Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2015 

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με τον Μάρτιν Σούλτς

Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάρτιν Σουλτς για την ευκαιρία αυτής της συνάντησης. Μας συνδέουν μακροχρόνιοι, συντροφικοί και φιλικοί δεσμοί και έχουμε την άνεση να συζητούμε με απόλυτη ειλικρίνεια και σε βάθος. Τον ευχαριστώ για τις αναφορές που έκανε στο πρόσωπό μου. 

Είναι σημαντικό για μένα ότι έχει κρατήσει στη συνείδησή του τη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως την δική μου προσωπικά. Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τεράστιο πολιτικό κόστος. Τον ενημέρωσα για τις εξελίξεις, για το επικείμενο συνέδριο και για τις αλλαγές, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι η πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, μέσα στη ζώνη του ευρώ. 

Ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα του τί ψήφισε την Κυριακή των εκλογών, θέλει κάτι καλύτερο και όχι κάτι χειρότερο για τη χώρα. Θέλει να προστατευθούν οι θυσίες του και να αποδώσουν καρπούς. Εμείς θα συνεισφέρουμε και από τη θέση της αντιπολίτευσης προς την κατεύθυνση αυτή. 

Δυστυχώς ειπώθηκαν προεκλογικά και επαναλαμβάνονται και μετεκλογικά ψευδαισθήσεις και ανακρίβειες. Με αυτές δουλειά δεν κάνουμε. Αυξάνονται απλώς οι κίνδυνοι. Είτε οι κίνδυνοι λάθους, είτε οι κίνδυνοι ατυχήματος. Θα συμβάλουμε λοιπόν στο να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις, αλλά θα συμβάλουμε επίσης και στο να γίνει ό,τι καλύτερο και θετικότερο μπορεί να γίνει για τη χώρα χωρίς να πάμε ούτε ένα βήμα πίσω από εκεί που ήμασταν. 

Πρέπει να κάνουμε το καθοριστικό βήμα προς τα εμπρός, δηλαδή προς την έξοδο από το μνημόνιο, προς την προληπτική πιστωτική γραμμή, προς την ελάφρυνση της χώρας γιατί αυτό θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε την οικονομία, την απασχόληση, την ανάπτυξη και βεβαίως να ελαφρύνουμε ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις του Eurogroup του Φεβρουαρίου του 2012. 

Και χαίρομαι γιατί ο Μάρτιν Σουλτς που είναι ένας Ευρωπαίος πολιτικός σοσιαλδημοκράτης ηγέτης με μεγάλο κύρος και συμπάθειες στην Ελλάδα, είναι σε θέση να καταλάβει τι συμβαίνει στην Ελλάδα και να το μεταφέρει στην Ευρώπη, αλλά και να πει στους Έλληνες συνομιλητές του με ειλικρίνεια και ακρίβεια ποιος είναι ο πραγματικός ευρωπαϊκός συσχετισμός.

***

Δήλωση Μάρτιν Σουλτς μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (διερμηνεία στα ελληνικά από τα γερμανικά)


Είχα μια πολύ διεξοδική και ουσιαστική συζήτηση με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο είμαστε συνάδελφοι αλλά και φίλοι εδώ και χρόνια και πρέπει να σας πω ότι και οι δυο μας εκφράσαμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.Θέλω να σας πω ότι μετέφερα στον κ. Βενιζέλο το περιεχόμενο των συζητήσεών μου με τον κ. Τσίπρα και ανταλλάξαμε απόψεις επ' αυτού. Και ο ίδιος μου εξέφρασε τις δικές του απόψεις και με τη μέχρι τώρα ιδιότητά του ως Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης. Ένα άλλο θέμα στο οποίο καταλήξαμε είναι ότι κατά την άποψή μας πρέπει να αναζητηθούν συμβιβασμοί, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδείξει υπευθυνότητα και να αναλάβει της ευθύνες της γιατί με τον τρόπο αυτό θα καταστεί δυνατό να επανέλθει η ανάπτυξη και να αυξηθεί η απασχόληση στην Ελλάδα.Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι τις σκέψεις τις οποίες ανταλλάξαμε  σήμερα προφανώς και θα τις εμβαθύνουμε στο μέλλον.

Συζητήσαμε και για το ΠΑΣΟΚ και για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος. Θα ενημερώσω κι εγώ τις δικές μου πολιτικές δυνάμεις σχετικά με τις εξελίξεις αυτές. Εκείνο το οποίο όμως θέλω να υπογραμμίσω είναι το εξής: ο κ. Βενιζέλος με το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης υπηρέτησε τα ελληνικά συμφέροντα με πολύ μεγάλη, δική του, προσωπική συνεισφορά.

Κι επειδή την προηγούμενη Κυριακή των εκλογών ευχαρίστησα και τον τ. πρωθυπουργό κ. Σαμαρά για την δική του συνεισφορά, επιτρέψτε μου και τώρα να ευχαριστήσω τον κ. Βενιζέλο, γιατί και με τους δύο οφείλω να πω ότι είχαμε μια σχέση εμπιστοσύνης, μια συνεργασία που δεν ήταν πάντα εύκολη, αλλά αυτό νομίζω είναι κάτι που οφείλει να το μάθει η ελληνική κοινωνία και πρέπει να πούμε ότι πραγματικά και οι δύο υπηρέτησαν την πατρίδα τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

 

Tags: Ευρωπαϊκή ΈνωσηΠΑ.ΣΟ.ΚΔηλώσεις 2015

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375