Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2014

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου, Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κατά την έξοδό του από το Μαξίμου

Ευ. Βενιζέλος: Καλησπέρα. Ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χαρδούβελης, μας ενημέρωσε για το Eurogroup, γιατί  απουσιάζαμε με τον Πρωθυπουργό στο εξωτερικό και δεν είχαμε απευθείας ενημέρωση. Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, είναι δύσκολη, αλλά είναι η τελευταία διαπραγμάτευση πριν από την έξοδό μας από το μνημόνιο και από την επιτήρηση της τρόικας.

Αξίζει, συνεπώς τον κόπο, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έναν διπλό στόχο: να ολοκληρώσουμε αυτήν την τελευταία επιθεώρηση- το review, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται- της τρόικας και ταυτόχρονα να οργανώσουμε την επόμενη φάση μέσα στο πλαίσιο που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί θέλουμε να βγούμε στο ξέφωτο, να είμαστε ξανά μια φυσιολογική, θεσμικά ισότιμη χώρα μέσα στην ευρωζώνη, αλλά με έναν θώρακα ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει στις αγορές να κάνουν εύκολα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας.

Δημοσιογράφος: Κύριε Βενιζέλο, γιατί δεν έχουμε ημερομηνία επιστροφής της τρόικας; Υπάρχει σημείο εμπλοκής;

Ευ. Βενιζέλος: Η τρόικα θα επιστρέψει εγκαίρως, ώστε όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, που είναι η προσδιορισμένη συνεδρίαση του Eurogroup και εν πάση περιπτώσει ο ελληνικός λαός θα έχει, το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους, ώστε η χώρα να αλλάξει κατάσταση και σελίδα με ασφαλή τρόπο.

Και φυσικά, πάντα υπάρχει ένα ερώτημα και ένα δίλημμα σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία. Ή θα διαλέξουμε, ως λαός και ως Έθνος, μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους, η οποία όπως είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη αλλά και σίγουρη ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι ασαφείς, είναι επισφαλείς, είναι υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Δημοσιογράφος: Στις πιέσεις της τρόικας η Αθήνα τι απαντά;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν πιέσεις της τρόικας. Υπάρχει μια διαπραγμάτευση, η οποία γίνεται για όλους αυτούς τους λόγους ταυτόχρονα. Και ακριβώς επειδή γίνεται σε πολλά επίπεδα, είναι πολύπλοκη. Η Αθήνα απαντά με τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει στον ελληνικό λαό. Δηλαδή ότι θα πάμε σε μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, θα πάμε σε μια λύση με διαρθρωτικές αλλαγές που θέλει ο ελληνικός λαός, ο οποίος θέλει καλύτερο δημόσιο τομέα, καλύτερη δημόσια διοίκηση, καλύτερη δικαιοσύνη, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών. Αυτό τους δίνουμε. Τους δίνουμε πράγματα, που ούτως ή άλλως έχει ανάγκη ο τόπος, η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και το μέλλον των παιδιών μας. 

10-11.6.2025: Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975

Περισσότερα …

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375

20.2.2018, Ευ. Βενιζέλος: Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο.

https://vimeo.com/256570153