Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 

Ο κ. Τσίπρας διαμορφώνει ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, τον ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό. Ένα κοινοβουλευτικό σύστημα χωρίς κανένα θεσμικό, πολιτικό και ηθικό φραγμό.

Καταλύονται οι θεμελιώδεις θεσμοί και κυρίως οι βασικές έννοιες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Εμφανίζονται βουλευτές που δηλώνουν ότι εξακολουθούν να ανήκουν σε μια κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης,   αλλά επιθυμούν να προσμετράται η ψήφος τους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία μόνο έτσι συγκροτείται ως τέτοια. Εμφανίζονται άλλοι βουλευτές-υπουργοί που δηλώνουν κοινοβουλευτικά ανεξάρτητοι, αλλά ταυτοχρόνως και συνεργαζόμενοι με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία και θέλουν να προσμετράται η ψήφος τους σε όλες τις νομοθετικές διαδικασίες.

Ο ασπόνδυλος κοινοβουλευτισμός εμπεριέχει βουλευτές που ανήκουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένουν με υποσχετική στους ΑΝΕΛ που ο έως πριν λίγο εταίρος τους τους υποβαθμίζει σε πτυσσόμενο κόμμα, το οποίο υπάρχει όσο υπάρχει χάρη στην «γενναιοδωρία» του κ. Τσίπρα. Εμπεριέχει βουλευτές που παραδίδουν με επιστολή την κατά συνείδηση ψήφο τους στην κυβέρνηση. Εμπεριέχει υπουργούς που δεν ανήκουν τυπικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντάσσονται κοινοβουλευτικά σε αυτόν, έως ότου κληθούν στα εσώτερα του νέου κομματικού τους παραπετάσματος.

Ο εξευτελισμός θεσμών και προσώπων είναι πλέον πλήρης. Χωρίς πάτο. Το πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι όμως το απύθμενο θεσμικό θράσος. Η αίσθηση ότι τους τελευταίους μήνες της παραμονής τους στην εξουσία μπορούν να ασχημονούν κατά των δημοκρατικών θεσμών σε δημόσια θέα χωρίς αιδώ και χωρίς αίσθηση κινδύνου τιμωρίας.

Είναι υποχρέωση κάθε δημοκράτη πολίτη να αντιταχθεί και να προειδοποιήσει. Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι «κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες», αλλά αλλοίωση του πολιτεύματος.

10-11.6.2025: Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975

Περισσότερα …

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375

20.2.2018, Ευ. Βενιζέλος: Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο.

https://vimeo.com/256570153