Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φ. Φωτίου

Ευ. Βενιζέλος: Είχα τη χαρά να δεχθώ σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το φίλο Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο κάναμε μια επισκόπηση του σημείου, στο οποίο βρίσκονται όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τον ενημέρωσα για τις τελευταίες επαφές μου στην Άγκυρα, στη Μαγιόρκα και στις Βρυξέλλες και επιβεβαιώσαμε, για μια ακόμη φορά, πως η Ελλάδα και η Κύπρος, δυο ανεξάρτητα κράτη μέλη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινούνται στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου με το ίδιο αίσθημα ιστορικής ευθύνης για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή αυτή, που είναι κρίσιμη όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλο τον κόσμο.

Η υπόσταση, η ασφάλεια, η ανεξαρτησία, η διεθνής νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θεμελιώδες αγαθό του Ελληνισμού. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτό να το προστατεύσουμε πάση θυσία.

Όσοι νομίζουν πως υπάρχει άλλη μεγαλύτερη προτεραιότητα στην εθνική μας πολιτική, από το Κυπριακό και την αναγκαία πολιτική λύση, κάνουν λάθος.

Το Κυπριακό είναι ο καταλυτικός παράγοντας για όλο το φάσμα των θεμάτων της εθνικής μας πολιτικής και οι αδελφικοί εθνικοί δεσμοί μας, είναι αυτοί που μας καθοδηγούν στη χάραξη της καθημερινής μας γραμμής στα θέματα αυτά.


Φ. Φωτίου: Ευχαριστώ κ. Αντιπρόεδρε. Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών μια σειρά από θέματα, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ, τις προκλήσεις των Τούρκων, αλλά και το σημαντικό θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη που απ’ ό,τι γνωρίζετε, σα νέα Κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει ότι θα ενταχθούμε σε αυτό το Συνεταιρισμό.

Οι σχέσεις των δυο χωρών δε χρειάζεται να πω ότι είναι άριστες, όμως αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο Ελληνισμός, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, επιβάλλεται συντονισμός, επιβάλλεται ενότητα στους χειρισμούς, συλλογικότητα, για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις.

Είμαι σίγουρος κ. Αντιπρόεδρε, φίλε Υπουργέ, ότι κινούμαστε προς την ορθή κατεύθυνση.

Σ’ ευχαριστώ ξανά.

Ευ. Βενιζέλος: Κι εγώ ευχαριστώ.

10-11.6.2025: Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975

Περισσότερα …

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375

20.2.2018, Ευ. Βενιζέλος: Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο.

https://vimeo.com/256570153