Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

 

Συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών “Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015” (δεύτερη μέρα)



Κύριε Πρόεδρε του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, το δικαίωμα της πολιτικής διαφωνίας είναι απολύτως ελεύθερο και προφανώς θέλατε να διατυπώσετε την πολιτική σας διαφωνία με όσα είπε ο συνάδελφός μου ο κ. Πάγκαλος. Αλλά άλλο αυτό και άλλο να τον θέσουμε εκτός νόμου, ως Αντιπρόεδρο.

Ένα από τα αγαπημένα θέματα που έβαζα ως Καθηγητής στις εξετάσεις του πρώτου εξαμήνου ήταν ακριβώς αυτό: εάν μπορεί να υπάρχει Αντιπρόεδρος, χωρίς να είναι ορκισμένος Υπουργός. Αυτό το θέμα είχε προκύψει στις πρώτες Κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Ευσταθίου–Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πράγματι είχε ορκιστεί κάποια στιγμή Αντιπρόεδρος, χωρίς να έχει ορκιστεί προηγουμένως Υπουργός και αυτό στη συνέχεια διασκεδάστηκε με την ερμηνεία ότι στην περίπτωση που ο Αντιπρόεδρος δεν έχει άλλη υπουργική ιδιότητα, δηλαδή δεν είναι επικεφαλής Υπουργείου, είναι Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, όπως λέει το Σύνταγμα, Υπουργός Επικρατείας όπως λέει ο νόμος περί Υπουργικού Συμβουλίου τώρα, μετονομάζοντάς τον  Υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου σε Υπουργό Επικρατείας.



Άρα, από την εποχή του αείμνηστου Παπακωνσταντίνου μέχρι σήμερα η πρακτική είναι αυτή, η ερμηνεία είναι αυτή, υπονοείται και προϋποτίθεται ότι όταν ένα προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος επιλέγεται και ορκίζεται ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, είναι και Υπουργός Επικρατείας.

Τώρα, σε σχέση με τους θρησκευτικούς χώρους μόνο αυτό θα σας πω: δεν υπάρχει τουριστική μονάδα δεν υπάρχει τουριστικό συγκρότημα, χωρίς να έχει ένα ναό. Ένα ναό για να τελείται μια λειτουργία την Κυριακή, ή η Ανάσταση, ένα Μυστήριο γάμου ή βάφτισης. Τόσο αθώα είναι η διάταξη αυτή.

Τώρα, σε σχέση με τους λατρευτικούς χώρους γενικά, ισχύουν οι διατάξεις που ισχύουν περί λατρευτικών χώρων. Αυτές δεν κάμπτονται. Αυτή η διάταξη είναι πολεοδομικού χαρακτήρα, δεν είναι διοικητικού. Όλες οι διαδικασίες που ισχύουν για την αδειοδότηση των λατρευτικών χώρων, ισχύουν στο πλαίσιο του άρθρου 13 του Συντάγματος. 

10-11.6.2025: Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975

Περισσότερα …

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375

20.2.2018, Ευ. Βενιζέλος: Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο.

https://vimeo.com/256570153