετανάστευση. Δηλαδή είναι ιδιαίτερα έντονο το φαινόμενο να μεταναστεύουν πολλά άτομα σε Αμερική, σε Αυστραλία, σε Καναδά.

Άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά αυτά που είπατε μέχρι τώρα, αλλά φαίνεται ότι είναι λίγο δύσκολο να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν.

Ευ. Βενιζέλος: Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο, άλλωστε η Κάλυμνος ας πούμε, είναι ένα νησί το οποίο έχει τροφοδοτήσει την Αμερική, την Αυστραλία, έχει μια Κάλυμνο σε κάθε ήπειρο. Αλλά τώρα, πώς θα δώσουμε ευκαιρία στα παιδιά; Πώς θα δώσουμε απάντηση στους ανέργους; Μόνον ολοκληρώνοντας αυτό το δρόμο που είναι δύσκολος αλλά συγκεκριμένος και ασφαλής.

Πρέπει να βγούμε από το μνημόνιο, πρέπει να βγούμε από την κρίση. Πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό το τριετές πρόγραμμα που προτείνω, ήπιας προσαρμογής, ηπιότερης απ’ ό,τι σε δυο χρόνια και ν’ αξιοποιήσουμε αυτά που ήδη έχουμε αποκτήσει. Καταφέραμε ένα τεράστιο επίτευγμα. Πήγαμε από τα 24,2 δισεκατομμύρια πρωτογενές έλλειμμα το 2009, στα 2 δισεκατομμύρια και το 2013-2014 θα πάμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 9 δισεκατομμυρίων. Η χώρα θα ξαναγίνει αυτοδύναμη.

 Έχει πολύ μεγάλη σημασία ν’ ακολουθήσουμε μια διαδρομή ενωμένοι και ξέροντας ότι αυτό μας βγάζει κάπου, οι άλλοι δρόμοι είναι τυφλοί, πρέπει να δούμε τι άλλος δρόμος υπάρχει. Υπάρχει άλλη πρόταση, άλλη επιλογή; Για να δώσουμε δουλειά στα παιδιά, πρέπει να δουλέψει η τοπική επιχειρηματικότητα. Πρέπει να γίνουν πράγματα στην Κάλυμνο. Η Κάλυμνος είναι ένα ωραίο παράδειγμα, έχει τουριστικές δυνατότητες τεράστιες, δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά στο βαθμό που πρέπει, έτσι δεν είναι;

κα Κατσανεβάκη («ΑΙΓΑΙΟ TV»): Αυτό είναι αλήθεια.

Ευ. Βενιζέλος: Να ένα κοίτασμα απασχόλησης. Ή υπάρχουν ενδεχομένως, δεν ξέρω λεπτομέρειες, αλλά φαντάζομαι ότι υπάρχουν δραστηριότητες πτηνοτροφικές ή γεωργικές οι οποίες επίσης δεν έχουν αξιοποιηθεί.

κα Κατσανεβάκη («ΑΙΓΑΙΟ TV»): Απόλυτα.

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, μπορούν να γίνουν τέτοια πράγματα. Είναι κοιτάσματα απασχόλησης για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Αλλά πρέπει ο επιχειρηματίας να μπορεί να βρει δάνειο, ο επιχειρηματίας να μπορεί να βρει μια βοήθεια από το Ενιαίο Ταμείο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η Διοίκηση να τον βοηθήσει, να μην τον πιέζουν, να μην τον οδηγούν στην παρανομία, να μην τον καθυστερούν.

 Εδώ δυστυχώς έχουμε καθυστερήσει ακόμη και για να γίνει ας πούμε ένα χοιροστάσιο ή ένα τοπικό σφαγείο. Είπα σήμερα ότι αντιστρέφονται όλα, οι άδειες δίνονται αμέσως και οι έλεγχοι γίνονται μετά. Αν ο Μηχανικός, ο ιδιώτης επιβεβαιώνει ότι πρέπει να δοθεί η άδεια, να δοθεί, να προχωρήσουν. Τώρα αν έχουν πει ψέματα, η άδεια μετά θ’ ανακληθεί. Αλλά γιατί να πει ψέματα κάποιος και να κινδυνεύσει τα χρήματά του και την επένδυσή του;

Σ. Ζηνιάτης («CORFU CHANNEL»): Η Περιφέρεια κ. Πρόεδρε όπου τα πρόσωπα και οι καταστάσεις είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, ένα από τα συντομότερα ανέκδοτα που χρησιμοποιείται και ακούγεται, είναι η έννοια και η λέξη της διαβούλευσης. Υπήρξατε Υπουργός της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, ο κ. Παπανδρέου είχε υποσχεθεί μια αξιοκρατία και μια διαχείριση των δομών του Δημοσίου στην ελληνική Περιφέρεια και γενικότερα σε αυτό που λέμε ευρύτερος δημόσιος τομέας άλλου τύπου. Δεν έγινε. Και δεν έγινε και σήμερα, βρίσκεστε κι εσείς ως κυβερνητική συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ, ν’ απολογείται για πρόσωπα και καταστάσεις που υπήρξαν τίποτε περισσότερο από την επανάληψη του συστήματος των «ημετέρων».

Θέλω ν’ ακούσω τις δικές σας φιλοδοξίες. Πώς και με ποιον τρόπο σκέφτεστε ν’ απεμπλακείτε από τέτοιου τύπου πρακτικές.

Ευ. Βενιζέλος: Συμπτωματικά σήμερα μίλησα για το πώς πρέπει ν’ ανανεωθεί το κάθε κόμμα, να γίνει ένα πραγματικά δημοκρατικό, συλλογικό, θεσμικό κόμμα με ελεγχόμενες νομικά δημοκρατικές διαδικασίες, για τη συνεχή αξιολόγηση των στελεχών. Μίλησα για τη συμμετοχή του πολίτη, όχι σε μια διαβούλευση αόριστη, αλλά στη διαρκή παρακολούθηση της εφαρμογής των νόμων μέσα από ένα σύστημα το οποίο μπορούμε να δανειστούμε από το εξωτερικό, δοκιμασμένες μέθοδοι, δε λέω ν’ ανακαλύψουμε την πυρίτιδα τώρα, απλώς να πάρουμε και να μεταφέρουμε δοκιμασμένες μεθόδους.

Και βέβαια, να σα πω κάτι; Αυτά που λέτε είναι περισσότερο θέματα νοοτροπίας και αντίληψης και ήθους. Εμείς δε θέλουμε να συνεχίσουμε μια πρακτική της μεταπολίτευσης που συνδέεται με τα αρχηγικά κόμματα και την πρωθυπουργοκεντρική κυβέρνηση. Πρέπει να αλλάξει αυτό και εκ των πραγμάτων αλλάζει, γιατί τα κόμματα, βλέπετε, πρέπει να ξαναγνωριστούν με τον ελληνικό λαό και οι κυβερνήσεις πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με άλλον τρόπο, συναινετικό, συνεργατικό, συλλογικό.

Δεν μπορεί να αποδείξουμε τίποτα. Τώρα είμαστε στη φάση που αντλούμε διδάγματα και διαμορφώνουμε τις νέες αρχές μας και ελπίζω όταν θα ξαναμιλήσουμε μετά από λίγο καιρό να έχουμε να παρουσιάσουμε και πρακτικά αποτελέσματα. 

κα Λέλλα («START TV ΚΕΡΚΥΡΑΣ»): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα λίγο νωρίτερα, αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να λέτε ότι το κράτος πρέπει να αφήνει χώρο στην Αυτοδιοίκηση για να δρα. Χθες οι Δήμαρχοι ήταν στο δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά των Δήμων.

Με ποιον τρόπο λοιπόν μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης η Αυτοδιοίκηση αν δεν έχει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και επιτρέψτε μου να επιμείνω και λίγο στο θέμα της υποστελέχωσης υπηρεσιών στην Κέρκυρα.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να κάνουμε και κάνουμε μια γενικότερη συζήτηση, διότι δεν είναι και σωστό το κράτος να βαρύνεται με τη συλλογή των εσόδων και απλώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ένας μηχανισμός εφαρμογής πολιτικών. Πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένη η τοπική παρουσία των Δημοτικών και Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων.

Εμείς με τους Δημάρχους, και σας είπα με την ΚΕΔΕ, με την επίσημη εκπροσώπηση έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο και για τους αυτοτελείς πόρους και το πρόγραμμα «ΑΞΙΑ» βοηθάει να καλυφθούν τα ελλείμματα, να μην υπάρχουν ελλειμματικοί Δήμοι, αλλά βεβαίως πρέπει και οι Δήμοι να πάρουν κι αυτοί ένα μέρος του κόστους σε σχέση με τον πολίτη. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει μια άνιση κατανομή του κόστους. Η κεντρική διοίκηση έχει όλο το κόστος, δεν κάνει τίποτα το συμπαθητικό κι αυτό είναι ένα πρόβλημα, έτσι δεν είναι;

κα Μακροζωναρη («ΤV4 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ»): Κύριε Πρόεδρε, η προβολή του τουρισμού φέτος ήταν σχεδόν μηδενική τόσο από το Υπουργείο όσο και από τον ΕΟΤ. Οι προκρατήσεις αλλά και αφίξεις καταγράφουν αρνητικά νούμερα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν στήριξε τη μοναδική βιομηχανία που μπορούσε – να το πω λαϊκά – να ρίξει χρήμα στην αγορά;

Ευ. Βενιζέλος: Από τις δικές μου συζητήσεις με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και με άλλους φορείς του τουρισμού, έχω την εντύπωση ότι έχει συμφωνηθεί ένα σχήμα συνεργασίας με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την προβολή της χώρας ώστε αυτή να γίνεται με την πρωτοβουλία των ίδιων των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων και με τη βοήθεια του κράτους και όχι από το κράτος όπως γινόταν παραδοσιακά μέσω του ΕΟΤ. Και επίσης εδώ μπορεί να προσθέσει και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση τη δική της συμβολή, γιατί υπάρχουν και οι επιμέρους προορισμοί που πρέπει να προβάλλονται.

Να σας πω όμως κάτι; Το πρόβλημα της εικόνας της χώρας δεν είναι αμιγώς τουριστικό. Δηλαδή όταν ο κόσμος διαβάζει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, βλέπει, ακούει στο διαδίκτυο, στην τηλεόραση ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια αναστάτωση, υπάρχει βαθιά κρίση, υπάρχει αντίδραση, υπάρχουν απεργίες, δεν λειτουργεί το σύστημα, δεν είναι βέβαιον ότι μπορείς να προσγειωθείς στο αεροδρόμιο και να πάρεις το πλοίο και να πας στον προορισμό σου, καταστρέφεται η καμπάνια.

Η καμπάνια καταστρέφεται από την απεργία για παράδειγμα στα πλοία, στην ακτοπλοΐα, όπου κινδυνεύσαμε να τινάξουμε στον αέρα όλον τον πασχαλινό τουρισμό τον εσωτερικό αλλά και τον εξωτερικό. Όταν έχεις προβλήματα με τα κρουαζιερόπλοια γιατί κάποιοι παρεμποδίζουν ας πούμε τον ελλιμενισμό και την πρόσβαση, αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα, καταστρέφει μία αγορά.

Άρα εμείς οι ίδιοι πολύ συχνά βγάζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας για λόγους πολιτικούς και υποτίθεται συνδικαλιστικούς. Αυτές οι εικόνες κάνουν ζημιά στη χώρα. Δεν κάνουν ζημιά οι καμπάνιες οι τυπικές όπου προβάλλουμε τι ωραία είναι η Ελλάδα, τι ωραίες παραλίες έχει, τι ωραία βουνά, τι σπουδαίες αρχαιότητες.

Αυτά ο κόσμος τα ξέρει και την αγαπάει την Ελλάδα και τη θεωρεί έναν προορισμό υψηλής ποιότητας και σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στη μεσογειακή αγορά, έναν προορισμό ασφαλή, αλλά εμείς πάμε και διαταράσσουμε αυτό, τον ασφαλή χαρακτήρα του ελληνικού προορισμού μόνοι μας, για λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν με το κομματικό παιχνίδι ή με το συνδικαλιστικό και συντεχνιακό παιχνίδι.

Συντονίστρια: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δημοσιογράφος: Κι εμείς.

Eυ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ.

 


 

* Στην συνέντευξη Τύπου συμμετέχουν οι:

-       Δ. Μακροζωνάρη (TV4 Δωδεκανήσου)                          

-       Λ. Ηρώ (Star TV Κέρκυρας)                   

-       Σ. Ζηνιάτης (Corfu Channel)

-       Ρ. Κατσανεβάκη (Αιγαίο TV)

-       Θ. Μυστιλόγλου (Ωμέγα Τηλεόραση Δωδεκανήσου)

-        Δ. Σταυρακάκης (SAT TV Σάμος & Αλήθεια TV Χίου)

 

Tags: Συνεντεύξεις Τύπου