11 Μαρτίου 2024

Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκδήλωση προς τιμή του Κώστα Παπαϊωάννου, ιδρυτή της εφημερίδας «Το Ποντίκι», που οργάνωσε η οικογένεια, οι φίλοι και οι συνεργάτες του, στην  ΕΣΗΕΑ* 

 

Ας τιμήσουμε τη μνήμη του Κώστα Παπαϊωάννου, όπως θα ήθελε, με αναφορά σε γεγονότα.  Μας συνέδεε στενή φιλία.  Όλη τη δεκαετία του ’80 είχαμε οιονεί επαγγελματική σχέση με τον Κώστα, ήμουν συνεργάτης του στην έκδοση του «Ποντικιού» όπως ξέρουν αρκετοί από δω μέσα.

Θα αναφέρω λοιπόν κάποια  γεγονότα.

Το πιο δημοφιλές και ευπώλητο βιβλίο των εκδόσεων «Ποντίκι» - το Σύνταγμα της Ελλάδος, το οποίο κυκλοφόρησε αμέσως μετά την αναθεώρηση του 1986, είναι ένα δικό μου έργο παρότι  ανώνυμο, δεν υπάρχει άλλο βιβλίο μου το οποίο να έχει πουληθεί και να έχει διαβαστεί τόσο πολύ. Σε αλλεπάλληλες εκδόσεις, σε χιλιάδες αντίτυπα.

Η δίκη των διευθυντών των εφημερίδων για τον λεγόμενο «τρομονόμο» ήταν μια σημαντική  στιγμή που μοιραστήκαμε με τον Κώστα. Ήμουνα ένας από τους μάρτυρες υπεράσπισης για την υποστήριξη της αντισυνταγματικότητας του νόμου  και ένας απ’ αυτούς που συνόδευσε, όσους τελικά εγκλείστηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού, δηλαδή τον Κώστα, τον Σεραφείμ Φυντανίδη και όλους τους άλλους.

Η διανοητική εντιμότητα του Κώστα ήταν το βασικό γνώρισμα του. Είχαμε  δουλέψει μαζί  κυρίως θέματα θεσμικά, θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα σχέσεων κράτους και   εκκλησίας. Ο παριστάμενος Γιώργος Καραγιάννης, τότε συντάκτης του Ποντικιού, έγραψε στη συνέχεια ένα  σημαντικό  βιβλίο για τις Σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας.

Είναι χαρακτηριστικό της βιωματικής σχέσης του Κώστα Παπαϊωάννου με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας το γεγονός ότι το περιβόητο τρίκυκλο του Κοτζαμάνη με το οποίο έγινε η δολοφονία Λαμπράκη αγοράστηκε από το Ποντίκι, και πρέπει να διερευνηθεί  τι απέγινε. 

Τον έχω ζήσει φυσικά και σε όλες αυτές τις Θεσσαλονικιώτικες εμμονές του, με τη θετική έννοια του όρου, που ανέφερε ο Σταύρος  Τζίμας προηγουμένως, η υπόθεση Στακτόπουλου και  η υπόθεση «Παγκρατίδη» ήταν δυο απ’ αυτές.  Πρόκειται  για δυο μεγάλες δικαστικές πλάνες, έπρεπε να ανατραπούν αμετάκλητες αποφάσεις και νομίζω ότι στη συνείδηση, αν μη τι  άλλο, και στην κοινή μνήμη της ελληνικής κοινωνίας αυτό το έχει πετύχει ο Κώστας Παπαϊωάννου. Η  σοβαρότητα και όχι η σοβαροφάνεια, η μεθοδικότητα, η σε βάθος έρευνα που συνόδευαν όλα τα δημοσιεύματά του ήταν εντυπωσιακή, δεν την έχω ξαναβρεί. 

Επίσης περάσαμε μαζί το βρώμικο ’89 και ξέρω καλά τη βαθύτερη άποψή του, όπως και άλλοι εδώ μέσα,  για τους μεγάλους πρωταγωνιστές της περιόδου με κορυφαίο βέβαια τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η στάση του Κώστα σε σχέση με το βρώμικο ’89 ήταν πάρα πολύ καθαρή.

Χαίρομαι πραγματικά γιατί τιμούμε τη μνήμη του, με αυτόν τον φιλικό  και ουσιαστικό τρόπo.  Νομίζω ότι αυτός είναι  ο τρόπος που του αρμόζει από κάθε άποψη. -

 

*Στην εκδήλωση μίλησαν οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου, Νίκος Κιάος, Γιώργος Κοντογιάννης, Αλέξης Παπαχελάς, Άγγελος Στάγκος.

Σχετικό link : https://www.protothema.gr/stories/article/1476450/kostas-papaioannou-hartia-eheis-dimosiografia-mias-allis-epohis/

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375