Τεχεράνη, 15 Μαρτίου 2014

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ.  Βενιζέλου κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif 


Ευ. Βενιζέλος: Αγαπητέ συνάδελφε, κ. Zarif, θα ήθελα, αρχικά, να σας ευχαριστήσω για την ευγενική σας πρόσκληση και την πολύ θερμή φιλοξενία σας, για αυτή την εξαιρετική ευκαιρία που μου εδόθη να συζητήσω απευθείας μαζί σας και με την αντιπροσωπεία σας ζητήματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Είναι η δεύτερη συνάντησή μας, μετά την πρώτη, το προηγούμενο φθινόπωρο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Και αυτή η επίσημη συνάντηση, εδώ στην Τεχεράνη, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για εμένα να υπογραμμίσω, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους στενούς μας ιστορικούς δεσμούς. Αντιπροσωπεύουμε, και οι δύο, δύο ιστορικούς πολιτισμούς και αυτό το κοινό ιστορικό παρελθόν συνιστά μια εξαιρετική και κοινή βάση, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον.

Αναφορικά με το κύριο διεθνές ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος, για εμάς η προσωρινή συμφωνία αποτελεί πολύ σημαντικό επίτευγμα. Αλλά τώρα η δέσμευσή μας, το όραμά μας και η αποφασιστικότητά μας είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών και η επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συμφωνίας για την οριστική επίλυση του προβλήματος αυτού και για την άρση των κυρώσεων. Αλλά, επίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, κατά το στάδιο της προσωρινής συμφωνίας, έχουμε την ευκαιρία να προετοιμάσουμε ορισμένες κοινές πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς, επί των οποίων θα συνεργαστούμε.

Σε διμερές επίπεδο, έχουμε τη δυνατότητα να επιταχύνουμε την οικονομική μας συνεργασία επί διάφορων ζητημάτων. Και η παρούσα συνάντηση ήταν η πολιτική προϋπόθεση για ορισμένες νέες πρωτοβουλίες, σε διεπιχειρησιακό επίπεδο (business-to-business – B2B), πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως καταλαβαίνετε, η Ελλάδα – ως τρέχουσα Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως παλαιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – συμμετέχει πάντα στο επονομαζόμενο ευρωπαϊκό και δυτικό κύριο ρεύμα. Αλλά, χάρη στους ισχυρούς πολιτιστικούς, συναισθηματικούς και ιστορικούς δεσμούς μας, έχουμε την ευελιξία και τη βούληση να αξιοποιήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις ήδη υπάρχουσες διμερείς μας σχέσεις. Και έχουμε πολλές δυνατότητες.

Η συνάντησή μας ήταν, επίσης, μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα περιφερειακά ζητήματα, μετά την τελευταία τριμερή συνάντηση του Υπουργού κ.  Zarif με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας στο Βαν. Μου δόθηκε, επίσης, η εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσω τις ελληνικές θέσεις σχετικά με διάφορα διεθνή ζητήματα. Πρώτα από όλα, αναφορικά με το Κυπριακό ζήτημα, με το Κυπριακό πολιτικό πρόβλημα. Η συνάντηση αυτή μας έδωσε, επίσης, την εξαιρετική ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με εκκρεμή ζητήματα, όπως η κρίση στην Ουκρανία και η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Υπουργέ Zarif, επιτρέψτε μου ακόμη μια φορά να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου και την ευγνωμοσύνη μου, καθώς και τη βούλησή μου να συνεχίσουμε αυτές τις πολιτικές επαφές.

Δημοσιογράφος: [ερώτηση εκτός μικροφώνου]

Ευ. Βενιζέλος: Το καθήκον της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να διευκολύνει την ομαλή εφαρμογή της υπάρχουσας προσωρινής συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η πλήρης και ομαλή εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας αποτελεί πολιτική και πρακτική προϋπόθεση, προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνομιλίες για την επίτευξη της οριστικής συνολικής συμφωνίας. Έχουμε ανάγκη αυτή την τελική συμφωνία και το ευρωπαϊκό και διεθνές καθήκον μας είναι να υποστηρίξουμε και να διευκολύνουμε αυτή την απαραίτητη διαδικασία.

Δημοσιογράφος: [εκτός μικροφώνου]

Ευ. Βενιζέλος: Μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Brahimi και τη στήριξή μας υπέρ της συνέχισης των απαραίτητων προσπαθειών προς την επίτευξη μιας πολιτικής και διπλωματικής λύσης στη Συρία, πάντα στο πλαίσιο της διαδικασίας των Διασκέψεων Γενεύη Ι και ΙΙ.

Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους αλλά, πάνω από όλα, για ανθρωπιστικούς λόγους, γιατί η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία παραμένει ένα ανοικτό, διεθνές πρόβλημα. Πρόκειται για ένα καθήκον, για παγκόσμιο, διεθνές μας καθήκον, να αντιμετωπίσουμε αυτή την απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Δημοσιογράφος: [εκτός μικροφώνου]

Ευ. Βενιζέλος:
 Πρώτα από όλα, επιτρέψτε μου να εξηγήσω ότι η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα.
Όπως γνωρίζετε, η κα Ashton, ως Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η μόνιμη πρόεδρος του Συμβουλίου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Αλλά η τρέχουσα Προεδρία έχει ορισμένες επιπρόσθετες δυνατότητες και έχει πάντα το καθήκον και την υποχρέωση να εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές αρχές: τις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού, θεσμικού και πολιτικού πολιτισμού.

Από αυτή την άποψη, η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Και σε αυτόν τον τομέα μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα από κοινού και αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να προωθήσουμε αυτόν τον αγώνα και να προχωρήσουμε μαζί, πάντα στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης.

Tags: Ελληνική ΠροεδρίαΔηλώσεις 2014

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375